fredag 28 februari 2014

Klyftpotatis

Recept - Klyftpotatis
Strax vankas det middag hemma hos oss och idag fick barnen bestämma vad vi skulle äta.
Klyftpotatis - Grillad kyckling - Bearnaisesås - Riven vitkålssallad (RECEPT HÄR)

Så här gör vi klyftpotatis:
Skala 1 kg fast potatis. 
Dela potatisen i klyftor och skölj dem i vatten.
(när du sköljer bort stärkelsen fastnar inte potatisen på bakplåtspappret)
Torka potatisen torr med en kökshandduk.
Sprid ut klyftorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
(om du vill kan du rulla runt dem i lite olivolja också)

Baka potatisen mitt i ugnen i 225° i ca 30 min.
(efter halva tiden kan du röra runt potatisen och salta efter eget tycke och smak)
Dela en potatisklyfta på mitten för att se om den är klar.
______________________________________________________
______________________________________________________________________________

torsdag 27 februari 2014

Hålkakor - Rågsikt och Havregryn

Hålkakor - Rågsikt och Havregryn (detta recept ger 4 st hålkakor)

25 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
3 dl havregryn
0,5 dl sirap
10 dl rågsikt

Smält smöret.
Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm =37°
Rör ut jästen med lite degspad.
Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna.
Arbeta degen i bakmaskin i ca 10 min.
Låt degen jäsa i degbunken under bakduk i 30 min.

Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela degen i fyra bitar.
Arbeta ut fyra stycken brödkakor, ca 1,5 cm tjocka
Tryck med ett litet glas ut ett hål i mitten av varje brödkaka.
(gör två bullar av degbitarna som blir över, grädda samma tid som hålkakorna)
Nagga bröden.
Låt jäsa på bakplåt under bakduk i ca 40 min.

Grädda mitt i ugnen i 225° i 12 min.
______________________________________________________
Fler brödrecept i kategorin övrigt hittar du HÄR >>
______________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

onsdag 26 februari 2014

Nya koppar




Igår tog jag med mig de stora barnen på bio, vi såg filmen Hallåhallå. Den var helt okej men inte mer än så tycker jag. På vägen hem svängde vi in till Ica Maxi, vi skulle bara handla det absolut nödvändigaste och hem kom vi med de här kopparna. Det var väl en nödvändig grej :) Hur som helst så är jag jättenöjd med mitt köp, precis den här färgen har jag snöat in mig rejält på här hemma sista tiden. Den passar verkligen perfekt in här hos oss där basen är ljus, med svarta och trädetaljer. Kopparna har en gummiring på mitten och ligger väldigt skönt i handen. Och så är de ju stapelbara som Ludwig var snabb med att upptäcka :)
Alla tips på produkter som jag skriver om här på bloggen gör jag för att jag gillar dem. Att jag skriver var jag köpt dem beror på att det finns ett intresse hos mina läsare att få veta var man kan köpa dem. 

måndag 24 februari 2014

Morotsbröd - Kalljäst

Morotsbröd - Kalljäst
Ett nyttigt och gott morotsbröd som är hur enkelt som helst att baka
Förbered degen på kvällen - Grädda på morgonen

1/4 pkt jäst (12,5 g)
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk matolja
1 finriven morot
½ dl krossade linfrön
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

På kvällen:
Rör ut jästen med lite vatten.
Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop degen.
Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd brödform.

Täck över plastfolie och ställ in formen i kylen över natten.

På morgonen:
Grädda brödet längst ner i ugnen i 250° i 15 min.
OBS! Efter 15 min sänker du värmen till 200°
(Lägg aluminiumfolie över brödet om färgen på brödet är lagom.)

Grädda färdigt brödet i 200° i 15 min.

