fredag 31 oktober 2014

Ost och ananaskassler

Ost och ananaskassler - Min barndomsfavorit som även blivit mina egna barns favoritmat :D
Har du endast en ugn och vill servera potatisgratäng till så kan du lägga aluminiumfolie över den färdiga potatisgratängen medan du tillagar kasslern. (beräkna 2 skivor kassler/person)

8 skivor kassler
(skär kasslern i knappt 1 cm tjocka skivor)
8 ananasringar
8 st tomatskivor
Pizzakrydda + riven ost, valfri mängd

Lägg ut putsade och skivade kasslerskivor i en ugnsfast form.
Lägg på ananas och tomatskivor på varje kasslerskiva.
Smula över valfri mängd pizzakrydda. Toppa med riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225° tills osten fått fin färg, ca 15 min.

Servera med krämig potatisgratäng (RECEPT HÄR >>)  
och pizzasallad (RECEPT HÄR >>)
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

torsdag 30 oktober 2014

Nästa matrecept

Här kommer ett smakprov på nästa matrecept. Maten på bilden var vad vi hade på våra tallrikar idag. Potatisgratängen förberedde jag på morgonen, pizzasalladen hade vi kvar efter middagen igår och den gratinerade kasslern fixade barnen. Vill man inte göra egen potatisgratäng så kan man ju köpa färdig som man bara värmer till i ugnen, det funkar det med. 
En mer detaljerad beskrivning lägger jag upp på bloggen imorgon, hoppas att vi ses då.

onsdag 29 oktober 2014

Smidigt kycklingrecept

Nu när barnen är lediga från skolan så vill jag helst inte lägga för mycket tid i köket, roligare att hitta på något med dem istället. Vår sexåring har nyss lärt sig att spela kort så det gör vi en hel del och för honom är det på blodigaste allvar, finns nog ingen större vinnarskalle än han. På både gott och ont. Men det är verkligen roligt att se hur han tänker och tänker för att kunna lägga ut korten på smartast sätt, mindre kul om han förlorar..
Idag blir det grillad kyckling till middag. En väldigt okomplicerad kycklingrätt med en god och krämig sås som ska gratinera med lite riven ost på toppen. Jag hoppas även att jag hinner fota lite så att jag kan lägga upp receptet här på bloggen. Om allt går som jag vill blir nästa recept ett smidigt kycklingrecept som passar bra att laga när tiden är knapp. Eller när man vill spela kort istället för att laga mat.

tisdag 28 oktober 2014

Nutellabakelse - Sockerkaka med nutella

Nutelllabakelse - Sockerkaka med nutella - Helt fantastiskt gott och smidigt :D
Ett recept ur EDITHS BÄSTA >> (ca 12 st)

150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
(+ smör och ströbröd till formen)

Fyllning: 1 burk nutella (ca 400 g)  och 3 dl uppvispad grädde.

Vispa med elvisp ihop smör och strösocker. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen och mjölken i smeten.

Grädda sockerkakan i en smord och bröad springform, ca Ø 25 cm
Långt ner i ugnen i 175° i ca 40 min.
(testa med en provsticka om sockerkakan är genomgräddad)

När kakan svalnat skär du upp den i portionsbitar.
Dela bitarna på mitten, se bild! 
Fördela ut nutella och grädde på varje bottendel och lägg på locket.

Valfritt: Pudra över florsocker över varje sockerkaksbit
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

måndag 27 oktober 2014

Play doh lera

Nu är det höstlov och idag bestämde Fanny och Tilde att de skulle göra play doh lera och pyssla med. De fixade leran helt själva efter ett recept de fått av en kompis. Som tur var hade vi alla ingredienser hemma, utom karamellfärg men det funkar ju bra att göra leran ofärgad. 
Recept på play doh lera
5 dl vatten
4 dl vetemjöl 
(+ lite vetemjöl till knådningen)
2 dl salt
2 msk matolja
1 msk citronsyra
Karamellfärg

Koka upp vattnet. Drag kastrullen åt sidan.
Blanda ner samtliga ingredienser.
Knåda degen på mjölat bakbord till en smidig play doh lera
Valfritt: Dela degen i bitar och färga med valfri mängd karamellfärg.

