lördag 31 januari 2015

Tortillabröd

Det är enkelt att göra tortillabröd själv - Degen är mycket lättarbetad
Tortillabröden är ett bakpulverbröd och behöver alltså inte jäsas (6 st)

Recept
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl vatten
2 msk matolja

Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt
Arbeta in vatten och matolja
Dela degen i 6 bitar 
Kavla ut varje bit till en rundel, ca Ø 25 cm

Grädda i torr stekpanna på medelvärme ca 2 min/sida.

Servera tortillabröden på tex. tacobuffé

Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>


För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

fredag 30 januari 2015

Vattna med potatisvatten

På tal om potatis, jag fick tipset att vattna växterna med potatisvatten lite då och då. Alltså det vattnet som potatisen har kokat i och som man oftast häller rakt ner i slasken. Jag har testat detta ett tag nu och tycker faktiskt att växterna ser både finare och piggare ut. Just i svärmorstunga som ni ser på bilden har det vuxit upp flera nya små tungor i rasande fart. Man måste ju så klart tänka på att potatisvattnet ska svalna innan man vattnar med det och allra bäst blir det om man späder ut det man lite vanligt vatten också. Annars kan det bli lite för tjockt och grynigt. I övrigt är det bara att vattna på som vanligt. 
Tillägg efter kommentar från läsare! Detta tips ska endast användas då du kokar potatisen i osaltat vatten.
En anonym läsare hade en tanke om detta, läs i kommentarsfältet!

Fler husmorstips hittar du HÄR >>

Hår som värsta risbusken

Det första jag gör varje morgon, innan jag väcker barnen, är att kika in här på bloggen. Samma sak även idag. Igår satt jag och jobbade ganska länge med potatisbilden som ni såg i förra inlägget. Och var nöjd med den när jag publicerade den. Idag ser jag att på den bilden ser mitt hår ut som värsta risbusken, lite som ofrivilliga dreadlocks. Pinsamt, hur kunde jag missa det igår! Nu är det något i mig som bara måste tala om att jag precis innan jag fotade bilden hade varit ute och skottat en himla massa snö i snöfall. Detta var långt ifrån en skönhetskur för mitt hår. Egentligen borde jag bara struntat i att skriva detta inlägget, alla är ju inte perfekta jämt. Och verkligen inte jag heller. Likt förbaskat var jag tvungen att förklara varför håret såg ut som det gjorde... suck!

torsdag 29 januari 2015

Skala potatisen dagen innan

Jag brukar skala potatisen dagen innan jag tillagar den, oftast på kvällen när lite mer tid finns. Och för rättvisans skull kan ju den som inte lagar middagen dagen efter få bli den som skalar potatisen och därmed bli delaktig i matlagningen ändå. Om man nu är flera i hushållet vill säga. Den skalade potatisen låter jag ligga övertäckt av vatten i en bunke som jag ställer i kylen. Dagen efter häller jag av vattnet, lägger potatisen i en kastrull och häller på nytt vatten. Salt tycker inte jag behövs men det är ju en smaksak.
Sedan är det bara att koka potatisen som vanligt. Och extra snabbt blir potatisen klar om man delar dem på mitten innan man kokar dem. På det här sättet tycker jag att middagen blir lite roligare att laga. Även om det är kul att laga mat så är det väl inte så många som gillar att skala potatis. Skönt då att ha det trista gjort så att man kan lägga lite mer tid på den övriga maten istället.
Jag har skrivit mer om detta HÄR >>
Fler tips på hur du kan förbereda maten hittar du HÄR >>
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

TIPS! Vattna blommorna med potatisvatten >>

Kalljäst bröd

Jag har startat upp en ny kategori här på bloggen som jag kallar för mat att förbereda >> man kan även komma dit genom att klicka på länken under headern som jag kallar "matsmart". Där kommer jag att ge tips på hur man på olika sätt kan förbereda maten dagen innan man ska äta/servera den. Många är stressade just vid den tiden som det är dags att laga lunch/middag och då tänker jag att det kan vara skönt att ha hunnit förbereda maten lite dagen innan. Då blir ju inte heller risken lika stor att man köper någon trist färdigmat eller åker iväg till pizzerian på lunchen. Mest kommer denna kategorin att handla om middagsmat men det kommer även att finnas lite andra tips. Först ut i den nya kategorin kommer jag att lyfta fram mina kalljästa brödrecept. Kalljäst betyder att man jäser degen i kylskåpet vilket kräver längre jäsningstid. Man kan då till exempel arbeta ihop en deg på kvällen och låta den jäsa i kylen under natten. På morgonen bakar man ut brödet och gräddar det i ugnen. Sedan är det bara att njuta av nybakat till frukost. Det är väl det vanligaste sättet skulle jag tro. Men det fungerar naturligtvis att göra tvärtom. Arbeta ihop degen på morgonen och baka ut brödet på kvällen. Särskilt smart är det att göra så när man väntar middagsgäster på kvällen och vill servera nybakat bröd till maten.
När man kalljäser finns det vad jag vet i alla fall, ingen exakt jästid. Skulle jag förbereda en deg till morgonen skulle jag som exempel arbeta ihop degen någon gång mellan 20.00 och 22.00 och sedan baka ut den på morgonen någon gång mellan 7.00 och 9.00. Alltså inte alls särskilt petnoga med jästiden.

