tisdag 30 september 2014

Melwin har bakat

När Tilde hade halvåtta hos mig bjudning i helgen så fick Melwin komma hem till sin moster och ha bakdag med henne. Ja, min syster bakar typ jämt! Mycket oftare än mig. De testade fram en ny liten godingkaka som jag tyckte passade bra här på bloggen nu när jag startat upp en ny kategori som jag kallar barnkalas >>
Visst är det en fin kaka, strössel både i degen och runt om, ett väldigt lyckat experiment. Recepetet ska ni självklart få, det kommer i ett separat inlägg.
Nu finns receptet att hitta HÄR >>

måndag 29 september 2014

Italienskt lantbröd

Italienskt lantbröd - Mycket gott och lättbakat :)
Ett recept ur kategorin EDITHS BÄSTA >>

25 g jäst
6 dl vatten
4 tsk salt
1 dl olivolja
3 dl durumvetemjöl
12 dl vetemjöl special

Värm vattnet till fingervarmt = 37°
Rör ut den smulade jästen med lite av det fingervarma vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt och olivolja.
Arbeta degen i bakmaskin i ca 10 min, tillsätt lite mjöl i taget.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme.

Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen på hälften och forma till 2 st limpor.
Mjöla lite på ovansidan av bröden.

Låt bröden jäsa på ugnsplåt under bakduk i 30 min.
Snitta bröden med en vass kniv, se bild!

LÄS NOGA!
Sätt in brödet mitt i ugnen i 250°
Kasta in 1 dl vatten i botten på ugnen, stäng luckan.
Sänk värmen till 225° och grädda i ca 30 min.
____________________________________________________
Fler recept på brödlimpor hittar du HÄR >>
_____________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

söndag 28 september 2014

Hushållsekonomi - Använd broccolistammen

Ett sätt att få mer mat för pengarna är att ta tillvara på så mycket som möjligt av det man köpt eller odlat. Jag har under många år arbetat som frukt och gröntansvarig och flera gånger har jag mött kunder som blivit förvånade när jag berättat för dem att stammen på broccoli är både ätbar och dessutom riktigt god. De flesta slänger tyvärr halva broccolin rakt ner i soporna. Helt i onödan! Skala istället stammen, skär eventuellt bort den allra sista biten, ca 1 cm längst ner som kan vara lite träig. Skär sedan den skalade stammen i centimetertjocka skivor som får koka tillsammans med broccolibuketterna. Jag brukar alltid ångkoka min broccoli.
Man kan även tillsätta skivad eller tärnad broccolistam i gratänger, mixa ner i soppa eller skiva tunt och använda i sallader. Det är även gott att råriva stammen och blanda med rivna rotfrukter i råkostsallad eller använda i coleslaw.
Både broccolistammen och buketterna går alldeles utmärkt att frysa in, man kan förvälla den innan frysning. Men inte nödvändigt.

lördag 27 september 2014

Dagens smidiga middagsmat

Ikväll ska en av våra tjejer ha "halvåtta-hos-mig-bjudning" Så just nu är det fullt ös i köket. Med andra ord fick det bli en väldigt smidig middag för vår del idag. På morgonen snittade jag några frukostkorvar och fyllde med ost och senap. Sedan lindade jag en skiva bacon runt varje korv. De har nu legat i kylen sedan dess och ska strax få hoppa in i ugnen. Till det får det bli pulvermos idag, smidigast möjligt. Det kan vara gott det med ibland :) Återkommer med ett mer exakt recept på korvarna..

fredag 26 september 2014

Fina vaser för liten peng

Idag tänkte jag visa er vad jag ständigt är på jakt efter när jag är på loppisar, nämligen den här typen av vaser. Smala vaser med tex en liten fot eller en veckad kant. Hela grejen går ut på att alla vaser ska ha sin unika stil som sedan bildar en enhet grupperade tillsammans. Eller utställda på en lång rad i en dukning. En kvist eller en blomma i varje vas är fint. På bilden har jag brutit av en kvist av den allra sista blomman som vi får njuta av i vår trädgård för i år. Den heter "Lavatera Frederique". Det är en fantastisk blomma som blir ca 150 cm hög och har blommat hemma hos oss sedan mitten av sommaren. Och den har ju faktiskt fortfarande några små blommor kvar :) Det här är ett billigt sätt att göra det fint och trevligt på bordet. Kanske tillsammans med tända ljuslyktor eller ljusstakar. Vaserna brukar kosta ungefär 10 kr/st. 
Tips! Väldigt fina lyktor med hösttema som du gör själv hittar du HÄR >>