Play doh lera förvaras bäst i en plastpåse i kylen och går att leka med många gånger.
______________________________________________________
Fler barnpyssel hittar du HÄR >>
Ekonomitips inom konsumtion hittar du HÄR >>

söndag 26 oktober 2014

Stekt potatis

När vi får rester i form av kokt potatis så brukar jag samla ihop det i en skål och lägga in i kylen. Över slår jag plastfolie så att inte potatisen blir hård och torr. Sedan fyller jag på med fler överblivna kokta potatisar allt eftersom det blir över efter veckans middagar. När veckan är slut så brukar jag steka upp potatisresterna och servera med stekt ägg och ibland stekt korv. Det är väldigt gott och något som alla här hemma gillar. Perfekt att servera till hungriga barn som kommer hem från skolan.
Jag brukar dela potatisen i bitar, lägga ner dem i en het stekpanna där en rejäl klick smör har fått smälta. Sedan får potatisen stekas en stund innan jag rör runt den tillsammans med salt, vitpeppar och lite grillkrydda. Hur mycket krydda man ska ta är bästa att smaka sig fram till. När potatisen har fått fin färg och blivit genomvarm är den klar att serveras.

Kanelbullesockerkaka

Kanelbullesockerkaka är en så saftig sockerkaka och något av det godaste som finns. Och doften som det blir i köket när sockerkakan gräddas, den doften är helt underbar! Denna gången använde jag naturell yoggi i min kanelbullesockerkaka för det var det som jag hade hemma men det går lika bra att använda filmjölk om man hellre vill det. Receptet kommer här:
Världens godaste sockerkaka - Kanelbullesockerkaka

Recept
175 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
3 dl naturell yoghurt, 3%
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

Fyllning: 1 dl strösocker + 2 msk kanel
(+ smör och ströbröd till formen)

Gör så här:
Vispa smör och strösocker poröst med elvisp.
Blanda ner ett ägg i taget. Rör sedan ner yoghurt
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulve, salt
Rör ner mjölblandningen i smeten

Rör ihop strösocker och kanel till fyllningen

Häll 1/3 av smeten i smord/bröad sockerkaksform
Fördela ut hälften av kanelfyllningen över smeten
Bred på ytterligare 1/3 av smeten.
 Häll på sista kanelfyllningen. Avsluta med sista smeten.

Grädda kakan långt ner i ugnen i 175° i ca 1 timme.
(testa med en provsticka om sockerkakan är klar)

Låt sockerkakan svalna innan du stjälper upp den

_____________________________________
Fler recept på mjuka kakor hittar du HÄR >>
_____________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

lördag 25 oktober 2014

Kanelbullesockerkaka och jultidningsförsäljning

Hej, visst blir det ett blogginlägg idag också :) Här är det fullt ös med paketering och utdelning av jultidningar idag. Detta året är är det Tilde och Fanny som har sålt jultidningar och vad mycket de har sålt! Det måste vara denna familjens rekord vad det gäller jultidningsförsäljning. Hur mycket som helst och därmed en hel del arbete nu när jultidningarna ska delas ut. De valde att ta ut det mesta av betalningen i pengar istället för premier så det blir ett rejält klirr i sparbössan när allt är klart. Bra att barnen känner glädje i att tjäna egna pengar tycker jag. Då ser de värdet i dem när de tänker på allt arbete som ligger bakom. Jag tror inte att det bästa för barnen är att ge dem allt de pekar på, tvärtom så tror jag att om man får kämpa lite för det man vill ha så uppskattar man det mer. 
Mellan jultidningspaketeringen hann jag slänga ihop en liten kaka till eftermiddagskaffet (som vi ska fika nu, mmm) denna gången blev den en variant av kanelbullesockerkaka. Sååå god!! Receptet kommer senare i ett eget inlägg. 

Nu finns receptet HÄR >>

torsdag 23 oktober 2014

Godisrecept på gång

Vattenbadet som jag visade tidigare idag använde jag för att smälta ner vit choklad till tryffelgodis. Min tanke är att jag ska börja fylla på med godisrecept här på bloggen inför jul. Lika bra att börja lite smått nu så det inte blir godisdag varje dag hemma hos oss veckorna innan jul. Det kan ju gärna bli det annars eftersom jag vill öka på antalet recept på julgodis. Tryffeln jag gjorde idag kallar jag för vit chokladtryffel med lakritskross, det får bli veckans godsak till fredagsmyset. (läs mer här >>)  Jag kan lova att det är svårt att hålla tassarna borta när de ligger där inne i kylskåpet och väntar tills imorgon för de är farligt goda. Recept och bild får ni imorgon, hoppas att vi ses då. Kram och god natt ♥