Potatismos

Hemgjort potatismos
Bilden känner ni igen sedan tidigare, med en liten skymt av just potatsimos :)
Ugnsbakad falukorv hittar ni HÄR >>

Recept
1 kg mjölig potatis, tex King Edward
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
Salt/vitpeppar/muskotnöt

Gör så här:
Skala och dela potatisen i valfria stora bitar.
(Kokningen går snabbare om du delar potatisen i bitar)
Koka potatisen mjuk i en kastrull med vatten.
Häll av vattnet och tryck ner smöret i potatisen, låt smälta.

Värm upp mjölk och grädde i en kastrull under omrörning.
Slå den heta blandningen över potatisen.
Vispa med elvisp ihop moset.
(vispa inte längre än nödvändigt eftersom moset då kan få en klistrig konsistens)

Smaka av med salt, vitpeppar och ev. fint riven muskotnöt.
(ca 2 tsk salt, ca 0,5 tsk vitpeppar, ca 1 krm muskotnöt)
_________________________________________________________________________________
Fler recept med potatis hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

onsdag 28 januari 2015

Tacokrydda i storpack

Vi är ju en stor familj med fem barn. Fem barn som gillar tacos väldigt mycket. Och själv anväder jag tacokrydda i diverse olika maträtter så det går åt en del. Jag köper alltid tacokrydda i storpack istället för att köpa små svindyra styckpåsar, visst blir det lite billigare om man köper ett trepack med påsar men väldigt dyrt ändå. En sådan här förpackning innehåller 1100 g tacokrydda, priset varierar lite mellan olika butiker. Jag har betalat från 99 kr som billigast och 129 kr som dyrast. 
En vanlig styckpåse innehåller 40 g tacokrydda, denna förpackningen motsvarar då drygt 27 st påsar. Tacokryddan håller sig bra om man förvarar den mörkt, jag skulle vilja påstå att upp emot ett år är inga problem för en öppen förpackning. Och troligtvis ännu längre. De här stora förpackningarna brukar vara lättast att hitta på större matvarubutiker, tex Ica Maxi.
Detta tipset ger jag till er som liksom mig köper färdig kryddblandning. Säkert är ni många som gör egen tacokrydda, ni får blunda för detta inlägget.
Kyckling med tacokrydda hittar du HÄR >>
Krämig tacopaj hittar du HÄR >>
Köttfärspiroger med tacokrydda hittar du HÄR >>
Pizzabullar med tacokrydda hittar du HÄR >>

tisdag 27 januari 2015

Falsk bearnaisesås

Falsk bearnaisesås - ett enklare sätt att göra en bearnaise som dessutom är SUPERGOD!!
( receptet ger drygt 3 dl färdig sås) Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA

Recept
 3 dl creme fraiche, 34%
1 st grönsaksbuljongtärning
2 äggulor
1 msk torkad dragon

Örtkryddad klyftpotatis

Klyftpotatis - Örtkryddad - Passar till grillat/stekt fågel/kött
Mängd efter eget tycke och smak

Fast potatis
Olivolja
Örtkrydda
Salt/vitpeppar
(Vitlök)

Skala och klyfta potatisen. Lägg i ugnsfast form.
Ringla över rikligt med olja, salt, peppar och örtkrydda 
(har du inte olivolja kan du ta tex. rapsolja, snåla inte med örtkryddan)
Önskas vitlökssmak kan du pressa vitlök över potatisen.