Kakmonstercupcakes

Supersöta kakmonstercupcakes - Perfekt till barnkalaset

Börja med att göra chokladmuffins, RECEPT HÄR >>
(du kan göra muffinsarna naturella eller med 1 eller 2 st center inuti)

När muffinsen svalnat breder du på vit chokladfrosting, RECEPT HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Dekoration:
Kokos
Blå karamellfärg
Ätbara ögon, eller mentos
6 st valfria cockies, köpta

Blanda kokos med karamellfärg till önskad färgstyrka.
Doppa den frostingtäckta muffinsen i den färgade kokosen.
Dekorera med ögon.
(Använder du mentos kan du dutta en droppe smält choklad som pupiller)
Tryck in en halv cockies i "munnen" se bild!

Nu är dina kakmonstercupcakes klara!
______________________________________________________

torsdag 25 september 2014

Chokladmuffins med centerchoklad

En god chokladmuffins som var grunden till kakmonstercupcakes som jag visade tidigare i veckan.

75 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
12 st centerchoklad
(eller 24 st center om du vill lägga 2 st chokladbitar i varje muffins)

Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.
Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten.
Rör sist i mjölken och det smälta smöret.

Fördela smeten i 12 st stora muffinsformar.
(ställ muffinsformarna i en muffinsplåt för bäst resultat)
Tryck i centerchoklad i varje muffins.

Grädda mitt i ugnen i 200° i 13-15 min.
Tips! Låt muffinsen svalna och toppa sedan med en frosting RECEPT HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Fler recept med choklad hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Chokladbollar med oboy - Oboybollar

Chokladbollar med oboy - Oboybollar
Jättegoda chokladbollar med en mild och mjuk chokladsmak :)
(Tips! Traditionella chokladbollar med enbart kakao som smaksättning hittar du HÄR >>)

200 g rumsvarmt smör eller margarin
1,5 dl strösocker
2 dl oboy
Ca 1 msk kakao
(anpassa mängden kakao efter vilken chokladstyrka du önskar, testa dig fram genom att ta lite kakao i taget)
6 dl havregryn
2 msk kallt kaffe
Riven kokos

Vispa ihop samtliga ingredienser med elvisp.
Rulla ut ca 24 bollar och rulla dem i kokos.

Servera oboybollarna kylskåpskalla
______________________________________________________
Fler bakverk som passar på barnkalas hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

(O)ordning och reda i bloggen

Under några timmar idag kan det se lite rörigt ut här i bloggen. Jag sitter just nu och ordnar med receptarkivet. Jag vill att både jag själv och ni läsare ska kunna hitta recepten här i bloggen bättre. För alla er som länkar till mig, mina uppdateringar kan hoppa lite fram och tillbaka i datumordning och det beror just på att jag ordnar med mina gamla inlägg. Det är ett mastodontarbete men jag är säker på att det kommer att bli bra tillslut.

onsdag 24 september 2014

Vit chokladfrosting

Vit chokladfrosting - Supergod och perfekt att göra cupcakes med :)
Recept på chokladmuffinsen på bilden hittar du HÄR >>

200 g vit choklad, tex marabou
200 g färskost, tex philadelphia

Smält den vita chokladen över vattenbad
Vispa med elvisp eller en gaffel ihop chokladen och färskosten.
Låt stå i kylen i ca 30 min. 

Använd frostingen tex. som fyllning i tårta eller på cupcakes
______________________________________________________
Fler recept på frosting hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

tisdag 23 september 2014

Frosting är gott på många mjuka bakverk

Nu har jag börjat att arbeta med bilderna och receptet på kakmonstercupcakes. På toppen breder man ut en frosting som sedan doppas i färgad riven kokos. Eftersom frosting kan användas till så mycket, som fyllning i tårtor eller på toppen av en tårta, på en sockerkaka eller på cupcakes, så lägger jag in receptet på frostingen i ett separat inlägg. Bilderna på frostingen är alldeles strax klara, inlägget kommer så fort jag skrivit in receptet.
Redan upplagda recept på frosting hittar du HÄR >>

måndag 22 september 2014

En småtokig cupcakesbild

Det blev inte bara äppelkladdkaka till gårdagens fika, det blev kakmonstercupcakes också :) Barnen var hos sin moster en stund på eftermiddagen och hem kom de med de här sötnissarna. Det ni ser på bilden är baksidan av kakmonstret, på framsidan har den en rolig kexmun, den ska ni få se tillsammans med receptet när jag knåpat ihop det. Nu ska jag utöka med en kategori här på bloggen, nämligen etiketten "barnkalas". Visst skulle den här lilla godingen passa perfekt in där. Jag tänkte även att lakritsmuffins med dödskallefluff skulle passa bra i den kategorin. En tokig bild på glada barn och en cupcake får bli starten på denna veckan :)