Vattenbad

Så här gör jag när jag smälter choklad i vattenbad. I den undre kastrullen har jag kokat upp lite vatten. Ett par centimeter djupt vatten ungefär. I den övre kastrullen har jag lagt i choklad som jag delat i bitar. Medan vattnet i den undre kastrullen kokar bildas det ånga som stiger uppåt och gör botten på den övre kastrullen varm.
Chokladen smälter nu utan att riskera att brännas. Jag brukar röra runt i chokladen medan den smälter, då går det lite fortare. Har man inte två kastruller som passar i storleken så kan man smälta chokladen i en värmetålig skål som man sätter över vattenbadet istället.
Fler tips från köket hittar du HÄR >>

Frysa in ost


Att frysa in ost går hur bra som helst. Här hemma brukar vi frysa in den där allra sista biten av osten, ni vet den delen i botten som är helt omöjlig att hyvla. Oftast river vi osten innan vi fryser in den men det funkar ju att frysa in en hel bit också om man vill det. Till exempel ost skuren i stavar som man kan använda till bla. baconlindad frukostkorv. Den skurna eller rivna osten brukar vi sedan lägga i fryspåsar, tycker ut luften och plattar till så att inte osten blir för tjockt paketerat. Med tunna paket är det lättare att bryta isär osten när man ska använda den.
Sedan är det bara att med fingertopparna finfördela den frusna rivna osten över tex en gratäng, matpaj eller pizza. Eller som fyllning i pizzabullar. Jag tycker att det är framförallt smidigt att ha riven ost i frysen, godare än köpt färdigriven ost och ett toppenbra sätt att ta till vara på matrester som annars skulle åkt rakt ner i soptunnan. Eller passar man på att bunkra upp när det är extrapris.
Skulle det ha bildats mögel på en ost som man vill frysa in så är det bara att skära bort möglet och en centimeter av osten runt om mögelfläcken. Samma sak gäller på färsk ost som man inte tänkt att frysa in.
Fler ekonomitips om mat hittar du HÄR >>

onsdag 22 oktober 2014

Äppellyktor

Idag på morgonen var jag uppe med tuppen, jag vaknade med andra ord långt före barnen idag. Det har blivit allt svårare att få upp barnen på morgonen nu när det är så mörkt ute och det är ju faktiskt inte alls konstig för det känns ju som det är mitt i natten när klockan ringer. För att göra det mysigare vid frukostbordet idag innan barnen skulle iväg till skolan fixade jag små äppellyktor. Det är lätt som en plätt och känns väldigt trevligt i mörkret. Jag brukar använda ett kuljärn för att gröpa ur äppelköttet, det funkar bra tycker jag. Kuljärnet ser ni till vänster i bilden. Det använder jag till allt möjligt men allra mest när jag ska gröpa ur kärnhuset ur äpplen när vi gör äppelpaj eller äppelbitar till fruktsallad. Det går även att göra snygga melonkulor med det. Ett toppenredskap i köket som jag inte vill vara utan. Jag har visat upp äppellyktor tidigare här i bloggen, vill du kika på dem och även läsa en liten beskrivning hittar du det HÄR >> 
Tips! Har man gott om äpplen är det är även fint att göra en äppelkrans att hänga på dörren, beskrivning hittar du HÄR >>

tisdag 21 oktober 2014

Chokladmuffins med chokladbananfluff

Chokladmuffins med chokladbananfluff - En riktigt god cupcake 
Ett recept ur EDITHS BÄSTA >>

Steg 1, muffins
Baka 12 st muffins efter detta receptet >>
_____________________________________________________
Steg 2, chokladbananfluff
100 g chokladskumbananer
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Klipp godiset i bitar.
Värm grädden i en kastrull så att den blir het
OBS! Grädden ska inte koka!
Låt godiset smälta i den varma grädden. Rör
Låt blandningen svalna i kylen i 5 timmar eller längre.

Vispa upp den kalla fluffen med elvisp
Spritsa fluffen på muffinsen
Dekorera ev. med chokladbanan
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

måndag 20 oktober 2014

En suddig bild på mig och Ludwig

Tidigare idag försökte jag ta en bild på mig och Ludwig. Det kändes som att det var dags att jag var med på en bild här på bloggen, det har ju mest blivit barnen som har synts i inläggen. Det beror helt enkelt på att jag tycker att det är tusen gånger lättare att fota dem än att fota mig själv. Det är verkligen superknepigt att fota sig själv och lite löjligt känns det dessutom.
Ja, hur som helst så blev inte en enda bild bra, tror vi tog ett tjugotal. Men jag valde tillslut ut denna suddiga bilden för Ludwig såg så go och glad ut på den. Så kisa nu med ögonen när du tittar på bilden så slipper du se hur suddig den är :)