Vänd runt allt i formen och tillaga mitt i ugnen i 225° i ca 40 min.
Rör runt potatisen efter ca halva tiden och krydda ev. mer.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

måndag 26 januari 2015

Kladdkaka till sjuka barn

Här är fyra av fem barn hemma idag. Feber, hosta och halsont och allmänt ledsamt är det. Tur att jag hade en bit kladdkaka kvar efter helgen som kan pigga upp lite. Barnen åt inte kladdkakan från ett och samma fat utan bilden är arrangerad. Vi bestämde tillsammans att vi skulle ta en bild till bloggen och då ville dem göra så här. Fjärde sjuklingen ville inte vara med så hans hand syns inte på bilden. 
Just idag känner jag verkligen att det här är en av de stora fördelarna med att arbeta i eget företag. Det är inte en katastrof när barnen blir sjuka. Jobba kan jag göra på kvällen eller till helgen om inte allt hinns med. Jag har inget dåligt samvete inför någon arbetsgivare som väntar otåligt på att barnen ska bli friska igen. Barnen kan bli helt friska innan de återgår till skolan och förskolan så de inte smittar ner sina kompisar och så att de verkligen orkar vara där. Det är frihet tycker jag. En frihet som självklart kostar en slant. Jag hade i nuläget tjänat betydligt mer pengar som anställd men jag hade då också haft betydligt fler krav och förväntningar på mig. Det här passar mig allra bäst just nu när barnen är små. Man kan nog säga att jag köpt mig tid som det så populärt talas om idag. 

söndag 25 januari 2015

Blåbärssoppa

Blåbärssoppa är enkelt att göra själv - Av detta recept får du ca 1 liter blåbärssoppa
Perfekt som mellanmål till hungriga barn eller att varma sig med under vinteraktiviteterna.
Sockra efter eget tycke och smak.

Recept
7 dl vatten
2 paket frysta blåbär, á 225 g
(ca 8-9 dl blåbär)
Ca 1 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl

Gör så här:
Koka upp vatten och blåbär.
Fånga upp blåbär med en slev och tryck sönder dem med en gaffel.
(man behöver inte mosa alla blåbären men man får mer smak när man mosar dem)
Vispa med en gaffel ut potatismjölet med lite vatten till en redning.
Häll sakta i en fin stråle ner redningen i den kokande soppan.
Söta blåbärssoppan med socker, mängd efter eget tycke och smak.

Koka blåbärssoppan i ca 5 min.
Drag kastrullen sedan år sidan och låt svalna något innan servering.

Perfekt att hälla på termos och ta med sig till pulkabacken :)

lördag 24 januari 2015

En sen lördagshälsning

Hej på er. Här kommer en liten hälsning från mig till er så här på lördagskvällen. Idag har jag haft målarkläder på mig hela dagen och färdigställt ett påbörjat projekt på övervåningen. Jag är så bra på att starta upp alla möjliga projekt men tyvärr har jag alldeles för ofta svårt att färdigställa det jag drar igång. Det är verkligen en av mina sämre egenskaper. Men nu kan jag äntligen pricka av en sak på mina långa att göra lista och det kan jag lova, det känns himla skönt.
Jag fick frågan om jag inte ska lägga upp receptet på blåbärssoppan, självklart ska jag göra det. Bilderna ligger i kameran och väntar. Collagen som jag gör till recepten tar ca 1 timme att göra, då räknar jag inte med tiden det tar att fota. Och just idag fanns inte den där timmen men imorgon finns den. Och då ska jag ägna mig åt mycket roligare saker än att måla, bland annat ska jag jobba med bilderna. Hoppas att vi ses imorgon igen.

fredag 23 januari 2015

Laxfilé med vitvinsås

Laxfilé med vitvinsås - Mycket festlig och god laxrätt - Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >> (4 port)

Steg 1:
4 st laxfiléer, á 125 g
Salt/vitpeppar
500 g räkor med skal

Salta och peppra på laxfiléerna. Lägg i ugnsfast form.
Skala räkorna.
______________________________________________________
Steg 2:
2 dl creme fraiche, 34%
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl vitt matlagningsvin
1 msk mixad gul lök
2 msk tomatpuré
1 st fiskbuljongtärning
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 msk smör
Maizena redning, se bild HÄR >>

Koka upp samtliga ingredienser till en sås.
Gör såsen tjockare till önskad konsistens med maizena redning.
När buljongtärningen och smöret smält häller du såsen över laxen.
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 25 min.

Toppa laxen med handskalade räkor strax innan servering.

