tisdag 31 december 2013

Cheesecake med dumle

Cheesecake med dumle - gott!!!

3 dl vispgrädde
15 st dumlekolor
50 g smör
20 st digestivekex
3 st ägg
100 g philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
(ev. riv lite choklad över cheesecaken strax innan servering)

På kvällen dag 1:
Värm vispgrädden under omrörning tills den börjar koka.
Tag kastrullen från värmen och rör ner dumlekolorna.
Rör tills kolorna smält.
Ställ in i kylen.
(dumlegrädden behöver kallna helt innan uppvispning, så låt stå minst 2 timmar i kylen
om du inte vill förbereda den dagen innan)
______________________________________________________
På morgonen dag 2:
Smält smöret.
Smula eller mixa digestivekexen och blanda dem med smöret.
Tryck ut kexblandningen i en springform Ø 25 cm.

Vispa upp dumlegrädden så att den blir ganska fast.
Separera äggulorna och äggvitorna i två olika bunkar.

Vispa för hand ihop äggulorna med philadelphiaosten och vaniljsockret.
Rör ner dumlegrädden.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
(när du kan vända bunken upp och ner och skummet stannar kvar i bunken är det klart)
Vänd försiktigt ner äggvitorna i dumlesmeten.

Häll dumlesmeten över digestivebotten.
Täck över plastfolie och ställ kakan i frysen i minst 6 timmar.

Ta fram cheesecaken ca 15 min innan servering.

Serveringstips!
Blanda 1 dl kakao, 1 dl strösocker, 1 dl vatten och en nypa salt och koka upp under omrörning till 
en enkel chokladsås som du kan ringla över kakan skuren i portionsbitar.
Fler recept på cheesecake hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>
Alla mina matrecept på cheesecake hittar du HÄR >>

måndag 30 december 2013

Förbereder inför morgondagen


Ikväll håller jag på att förbereda dumlegrädde till en cheesecake som jag ska baka imorgon. På bilden ser ni dumlekolor som blandas ner i uppkokt visprädde, (3 dl vispgrädde och 15 st dumlekolor) detta ska sedan få stå i kylen över natten och sedan vispas upp och användas i fyllningen. Resten av cheesecaken gör jag färdigt imorgon bitti. Efter några timmar i frysen är den sedan färdig att avnjutas. Bild och recept på dumlecheesecaken hittar ni här på bloggen imorgon.

Kalljästa frallor - Vetemjöl Special

Kalljäst frukostbröd - Nattjäst

25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1,5 tsk salt
1,5 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl special
sesamfrön

På kvällen:
Rör ut jästen i 1 dl vatten.
Häll i resten av vattnet och mjölken.
Häll i strösocker, salt och de båda mjölsorterna.
Arbeta ihop degen.
(degen ska vara kladdig)

Täck över bunken med plastfolie.
Låt vila i rumstemperatur i 30 min.
Låt sedan jäsa över natten i kylskåp.

På morgonen bakar du ut brödet:
Mjöla bakbordet och tryck ut degen ca 2 cm tjockt.
Skär degen i ca 15 bitar.
Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.

Gräddas på bakplåtspappersklädd plåt.
Mitt i ugnen i 225° i ca 15 min.
______________________________________________________
Fler recept på kalljäst bröd hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Smidigt och gott med kalljäst


Lata härliga jullovsmorgonar, åh vad jag älskar det!! När barnen är lediga och vi inte har några tider att passa så brukar vi lägga ner lite extra tid på frukostarna här hemma. Ni som följt mig ett tag kanske minns att vi bakade mycket kalljäst här hemma när barnen hade sommarlov. 
Och nu kalljäses det för fullt här hemma igen, så smidigt och sååå gott!!! Medan jag skriver ihop receptet på dagens kalljästa bröd som vi bakade på vetemjöl special så hittar ni mitt arkiv med kalljäst bröd HÄR.

tisdag 24 december 2013

En riktigt God Jul ♥ ♥ ♥


Att ta kort med en skojfrisk liten tomte är inte det lättaste alla gånger. Antingen åker tungan ut, ögonen går i kors eller kommer konstiga minen fram. Jaja fastnade på bilden gjorde ju i alla fall både jag och tomten så nu vill vi passa på att önska er alla en riktigt God Jul. Hoppas att ni får fina dagar med nära och kära och att tomten kommer till er också :) Största julkramen från oss till er!

söndag 22 december 2013

Julgodis - Daimtryffel

Julgodis - Daimtryffel

1 dl vispgrädde
50 g smör
250 g mörk choklad
100 g philadelphiaost
100 g daim
kakao

Låt vispgrädde och smör koka upp under omrörning.
Tag kastrullen från värmen. Rör ner den mörka chokladen, delad i bitar

När blandningen är slät rör du ner philadelphiaosten. 
Låt svalna i 20 min.