Förmiddagsfika med chokladmuffins med chokladbananfluff

Men kolla vilka fina!! Chokladmuffins med chokladbananfluff :) Visst låter det gott. De här fina bakverken blev jag överraskad med av min syster, hon som bakar så mycket som jag berättat om. Jag har tagit en liten provbit innan jag satte mig här för att skriva det här inlägget, kunde liksom inte hålla mig. Och guuud så goda de var. De här muffinsen kommer att få hoppa in både i kategorin choklad >>, kategorin muffins >>, kategorin barnkalas >> och självklart i bloggens allra bästa kategori Ediths bästa >>, där hamnar bara de absolut bästa recepten och den här muffinsen passar alldeles utmärkt där. 
Nu önskar jag er alla en riktigt bra start på den nya veckan, själv ska jag återgå till muffinsen som väntar på mig :D Receptet publicerar jag här på bloggen så fort jag fått det av min syster.
Nu finns receptet publicerat HÄR >>

söndag 19 oktober 2014

Köttfärslimpa som pålägg

Ett väldigt gott pålägg där du får mycket för pengarna är skivad köttfärslimpa. Ofta köper vi på oss köttfärs när det är extrapris och fryser in det. (läs mer här >>) Vi använder köttfärsen till både middagar, tacomys och pålägg. Det går ju att hitta på massor med köttfärs och just köttfärslimpa är en favorit jag har. Den sköter ju sig själv i ugnen och kräver inte särskilt mycket ansträngning för att den ska bli god. Gör man till exempel köttfärslimpa på köttfärs som man har köpt för låt oss säga 49 kr/kg, blandar den med ett ägg, ströbröd, som man för övrigt enkelt kan göra själv (läs mer här >>)lite salt/vitpeppar/lök och mjölk då får du ett pålägg som kostar knappt 60 kr/kg vilket då blir 6 kr hektot. Och himla gott blir det dessutom!
Skiva upp kall eller ljummen köttfärslimpa i tunna skivor och använd som pålägg tillsammans med skivad gurka.

lördag 18 oktober 2014

Kladdkaka med banangrädde och hackad daim

Kladdkaka med banangrädde och hackad daim - Perfekt till barnkalaset eller fredagsmyset :D

Steg 1, Kladdkaka
125 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda sist i smöret.

Grädda kladdkakan i en smord springform, ca Ø 25 cm
Mitt i ugnen i 150° i 30 min. 
Låt kladdkakan stelna och bli kylskåpskall.
______________________________________________________
Steg 2, Topping:
3 dl vispgrädde
0,5 tsk strösocker
2-3 bananer
1 st dubbeldaim

Vispa upp grädden med lite strösocker i. 
Blanda grädden med skivade bananer och bred ut över kladdkakan.
Hacka daimen grovt och strö ut över grädden.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

fredag 17 oktober 2014

Chokladkaka med kolakokos

 Chokladkaka med kolakokos - Helt galet gott :D
I det här receptet har jag gjort kokostäcket extra tjockt för det är så himla gott!

Steg 1, Chokladkaka
125 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten.
Blanda sist ner det smälta smöret.

Grädda kladdkakan i en smord springform, ca Ø 25 cm.
Mitt i ugnen i 175° i ca 20 min
(Medan chokladkakan gräddas gör du kokostäcket, se nedan)
_________________________________________________________________________________
Steg 2, Kokostäcke
75 g smör
2 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 dl sirap
 3 dl riven kokos

Koka ihop samtliga ingredienser utom kokos i en kastrull.
Låt småkoka i ca 7 min. Drag kastrullen åt sidan. Rör ner kokosen.
Tag ut chokladkakan ur ugnen, (när den gräddat i 20 min) 
Bred försiktigt på kokostäcket.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175° i ytterligare 20 min.

Låt chokladkakan bli kylskåpskall innan servering. 
Servera kakan som den är eller med vispad grädde till!
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

torsdag 16 oktober 2014

Gör ströbröd av brödrester

Om du har några brödskivor som ligger och skräpar i frysen, bröd som legat och blivit torrt i skafferiet eller som jag, en tvååring som envisas med att alltid pilla bort kanten runt brödskivorna. Då kan du passa på att göra eget ströbröd. Samla ihop de brödrester du har, dela dem i bitar och rosta dem sedan på en plåt i ugnen. Mitt i ugnen i 100° i ca 1-2 timmar, håll luckan lite öppen genom att sätta tex en träslev i kläm i luckan. Tiden varierar beroende på storleken på brödbitarna, när de är torra och krispiga är de klara.
När brödet rostats klart kan du mortla det, riva fint på rivjärn eller mixa brödet i matberedare till fina smulor. Det funkar även bra att kavla det rostade brödet till smulor, Beskrivning hittar du HÄR >>
Förvara ströbrödet torrt, tex i en fin liten burk i skafferiet.

