måndag 30 september 2013

Frukost

Denna sida är ny och kommer att fyllas på allt eftersom.

Blåbärskaka - Lättbakat

Blåbärskaka - Lättbakat och mycket god :D Toppas med ca 3 dl blåbär

100 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner smöret och vattnet i smeten.
Rör sist i vetemjölet och vaniljsockret.

            Häll smeten i en smord och bröad springform.  25 cm)
Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min.
(låt kakan svalna lite)

Strö över ca 3 dl blåbär över kakan.
(bäst blir den med färska blåbär men upptinade frusna blåbär funkar också)
Pudra över rikligt med florsocker.

Servera med en klick vispad grädde!
___________________________________________________
Fler recept på mjuka kakor hittar du HÄR
Fler recept med bär hittar du HÄR
______________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Lättbakat

Jag vet att många av er läsare gillar lättbakade recept och det gör ju jag också! Så därför kommer jag i nästa inlägg att bjuda er på ett väldans enkelt recept. Kakan är en god, lättbakad och helt okomplicerad blåbärskaka. Med en klick grädde till har du en fantastiskt god liten efterrätt eller helt enkelt en väldigt god kaka till kaffet.

söndag 29 september 2013

Köttfärsrulle

Recept - Köttfärsrulle
Deg;
50 g smör
6 dl vetemjöl
 2 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Smält smöret.
Blanda ihop samtliga ingredienser till en deg.
Låt vila i kylskåp i 30 min.
______________________________________________________
Fyllning:
500 g köttfärs
½ gul lök
½ liter vitkål
1 röd paprika
200 g philadelphiaost (vitlök/örter)
sambal oelek
salt/vitpeppar
(smör att steka i, ägg till pensling, vallmofrön)

Fräs köttfärsen smulig.
Tillsätt hackad lök, strimlad vitkål och tärnad paprika.
När grönsakerna mjuknat tillsätter du philadelphiaosten.
Smaka av med sambal oelek, salt och vitpeppar.
Låt svalna.

Kavla ut degen till ½ cm tjock rektangel.
Bred ut fyllningen på degen.
Lämna ca 1 cm av degens kant fri från fyllning.
Pensla kanterna med uppvispat ägg.

Rulla ihop som en rulltårta.
Pensla ovansidan av rullen med uppvispat ägg.
Strö över vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen på bakplåtsklädd plåt.
225 grader i 20 min.

Servera med en god sallad och en salladsdressing, gärna vitlök.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

lördag 28 september 2013

Köttfärsrulle

Hej hopp, här ska vi strax äta en riktigt god köttfärsrulle!! Tyvärr är det ju lite för mörkt att fota så här sent, men jag lovar att lägga undan en bit som jag kan använda till morgondagens inlägg. Vill ju dela med mig av receptet till er. Men ett recept utan bild är ju inget kul så därför kommer inlägget imorgon. Ha en fin lördagskväll, vi ses snart igen!

fredag 27 september 2013

Recept - Kladdkaka med vit choklad

Recept - Kladdkaka med vit choklad - Mycket god :D

Steg 1, Kladdkakan
              250 g vit chokladkaka (delas i bitar)
200 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Drag kastrullen åt sidan.
Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Rör ner chokladsmeten och vetemjölet i äggblandningen.
    
Grädda kladdkakan i en smord springform. ca Ø 25 cm
Långt ner i ugnen 175° i ca 30 min.
Låt kakan svalna innan du breder på chokladtäcket.
Kanten på formen ska vara kvar tills strax innan servering!
_________________________________________________________________________________
Steg 2, Chokladtäcke
150 g vit chokladkaka
0,5 dl vispgrädde

Koka upp grädden i en kastrull under omrörning.
Drag kastrullen åt sidan och rör ner chokladen tills den smälter.
Bred ut chokladblandningen över den avsvalnade kladdkakan.
Låt stelna i kylen.

Servera med tex varm drottningssylt och vispad grädde.