Låt vila lite innan du skär upp det!
______________________________________________________
Fler recept på kalljäst bröd hittar du HÄR
Fler recept på formbröd hittar du HÄR
_______________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Nygräddat bröd

Ny vecka och nybakat bröd. Finns det en bättre start på dagen än doften och smaken av ett saftigt alldeles nygräddat bröd som precis plockats ut ur ugnen. Knappst om ni frågar mig. Och det är ju verkligen inte alls svårt att få till en sådan vardagslyx. Jag kalljäser i stort sett alltid brödet om vi ska äta det till frukost. Med det menar jag att jag arbetar ihop degen på kvällen, låter degen jäsa sakta i kylskåpet under natten och på morgonen gräddar jag brödet. Denna gången testade jag att göra det så enkelt som bara möjligt genom att trycka ut degen direkt i en brödform, gud vad smidigt och bra det blev. Det kommer jag absolut att testa igen.

lördag 22 februari 2014

Provat fram nytt recept

Hej på er, arbetet med att organisera recepten pågår fortfarande. Men för att det inte ska bli för tyst här på bloggen har jag nu börjat att lägga in lite blogginlägg igen :)
Idag har jag provat fram ett nytt recept på fyllda järpar som strax ska in i ugnen. Jag känner på mig att det här kommer att bli en riktig höjdare som ska få vara med här på bloggen!! Så håll utkik för bild och recept kommer snart..

torsdag 20 februari 2014

Fläskkotletter i gräddsås

Fläskkotletter i gräddsås
Detta är ett enkelt recept på en lättlagad och god kötträtt som sköter sig själv i ugnen.
6 port.

6 st fläskkotletter
(färdiga skivor med ben eller 1,5 cm tjocka benfria skivor som du skär ut från en fläskkotlett i bit)
1 stor röd paprika
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
(valfri fetthalt)
1,5 msk koncentrerad köttfond
Kryddas med soya, salt, vitpeppar och sambal oelek

Lägg fläskkotletterna i en ugnsfast form.
Salta lite på köttet och lägg på strimlad paprika
(om du vill kan du fräsa paprikan i lite smör innan)

Blanda ihop vispgrädde, creme fraiche och köttfond.
Rör i soya tills såsen får fin färg.
Smaka av med salt, vitpeppar och sambal oelek.

Häll såsen över köttet.
Tillaga mitt i ugnen i 150° i ca 1,5 timme.

Servera med kokt ris, grönsallad och kokt broccoli
______________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

måndag 17 februari 2014

Kategoriserar recept


Inget nytt recept på gång ännu. Men i bloggen arbetas det mer än någnsin, jag håller på att kategorisera alla recepten med en liten bild framför varje recept. Tanken är att man först ska gå in på huvudkategorin tex. choklad, väl därinne kommer sedan bilder på olika chokladrecept upp med en länk till respektive recept. Detta är för att det ska bli lättare för både mig och er läsare att hitta i bloggen. Men det är verkligen inte det lättaste, blogger lever sitt eget liv och att styra bilder/bildtexter kan ibland ta en faslig tid. Och när jag sedan kollar på bloggen i mobilen så kan det skilja sig från hur bloggen ser ut i datorn. suck! Allt strul tar så mycket onödig tid.
Men jag hoppas att få ordning på det så småningom. För jag tror verkligen att det kommer att bli riktigt bra när det är klart.

lördag 15 februari 2014

Muffins - Toscamuffins

Toscamuffins är galet goda muffins med ett täcke av tosca - Ni måste testa!
Ca 22 st

Muffinssmet
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vispgrädde

Gör så här:
Vispa smör och strösocker fluffigt.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.
Rör sist i grädden.

Fördela smeten i muffinsformar
( fyll drygt halva formen med smet )
Grädda mitt i ugnen i 200° i 8-10 min.

Gör toscasmeten med muffinsen gräddas!
____________________________________
Tosca
100 g smör
100 g flagad mandel
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull
Värm under omrörning tills smöret smält

Bred tosca på muffinsen
Grädda mitt i ugnen i 200° i ytterligare 5-7 min.