söndag 21 september 2014

Söndag med äppelkaka till eftermiddagskaffet

Hej på er allihop :) Här tar vi en lagom lat söndag idag med lite småfix inför den kommande veckan. Barnen plockar fram varmare kläder till skolan imorgon, det skulle ju bli en ganska kylig start på nästa vecka. Så dags att fixa fram vantar och tjocktröjor. Själv har jag börjat förbereda en smaskigt kladdig äppelkaka till eftermiddagskaffet. Det mest ansträngande med den här kakan är att riva själva äpplena, resten går tokfort att svänga ihop. Och gott blir det! Receptet kommer jag självklart att lägga upp här på bloggen också så missa inte det!
Nu finns receptet på äppelkladdkaka att hitta HÄR >>

lördag 20 september 2014

Kycklingfilé med bacon i krämig sås

En god kycklingrätt med knaperstekt bacon - Mumsfilibabba!
(4 port)

4 st kycklingfiléer
1 pkt bacon, 140 g
2 dl creme fraiche, 34%
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk dijonsenap
3 tsk soya
1-2 pressade vitlöksklyftor
Salt/vitpeppar
Gräslök


Dela kycklingfiléerna på längden. 
Salta/peppra och bryn filéerna i lite smör, lägg dem i ugnsfast form.
Klipp baconet i bitar och knaperstek.

Vispa ihop creme fraiche, grädde, vatten, fond, senap och soya.
Smaka av med vitlök, salt och vitpeppar.
(var försiktig med saltet eftersom baconet ger ifrån sig sälta)
Strö ut valfri mängd gräslök över kycklingfiléerna.
Slå på såsen och toppa med det knaperstekta baconet.

Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 30 min.
(gör ett snitt i den tjockaste delen av kycklingfilén för att se att den är helt klar)

Servera till tex. kokt ris och en grönsallad
______________________________________________________
Fler recept med kyckling hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

fredag 19 september 2014

Långpannebröd med havregryn

Långpannebröd - Saftigt och gott med havregryn (ca 24 st)

50 g jäst
8 dl mjölk
5 dl havregryn
50 g smör
1 msk honung
2 tsk salt
Ca 9 dl vetemjöl

Koka under omrörning upp mjölken och havregrynen till en gröt.
Rör ner smöret.
Låt gröten svalna till fingervarmt = 37°, (ca 15 min)

Blanda ut jästen med lite av gröten.
Tillsätt resten av gröten och samtliga övriga ingredienser.
Arbeta ihop degen.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Tryck ut degen på en bakplåtspappersklädd djup ugnsplåt.
Skär degen i valfria stora rutor.
Låt jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
(Tips! Brödet blir extra fint om du penslar det med vatten och strör över havregryn)

Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 25 min
______________________________________________________
Fler recept på långpannebröd hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Tack för era mail

Härliga fredag och brödbak! Det har blivit dags för mig att fylla på frysen med bröd. Idag blir det ett bröd med havregrynsgröt som bas. Denna gången gör jag det smidigt för mig genom att trycka ut degen i en långpanna och sedan skära ut rutor. Väldigt enkelt och medan degen jäser sitter jag och svarar på era mail. Ni är ju flera stycken som har hört av sig till mig via mail, stort tack för det. Jag sitter alldeles generad framför datorn när jag läser allt snällt ni skriver. Några stycken hoppas på att Madame Edith kommer att komma ut som bok, det finns planer på det. Jag håller nu på att undersöka vilka alternativ som finns, tryckt bok eller kanske E-bok. Vilket tema ska boken ha? Hur ska bilderna se ut? Vad kostar det? Hur gör jag? Som sagt det dröjer men planerna finns!
Brödet som jag bakar idag kommer så klart att läggas upp här på bloggen. Som vanligt lägger jag in receptet i ett separat inlägg, det blir bäst för er som vill skriva ut. Då slipper ni en massa onödig text.

torsdag 18 september 2014

Hallon och blåbärsrutor

Mycket enkla och goda hallon och blåbärsrutor
På bilden syns även bananmuffins med kolagrädde RECEPT HÄR >>

Steg 1, Smuldeg
200 g smör
2,5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg

Gör så här:
Arbeta med fingertopparna ihop alla ingredienser
Fördela hälften av smuldegen i smord ugnsform, ca 20x30 cm
(Tips! lägg ett bakpapper i botten så lossnar kakan lätt efter gräddning)
___________________________________________________________
Steg 2, Fyllning
1 dl strösocker
1 msk majsena, majsstärkelse
250 g hallon
250 g blåbär
(använd färska eller upptinade frusna bär)

Gör så här:
Rör ihop fyllningen. Bred ut fyllningen över smuldegen
Avsluta med resten av smuldegen på toppen

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 45 min.
Låt kakan svalna. Skär i valfria stora rutor

Servera rutorna som de är eller med vaniljvisp >>
____________________________________
Fler söta recept med bär hittar du HÄR >>
________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

En till kaka från kalaset är på gång

Jag har precis slagit mig ner framför datorn för att förbereda nästa recept som jag ska lägga upp här på bloggen. Det blir ett recept från kalaset som vi hade för ett tag sedan. Det är bärkakan som ni ser längst fram i bilden om ni klickar HÄR >>
På kalaset hade vi den tillsammans med andra kakor och serverade den då som en mjuk kaka men det går lika bra att servera den som tex. dessert med en klick vaniljvisp. Då blir den extra smaskig och god :)
Jag återkommer under dagen med receptet i ett separat inlägg.

onsdag 17 september 2014

Saftig råglimpa - Ett bröd bakat med bikarbonat

Saftig råglimpa - Ett snabbt och lättbakat bröd med bikarbonat
Arbeta ihop degen för hand med tex. en träslev.

4 dl rågsikt
2 dl rågmjöl
1 dl havrekli
1 dl hela linfrön
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
0,5 dl mörk brödsirap
4 dl fil, valfri fetthalt
1 msk matolja

Blanda ihop rågsikt, rågmjöl, havrekli, linfrön och salt/kryddor.
Rör i bikarbonat.
Blanda i sirap, fil och matolja i mjölet.
Arbeta ihop till en ganska lös deg.

Häll ut smeten i en smord brödform, se bild!
Ställ in brödet längst ner i en kall ugn 
Sätt på ugnen på 200° och grädda brödet i 50 min.

Stäng av ugnen, låt brödet grädda klart på eftervärme i 10 min.
_____________________________________________________
Mina recept på bakpulverbröd hittar du HÄR >>
______________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

tisdag 16 september 2014

Hushållsekonomi - Frysa in äppelklyftor

Kanske har ni egna äpplen som ni vill ta vara på eller finns det nära och kära som delar med sig av sin skörd? Eller kanske ni helt enkelt köper de svenska äpplen som finns att hitta i butikerna. För nu är det ju säsong för de svenska äpplena. De är helt fantastiska, så smakrika och goda med en otroligt härlig doft. Man får verkligen mycket äpple för pengarna just nu. De är inte de allra billigaste i butikerna men helt klart de mest smakrika så här års. Vill man kunna njuta av en god äppelpaj gjord på svenska äpplen året om så går det väldigt bra att frysa in äpplen. 
Jag brukar kärna ur, klyfta och frysa in äppelklyftor i fryspåsar. Mängden äppelklyftor som jag lägger i varje påse beror på vad jag ska använda dem till. Har jag tex. tänkt att använda äppelklyftorna till en äppelpaj med smuldeg så fryser jag, i en och samma påse, in den mängden äpplen som jag ska använda i pajen. Om man vill kan man rulla dem i strösocker och kanel också innan man fryser in dem. Då är de ju "pajklara" när man tar fram dem.
Har jag däremot tänkt att använda äpplen lite då och då, tex i en sockerkaka eller fläskpannkaka så styckfryser jag äppelklyftorna på en plåt i frysen innan jag paketerar dem i påsar.
Och skulle något äpple vara lite stött eller ha fula fläckar så går det ju lätt att skära bort det. Det har ju ingen som helst betydelse när de ska frysas in.

Fler ekonomitips om mat hittar du HÄR >>

Mina äppelrecept hittar du HÄR >>


Följ mig gärna på facebook HÄR >>

På Instagram heter jag @madameedithblogg

söndag 14 september 2014

Mycket enkel dessert på gång

God kväll, hoppas att ni har haft en trevlig helg! Jag sitter nu och jobbar med några kommande recept som jag ska lägga upp här på bloggen. Nästa recept blir den supergoda desserten som ni ser på bilden. Den är gjord på vit choklad och kräver mycket liten arbetsinsats. Den går bra att förbereda i god tid innan servering, tex dagen innan om man vill det. Men har man bråttom räcker det att den står 1 timme i kylen och stelnar. På toppen kan man dekorera med valfria bär och lite riven choklad. Receptet kommer jag att lägga upp under morgondagen, så håll utkik!
Nu finns receptet att hitta HÄR >>