(kakan är väldigt mäktig så skär smala bitar om du serverar portionsbitar,
lättast att skära den är det om du haft den i frysen en stund innan.)
_________________________________________________________________________________
Fler recept på kladdkakor hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Bakar liten kaka

Nästa inlägg blir en riktigt söt och helt gudomligt god kaka, den står och gräddas i ugnen just nu. När den är klar och färdigfotad hittar du receptet här på bloggen, så håll utkik..

torsdag 26 september 2013

Krämig skaldjurspaj

Detta är en fantastiskt god och krämig skaldjurspaj.
Bäst blir pajen om du gräddar och serverar den i en pajform med fasta kanter.
(använder du en springform som jag har på bilden så spricker gärna kanten isär)
Men smaken blir ju så klart lika god vilken form du än väljer.

           150 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
        1,5 dl riven lagrad ost

Arbeta ihop smör, vetemjöl och ost till en pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform.
Förvara i kylskåp ca 30 min.
______________________________________________________
Fyllning:
  1 dl räkor i lake 
   1 dl kräftstjärtar i lake 
                         sparris (i bitar, konserv, ca 1 dl)
       5 kokta ägg (hackas)
               3 dl creme fraiche (34 % fetthalt)
         0,5 dl dill (hackas)
   1 krm vitpeppar
          3 dl lagrad ost (riven)


Låt räkor, kräftstjärtar och sparris rinna av i ett durkslag.

Blanda ihop creme fraiche, dill och vitpeppar.
Rör därefter ner räkor, kräftstjärtar, sparris och ägg.
Blanda i 2 dl riven ost.

Häll fyllningen i pajskalet.
Strö över resten av den rivna osten.

Grädda mitt i ugnen 200 grader i 30 min.
Låt pajen vila lite innan servering.
Servera med en bit bröd och en god sallad.

Pajen är även god kall, perfekt att använda som picknickmat!
_________________________________________________________________________________
Fler recept på matpajer hittar du HÄR >>
Fler recept med skaldjur hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

onsdag 25 september 2013

Nästa blogginlägg

Tjoho! Barnen har varit sjuka i några dagar men nu känner de sig piggare, 
så imorgon bloggar jag vidare :) Hoppas att vi ses då!!

söndag 22 september 2013

Fyllt bröd - Tortano

Recept - Fyllt bröd - Tortano
"Med en smak av Italien"
Ett recept med inspiration från Leila Lindholm

15 g jäst
                            3 dl vatten (fingervarmt = 37 grader)
  2 msk olivolja 
1 msk honung
0,5 msk salt
2,5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl special

Fyllning:
                              200 g mozzarellaost (skivas i ½ cm tjocka skivor)
          2 hg rökt skinka (strimlas)
                                      soltorkade tomater (knappt 1 dl som hackas i småbitar)
                                   basilika (mängd efter eget tycke och smak)

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
Tillsätt olivolja, honung och salt.
Arbeta sist in de båda mjölsorterna.

Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Mjöla bakbordet lite lätt.
Stjälp upp degen och tryck ut den till en ca ½ cm tjock rektangel.
(degen är elastisk så man kan dra i kanterna på den för att få rektangeln jämn och fin)
Fördela fyllningen över degen.

Pensla lite vatten på den långsidan som ska hålla ihop kransen.
Rulla ihop som en rulltårta och forma till en krans.
Stick in den ena änden i den andra för att sluta ihop kransen.
OBS! sätt nu ugnen på 250°

Låt jäsa under bakduk på ugnsplåt i 30 min.

Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200°
Grädda i 25 min.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

lördag 21 september 2013

Länksamarbete

För ett tag sedan efterlyste jag ett länksamarbete, läs mer här. Det är ju så mycket 
roligare att blogga när man har många läsare och ett sätt att få det är ju att samarbeta. 
Så vill du samarbeta med mig hör av dig, det spelar ingen roll om du har en liten eller 
en stor blogg, alla är välkomna.

fredag 20 september 2013

Recept - Banankaka

Recept - Banankaka

50 g smör
 3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
                                      2 bananer (mosas, använd gärna prickiga baner)

Smält smöret.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Rör ner smöret och mjölken i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och kanel.
Rör ner mjölblandningen i smeten.
Blanda försiktigt ner de mosade bananerna.

Grädda kakan i en smord och bröad sockerkaksform.
Mitt i ugnen 175 grader i ca 40 min.

(kolla med en provsticka om kakan är klar,
använder man en avlång form som jag gjort så krävs lite längre gräddningstid.)