__________________________________
Fler muffinsrecept hittar du HÄR >> >>
__________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>


För fler goda recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

fredag 14 februari 2014

Cheesecake med apelsintryffel

En alldeles supergod cheesecake med apelsintryffel - Ni måste testa!
Ett riktigt bra recept i EDITHS BÄSTA >>

Läs igenom hela receptet innan du börjar

Steg 1
50 g smör
20 st digestivekex

Gör så här:
Smält smöret. Krossa kexen med tex. mortel
Blanda ihop. Tryck ut i en springform Ø ca 24 cm
____________________________________________________
Steg 2
3 dl vispgrädde
3 st ägg
1,5 dl strösocker
300 g färskost
½ dl finrivet apelsinskal
½ dl pressad apelsin

Gör så här:
Vispa grädden ganska hårt
Separera äggulor och äggvitor i två bunkar
Vispa äggulor och strösocker fluffigt
Vispa ner färskost, apelsinskal och apelsinsaft

Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Vänd försiktigt ner vispad grädde i färskostsmeten
Vänd sist ner äggvitorna

Bred ut blandningen över kexbotten
Täck med plastfolie. Ställ in i frysen
___________________________
Steg 3:
200 g mjölkchoklad med apelsinsmak 
(tex marabou mjölkchoklad med apelsinkrokant)
1,5 dl vispgrädde
1 klick smör ca 10g

Bryt chokladen i bitar
Värm vispgrädde och smör hett i en kastrull
(rör hela tiden så att det inte bränns)
Häll den heta gräddblandningen över chokladen
Rör till en jämn chokladsmet. Låt svalna i kylskåp.
____________________________________
Steg 4:
När chokladtryffeln svalnat breder du den över kakan
Täck med plastfolie. Ställ in cheesecaken i frysen igen.
Frys i 6 timmar eller längre, tex. under natten

Ta fram cheesecaken 20-30 min innan servering

_________________________________________
Fler recept på cheesecake hittar du HÄR >> >>

Fler juldesserter hittar du HÄR >>
_______________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>



För fler goda recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

torsdag 13 februari 2014

Cheesecake på alla hjärtans dag


Idag förbereder jag och barnen en cheesecake som vi ska fira alla hjärtans dag med imorgon, det blir en perfekt liten godbit till eftermiddagskaffet. Som ni ser på bilden så krossas det digistivekex för fullt just nu, det ska bli botten på vår cheesecake. Jag tycker att det smidigaste sättet att krossa digistivekex är att lägga kexen i en plastpåse. Sedan kavlar man på dem tills de är söndermosade. Och så är det bara att hälla kexsmulorna i det smälta smöret och blanda ihop så är första momentet i cheesecaken klart, smidigt och inte alls svårt.

onsdag 12 februari 2014

Nyttigt bröd


Idag njöt vi av våra goda GI-bullar till frukost, dem som jag berättade om igår. Just de här bullarna har lite olika namn här hemma, barnen kallar dem för rågflingebullar, inte för att de innehåller särskilt mycket rågflingor egentligen men vi strör alltid rågflingor på toppen därav namnet rågflingebullar. Och jag kallar dem för GI-bullar för att de innehåller långsamma kolhydrater och är fiberrika. Hur som helst är de i alla fall både nyttiga och goda. Perfekt start på dagen, man håller sig mätt länge på dem. Receptet hittar ni HÄR.

tisdag 11 februari 2014

Sportlovslediga barn


Ikväll har vi det lite extra mysigt vid köksbordet, två av mina tjejer har nämligen cyklat till blomsteraffären för att överaska mamma med fina tulpaner. Så gulligt av dem och vad jag vet (än så länge) var det helt utan baktanke. Här har skolbarnen sportlov vilket för oss betyder, inga tider att passa och filmmys långt in på nätterna, så härligt! Och så lite sportlovsaktiviteter på det, ikväll blir det sportlovsdisco i simhallen, en kul tradition som barnen brukar gå på varje år. Men innan de sticker iväg på det ska vi baka ut några GI-bullar som vi håller på att baka idag. Både nyttiga och goda :)

Torskfilé i äggsås med knaperstekt bacon

Torskfilé i äggsås med knaperstekt bacon.
Mumsfilibabba!
4 port

400 g torskfilé
5 hårdkokta ägg
1 pkt bacon
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
(valfri fetthalt)
2 äggulor
1 dl hackad dill
kryddor: citronpeppar, salt och vitpeppar

Lägg den upptinade torskfilén i en ugnsfast form.
Strö ut skivade hårdkokta ägg i formen.
Strimla och knaperstek baconet.