fredag 12 september 2014

Om min syster, mamma och nästa recept

Denna gången är det ett räkrecept som står på tur in här på bloggen. Det är nämligen så att jag har blivit bjuden på en helt fantastiskt god och krämig räkcheesecake som min mamma har gjort. Den var så smaskig så det vattnas i munnen bara jag tänker på den, bland det godaste jag ätit faktiskt! Bloggen är en stor del av mig. Jag lever med bloggen och planerar och fotar till den flera gånger varje dag, även på helgerna. Att jag ibland får bloggmaterial av nära och kära uppskattar jag mycket, då blir bloggen mer levande med större variation och det är ju väldigt trevligt att få smaka på andras godsaker ibland :) Både min mamma och min syster är väldigt duktiga i köket. Syrran bakar mer än gärna och har utbildat sig till konditor. Hon bloggade tidigare på en blogg som heter Veronicas bakblogg, där finns många bra recept. En tradition är att barnen gör sina födelsedagstårtor tillsammans med henne. Det tycker de är väldigt kul och hon har alltid så många bra idéer. 
Och mamma, hon är duktig både på att laga mat och baka. Hemma hos henne finns en stor receptskatt i fall mina idéer skulle ta slut. Hon gillar att experimentera i köket och testa nya recept precis som mig. Men det hon är allra, allra bäst på, det är att göra de mest fantastiska dukningarna. Är det någon som har öga för färg och form så är det hon. Mammas recept på räkcheesecake kommer strax..

onsdag 10 september 2014

Ett fredagsmysrecept är på gång

I nästa recept tänkte jag tipsa om en god och smidig rätt som passar perfekt som fredagsmys. Nämligen varm smörgåstårta. Den är så god! Krämig, smakrik och alldeles utmärkt att fira in helgen med. Den här rätten ger alla i familjen chansen att bidra med en hjälpande hand. Någon kan skära grönsaker, någon kan klippa bacon, en annan håller koll på stekpannan och även de minsta kan vara med och till exempel lägga ut pakplåtspappret och bröden. Lättlagat och gott och en riktig favorit hemma hos oss. Återkommer med receptet i ett separat inlägg.

tisdag 9 september 2014

Lakritsmuffins med dödskallefluff

En riktig höjdare på barnkalaset eller halloweenfesten.
På bilden är muffinsen gräddad i miniformar men receptet är anpassat efter stora muffins! (12 st)

Steg 1, Muffins:
75 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk lakritspulver
(lakritspulver går att utesluta)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Smält smöret
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, lakritspulver, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
Blanda sist ner det smälta smöret och mjölken.

Fördela smeten i 12 st stora muffinsformar.
(använd muffinsplåt för bäst resultat)
Grädda mitt i ugnen i 200° i 13-15 min.
______________________________________________________
Steg 2, Fluffen:
Ca 13-14 st dödskallegodis, se bild!
6 dl vispgrädde
(ev svart och röd karamellfärg)

Klipp isär dödskallarna efter färg.
(dela sedan bitarna i ännu mindre bitar så att godiset blir lättare att smälta)
Det ska vara 80 g rött godis och 80 g svart godis.

Värm upp 3 dl vispgrädde i en kastrull.
(grädden ska INTE koka men vara riktigt het)
Drag kastrullen åt sidan och rör/smält ner det svarta godiset.
(tillsätt svart karamellfärg om du önskar mer färg)
Gör likadant med den röda färgen och låt sedan stelna i kylskåp.

Rör runt fluffen med en gaffel så att den mjuknar.
Fördela de båda färgerna i varsin spritspåse.
(man kan göra egna spritspåsar av bakplåtspapper)
Lägg i de båda spritspåsarna i ytterligar en spritspåse.
Och spritsa ut båda färgerna samtidigt på muffinsen.
(eller klicka ut om du inte vill spritsa)
_________________________________________________________________________________

Hallonlakritsskalle - Perfekt att göra fluff på :)

Nästa recept från helgens kalas är en muffins med en tokgod fluff på toppen. Fluffen är gjord på hallonlakritsskallar, det blir en fin melerad färg och en god lite salt smak på fluffen. Den här godingen skulle göra sig riktigt bra på barnkalaset eller på halloweenfesten. Hela receptet får ni i nästa inlägg, vi ses snart igen!

måndag 8 september 2014

Bananmuffins med daim och kolagrädde

Supergoda bananmuffins med daim och kolagrädde
På bilden är de bakade i miniformar (kräver då kortare gräddningstid, långt ner i ugnen i 220° i ca 10 min)
 Receptet är anpassat efter stora muffinsformar.