Servera med tex kokt potatis, ångkokt grön sparris och sockerärtor.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Mitt mest populära recept

Medan jag förbereder ett nytt laxrecept till bloggen så tänkte jag lyfta fram den här godingen igen. Detta är den absolut mest populära kakan i hela bloggen. Jag hur många sidvisningar som helst på just denna supergoda snickerskladdkakan. Och den är verkligen god kan jag lova! Någon frågade om det var nougat på toppen eftersom chokladen ser mjuk ut, det är det inte. Det är vanlig marabou mjölkchoklad men jag var så ivrig på att fota den så att chokladen hann inte riktigt stelna, det är därför den ser lite mjuk ut.
Har ni inte testat att baka den än så passa på nu i helgen vetja :)
RECEPTET HITTAR NI HÄR >>

torsdag 22 januari 2015

Blåbärssoppa med 8% blåbär

Roligare bild har man kanske skådat men jag ville visa er innehållsförteckningen på en köpt blåbärssoppa som jag hade i kylen. Jag gör inte allt här hemma från grunden utan en del köper jag färdigt precis som många andra. Denna gången var det färdig blåbärssoppa som fanns i kylen. Jag har nu i eftermiddag kokat egen blåbärssoppa, jag testade mig fram till vilken mängd blåbär jag ville ha och jag tyckte att 2 paket blåbär à 225 g var lagom till 7 dl vatten. Alltså en hel del blåbär i min soppa. Totalt blev det ca 1 liter färdig blåbärssoppa. I den köpta blåbärssoppan står det att den innehåller 8 procent blåbär. Hade jag använt så lite blåbär i min soppa så hade den bara smakat vatten. Och det borde ju då den här köpta varianten också göra, eller hur? Men det gör den ju inte! Nä, för i den här blåbärssoppan har man blandat i aromer. Aromer som smakar blåbär. Fusk tycker jag och ett sätt att tjäna pengar på vatten som står först i innehållsdeklarationen. Vad det gäller socker står det att den innehåller 9 procent socker. Ungefär där landade min blåbärssoppa också i sockermängd. Det var där den smakade godast. Men vill man kan man ju ta mindre socker, det är ju det som är så bra när man gör saker och ting själv. Då får man det precis som man vill ha det och man vet vad det innehåller.

Frysen full med bär

Har ni tänkt på vad många bra erbjudande på frusna bär det har varit de senaste veckorna? Kanske är det fler än vi som har börjat året med att käka smoothie till frukost. (läs här >>) Hur som helst så har jag nappat på flera av dessa erbjudanden och fyllt frysen med alla möjliga bär. Allt från blandade varianter som producenterna brukar kalla för trädgårdsbär. De brukar oftast innehålla en mix av hallon, blåbär, björnbär och röda vinbär. Jag har ett toppenrecept på en kaka med just den mixen HÄR >> om någon är sugen på att baka. Den är riktigt lätt att lyckas med och väldigt lättbakad då man bara strör ut frusna bär över smeten innan kakan hoppar in i ugnen. Testa om ni inte redan gjort det :)
Jag har även köpt frusna bär där kartongerna/påsarna innehåller endast en sorts bär. Där är min favorit blåbär medan barnen tycker att hallon är godast. Blåbär kommer på plats nummer två säger dem, inte dåligt det. I eftermiddag tänkte jag överraska barnen med blåbärssoppa eller blåbärskräm, jag har inte riktigt bestämt än vad det blir men kanske kan blåbär åka upp till första platsen idag vem vet! Ge mig gärna fler tips vad jag kan hitta på med alla bären. Frysen är full, det ni ser på bilden är bara en liten del av det vi köpt så det räcker till så mycket mer än att bara mosa ner i smoothies.

onsdag 21 januari 2015

Chicken nuggets

Hemlagade chicken nuggets gör man lätt som en plätt med endast 10 minuter i ugnen. (ca 6 port)

1 kg kycklingfilé
2 ägg
1,5 dl ströbröd
1 dl sesamfrön
0,5 msk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skär kycklingfilén i bitar, ca 8 bitar/filé.

Vispa i en skål upp äggen med en gaffel och lägg i kycklingbitarna.
Blanda runt, se bild!
I en påse skakar du ihop ströbröd, sesamfrön och kryddorna, se bild!
Tag med en gaffel upp kycklingen ur äggblandningen.
Skaka runt bitarna i påsen med ströbrödsblandningen.

Lägg kycklingbitarna i en smord ugnsform. 
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 10 min.
(skär ett snitt i största kycklingbiten så du ser att kycklingen är helt klar,
för fin stekyta kan du steka till dem lite snabbt i olja eller smör)

Servera med tex kokt ris och currysås >>
eller klyftpotatis >> och bearnaisesås
_________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