onsdag 15 oktober 2014

Fläskkotlett i ugn - Lättlagat

Fläskkotlett i ugn - Mycket lättlagat och väldigt gott!! (6 st kotletter)

6 st skivade fläskkotletter med ben
Salt/vitpeppar
Valfri mängd champinjoner
1 sats gräddsås på buljongtärning - RECEPT HÄR >>

Lägg fläskkotletterna i ugnsfast form. Salta och peppra lite på dem.
Skiva och stek champinjonerna i en klick smör.
Strö ut champinjonerna över kotletterna.

Gör såsen, länk hittar du ovan! (mängden sås i det receptet är lagom)
Tips! Öka på med 1-2 msk extra redning då köttet tunnar ut såsen.

Häll såsen över kotletterna. Tillaga mitt i ugnen i 150° i 1,5 timme.

Servera med tex kokt potatis, kokta morötter och broccoli
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Gräddsås på buljongtärning

Gräddsås på buljongtärning - ger 5 dl färdig sås
Gräddsåsen blir gräddig och god fast den bara innehåller ca 20% grädde

Recept
2 dl vatten
1,5 st buljongtärning
(Använd kyckling eller köttbuljong, gärna ekologisk)
2 dl mjölk
Soya
Ca 2 msk maizena, se bild!
1 dl vispgrädde
Vitpeppar

Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningen
Rör tills buljongen löst upp sig
Häll i mjölk och soya till önskad färg
Koka upp igen. 
Rör ner maizena redning till lagom konsistens
Koka i ca 1 minut
Häll på vispgrädde och smaka av med vitpeppar

______________________________________
Fler recept på varma såser hittar du HÄR >>
_________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

tisdag 14 oktober 2014

Fredagsmyskakan är klar!

Sagt och gjort :) Nu har jag svängt ihop en god kaka till fredagsmyset. Min lille sjukling som är hemma även idag fick sig ett smakprov innan den fick hoppa in i frysen, det är hans hand som ni ser på bilden. Visst är den söt ♥
Som vanligt kommer jag att lägga in receptet på kakan i ett separat inlägg så att ni slipper en massa onödig text. Absolut senast på fredag finns receptet att hitta här på bloggen. Tiden är knapp för mig nu när jag har sjukstuga här hemma så jag kan inte säga exakt vilken dag jag hinner skriva in det. Men det kommer, jag lovar! Och ja, jag fick en bit jag också :P
Nu finns receptet HÄR >>

Hembakat istället för lösgodis

Fredagsmys är ju rackans trevligt. Det är liksom ett måste hemma hos oss att familjen umgås med god mat och senare på kvällen landar framför tv:n med något sött upphällt i skålar på bordet. Inte den bästa vanan kanske men väldigt trevligt :) Det där söta är alldeles för ofta just lösgodis, det är ju gott, men kan man tänka sig något mer ohygieniskt! Jag har i många år arbetat i livsmedelsbutik och sett både det ena och det andra som händer i de där lösgodisbehållarna. Kunder som smakar genom att gräva ner hela handen bland sitt favoritgodis, små barn som vill vara hjälpsamma och plocka upp godis från golvet och lägga tillbaka på sin rätta plats, kunder som när de närmar sig kassan börjar fundera på om pengarna räcker och smått nervöst börjar med handen att välja ut vilka godbitar de ska välja bort och lägga tillbaka.
Köper man lösgodis får man helt enkelt räkna med att man träffar på fler bakterier än vad man gör om man äter ett färdigpaketerat godis. Ganska äckligt när man tänker på det. 
Jag har nu hängt upp mig på detta så pass mycket så att jag har bestämt mig för att göra eget fredagsmysgodis. Och egentligen behöver det ju inte vara godis heller, snickerskladdkakan som jag bakade förra helgen (ni hittar den här >>) skulle ju passa alldeles utmärkt till fredagsmyset till exempel. Även cornflakeskakor (HÄR >>) är gott att äta som godis. 