Hacka daimen och rör ner den i smeten.
Låt svalna i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Forma till runda kulor och sikta över kakao
Förvaras i kylskåp.
(godast är de att äta inom några dagar eftersom daimen smälter efter ett tag i kylen)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

torsdag 12 december 2013

Till er som gjort ett inlägg med länk hit under nov - dec 2013

Tack till er läsare som nämnt Madame Edith och länkat hit i ett blogginlägg. Jättekul!! 
Ikväll har jag satt ihop en länklista till de läsare som skrivit ett inlägg med länk till mig under november och december månad i år. Listan hittar ni i högerspalten.
Har du också länkat eller länkar till Madame Edith i ett blogginlägg under ovan nämnda månader så hör av dig till mig på min mailadress: madame-edith@live.se 
Jag vill gärna lägga till din blogg också på länklistan.

Länklistan kommer att finnas kvar i högerspalten tom 31 Jan 2014.

Julmat - Ugnsomelett med räkstuvning

Julmat - Ugnsomelett
Då kommer receptet på omeletten som jag lovade i ett tidigare inlägg.
Detta receptet är lagom för en normalstor gratängform, ta receptet gånger två så räcker det till en långpanna.

1+5 dl mjölk
1,5 msk vetemjöl
5 ägg
1 tsk salt

Vispa ihop vetemjölet med 1 dl mjölk.
Koka upp 5 dl mjölk under omrörning.
Tag kastrullen från värmen.

Blanda ner vetemjölsmjölken (redningen) i den varma mjölken.
Koka upp mjölken igen under omrörning. 
(viktigt och får inte hoppas över!)
Låt svalna.
Vispa ner ett ägg i taget i den avsvalnade mjölken.
Tillsätt saltet.

Grädda omeletten i en smord ugnssäker form.
Mitt i ugnen i 200° i ca 25 min.
(omeletten är klar när den har stelnat)
_________________________________________________________________________________
Räkstuvning
Ca 3 dl tinade/avrunna räkor
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
maizena ljus redning
1 dl hackad dill
salt/vitpeppar

Koka upp vispgrädde och mjölk under omrörning.
Rör i maizena ljus redning tills gräddmjölken tjocknar.
(är du osäker så kan du följa anvisningarna på paketet)
Rör ner dillen och smaka av med salt/peppar.
Låt stå ett tag så att stuvningen tjocknar.

Blanda ner räkorna precis innan servering.
Eller lägg på dem efter du hällt upp stuvningen på omeletten.
________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

onsdag 11 december 2013

Lite läskigt men roligt

Jag älskar verkligen när ni testar mina recept, det är så svårt att förstå att det jag lägger upp verkligen provlagas/bakas av er läsare. Det är även svårt att verkligen förstå att ni är så många som är här inne och läser. Men ni är ju det, jag sitter ensam framför datorn och ni är flera hundra som är inne och läser. Läskigt när jag tänker på det, men roligt!!
Idag fick jag en jättefin hälsning från Lotta som driver bloggen Lottas fotografi, hon hade testat att baka DUMLEKAKOR MED NOBLESSE, de blev jättegoda och hon hälsade att hon hittat fler recept som hon skulle prova. Såå kul, tack Lotta för din hälsning och tack för länken som du lagt in till mig i din blogg :) 

tisdag 10 december 2013

Tigerkaka med saffran

Att blanda saffran i tigerkakan blev en riktig höjdare. 
Kombinationen choklad och saffran gjorde sig väldigt bra tillsammans.
Barnen älskade kakan så det var ett bra betyg för några av barnen brukar annars ha lite svårt för just saffranssmaken.

200 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
3 msk kakao
0,5 g saffran = 1 påse

Blanda ihop smör och socker med en elvisp.
Rör ner ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Blanda sist ner grädden. Kavla lite på saffranspåsen.

Lägg lite mindre än hälften av smeten i en annan skål och blanda ner kakao.
I smeten som ligger kvar i den första bunken rör du ner saffran.

Häll hälften av saffranssmeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Häll på chokladsmeten.
Överst häller du resten av saffranssmeten.

Dra lite med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.

Grädda långt ner i ugnen i 175° i ca 1 timme.
(testa med en provsticka om kakan är klar)

Låt kakan svalna innan du stjälper upp den!

Med på bilden ser du även CITRONPEPPARKAKOR och
LUSSEBULLAR
__________________________________________________________________________
Fler recept på mjuka kakor hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

En liten kaka och ett tack!