Vispa ihop vispgrädde, creme fraiche, äggulor och dill.
Smaka av med kryddorna. Se ovan!
Häll såsen i formen.
Strö över det knaperstekta baconet.

Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 25 min.

Servera med kokt potatis och sallad.
_____________________________________________________
Fler recept med torsk hittar du HÄR >>
______________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

lördag 8 februari 2014

Laxfilé i gräddig vitlökssås

Laxfilé i gräddig vitlökssås ( detta recept räcker till ca 4 port )
Mycket lättlagat och fantastiskt gott!!

4 st tinade laxfiléer, 
(ca 125g per styck)

Sås:
100 g creme bonjour vitlök
5 dl vispgrädde
2 äggulor
½ dl hackad dill
salt/vitpeppar
(toppas med halverade cocktailtomater)

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
(salta lite på dem)
Vispa ihop ingredienserna till såsen.
(salta och peppra efter eget tycke och smak)

Häll såsen över laxfiléerna.
Strö över tomaterna.
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 25 min.
(kolla att laxen är helt klar, tiden kan skilja mellan olika ugnar)

Låt vila lite innan servering.
Gott till kokt potatis eller ris med tex sparris eller en grönsallad.
______________________________________________________
Fler laxrecept hittar du HÄR
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

fredag 7 februari 2014

Matrecept

Nu har det bakats en hel del här på bloggen. Brödrecepten har fyllts på och det har ju även blivit några söta recept :) Enligt en undersökning som jag gjorde för ett tag sedan ville ni gärna att jag skulle lägga in fler matrecept, så det tänkte jag börja jobba mer med. Lagar mat gör jag ju ändå varje dag. Så från och med nu ska jag låta kameran vara med betydligt oftare när det vankas middag här hemma. Först ut blir en lättlagad och himmelskt god laxrätt som vi ska fira in helgen med, en rätt som hela familjen gillar.
Kommer snart..

torsdag 6 februari 2014

Favoritrecept

Idag tänkte jag lyfta fram fyra av mina favoritrecept i ett inlägg här på bloggen. 
Recepten hittar ni i länkarna nedan:

Lättbakade och goda recept allihop :)

onsdag 5 februari 2014

Recept - Ostbullar - Buffébröd

Recept - Ostbullar - Buffébröd

Degen:
5 dl vatten
50 g jäst
½ dl matolja
1 msk strösocker
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl

Fyllning:
6 dl riven ost
(använd gärna en lagrad ost)
Ca 4 msk torkad oregano
(toppas med ägg, sesamfrön och flingsalt)

Värm vattnet till fingervarmt =37°
Rör ut jästen i lite vatten.
Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna till degen.
Arbeta ihop.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Knåda och tillsätt ev. mer mjöl.
Dela degen i två delar.

Kavla ut degen till två rektanglar.
Strö över riven ost och smulad oregano
Rulla ihop degen från långsidan till två rullar.
(som du gör när du bakar kanelbullar)

Skär i ca 40 skivor och lägg dem på bakplåt med snittytan upp.
Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Strö över valfri mängd sesamfrön och flingsalt.
(var försiktig med mängden salt!)

Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 10 min.
______________________________________________________
Fler recept på smaksatt bröd hittar du HÄR
________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

3636 kommentarer


Idag laddar vi för ett nytt recept här på bloggen. Degen står på jäsning och min lille kompis i köket vill gärna hjälpa till :) Jag kikade lite på kommentarerna i mina gamla inlägg och upptäckte att jag missat att svara på massor av kommentarer, jag ber verkligen om ursäkt för detta. Jag har helt enkelt missat det. Totalt har jag haft 3636 kommentarer på bloggen, galet mycket, eller hur!! En del har hamnat i skräpposten i min mail, en del har hamnat på en annan mail med annan mailadress som är kopplad till ett googlekontot som jag hade när jag började blogga. Är det någon som väntar på att jag ska svara på en fråga, kontakta mig i så fall på min mail madame-edith@live.se Jag tar gärna emot frågor!
För att vara säker på att få svar på en fråga som ställs här i bloggen, lämna kommentaren i senast publicerade inlägget så att jag inte missar det. 