måndag 13 oktober 2014

Kyl och frysrensning pga eftersatt matplanering

Ja, det här blir våran middag idag :) Ludwig är hemma och är sjuk och har varit så från mitten av förra veckan, inte kul men ganska väntat nu när han har börjat på förskolan. (läs mer här >>)
Därav har matplaneringen kommit av sig lite hemma hos oss. Idag på morgonen stirrade jag in i kylen och fick försöka komma på något kul till dagens middag. Hmmm inte helt lätt, jag hade en slatt grädde och ett par deciliter creme fraiche och lyxigt nog en tub räkost. I frysen fanns ett paket torsk och frusen dill. I skafferiet hade jag ris, det brukar jag alltid se till att det finns hemma och på bordet låg ett par tomater i en påse. 
Dagens middag blir torskfilé i mjukostsås med kokt ris och ugnsvarma tomater. Eftersom jag inte har tillräckligt med creme fraiche hemma så blandar jag ut det jag har med lite grädde, det funkar bra det med. Chili som jag brukar strö ut på toppen hoppar jag över för det har jag inte hemma istället lägger jag på lite skivade tomater. 

lördag 11 oktober 2014

Supergod kladdkaka

Wiiii jag är så glad och nöjd just nu. Jag har precis bakat en supergod kladdkaka. Jag tycker ju precis som jag berättat tidigare att det är så roligt att experimentera och laborera med olika recept. Denna gången tänkte jag försöka mig på en snickersvariant av kladdkaka. Jag hade sett någon liknande kladdkaka på bild innan men aldrig testat att baka den. Jag utgick från mitt recept på kladdkaka med kolatäcke som ni hittar HÄR >>. I kolakrämen blandade jag i salta jordnötter och på toppen smetade jag ut ett täcke av smält mjölkchoklad. Det blev sååå gott. Jag blev så nöjd så det här receptet kommer jag absolut att stoppa in i kategorin EDITHS BÄSTA >>. Där lägger jag in mina allra bästa recept. Och den här kladdkakan kommer jag säkert att baka igen framåt jul, den kommer passa perfekt på gottebordet :)
Ett mer exakt recept kommer senare till er som vill provbaka kladdkakan. Återkommer med hela receptet i nästa inlägg.
Nu finns receptet inskrivet HÄR >>

torsdag 9 oktober 2014

God dessert som jag hittade på kartongen

Gokväll allesammans. Här kommer ett par bilder på vad jag sysslat med under dagen. Jag hittade ett spännande recept på baksidan av ett paket med frusna bär och nu har jag testat det :) Det blev såååå gott!! Det är en drottningparfait på marängbotten. Ett toppenrecept precis som många andra bra recept som man kan hitta på baksidan av förpackningar. Så det blir ett tips från mig, kika gärna lite på de där recepten och tipsen som står på mjölkpaketen, på undersidan av torskpaketen och alla möjliga andra paket som det står recept och förslag på. Mjölpaketen är också ett bra tips att kika in lite extra. 
Receptet på parfaiten dyker upp här på bloggen imorgon. Vi ses då!
Nu hittar ni receptet HÄR >>

onsdag 8 oktober 2014

Kyckling i godaste såsen

 Kyckling i en riktigt krämig och god sås - Ett recept ur kategorin EDITHS BÄSTA >>
I denna såsen har jag använt min favoritkrydda - chicken and steak (4 port)

4 st kycklingfiléer
Röd paprika
3 dl creme fraiche, 34%
2 dl vispgrädde
Salt/vitpeppar
Krydda: Chicken and steak, se bild!

Dela kycklingfiléerna på längden.
Salta/peppra och bryn filéerna i smör. Lägg dem i ugnsfast form.
Strö ut valfri mängd strimlad paprika över filéerna.
(det går självklart bra att använda färsk men denna gång använde jag frusen paprika, LÄS MER HÄR >>)

Vispa ihop creme fraiche, vispgrädde och ca 1 tsk salt.
Smaka av med kryddan chicken and steak.
(Veva många varv med inbyggda pepparkvarnen, tills du blir trött i handen. Snåla inte, glöm ej smaka av)

Häll såsen över kycklingen.
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 30 min.

