fredag 31 januari 2014

Cornflakeskaka - Enkelt och Supergott


Idag har jag och killarna bakat världens godaste och kladdigaste godiskaka. Cornflakeskaka, superlätt att baka då man i stort sett bara rör ihop ingredienserna. Och så ska det koka lite men bara några minuter. Klickar man ut dem i stora muffinsformar så blir det ca 14-15 stycken. Receptet finns i mitt receptarkiv som ni hittar HÄR >>.

Nya lyktor i rätt nyans


Vi började året 2014 med en tripp till köpmeckat Ullared, det är ju alltid lika roligt och alltid lika dyrt! Vi åker dit lite då och då med tanken att shoppa billigt och varje gång går vi ut ur varuhuset med tom plånbok och dryga metern långt kvitto, ändå är vi alltid lika nöjda :) Denna gången hittade jag bla ett par jättesöta ljuslyktor, dem hade precis den rätta nyansen som jag var ute efter och de ger ett jättemysigt sken. Och så visade det sig att min mamma hade köpt exakt likadana lyktor i en annan nyans vid ett annat tillfälle när hon besökte butiken, det var ju lite kul tyckte jag. Fler än jag som gillar lyktorna med andra ord.

torsdag 30 januari 2014

Vi tackade nej!

Detta inlägget är fortsättningen på GÅRDAGENS INLÄGG!
När lappen var ivägskickad kändes det som att jag hade fattat rätt beslut, glad mamma, glada barn. Och det var ju fyra månaders kö så visst hade jag tid att gosa med Ludwig ett tag till. Fyra månader är ju lång tid... eller inte!
Innan jag knappt hann blinka satt jag med lappen i handen och skulle sätt kryss för om vi ville ha den erbjudna platsen eller inte. Jag darrade och fick en otrolig ångest när det nu var på riktigt. Hur kunde jag vara så självisk att jag satte mig och mitt bästa framför mitt barns bästa, varför hade jag så bråttom att starta upp företaget just nu? Varför kunde jag inte vänta ett ynka år till som vi bestämt.. och hur ofta händer det att man har möjlighet att vara hemma med ett barn i 3 (!) år, mig har det aldrig hänt förut i alla fall.
Men nu hade jag möjlighet till det, tänk om jag hade möjlighet till det när min äldsta tjej började förskolan drygt 1 år gammal, vad hade jag tänkt om mig själv då om jag kunnat läsa detta inlägget. Alla kan inte välja när de ska lämna barnen på förskolan, jag är mycket väl medveten om detta och jag har verkligen insett under de senaste dagarna hur lyckligt lottad jag faktiskt är.

Jag kan vara hemma med Ludwig länge till och jag kommer att vara hemma med Ludwig länge till, jag kommer att vänta på barnen med middag på bordet när de kommer hem från skolan. Jag kommer att sitta vid bordet och lyssna på hur skoldagen har varit. Vi kommer att baka tillsammans och planera om ditten och datten, semestrar och sådant kul som vi ska göra. För vi har det ju faktiskt riktigt bra tillsammans, jag behövde bara bli påmind om det.

Men något ska ändras på här hemma för drivet och utmaningarna söker jag fortfarande efter och det måste jag få göra för att må bra. Kanske startar jag upp företaget i år trots allt fast med Ludwig hemma eller ger jag mig på en annan utmaning som är mer på det personliga planet. Något hittar jag i alla fall på, för en bra mamma är nog trots allt en mamma som inte är "bara mamma" jämt.

onsdag 29 januari 2014

Förskola eller inte?

Ja hur gick då tankarna när vi tog beslutet om förskola eller inte för vår lille son..??
Jag älskar verkligen att vara mamma, jag älskar att vara med mina barn och jag har dem gärna hemma hos mig. Att bara få vara utan krav och tider att passa, att strosa omkring i myskläder långt in på dagarna och att ha tid att verkligen umgås med barnen det är verkligen guld värt. När vårt femte barn föddes ville jag verkligen ta vara på min föräldraledighet och dryga ut den så länge som bara möjligt. Tanken var då att jag skulle vara hemma tills Ludwig skulle hinna fylla 3 år. Ett helt fantastiskt beslut för hela familjen när vi bestämde oss för detta. Det skulle ju inte bara gynna Ludwig utan även hans syskon som fick ha mamma hemma när de kom hem från skolan, det kändes verkligen helt rätt.

Men hur mycket jag än trivdes med mina barn och mina myskläder så kände jag mig understimulerad, varje dag var den andra väldigt lik. Och det hände inte så mycket annat än det som hörde barnen och hemmet till. Jag är en i botten väldigt driven person, fylld av idéer, älskar problemlösning, älskar utmaningar, älskar projekt och söker utmaningar hela tiden.
Men under min föräldraledighet började dessa egenskaper hos mig att tryckas undan och jag glömde nästan bort vem jag i grund och botten var, det var då jag tog beslutet att skicka in ansökan om förskoleplatsen till Ludwig, jag var fast besluten att det var dags för honom att börja förskolan, inte för hans skull, utan för min skull..

Inlägget blev väldigt långt, fortsättning följer imorgon..