Så delar jag upp recepten

Currysåsen som jag visade i gårdagens inlägg ska jag använda till en kycklingrätt som är på gång in här på bloggen. Eftersom currysås är gott till så mycket mer än den rätten som jag snart ska visa så valde jag att lägga det receptet i ett separat inlägg. Då blir ju liksom inte såsen "låst" till just det kycklingreceptet. Ungefär så här tänker jag när jag kategoriserar, recepten ska vara så enkla och kortfattade som möjligt men ändå lätta att förstå. (jag testar recepten på barnen lite då och då och dem brukar kunna följa dem utan problem) Om jag delar upp en maträtt i olika inlägg, tex stuvade makaronerköttbullar och ugnsbakade tomater, så behöver jag på det viset inte klämma in beskrivningen på hela maträtten i ett och samma inlägg. Och för er som skriver ut mina recept kan då tex skriva ut enbart receptet på köttbullar utan att behöva få med beskrivningen på stuvade makaroner och ugnsbakade tomater. Och så är det ju lättare att sätta ihop det man själv gillar när inte receptet är styrt till ett visst tillbehör. Recepten är förhoppningsvis lätta att förstå men den här texten blev visst lite rörig, hoppas att ni är med på hur jag menar. Och tveka inte på att skriva ut recept här från bloggen om ni vill det. Det är hur lätt som helst genom att trycka på printknappen som finns till vänster under varje inlägg.

tisdag 20 januari 2015

Currysås

Currysås - Gott och enkelt att göra - Ger drygt 5 dl färdig sås

2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 dl vispgrädde
Ca 1,5 msk curry
Maizena redning, SE BILD HÄR >>
2 msk smör
(Salt)

Låt buljongtärningen smälta i kokande vatten.
Slå på vispgrädde och curry. Koka upp igen.
Häll på maizena redning i den kokande såsen.
(ta mängd maizena tills du uppnått önskad konsistens eller följ anvisningarna på paketet)
Lägg i smöret och låt det smälta. Smaka ev. av med lite salt.

Låt småputtra en stund innan servering.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

måndag 19 januari 2015

Mycket krämig och god lasagne

Att göra lasagne tar lite tid men det blir rackans gott! (Extra bild HÄR >>)
Dessutom är lasagne perfekt att frysa ner eller att använda som matlåda. Så här gör jag:
ca 6 port.

Obs! Förutom nedanstående ingredienser behöver du 
Ca 18 st lasagneplattor och 200 g riven ost

Steg1: Köttfärsen
700 g nötfärs
2 st vitlöksklyftor
2 brk krossade tomater, (á 500g)
0,5 dl tomatpuré
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 msk frusen basilika
1 tsk torkad timjan
Salt/vitpeppar
1 tsk cayennepeppar

Fräs färsen smulig i en klick smör i en djup stekpanna.
Pressa vitlöken.
Rör ner vitlöken och samtliga övriga ingredienser i färsen.
(se till att buljongtärningarna smälter och ta salt och vitpeppar efter eget tycke och smak)
Låt småputtra under lock på svag värme i 30 min.
______________________________________________________
Steg 2: Bechamelsås
5+5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
150 g smör
1 dl vetemjöl
200 g riven ost, gärna lagrad
salt/vitpeppar/muskotnöt

Värm i kastrull under omrörning 5 dl mjölk och grädde riktigt hett.
Lägg i smöret och låt det smälta.
Vispa i en skål ihop de övriga 5 dl mjölk med vetemjöl (tills klumpfritt)
Rör sakta ner redningen i den värma grädd/mjölken.
Koka upp under omrörning.

Sänk därefter värmen och låt såsen sjuda i 5 min.
Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
Rör i osten tills den smält.
(Låt inte såsen bli för varm när du lagt i osten, då blir den grynig)
_________________________________________________________________________________
Steg 3:
Bred ut lite ostsås i botten på en ugnsfast form. ca 20x30 cm
Täck med lasagneplattor.
Bred på köttfärssås, bechamelsås därefter ett lager lasagneplattor.
Varva på det sättet tills lasagneplattorna är slut.
Avsluta med köttfärssås och bechamelsås på sista varvet.

Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 30 min.

Låt vila 10 min innan servering. Servera med tex VITKÅLSSALLAD >>
_________________________________________________________________________________
Fler recept med köttfärs hittar du HÄR >>
________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

söndag 18 januari 2015

En styck stor lasagne är klar

Ja, nu blir det lasagne både till middag och matlådor. Matlådor till maken och så tänkte jag bjuda mina föräldrar på några lasagnelådor som de kan äta till lunch imorgon. Hoppas att de gillar den. Och så lite rester till mig och barnen, helt perfekt! Lasagne tar lite tid att göra och det gäller att man är noggrann när man gör bechamelsåsen så att den inte blir grynig av osten. Men den tiden man lägger på att göra lasagne sparar man ju in de dagarna som man inte behöver laga mat utan kan käka lasagnerester istället. Så på det hela taget är inte lasagne så tidskrävande eftersom det ger så mycket mättande och bra mat. Som jag skrev i förra inlägget, passa på att göra dubbel sats. I nästa inlägg ska ni få receptet.
Nu finns receptet HÄR >>