Servera tex med ris och grönsallad
______________________________________________________
Fler recept med kyckling hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

tisdag 7 oktober 2014

Pannkakor är billigt och nyttigare än man kanske tror

Pannkakor är inte så dumt att servera till sina barn. Någon gång ibland i alla fall. En del hävdar till och med att pannkakor innehåller mer näring än både falukorv och butiksköpta fiskpinnar. Det är ju så klart äggen och mjölken i pannkakorna som bidrar med nyttiga vitaminer och kalcium. Och även en del proteiner. Vetemjölet däremot är ju inte så bra att äta för mycket av men det går ju enkelt att byta ut en del vetemjöl mot till exempel grahamsmjöl om man vill det. Max hälften av vetemjölet tycker jag funkar bra att byta ut mot grahamsmjöl men det kan ju självklart leda till misstänksamma barn som vägrar äta. Så ett sådant tips funkar bäst till vuxna tycker jag. Dra ner på mängden sylt istället eller servera pannkakorna med färska bär till barnen. Då får du garanterat glada och mätta barn. Och måltiden har mättat hela familjen för liten peng. Och saknar man grönsaker i den här rätten så kan man ju skiva upp lite grönsaksstavar som barnen och du knaprar i er medan pannkakorna steks, det brukar alltid funka.

måndag 6 oktober 2014

Grova hamburgerbröd

Grova hamburgerbröd
Äntligen har jag lyckats testa fram ett recept på grova hamburgerbröd som jag är riktigt nöjd med :)
Varsågod, här kommer det:

50 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl sirap
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl

Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervarmt = 37°
Lös upp jästen med lite degspad.
Tillsätt resten av degspadet och samtliga övriga ingredienser.
Arbeta ihop degen.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Knåda degen på mjölat bakbord, tillsätt ev. mer mjöl.
Arbeta ut 9 st hamburgerbröd, ca Ø10 cm
(Dela degen först på 3, sedan varje del i  3 = 9 st. Kavla eller tryck ut hamburgerbröden med fingrarna)

Nagga bröden. Låt jäsa på ugnsplåt under bakduk i 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 10 min.
Pensla hamburgerbröden med vatten, låt sedan svalna.
Skåra därefter bröden.

Tips! Ett bra recept på ljusa hamburgerbröd hittar du HÄR >>
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

söndag 5 oktober 2014

Målat och testat fram ett nytt recept

Hej på er, hoppas att ni har haft en bra helg. Själv har jag bott i målarkläder nästintill hela helgen för att komma ett steg närmare färdigställandet av en möblerbar hall på övervåningen. Jag fick lite eld i baken efter förra avsnittet av tidsjakten som går på svt, där tog de upp vikten av att färdigställa påbörjade projekt och att det sparar både tid och ger energi. Även om man innerst inne vet det där så är det bra att bli påmind ibland :)
När jag inte har målat har jag faktiskt hunnit med att baka lite också, denna gången testade jag fram ett nytt recept på ett lite grövre hamburgerbröd. Jag och familjen tyckte att det blev väldigt gott så det receptet ska ni få av mig imorgon, hoppas att ni kikar in till mig då igen.
Nu hittar du receptet HÄR >>

lördag 4 oktober 2014

Päron i ugn med havretosca

Päron i ugn med havretosca - Superlätt och gott (8 port)

4 st stora päron
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
0,5 dl mjölk
2 dl havregryn

Skala/kärna ur och dela päronen på mitten.
Lägg päronhalvorna i en ugnsfast form.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, mjöl och mjölk.
Låt koka upp under omrörning.
Drag kastrullen åt sidan och rör ner havregrynen.

Klicka ut havretoscan över päronhalvorna.
Gratinera mitt i ugnen i 220° tills päronen mjuknat, ca 20 min
(tiden varierar efter päronsort, storleken och mognaden på päronen)

Servera med en klick vispad grädde eller vaniljglass.
Även gott att servera med chokladsås med mintsmak >>
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

En rackans smidig dessert

I nästa inlägg tänkte jag tipsa er om en snabb, enkel och helt fantastisk god dessert. Nämligen päron i ugn. Något av det smidigaste man kan tänka sig faktiskt, Fem minuters arbete sedan sköter ugnen resten. Skala päron, dela dem, röra ihop ett smaksigt täcke och sedan skjuts in i ugnen. Sätt er till bords och när middagen är uppäten är päronen alldeles perfekta för servering. Strax ska ni få mitt recept på päron i ugn :)
Nu finns receptet att hitta HÄR >>

fredag 3 oktober 2014

Ahlgrens bilar pannacotta

Ahlgrens bilar pannacotta - En riktigt smaskig och trevlig dessert (4 st)

Recept
Ahlgrens bilar
20 st gröna, 20 st vita, 20 st rosa
4,5 dl vispgrädde
Karamellfärg, röd/grön

Gör så här:
Klipp 20 st gröna bilar i bitar. 
Värm upp 1,5 dl vispgrädde riktigt hett.
Låt under omrörning bilarna smälta ner i grädden.
(Bättra på färgen med lite grön karamellfärg om du önskar)
Häll upp i 4 st glas.
Låt stelna i kylen i 1 timme.