tisdag 4 februari 2014

Äppelbröd - Frallor

Saftiga och goda frallor med rivet äpple - Detta recept ger 18 st frallor

6 dl vatten
50 g jäst
2 rivna äpplen
2 tsk salt
2 msk matolja
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
(toppas med sesamfrön)

Värm vattnet till fingervarmt =37°
Rör ut jästen med lite vatten.
Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop degen.
Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Forma degen till 18 st frallor.
Låt frallorna jäsa på bakplåt under bakduk i 30 min.
Pensla frallorna med vatten och strö över sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 12 min.
______________________________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Mitt sällskap i köket ♥


Vi flyttade ju fram våra planer lite vad det gäller förskolestarten. Mer om det kan ni läsa här! Istället är Ludwig hemma med mig och bakar och bloggar på dagarna. Jag tror faktiskt att han tycker att det är riktigt trevligt, det finns ju alltid något gott att få smaka på. Att blogga med liten bredvid sig fungerar alldeles utmärkt, eftersom jag mest bloggar om recept så tror jag faktiskt att det bara är bra och lärorikt att få hänga med mamma i köket. Självklart kan jag inte blogga i den takt som jag innerst inne skulle vilja men för ett litet tag är det ändå mer värt att kunna ge Ludwig och hans syskon mer tid med dem. Redigera bilder och skriver recept pysslar jag med när barnen sover.
På bilden förbereder vi för nästa recept som vi ska lägga upp här på bloggen :)

Saftigt bröd

Har ni testat att riva ner lite äpple i degen när ni bakar bröd? Det är ett lätt sätt att få brödet saftigt och gott. Nästa recept som kommer här på bloggen är ett recept på frukostfrallor med just rivet äpple i, ett gott bröd med en härlig skorpa toppat med sesamfrön. Dyker upp här på bloggen snart!

måndag 3 februari 2014

Kladdig kladdkaka

Kladdig kladdkaka
Visst är alla kladdkakor kladdiga, det är ju därför det heter kladdkaka :)
Men en del recept är ju supernoga vad det gäller till exempel tiden för att det ska lyckas
annars kan de lätt bli torra och inte alls kladdiga.
Med sirap i smeten och genom att röra istället för vispa är just den här kladdkakan väldigt
 lätt att lyckas med, en kaka som barnen här hemma brukar baka helt själva!

100 g smör
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl sirap
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg

Smält smöret.
Rör ihop det smälta smöret och de övriga ingredienserna.
(tillsätt äggen sist)
Häll smeten i en smord springform Ø 25 cm

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 18 min.

Servera kladdkakan kylskåpskall med tex vispad grädde.
____________________________________________________
Fler recept på kladdkakor hittar du HÄR >>
_______________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

söndag 2 februari 2014

Kalljästa ostfrallor - Lättbakat recept

Ostfrallor - Receptet ger 9 st frallor ( bullar )
Ingår SJÄLVKLART i kategorin EDITHS BÄSTA >>

Recept
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk matolja
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
2 dl riven ost
(toppas med valfri mängd riven ost)

På kvällen:
Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop degen.
Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten.

På morgonen:
Forma degen till 9 st bullar.
Lägg bullarna på en bakplåt och strö över riven ost.

Grädda mitt i ugnen i 250° i 12 min.
______________________________________________________
Fler recept på smaksatt bröd hittar du HÄR
Fler recept på frallor hittar du HÄR
Fler recept på fyllt bröd hittar du HÄR
Fler recept på kalljäst bröd hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

lördag 1 februari 2014

Melodifestivalen och kladdig kladdkaka


Här hemma laddar vi inför melodifestivalen. Visst ska det bli kul!! Jag och barnen älskar verkligen melodifestivalen och förväntningarna är stora inför ikväll. Vi brukar köra med lite poängsättning och sedan jämföra och se vilka låtar vi gillade bäst. Barnen ville bjuda på en kaka ikväll så de har rört ihop en kladdkaka nu i eftermiddag som nästan bakar sig själv. Den här kladdkakan klarar precis alla av att baka för en mer lättbakad kaka får man leta efter. Riktigt kladdig och god är den :)
Receptet dyker upp på bloggen snart, ha en härlig lördagskväll så ses vi imorgon igen :)