Lasagne till matlådor

Idag håller jag på att göra hemlagad lasagne. Jag brukar göra en rejäl sats så att det räcker både till middagsmat, matlådor och till några portioner att lägga i frysen. Det är så smidigt att ha lite färdiglagad mat hemma tycker jag. Och när man ändå gör en sats till middagsmat så är det ju inte särskilt mycket mer arbete att göra lite extra, det funkar bra så länge grytorna och stekpannorna är tillräckligt stora. Och räcker inte ugnsformen till kan man ju tillaga i två stycken formar eller i en långpanna.
Nu finns receptet HÄR >> 

lördag 17 januari 2015

Falukorv i ugn med zucchini och tomatsås

Falukorv i ugn med zucchini och tomatsås - En färgglad rätt - Jättesmidigt och gott :D
(ca 6 port)

Recept
1 ring falukorv, ca 800 g
(använd en falukorv som smakar gott även att äta rå, då är det en bra falukorv)
Senap och ketchup
3 st tomater
1 liten zucchini
1 st konservburk krossade tomater, tex. Mutti
1 dl creme fraiche, 34%
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Riven ost

Gör så här:
Skär falukorv, tomter och zucchini i skivor, se bild!
Varva alltihop i en ugnsfast rund form.
Tryck ut en klick senap och ketchup på varje falukorvskiva.

Blanda krossade tomater, creme fraiche, socker, salt och peppar.
Häll såsen i mitten av formen.
Toppa falukorven med valfri mängd riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225° tills osten fått fin färg, ca 30 min.

Servera med tex. bostongurka, grönsallad och potatismos >>
_____________________________________________________
Fler recept med korv hittar du HÄR >>
________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

fredag 16 januari 2015

Nytt recept med falukorv är på gång

Ja, det här är vad jag står och pysslar med just nu. Skivar falukorv, tomater och zucchini. Det är nämligen ett falukorvsrecept på väg in här i bloggen. Det här är en enkel rätt att göra. Lite arbete är det ju så klart att skiva allt men annars är det en toppenrätt som sköter sig helt och hållet själv i ugnen. Och skulle nu någon tycka att till exempel zucchini är livsfarligt så går det enkelt att hoppa över det på en bit av falukorvsringen. Ett tips är att låta barnen varva sin del själva så det blir som de vill ha det. Kanske vill någon äta kalla tomter och lägger därför sina tomtskivor direkt på tallriken istället för att låta dem följa med falukorven in i ugnen. I mitten av falukorvsringen kommer jag att hälla en tomatsås, det är trevligt och piffar upp tycker jag. Jag återkommer med receptet.

onsdag 14 januari 2015

En dag med Ludwig

Idag får ni hålla till godo med en halvtrist mobilbild på mig och Ludwig. Denna dagen kommer jag inte stå i köket alls utan just onsdagar betyder slappa, slöa och göra bara det vi vill och äta rester från frysen. Väldigt skönt med en sådan dag så här mitt i veckan :) Även om jag inte just idag jobbar med ett nytt recept så betyder det inte att jag inte har något nytt på gång. Imorgon kommer ett nytt recept i kategorin kyckling. Smidigt och lättlagat blir det med färdiggrillad kyckling. Och väldigt gott!! Ha en fin dag, vi ses imorgon igen.

tisdag 13 januari 2015

Banoffeepaj

I helgen hade vi födelsedagskalas, istället för tårta gjorde vi banoffeepaj. Tänk att något så enkelt kan bli så gott!! Att göra banoffeepaj är inte på någotvis svårt. Tvärtom, bland det enklaste man kan tänka sig. Förra sommaren gjorde jag samma paj fast då toppade jag med färska jordgubbar istället för banan. Denna gången körde vi med banan, lika gott med vilket som tycker jag.
Om du vill göra banoffepaj med karamelliserad mjölk som är en färdig kola på burk, du behöver alltså inte koka den, då kan du följa receptet på pajen som jag gjorde i somras. 