Vill du istället baka bananmuffins så hittar du det HÄR >>
__________________________________________________
Fler recept på mjuka kakor hittar du HÄR
__________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Tack för att ni röstade!

Det var många som önskade att jag skulle lägga upp fler matrecept, så under några dagar har jag klurat på hur jag ska jobba vidare med bloggen. Självklart kommer jag att fortsätta att lägga upp bakrecept också samtidigt som jag då och då fyller på med lite middagstips. 
Jag kommer inte att uppdatera varje kategori på någon förbestämd dag utan det kommer att se lite olika ut från vecka till vecka. 
Bloggen styrs av hur dagen med mina barn har sett ut och vad dem varit sugna på :)

torsdag 19 september 2013

Recept - Krämig kycklingpaj

Här kommer ett riktigt bra recept på en krämig och god kycklingpaj :D

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Blanda ihop vetemjöl, smör och vatten till en pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform och nagga.
Grädda pajskalet mitt i ugnen 200° i 10 min.
______________________________________________________
Fyllning:
                      3 st kycklingfiléer (bröstfiléer, strimlas)
             2 pkt bacon (klipp i bitar)
               3 dl creme fraiche (34 % fetthalt)
2 msk chilisås
100 g creme bonjour vitlök
2 dl riven ost
Cocktailtomater

Knaperstek bacon.
Bryn den strimlade kycklingen och lägg i baconet.
Rör ner creme fraiche, chilisås och creme bonjour vitlök.
Låt sjuda en stund.
(smaka eventuellt av med lite salt och peppar)

Häll blandningen i pajskalet.
Lägg på cocktailtomater.
Strö över riven ost.

Grädda mitt i ugnen 200° i 30 min.
_________________________________________________________________________________

Fler recept på matpajer hittar du HÄR >>
Fler recept med kyckling hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>


Tips! Nedan ser du 3 till goda pajer med kyckling - Länk under bilderna!
Kycklingpaj med fetaost - RECEPT >>

Kycklingpaj med grönsaker - RECEPT >>

Kycklingpaj med vitlök och örter - RECEPT >>

tisdag 17 september 2013

Recept - Brödkakor

Recept - Brödkakor Ett lätt recept på ett underbart gott bröd! (8 st)

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
                            8 dl vetemjöl (spara lite mjöl till utbaket)
4 dl grahamsmjöl

Smält smöret.
              Häll i mjölken och värm till fingervarmt (=37 grader)
Rör ut jästen med 1 dl av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop degen.
Låt jäsa under bakduk i 60 min.

Knåda degen lätt och dela den i 8 bitar.
Kavla ut varje bit till en ½ cm tjock rund kaka.
Nagga dem med gaffel
(eller använd kruskavel)

Lägg brödkakorna på bakplåtsklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk i ca 15 min.

Grädda mitt i ugnen 250 grader i 5-7 min.
______________________________________________________________________________
Fler brödrecept i kategorin övrigt hittar du HÄR >>
______________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

måndag 16 september 2013

Mockarutor

Ett riktigt bra recept på ca 30 st mockarutor ( kärleksmums eller snoddas )

Steg 1, Botten
300 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjölk
7,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
6 msk kakao

Gör så här:
Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt
Rör ner mjölk och det smälta smöret
Blanda ihop övriga ingredienserna. Rör ner i smeten

Grädda i djup bakpappersklädd ugnsplåt
Mitt i ugnen i 200° i ca 20 min (testa med provsticka)
Låt svalna
_______________________________
Glasyr
60 g smör
4 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
5 msk kokt kaffe
3 msk kakao
kokos

Gör så här:
Smält smör. Blanda ihop med allt utom kokos
Bred glasyren över den avsvalnade kakan
Strö över kokos. Låt stelna. Skär i rutor

___________________
På bilden ser du även 
och

___________________________________________________

________________________________



För fler goda recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

Dagens blogginlägg

Helgen har varit toppenbra. Jag har målat färdigt byrån, lovar att visa en bild på den under veckan. Omröstningen här på bloggen börjar närma sig sitt slut och jag har börjat att planera hur inläggen ska se ut framöver. Och så har vi hunnit med veckans höjdpunkt, kalaset!! 
Vi fikade smaskiga kakor och njöt av en tårta som kalasbarnet gjort själv :) 
En av gästerna, min syster, hade bakat jättefina mockarutor som hon tog med sig. Supergoda, och jag fick receptet på dem så det sitter jag och knåpar ihop nu till dagens blogginlägg.

söndag 15 september 2013

Kolacupcakes med citronfrosting

Recept - Kolacupcakes med citronfrosting

Muffins
175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
                     250 g kolasås (färdigköpt glassås)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Citronfrosting
           100 g smör (rumsvarmt)
7,5 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk pressad citron
150 g philadelphiaost

Blanda ingredienserna till frostingen med elvisp!