Steg 1, muffins:
1 st banan
2 dl strösocker 
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 st dubbeldaim, se bild!

Mosa bananen med strösockret och smält smöret.
Vispa ihop bananmos, smör, mjöl, ägg, vaniljsocker, bakpulver.
(använd elvisp)
Hacka daimen och rör ner den i smeten.
Fördela smeten i 12 st muffinsformar.
(använd muffinplåt för bäst resultat)
Grädda långt ner i ugnen i 220° i ca 15 min.
(tiden längst upp under bilden gäller endast om man gräddar muffins i miniformar)
______________________________________________________
Steg 2: Kolagrädde:
3 dl vispgrädde
3 dl kolasås
(Gör egen kolasås (RECEPT HÄR >>) eller använd färdigköpt)
Tips! Gör du egen kolasås efter mitt recept så blir det kolasås över, förvara i kylskåp och servera till glass!

Vispa grädden och blanda den med 3 dl kall kolasås.
Spritsa/klicka kolagrädden på den avsvalnade muffinsen.
______________________________________________________
Fler recept på muffins hittar du HÄR >>
_____________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Bildredigering och receptarkiv

Hej och välkommen nya vecka! Jag har ägnat morgonen åt att fixa i mitt receptarkiv så nu har alla matrecept sorterats upp i en lista. Ni hittar den HÄR >> eller om ni klickar på den länken längst upp under headern som jag valt att kalla recept. Det är flera timmars arbete framför datorn som jag använder till att strukturera upp bloggen på bästa sätt. Mycket mer arbete än man kan tro. Men det är en viktig del som jag vill lägga extra tid på, både för min skull och för att ni läsare lättare ska hitta.
Strax ska jag sätta igång med bildredigeringen på en av gårdagens kalaskakor. Först ut blir bananmuffins med daim och kolagrädde. Receptet kommer strax!

söndag 7 september 2014

Kalas med tårta och massor av kakor

Idag har vi haft kalas. Det var ju så härligt väder så vi passade på att duka upp utomhus. Det är vår kära Wilma som har hunnit bli hela 15 år!! (inte klokt vad fort tiden går) Hon sitter i mitten på den turkosa pinnstolen. Det var hon som konfirmerade sig för att par veckor sedan som jag berättat om här i bloggen. Våran stora fina tjej!
På bordet hade vi massor av smaskiga bakverk som Wilma och hennes baktokiga moster har hjälpts åt att baka. Väldigt gott var det alltihop. Nästa vecka ska ni få receptet på några av kakorna. Jag har massor av bilder i kameran och imorgon ska jag kika igenom dem och se vilka recept som jag lägger upp. Hoppas att vi ses då!

Lördagsgodis till hela familjen för 25 kronor

Igår gjorde barnen här hemma eget lördagsgodis. Cornflakeskakor som faktiskt är mer godis än kaka om ni frågar mig. De är supergoda och passar både att servera till en kopp kaffe, som lördagsgodis eller på gottebordet till jul. Eftersom jag nu startat upp min nya kategori hushållsekonomi så går jag och klurar på vilka inlägg och recept som skulle kunna passa in där.
Och det här är ju ett perfekt tips tycker jag. Har man inte lust att köpa en megastor lördagsgodispåse i lösviktshyllan i butiken, som för övrigt alltid blir både större och dyrare än vad man tänkt, så är det här ett bra alternativ. Jag och barnen räknade lite på vad våra cornflakeskakor kostade. Vi kom fram till att med de ingredienserna som vi använde kostade 12 st stora cornflakeskakor strax under 25 kr. Dessutom tycker ju barnen att det är jättekul att få vara med och baka och överraska familjen.

fredag 5 september 2014

Snabbare än pizza

Hur har ni det i fredagsmyset? Själv har jag smitit iväg en liten stund för att förbereda ett recept som jag ska lägga upp på bloggen imorgon. Jag gillar ju lättlagade recept och särskilt nu när det är så fint väder så är jag hellre ute i solen än fixar med avancerade maträtter i köket. Morgondagens middagstips tar max 10 minuter att tillaga, snabbare än att beställa pizza! 
Och dessutom smakar det både lyxigt och gott :)
Imorgon får ni receptet, vi ses då!