Istället för jordgubbar som det står i det receptet så skivar du upp 3-4 bananer. Lägg bananerna på kolan och toppa med grädde och hackad daim, se bild!
Banoffeepaj ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>
Fler recept på söta pajer hittar du HÄR >>
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

måndag 12 januari 2015

Frukost med smoothie

Jag är inte så mycket för nyårslöften eftersom jag vet att jag ändå inte håller dem. Men en liten förändring har jag ändå infört inför skolastarten denna terminen. Några av mina barn har väldigt svårt att komma upp på morgonen och det blir väldigt stressigt när de väl kommer upp. En av mina tjejer tycker att frukost är inte viktigt alls och petar i sig något (i bästa fall) för att jag tjatar, en av pojkarna tycker att han mår illa av att äta frukost, alltså väldigt svårt att få honom att äta. Ja, ni förstår att det är inte särskilt mysigt runt frukostbordet hemma hos oss en vanlig vardag. Mest tjat om jag ska vara ärlig. En lösning hade ju varit att kliva upp lite tidigare på morgnarna för att hinna bli mer hungrig men det är både jag och barnen alldeles för trötta för.
Jag har nu börjat att göra smoothie varje morgon. Jag gör smoothie på mild naturell yoggi och varierar sedan med olika frusna bär, bananer och ibland med lite grönsaker. Och kan ni tänka er, det funkar!! Barnen äter frukost (smoothie) varje dag innan skolan. Det känns helt fantastiskt. Några av våra varianter kommer jag att lägga upp här på bloggen men jag skulle gärna vilja höra med er om ni har några favoriter. Vad har ni i er smoothie?

söndag 11 januari 2015

Chokladsås

Mycket god chokladsås som påminner om den som serveras på McDonald`s
X-tra bild HÄR >> Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>

Recept
75 g smör
1 dl strösocker
2 dl mjölk
1 dl sirap
0,5 dl kakao

Koka samman allt i en kastrull.
Koka kraftigt under omrörning i 2 min.
Sänk värmen. Låt småputtra under omrörning i 3 min.

Låt svalna och tjockna något (i tex. kylen)
Servera chokladsåsen ljummen till tex. vaniljglass

___________________________________________________
Fler recept på glassåser hittar du HÄR >>
____________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

lördag 10 januari 2015

Bildrensning och ett toppenrecept

Idag har jag gått igenom lite bilder i kameran. Jag raderar och rensar emellanåt och alltid hittar jag någon bild som jag glömt bort. Denna gången hittade jag bilder på en glassås som jag hade tänkt att lägga upp här på bloggen. En riktigt god glassås kan jag lova, det är en chokladsås som bland annat innehåller sirap och en rejäl klick smör. Flera som har smakat på den har sagt att den påminner om McDonald´s chokladsås och jag kan faktiskt hålla med om det. Himla god är den! Alldeles strax ska den få hoppa in här på bloggen :)

fredag 9 januari 2015

Ediths bästa

Vad betyder Ediths bästa? Jag skriver ju ibland att en del recept ingår i kategorin Ediths bästa. Det betyder just som det låter att det är de allra bästa recepten från bloggen som ingår i den kategorin. De recepten har det där lilla extra, både vad det gäller smaken och hur lätta de är att baka eller tillaga. Betyder det då att mina andra recept inte är särskilt bra? Det betyder det naturligtvis inte! Jag lägger bara upp recept som jag är nöjd med här på bloggen, det skulle aldrig falla mig in att lägga upp något som inte blev riktigt så bra som jag hade hoppats på, bara för att få ihop ett blogginlägg. Då får det hellre bli någon dags uppehåll. Alla recepten som ingår i kategorin Ediths bästa ligger även i olika kategorier i receptregistret.

Nedan följer länkar till bakverken på bilden:
Ricekrispiestårta, min egen favorittårta >>
Nutellabakelse - Lättbakat >>
Kladdkaka med kinapuffstäcke >>

torsdag 8 januari 2015

Knådfritt bröd med endast en jäsning

Knådfritt bröd med endast en jäsning - Detta recept ger 20 st frallor
Frallorna smakar som brödet som man får till pizzasalladen på pizzerian
Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>

Recept
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
3 tsk salt
1 msk honung
Ca 14 dl vetemjöl

Gör så här:
Värm vatten och mjölk till fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite av vätskan
Tillsätt resten av vätskan, salt och honung
Arbeta in mjöl tills degen släpper bunkens kanter

Låt jäsa i bunken under bakduk i 1 timme.

Häll upp degen på rikligt mjölat bakbord. Knåda inte!
Strö ut lite vetemjöl över degen
Platta ut till en ca 1 cm tjock rektangel

Skär brödet i 20 små rektanglar, använd tex pizzaskärare
Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 13-15 min.