Muffins
Vispa ihop smör och socker.
Vispa därefter ner äggen, ett i taget.
Vispa ner kolasåsen.

Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen i smeten.
Rör sist i mjölken.

Fördela smeten i 12 st muffinsformar.
(För bäst resultat grädda i muffinsplåt)

Grädda mitt i ugnen 175 grader i 15 min.

Spritsa eller klicka ut frosting på varje muffins när de svalnat!

lördag 14 september 2013

Frosting med citronsmak

Frosting med citronsmak
Används som glasyr på cupcakes och tårtor

           100 g smör (rumsvarmt)
7,5 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk pressad citron
150 g philadelphiaost

Blanda samtliga ingredienser med elvisp.

Jag ska använda frostingen som topping på mina 
_________________________________________________________________________________
Fler recept på frosting hittar du HÄR >>
______________________________________________________

Har du röstat än?

Min undersökning som ni hittar i högerspalten börjar närma sig sitt slut. Frågan var ju om ni ville att jag skulle lägga upp fler middagstips här på bloggen. Hela 50 personer har varit med och lämnat sin åsikt, helt galet att så många engagerat sig. Och kul!!
Har du inte röstat än så finns chansen fortfarande kvar. 
Ju fler som röstar desto mer rättvis bild får jag. 

fredag 13 september 2013

Smörgåstårta - Smörgåstårtan fixar du lätt själv!

Recept - Smörgåstårta - Smörgåstårtslängd
Lägg ihop smörgåstårtan dagen innan och dekorera strax innan servering!
Ca 6 portioner

12 skivor formfranska
Grundröran:
            4 dl vispgrädde (vispas lätt)
3 msk creme fraiche
2 msk majonäs
Blanda ihop grundröran och använd den sedan som bas i rörorna!

Lager 1:
1 dl grundröra
           2 hg rökt skinka (strimlas)
                                          2 dl mandariner (finns i konservburk, hackas i småbitar)
Smaka av med salt och peppar
Lager 2:
1 dl grundröra
                     4 ägg (kokta och hackade)
                     3 msk mjukost (räkost eller naturell)
Smaka av med salt och peppar
Lager 3:
1 dl grundröra
                                  3 dl räkor (skalade, ev delade i mindre bitar)
1 dl hackad dill
Smaka av med salt och peppar

Dekorera med tex skalade räkor, skinka, ägg, ost, körsbärstomater, dillkvistar
salladsblad, gurka, skivade apelsinskivor eller vindruvor

Skär bort kanterna på brödet.

Lägg ut tre brödskivor på en skärbräda.
Blanda ihop röran till lager 1.
Fördela över brödet.

Lägg på tre brödskivor.
Blanda ihop röran till lager 2.
Fördela över brödet.

Lägg på tre brödskivor.
Blanda ihop röran till lager 3.
Fördela över brödet.

Lägg sist på tre brödskivor och bred ut grundröran tunt 
överst och runt kanterna.
Detta fungerar som lim åt dekorationen.
(Lägg plast runt smörgåstårtan och låt stå i kylskåp och safta till sig över natten)

Dekorera smörgåstårtan. (se förslag ovan)
_____________________________________________________________________________
Fler recept med skaldjur hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

torsdag 12 september 2013

Grundmålar loppisfynd






Byrån håller på att grundmålas för fullt och idag jag får lite hjälp :) 
Mammas stora lilla pojke! 
Igår tog jag tårtfatet under armen och for iväg till färghandlaren. Väl där kollade jag tillsammans med personalen ut en färg som var så nära den färg som jag var ute efter som möjligt. Och det känns verkligen som vi prickade rätt. Känner mig sååå nöjd!
Med mig hem köpte jag även en gullig liten taklampa. Den har ett tunt ljusgrått tyg spänt runt lampstommen och längst ner sitter det ett gulligt pärlband. Ursött! Taklampan blev verkligen ett perfekt sätt att mjuka upp den annars ganska svart/vita lite stela inredningen. 
Bild på lampan kommer säkert att dyka upp här på bloggen inom kort men i detta inlägget får bildfokus ligga på byrån.
Vill ni se när byrån fortfarande var röd så hittar ni det här.