Inskolningen är avklarad

Nu har vi klarat av en veckas inskolning för Ludwig på förskolan plus att han har gått några dagar själv under denna veckan. Mer om tankarna kring förskolestarten kan ni läsa här >>
Det har gått bra och pedagogerna är fantastiska men att lämna honom och bestämt men vänligt tala om att jag ska gå, det känns något så fruktansvärt jobbigt. Att se hur ledsen och besviken han blir samtidigt som ögonen blir alldeles glansiga av tårar som han tapper kämpar emot för att inte visa. Min älskade unge. Helst av allt vill jag springa in och hämta honom igen men då skulle jag ju förstöra allt som vi under de här veckorna har byggt upp på förskolan.
Usch, det här är en jobbig tid som vi bara måste ta oss igenom. När jag kommer och hämtar honom verkar han i alla fall glad och inte har han så väldans bråttom hem heller. Det är väl ett gott tecken i alla fall. Idag är han ledig och vi tar vara på vår alldeles egna tid tillsammans genom att baka chokladbollar. Receptet hittar ni HÄR >>

torsdag 4 september 2014

Hushållsekonomi - Frysa in paprika

Paprika går alldeles utmärkt att frysa in. Jag brukar köpa på mig mycket paprika när den finns att hitta till bra pris. Nu i september kan man hitta paprika för drygt 20 kr/kg i många affärer. När inte paprikan är i säsong så kan den kosta upp emot 70 kr/kg. 
Innan jag fryser in paprikan tar jag bort kärnhuset och sedan skär jag den i strimlor. Paprikastrimlorna fryser jag sedan in råa i fryspåsar, bäst blir det om man trycker till strimlorna lite på utsidan av påsen så att det blir ganska platta paket. Då blir det lättast att bryta isär paprikan när man ska använda den. Innan påsen tillsluts trycker jag ut all luft så att det inte bildas så mycket is.
Frusen paprika går jättebra att använda i grytor, soppor och gratänger.
Och gör man inte detta för ekonomisk vinning så kan man ju göra det för att spara tid. Det är väldigt smidigt att ha färdigstrimlad paprika i frysen. Ett moment mindre vid matlagningen och större chans att det slinker med lite nyttig paprika i grytorna :)
Fler ekonomitips om mat hittar du HÄR >>

onsdag 3 september 2014

Supergod kladdkaka med mintchokladfluff

Kladdkaka med mintchokladfluff
Denna gången kombinerade jag ihop två av mina favoriter, bästa kladdkaksreceptet och bästa fluffen.
Och det blev sååå gott, ännu ett recept som fick hoppa in i kategorin EDITHS BÄSTA >>

Steg 1, fluffen:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad mint, se bild!

Värm grädden i en kastrull tills den blir het.
(Obs! grädden ska INTE koka!)
Bryt chokladen i bitar.
Låt chokladen smälta i den värma grädden under omrörning.
Låt blandningen svalna i kylen i 5 timmar eller längre.
(Det går alldeles utmärkt att låta blandningen stå i kylen över natten tex.)
_________________________________________________________________________________
Steg 2, kladdkakan:
125 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
Blanda sist ner det smälta smöret.

Grädda kakan i en smord springform, ca Ø25 cm
mitt i ugnen i 150° i 30 min.

Låt svalna helt, gärna i kylskåp.
(det går alldeles utmärkt att även förbereda själva kladdkakan dagen innan servering)
_________________________________________________________________________________
Steg 3:
Vispa upp fluffen med elvisp.
Bred ut den på den kalla kladdkakan och servera.
(toppa ev. med hackad choklad eller strössel)
______________________________________________________
Fler recept på kladdkakor hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

tisdag 2 september 2014

Mina tankar om att hushålla med pengarna

Jag har nu efter många av er läsares önskan börjat planera för min nya kategori "hushållsekonomi". Men innan jag börjar arbeta med den synligt här i bloggen vill jag berätta lite hur jag tänker kring det här med pengar och att vara en medveten konsument.
Jag är en driven person som alltid letar efter vägar att kunna förverkliga mina drömmar. Jag har också inställningen att med lån är man inte fri. Ju fler och större lån desto fler timmar av min frihet måste jag offra. Och frihet är viktigt! För mig är frihet viktigare än att skaffa mig status för att bli socialt accepterad.
Så om jag då vill bli fri och samtidigt uppfylla mina drömmar hur gör jag då? Jo, jag tar kontroll över det som går att få kontroll över. 
Som tex när jag för ett par år sedan beslutade mig för att börja studera, 12 mil hemifrån och med 4 barn i familjen. Och några studielån ville jag ju inte ta. Nä, då skulle ju min utbildning leda till att jag blev mindre fri. Hur sjutton skulle det kunna gå? 
Med dem tankarna och med inställningen att ingenting är omöjligt började jag att fundera. Våra inkomster skulle sjunka och kostnaderna för barnomsorg och min långa pendling skulle göra att utgifterna skulle öka. Eftersom extrajobb inte var aktuellt för familjens skull och pendlingen var nödvändig fick jag se över våra andra utgifter. Det är min fasta övertygelse att man kan få ner sina kostnader om man bara vill. I vår familj är maten en stor utgiftspost så det var i den posten jag kunde göra mest skillnad. Mer i detalj om olika sätt som jag fick ner matkostnaderna kommer jag att skriva om i just min nya kategori "hushållsekonomi". 
Vilka utgifter man kan göra störst skillnad i varierar så klart från familj till familj. Men att göra väl planerade matinköp var mitt sätt som gjorde att jag lyckades nå mitt mål.