Idag började jag dagen med en kopp kaffe och sockerkaksbak. Mysigt med lite tända ljus och julmusik i bakgrunden. Ljuslyktorna är de enklaste man kan tänka sig, ett gäng urtvättade barnmatsburkar. Om man vill kan man ju frosta lyktorna med lite äggvita och strösocker, beskrivning på det hittar du i DET HÄR INLÄGGETSockerkakan är en klassisk tigerkaka men denna gången blandade jag i en påse saffran också, ska bli spännande att se hur det blir :)

Jag vill även tacka er som lämnade kommentarer i gårdagens inlägg, det kändes så skönt att få skriva av sig lite och få ta del av era erfarenheter. Modigt gjort av er och befriande för både mig och säkert flera av mina läsare som känner igen sig i era historier. TACK!

måndag 9 december 2013

Tiden då bloggen mest gjorde mig illa

Om ni klickar på bilden i högerspalten så kan ni läsa om min bloggresa. Personligt och läskigt att skriva, för visst vill man gärna ge intrycket av att allt är bra även fast hjärtat säger något annat..

söndag 8 december 2013

Julgodis - Passionsfruktstryffel

Som jag berättade i ett tidigare inlägg så var vi på glöggparty hos min lillasyster på 1:a advent. 
Det blev lite godis över och snäll som syster är så fick jag ta med mig det hem och blogga om det :)
Idag kommer receptet på Passionsfruktstryffel.
Ca 30-40 st

25 g smör
0,5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 st passionsfrukter
Ev. florsocker eller riven kokos

Smält smöret.
Häll i vispgrädden och koka upp under omrörning.
Tag kastrullen från värmen.
Rör ner chokladen så att den smälter.

Gröp ur köttet ur passionsfrukterna.
Blanda ner dem i tryffelsmeten.
Häll upp tryffeln i formar och låt svalna i kylen.

Vill man hellre göra snöbollar av tryffeln så låter man tryffeln svalna i rumstemperatur och sedan 
forma till bollar med tex en sked. Rullas sedan i florsocker eller kokos.
Förvaras i kylskåp!

Ett annat godis från glöggfesten var Mariannetryffel.
Receptet på den hittar du HÄR.

Sökfunktionen fungerar igen

Det var en av er läsare som gjorde mig uppmärksam på att det strular med min sökfunktion. Detta har jag under kvällen fixat så nu ska det vara lättare att söka i bloggen igen. Ni hittar sökrutan längst upp i högerspalten.

lördag 7 december 2013

Chokladkaka med mörk choklad - Lättbakat

Stort, stort tack för alla fina och UPPMUNTRANDE KOMMENTARER IGÅR! Ni är alla helt fantastiska ♥ ♥ ♥
Här kommer receptet på chokladkakan som jag lovade.
Kakan är gjord på mörk choklad, den passar alldeles utmärkt till fruktcocktail, vispad grädde 
och en kopp nybryggt kaffe.

Botten:
150 g smör
150 g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Glasyr:
150 g mörk choklad
Vill du ha mintsmak så väljer du en mörk choklad med mintcrisp.
25 g smör
1 dl vispgrädde
Smält ihop samtliga ingredienser till glasyren under 
omrörning på låg värme i en kastrull. 
Låt svalna till rumstemperatur.
_________________________________________________________________________________ 
Botten:
Smält smöret under omrörning.
Rör ner chokladen och låt den smälta.

Vispa ägg och strösocker pösigt.
Rör ner chokladblandningen och vetemjölet.

Grädda kakan i en smord springform Ø 25cm
Långt ner i ugnen i 175° i 30 min.

Låt kakan vila i formen i ca 15 min.
Stjälp därefter upp kakan och låt den svalna helt.

Bred den rumstempererade glasyren över den avsvalnade kakan.

Serveras kylskåpskall i små portionsbitar.
Pudra lite florsocker över.
______________________________________________________
Fler recept med choklad hittar du HÄR>>
______________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

fredag 6 december 2013

Att vara patetisk!

Idag tappade jag totalt blogglusten, mer om det kan ni läsa om i gårdagens inlägg HÄR. Efter en otrolig stöttning, både från nära och kära, bloggvänner och vänner på min privata facebook så har jag nu bestämt att en läsares åsikter inte ska få förstöra glädjen som jag faktiskt känner för mitt bloggande. Till dig som skrev kommentaren om mig: det du skrev sårade! det är allt jag har att säga till dig.