Apropå bilder, visst är det svårt att få till de där ljusa fina bilderna nu när det är så mörkt om dagarna. Ibland tänker jag att jag skulle investera i en sådandär lampa som fotograferna använder men det känns lite dyrt. Och att sitta och redigera bilder i flera timmar har jag liksom inte tid till. Hur gör ni nu när mörkret kryper sig på?
Måste man sträva efter perfekta bilder, eller kanske ska man låta det till och med synas vilket tid på året bilden är tagen.
Vad tycker ni?

onsdag 11 september 2013

Färgval!

Idag ska jag dra igång veckans projekt. Nämligen att måla den gamla röda byrån. Här hemma har vi mycket svart, vitt och trä i våran inredning, alltså inte särskilt mycket färg. Men det tänkte jag att det skulle bli ändring på nu, dags att släppa in färg i vårt hem.
Som inspiration till mitt färgval har jag använt mig av tårtfatet som ni hittar om ni klickar på länken ovan. Det står placerat uppe på byrån.
Jag tar helt enkelt tårtfatet med mig till färghandlaren och låter dem blanda till en burk snickerifärg i samma nyans.
På så sätt får jag ju precis den färgen jag vill ha, bra va!

tisdag 10 september 2013

Havrekaka med russin

Enkel småkaka - Havrekaka med russin - Receptet ger ca 24 st kakor

Recept
6 dl havregryn
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
200 g smör
3 dl russin

Gör så här:
Blanda havregryn, strösocker, vetemjöl, bakpulver
Dela smöret i bitar. Arbeta in smöret och russinen
(använd fingertopparna)

Forma degen till 24 bollar.
Lägg bollarna på bakplåtsklädda plåtar.

Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 min.
_____________________________________________________
________________________________________________________________________________

måndag 9 september 2013

Recept - Rulltårta

Recept - Rulltårta

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Sylt eller Äppelmos

Visp ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör försiktigt ner mjölblandningen
och vattnet i smeten.

Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen, 250 grader i 5 min.

Strö på lite strösocker på kakan.
Stjälp upp den på ett bakplåtspapper med den 
sockrade sidan nedåt.
(Rulltårtan måste nu snabbt rullas ihop, om den får kallna så spricker den)
Drag av papperet som du gräddade kakan på.
(pensla pappret med vatten om det sitter fast på kakan)

Bred ut 2 dl sylt eller mos på kakan.
Rulla ihop och skär i skivor.
________________________________________________
Fler recept på mjuka kakor hittar du HÄR
_____________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Förberedelser

Idag bakar jag vidare till kalaset som stundas denna veckan. Jag tycker att det bästa är att baka en kaka lite då och då när det är kalas på gång, på kalasdagen känns det bättre om allt är färdigbakat och klart. Att stressa in i det sista innan gästerna kommer tycker åtminstone inte jag är kul. När den stora dagen kommer tycker jag att det roligare att fixa lite med dukning och annat piff. Kakorna plockar jag fram från frysen!

söndag 8 september 2013

Ommålning av loppisfynd


Idag tänkte jag visa er ett litet projekt som jag ska jobba med nästa vecka. Rött är väl inte fel i sig, men det är inte riktigt min stil så därför ska målarpenseln plockas fram igen. Det var ju inte så länge sedan jag målade om spegeln här hemma och nu har det blivit den röda byråns tur. Detta får då bli min förebild, efterbilden kommer senare!

Recept - Hemgjord äppelsaft

Recept - Äppelsaft ca 2 Liter
fredags lovade jag ju er receptet på äppelsaften som vi hade med oss på picknicken,
här kommer det!