Gör sedan samma sak med alla färgerna

Toppa med några bilar innan servering

_________________________________
Fler recept på desserter hittar du HÄR >>

Fler godsaker till barnkalas hittar du HÄR >>
________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

Tildes dessert

Jag har tänkt hela veckan att jag ska lägga upp receptet på desserten som Tilde hade på "halvåtta hos mig" bjudningen. Det är en populär liten godsak som ni säkert sett innan, en liten godisdessert :) Väldigt fin blev den och mycket poppis bland gästerna. Bilden är klar men jag har inte hunnit skriva in receptet än. Så fort jag får en tid över under dagen ska jag fixa det så vi ses snart igen! Är det förresten någon som kan gissa vad det är?
Nu finns receptet att hitta HÄR >>

torsdag 2 oktober 2014

Kassler i champinjonsås


Kassler i champinjonsås
Stuvningen tunnas ut i ugnen och blir såskonsistens - Mycket gott! (4 port)

Recept
Champinjonstuvning
500 g kassler
1 bukett broccoli, ca 250 g
Tomater
Riven ost

Gör så här:
Gör stuvningen och låt den stå och tjockna en stund
(receptet i länken ovan är lagom mängd till detta receptet)

Putsa och skär kasslern i skivor 
Skölj och dela broccolin i bitar
Lägg kassler och broccoli i ugnsform. Häll på stuvning
Toppa med valfri mängd skivade tomater och riven ost
Tillaga mitt i ugnen i 225° i ca 20 min

Servera med tex. kokt potatis

___________________________________
Fler recept med kassler hittar du HÄR >>
___________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

Smidig kasslerrätt

Nu har jag börjat förbereda lite för dagens middagstips! Det blir en väldigt okomplicerad kasslerrätt. Skivad kassler och broccoli som får hoppa in i ugnen tillsammans med en champinjonstuvning. Ibland är det enkla det godaste och att tillaga i ugn är ju väldigt smidigt. Dessutom är ju kassler toppen eftersom den redan är ätklar när man köper den, den går ju äta kall om man så vill. Nu ska jag gå och fixa stuvningen, vi ses snart igen!
Nu finns receptet att hitta HÄR >>

En hälsning mitt i natten

Jag har spenderat några timmar här framför datorn inatt. Utan att på något sätt försöka tjata ut er om arbetet jag håller på med i mitt bloggarkiv, så är det faktiskt det jag sitter med nu igen! Jag går igenom precis vart enda recept i bloggen och försöker stoppa in dem i rätt fack. Jag försöker också göra det lättare att hitta i bloggen med olika länkar (det är det absolut största arbetet) Jag arbetar inte med bloggens etikettsystem då jag inte är nöjd med det systemet utan alla recepten kategoriserar jag manuellt. Onödigt arbete kan tyckas men det är viktigt att hitta i bloggen tycker jag och därför vill jag lägga extra tid på detta. Jag är heller inte nöjd med sökfunktionen på bloggen, flera gånger har jag använt google bildsökning för att hitta gamla inlägg i min egen blogg. Det har fungerat alldeles utmärkt, så det kan ju vara ett tips om ni letar efter något särskilt recept. Skriver ni på google tex madame-edith+frallor+ost och trycker på sök bilder så kommer mitt ostfrallerecept upp lätt som en plätt. Och bilder på många av mina andra recept också för den delen :)
Jag tar gärna emot tips om ni vet någon bra sökfunktion som man kan använda i bloggen. Skulle vara så tacksam om någon kunde hjälpa mig med detta. Sist i detta lilla nattinlägget vill jag tala om att imorgon, eller idag ser jag att det är när jag tittar på klockan, kommer ett middagstips. Kika gärna in framåt middagstid igen. God Natt ♥

onsdag 1 oktober 2014

Strösselkaka

Strösselkaka - En lättbakad och färgglad kaka - Passar perfekt till barnkalaset (ca 15 st)

50 g smör
1 dl strösocker
1 äggula
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk färgglatt strössel
(+ strössel att rulla degbollarna i)

Vispa ihop smör och strösocker med elvisp.
Tillsätt samtliga övriga ingredienser, även strössel
Arbeta ihop kakdegen och rulla ut ca 15 st bollar.
Rulla bollarna i valfri mängd strössel.
Lägg strösselbollarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 13 min. Låt svalna!
_____________________________________________________
Fler godsaker till barnkalas hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>