Imorgon kommer jag att baka en riktigt god chokladkaka så håll utkik om ni letar efter en lättbakad kaka till kaffet på julafton, den är en riktig höjdare, jag lovar!
Nu finns receptet på chokladkakan HÄR >>

torsdag 5 december 2013

Välkommen alla nya läsare

Så fantastiskt roligt!! Det är så många som har hittat till min blogg under de senaste veckorna. Varje gång jag kikat in på bloggen under dagen har jag haft mellan 15 och 20 online, helt galet och overkligt tycker jag och så klart jätteroligt. Till mina nya läsare tänkte jag tipsa er om Madame Ediths facebooksida. Alla som gillar Madame Edith på facebook får en länk till varje nytt inlägg som innehåller ett recept, perfekt för er som inte vill hålla utkik efter nya recept här på bloggen varje dag. Övriga inlägg länkar jag till ibland och ibland inte, det är lite olika beroende på vad det är för inlägg. 

Madame Ediths facebooksida hittar ni här.

onsdag 4 december 2013

Muffins - Kladdkakemuffins med After Eight

After Eight hör verkligen julen till tycker jag.
Det här är jättegoda kladdkakemuffins med mintsmak, om ni tycker att mina muffins ser lite bleka ut så 
beror det på att jag hade för lite kakao hemma, men det funkade det med :)
(mängden kakao stämmer i receptet!)

100 g smör
12 rutor after eight
2 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
Glasyr: 12 rutor after eight

Smält smöret och rör ner 12 rutor after eight.

Vispa ägg och strösocker pösigt.
Tillsätt choklad och smörblandningen.
Rör
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen i smeten.

Fördela smeten i 12 st muffinsformar.
För bäst resultat - använd muffinsplåt!
Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 12 min.

Tag ut muffinsen och lägg en after eight på varje muffins.
Grädda ytterligare mitt i ugnen i 175° i 3 min.

Godast blir kakan när den fått kallna i kylskåp ett tag.
Servera med vispad grädde!

Tips! Kladdkaka med After Eight hittar du HÄR >>
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

tisdag 3 december 2013

Kategoriserar recepten

Det har ju blivit en hel del recept här på bloggen nu. Jag tror att det ligger någonstans runt 100 recept totalt och innan det blir för många håller jag nu på att ordna upp recepten i olika kategorier. Det blir lite mer ordning och reda då både för mig och er läsare. 
Två kategorier är nu klara, kalljästa bröd hittar ni här och matpajer hittar ni här.

När alla kategorier är klara kommer de att finnas i högersplaten.

Mariannetryffel

Mariannetryffel är en favorit bland allt julgodis
Receptet är uppdaterat med ny bild! KLICKA HÄR >>

Recept
30 st marianne
(hårda marianne med rött/vitt papper på)
1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
Täcks med ca 200 g vit choklad eller med florsocker

Gör så här:
Krossa marianne med tex. mortel
Koka upp grädde. Rör. Drag kastrullen åt sidan
Blanda ner choklad delad i bitar. Låt smälta
Rör ner marianne och låt sedan svalna i kylen

Forma kulor i valfri storlek. Ställ in i kylen igen
Smält den vita chokladen över vattenbad
Doppa Mariannetryffel i den vita chokladen

Eller rulla mariannetryffel i florsocker
Förvara i kylen


____________________________________________________

_______________________



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

måndag 2 december 2013

Citronpepparkakor


Jag lovade ju igår att beskriva hur vi gjorde våra citronpepparkakor. Jag tycker att lite rivet citronskal i pepparkaksdegen ger riktigt goda och smakrika pepparkakor. Denna gången använde vi 1 st förpackning av Skogaholms färdiga pepparkaksdeg (500 g) och rivet skal från 2 st citroner. Citronskalet är bara att blanda in med fingrarna i pepparkaksdegen, sedan bakar man ut dem som vanliga pepparkakor. 
Kavla degen tunt och stansa ut figurer eller låt degen bli kylskåpskall och skiva degen i tunna skivor med kniv eller osthyvel. Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 5 min.

Enkelt och väldigt, väldigt gott!


söndag 1 december 2013

Snabba pepparkakor

Idag bakar vi en snabbvariant av pepparkakor. När tiden är knapp och man vill bjuda på lite nybakade pepparkakor så tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt att använda sig av färdigköpt pepparkaksdeg. Då tar det bara några minuter att få både juldoft och nybakade pepparkakor till kaffet. Våran lille tomtenisse tyckte att det var väldans smaskens med pepparkakor med citronsmak som vi fick genom att blanda i lite rivet citronskal i degen.

Fikatips till 1:a advent

En riktigt trevlig 1:a advent till er allihop!
Här kommer lite tips till adventsfikat.

Jag fick en jättefin kommentar av Agneta och i svaret till henne skriver jag lite om mina tankar 
om bloggens framtid, min och Agnetas kommentar kan du läsa HÄR.