            2 kg äpplen (helst röda)
1 vaniljstång
1,5 l vatten
                 1 st citron (pressa ur saften)
5 dl strösocker
1 tsk citronsyra

Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.
Skrapa ur fröna ur vaniljstången.
Koka upp äpplen, vaniljfrön, vatten, 
citronsaft och socker.
(drag sedan bort kastrullen från den varma plattan)

Tag bort skummet med en slev.
Rör i citronsyran.
Sila saften i en finmaskig sil eller häll den 
genom en silduk.

Häll upp saften i flaskor.
För att saften ska få längre hållbarhet kan du sterilisera flaskorna.
Klicka på länken för beskrivning: hur du steriliserar i ugn läs längst upp i det inlägget!

Låt saften svalna med korken på.
Förvara i kylskåp.
Saften blir godast om du blandar hälften vatten och hälften saft innan du serverar den!
____________________________________________________________________________

lördag 7 september 2013

Recept - Muffins med kolasås

Recept - Muffins med kolasås

175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
                     300 g kolasås (färdigköpt glassås)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Vispa ihop smör och socker.
Vispa därefter ner äggen, ett i taget.
Vispa ner kolasåsen.

Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen i smeten.
Rör sist i mjölken.
Fördela smeten i 12 st stora muffinsformar.
(För bäst resultat grädda i muffinsplåt)

Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 25 min.
(kolla med provsticka om de är klara)
Låt svalna innan servering.
_________________________________________________________________________________

Vill du servera muffinsen med citronfrosting hittar du bild och recept på det HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Fler recept på muffins hittar du HÄR >>
Fler godsaker till barnkalas hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Kalasförberedelser

Här hemma förbereder vi för ett födelsedagskalas som vi ska ha nästa vecka. Äldsta dottern fyller 14 år och hon vill bjuda på kolacupcakes med citronfrosting. De goda kolamuffinsen bakar vi idag och förvarar i frysen tills den stora dagen kommer. Frostingen spritsar vi på strax innan servering. Receptet på kolamuffins kommer jag att bjuda er på redan idag och nästa vecka får ni receptet frostingen.

På bilden kom som så många gånger förr en gullig liten barnhand med, inte lätt att fota godsaker med fikasugna barn runt mig :) De har nog tröttnat på att behöva vänta på att mamma ska fota allt innan de får smaka...

fredag 6 september 2013

Picknickmat - Ost och skinkgifflar med oregano

Picknickmat - Ost och skinkgifflar
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
1 msk strösocker
7 dl vetemjöl

Fyllning, 16 skivor ost och 8 skivor rökt skinka.
Krydda med oregano
Pensla med ägg och strö på vallmofrön.

Smält smöret.
              Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (=37 grader)
Rör ut jästen i lite degspad.
Tillsätt resten av degspadet, salt, ägg och socker.
Arbeta in mjölet.
Låt jäsa under bakduk i 45 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Kavla ut degen till en stor cirkel.
(ca ½ cm tjock)
Skär degen i 8 trekanter.
Lägg två ostskivor och en viken skinkskiva på varje trekant.
Strö över oregano
Rulla ihop.
(börja rulla i den breda änden ner mot spetsen)
Lägg gifflarna på en bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

Grädda längst ner i ugnen 225 grader i 10 min.
_________________________________________________________________________________
Fler recept på fyllt bröd hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Dags för picknick!

Här i köket luktar det verkligen ljuvligt just nu, i eftermiddag vankas det picknick och jag håller på att förbereder lite smått och gott till picknickkorgen. Dagen startades med att jag slängde ihop en deg som fick stå på jäsning medan jag följde storkillen i familjen till förskolan. När jag kom hem bakade jag ut supersmarriga gifflar som jag fyllde med ost och skinka. Och så lite oregano på det! Ja ni hör ju hur gott det låter :)

Nu står gifflarna i ugnen och doften börjar sprida sig i hela huset.
Med i picknickkorgen får också några blåbärsmuffins följa med, ni vet dom som jag bakade förra fredagen. 
Och kanske det lyxigaste av allt, vi kommer även att packa med oss en flaska hemgjord äppelsaft. Den har vi fått av min syster som också gillar att baka och fixa hemma.

Saften är riktigt god så jag hoppas att jag kan få receptet, vill ju dela med mig till er!

Recept och bild på gifflarna kommer alldeles strax...