Jag vill verkligen poängtera att vara en medveten konsument behöver inte betyda att man är en snåljop som själviskt lägger pengarna på hög i madrassen och aldrig delar med sig till någon. Nej, en medveten konsument får mer för pengarna så att man får pengar över till att tex. köpa sig tid eller att förverkliga sin dröm.
Min nya kategori "HUSHÅLLSEKONOMI" hittar du HÄR >>

Fluff av mintchoklad

Tidigt på morgonen började jag att förbereda mintchokladfluff som jag ska toppa min kaka med. Fluff gör man genom att värma upp grädde i en kastrull och sedan låter man, i detta fallet, chokladen smälta i den värma grädden. Det finns massor av olika sorters fluff men den här gången var det ju mintchokladen som jag använde. 
När chokladen smält så måste blandningen bli riktigt kall, så in i kylen med den i minst 5 timmar. Efter det kan man vispa upp den precis som man vispar vispgrädde. Och det smakar fantastiskt gott! Exakt hur jag gör kommer att stå i receptet tillsammans med kakan som dyker upp imorgon.
Nu finns receptet på kladdkakan och fluffen att hitta HÄR >>

måndag 1 september 2014

Inför imorgon

God kväll allihop, så kul att se att det har varit så många besökare här på bloggen ikväll :) Imorgon börjar förberedelserna för receptet på den goda mintchokladkakan som jag berättade om i lördags. Till skillnad från de flesta av mina andra recept så kräver den här kakan några timmars framförhållning. Det betyder inte att den är krånglig att baka på något sätt och ibland kan det ju vara skönt att kunna förbereda lite innan så att det blir mindre kladd när man väl ska servera kakan. Jag tänkte faktiskt plocka fram kamerastativet imorgon så kanske kommer även jag med på ett litet hörn på en bild i nästa blogginlägg. Vi ses då!

Potatisbröd - Mycket saftigt och gott

Potatisbröd - Blir extra saftigt och gott med potatis i degen.
Perfekt sätt att ta hand om rester dessutom. (16 st)

50 g jäst
3 kokta potatisar
200 g smör
4 dl standardmjölk
2,5 dl vatten
1 dl krossade linfrön
1 dl brödsirap
2 tsk brödkrydda
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl

Pressa potatisen med en potatispress. 
(eller mosa med gaffel)
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervamt = 37°
Blanda ut jästen med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, linfrön, sirap och brödkrydda/salt.
Blanda i den pressade potatisen.
Arbeta sist in de tre mjölsorterna.

Låt jäsa i degbunken under bakduk i 30 min.
(det går även bra att täcka bunken med plastfolie, då behålls fukten i degen vilket är gynnsamt för jäsningen)
_________________________________________________________________________________
Tryck med mjölad hand ut degen på en djup pappersklädd ugnsplåt.
Skär ett rutmönster och nagga bröden.
Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 225° i 20 min.
Sänk därefter värmen till 200°

Grädda klart brödet längst ner i ugnen i ca 25 min.
Låt svalna på galler under bakduk!
_________________________________________________________________________________
Fler recept på långpannebröd hittar du HÄR >>
_______________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Ett perfekt recept till bloggen

Igår kväll fick jag ett trevligt mail från min syster. Hon hade bakat ett bröd som hon tyckte kunde passa in här på Madame Edith. Jag fick med både bilder och recept. Så himla snällt att lägga ner arbete att fota till mig här på bloggen tycker jag. Det är inte det lättaste att fota och baka samtidigt men bilderna blev fina och jag sitter nu och sätter ihop dem i ett collage.
Dessutom hade hon helt rätt, det här brödet passar perfekt här på bloggen. Receptet visar ett smart sätt att ta till vara på rester och det är också lättbakat eftersom det gräddas på långpanna.
Återkommer med receptet.