________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR >>

Billigt bröd som ingår i "ekonomitips om mat" >>
_____________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

tisdag 6 januari 2015

Jullovet lider mot sitt slut

Imorgon är det sista dagen på jullovet och det tycker barnen att vi ska fira eller rättare sagt sörja med något gott fika. Okej det blir fika imorgon men efter det får det bli andra bullar när vardagen är här igen. Under januari månad tänker jag satsa lite mer på nyttiga recept och lite mindre på söta recept. Vi kommer absolut inte hålla på med några slags förbud här hemma, förbud får i mitt fall effekten att jag bara blir mer sugen på sött och skräpmat. Och tillslut bryter jag förbudet och käkar i kapp det jag missade under förbudstiden. Visst är det knäppt men sådan är jag. 
Fikat vi ska göra imorgon är en gammal klassiker som säkert många av er redan har ett recept på. Att jag nu ska skriva in det här på bloggen känns bra så att mina barn kan använda det i framtiden när de kanske vill bjuda lilla mamma och pappa på fika. Hoppas jag på i alla fall. 
Jo men så klart är det våfflor vi ska göra, receptet kommer imorgon.

Ångkoka broccoli i sil

Ibland föreslår jag att man kan ångkoka broccoli som tillbehör till en del av mina maträtter. Idag tänkte jag visa er hur jag ångkokar grönsaker, jag har nämligen ingen ångkok och har absolut inga planer på att skaffa en heller. Jag ångkokar helt enkelt i en vanlig sil. I botten på grytan häller jag några centimeter vatten, sedan lägger jag grönsakerna som jag ska ångkoka (oftast broccoli) i silen. Silen placerar jag hängandes på kanten av kastrullen och däröver lägger jag ett vanligt grytlock. Sedan får vattnet koka och ångorna som stiger ångkokar då mina grönsaker. Supersmidigt och jag behöver på det viset ingen specialutrustning för att kunna ångkoka.
Vattnet som kokat brukar fånga upp en del näringsämnen från grönsakerna så det brukar jag göra sås på.
Fler ekonomitips om mat hittar du HÄR >>
Fler tips från köket hittar du HÄR >>

måndag 5 januari 2015

Baka baka liten russinbulle

Idag har jag och barnen bakat lite russinbullar, inga söta bullar utan brödbullar med russin i. Det receptet hittar ni HÄR >>
Jag kikade lite på min sökordsstatistik, alltså statistik över vilka ord man har googlat på och sedan kommit in på min blogg. Jag såg då att det var hur många sökningar som helst som handlade om brödbak. Det var sökningar om nyttigt bröd, kalljäst bröd, snabbt bröd, billigt bröd, bröd utan jäst, hembakat bröd och bland annat "ediths bröd" var det en hel del sökningar på, alltså den blir jag verkligen extra glad av att läsa :) Med andra ord verkar det vara många som har tiden och lusten att baka just nu och det tycker jag är kul.
Mest sökningar var det på nyttigt bröd så här kommer tre tips:
Trekantiga grötbullar - RECEPT HÄR >>
Lantbrödsfrallor - RECEPT HÄR >>
Råglimpa med bikarbonat - RECEPT HÄR >>

söndag 4 januari 2015

Chipsgratäng med fläskfilé

Chipsgratäng med fläskfilé - Perfekt till fredagsmyset. (4 port)
Fläskfilén går bra att byta mot färdiggrillad kyckling om man hellre vill ha det :)

1 st sats champinjonstuvning
(Receptet på champinjonstuvning hittar du HÄR >>) 
(vill du ha gratängen extra krämig kan du göra 1,5 sats stuvning.)

1 st putsad och skivad fläskfilé, ca 600 g
Salt/vitpeppar
1 st påse chips med pepparsmak, 200 g
Cocktailtomater
Riven ost

Gör stuvningen och låt den tjockna.
Lägg hälften av chipsen i en smord ugnsfast form. Krossa lite lätt.

Salta/peppra och bryn köttet. Lägg köttet på chipsen.
Bred på hälften av stuvningen. Strö över resten av chipsen. Krossa lite.
Bred på sista stuvningen. Lägg på cocktailtomater och riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 200° i drygt 30 min.

Servera med strimlad sallad, rödlök och skivad gurka.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

lördag 3 januari 2015

Barnens favoritgratäng

Jamen då var det väl dags även för min blogg att rulla igång efter nyårsfirandet. Det allra första receptet som jag kommer att lägga upp på detta året är barnens favoritgratäng. Och vad är det då? Jo, det är en riktigt god och krämig chipsgratäng med champinjonstuvning och fläskfilé. Den passar bra till fredagsmys eller som lördagsmys som det blir för oss idag. Den brukar även vara uppskattad på tonårsfesten. Till gratängen är det gott att servera strimlad sallad, rödlök och skivad gurka. Inga konstigheter och sådant som barnen oftast gillar.
Hela receptet och bilder kommer i nästa inlägg, nu blir det lördagsmys med familjen som väntar på mig. God fortsättning på det nya året och vi ses snart igen.