Köttbullar


Som jag berättat tidigare så gillar jag att "ligga steget före" när det gäller matplaneringen här hemma. Att ha något färdigt eller halvfärdigt i frysen som går snabbt att värma till när tiden är knapp det är frihet för mig. Det är verkligen bland det värsta jag vet att vara oplanerad och stå och stirra in i kylen för att komma på vad man ska äta till middag. Detta medan barnen slår halvt ihjäl varandra medan de väntar..
Nä, hellre tar jag mig tid till att förbereda maten när tiden finns och när alla är på gott humör. När vi köper köttfärs köper vi alltid det i storpack, inte bara för att vi är en stor familj utan för att vi just gör lite extra för att frysa in också. På bilden ser ni köttbullar som jag lagat i ugnen, just denna gången gjorde jag 4 kg och frös in. 
När man tillagar köttbullarna i ugnen så får man inte riktigt lika fin yta på köttbullarna som man får i stekpannan, därför tillagar jag köttbullarna i ugnen, fryser in dem när de svalnat och steker till dem så att de får en fin yta när vi ska äta dem. 
Perfekt till både middag och köttbullemackor, receptet hittar du HÄR.

måndag 27 januari 2014

Pizzabullar med Tacofärs

När vi har tacokväll så brukar jag göra extra mycket tacofärs
så att det räcker till en gäng med pizzabullar också.

Drygt 800 g tacokryddad färs är lagom.
Jag brukar blanda i lite stekta champinjoner också :)
Toppa med smulad pizzakrydda och riven ost!
(tillsätter du inte champinjoner så kan du öka till 1kg tacofärs)
ca 30 st

Degen:
50 g smör
6 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl kruskakli
11-12 dl vetemjöl

Smält smöret.
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt =37°
Rör ut jästen med lite degspad.
Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop degen.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Knåda degen på mjölat bakbord.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje del till en rektangel ca ½ cm tjock.

Bred ut köttfärs på rektanglarna och rulla ihop från långsidan.
Skär rullarna i 3 cm breda skivor och lägg dem i stora muffinsformar.

Låt pizzabullarna jäsa i formarna under bakduk i 30 min.

Strö över smulad pizzakrydda och riven ost.
Grädda mitt i ugnen i 200° i 20 min.
______________________________________________________
Fler köttfärsrecept hittar du HÄR
Fler recept på fyllt bröd hittar du HÄR
Fler recept i kategorin "pizza" hittar du HÄR
________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

söndag 26 januari 2014

Tacorester

Då var söndagen här och jag har precis klistrat igen kuvertet som vi ska skicka iväg till förskolan. Hur tankarna gått och vilket beslut vi har fattat berättar jag mer om i ett kommande inlägg. Igår hade vi tacokväll här hemma. Det blev en del köttfärs över så idag ska jag använda den överblivna färsen till att göra pizzabullar. Perfekt till utflykter och att plocka fram ur frysen till mellanmål när barnen kommer hem från skolan. Bild och recept hittar ni här på bloggen imorgon. Vi ses då!

fredag 24 januari 2014

Bananmuffins nu igen!!

Bananmuffins - Världens mest lättbakade muffins om ni frågar mig!

Tack till er som lämnade en kommentarer till mig i förra inlägget. Det känns verkligen jätteskönt att få läsa om era erfarenheter och vilka tankar ni har om förskolan och förskolestarten. I "verkliga livet" har jag ingen runt mig som jag kan bolla dessa tankar med. Min man säger att vad vi än bestämmer oss för så blir det säkert bra..., ok, ger ju mig ännu mer dåligt samvete om vi beslutar att tacka ja till förskoleplatsen..., då var det ju mitt beslut som avgjorde hur det skulle bli. Andra nära och kära tycker att det är en fråga som de inte vill påverka mig i, men jag vill ju bli påverkad, jag vill höra argument för och emot. Hur som helst ska lappen till förskolan vara inlämnad på måndag, så nu har vi helgen på oss att bestämma hur det ska bli.

Idag bakade jag och Ludwig bananmuffins av lite prickiga bananer som vi hade liggandes här hemma, alltid lika gott och väldigt lätta att baka. Recptet hittar ni HÄR.

onsdag 22 januari 2014

Darrar och får lite smått ångerst

På bilden är Ludwig 1 mån gammal (och inte alls glad), i Maj i år fyller han 2 år

Nu har vi fått precis som vi önskade, Ludwig har blivit erbjuden förskoleplats på förskolan som var vårt första alternativ. När jag öppnade kuvertet och läste brevet blev jag jätteglad!! Men nu några timmar senare sitter jag här med ångerst. Mammas lille pojke, kan det verkligen vara dags för honom att ge sig in i förskolans värld?? Och detta pga av att jag är egoistisk och vill förverkliga mina drömmar, jag planerar ju att starta företag.. kanske kan jag fixa företagandet med Ludwig hemma? Eller kanske inte.. Vill men vill inte.. känner mig helt förvirrad med mina tankar ikväll. Detta ständiga dåliga samvete..

måndag 20 januari 2014

Rensa och slänga

Ny vecka, lite snö på backen och solen skiner. Just nu är det riktigt ljust och och fint och jag känner mig väldigt sugen på att fixa lite här hemma. Städa, skura, rensa och slänga, det är vad jag kommer att pyssla med idag :) Och efter det ska jag åka och införskaffa mig lite färska snittblommor att ställa på bordet, fin belöning som man kan kalla vardagslyx. Det blir en bra start på denna veckan det.
Vad det gäller kommande recept till bloggen så tänkte jag fylla på med lite nya recept i kategorierna Fyllt bröd och Smaksatt bröd under de närmsta veckorna. Så håll utkik alla ni som gillar det.

För er som följer mig på facebook, ni får en länk där när jag har publicerat ett nytt recept. Madame Ediths facebooksida hittar du HÄR. Välkommen att gå med du också ♥

Kycklingpaj med smaksatt Creme fraiche

Kycklingpaj med smaksatt Creme fraiche - Vitlök/örter
Lättlagat

Pajdeg:
150 g smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl riven lagrad ost

Arbeta ihop smör, vetemjöl och ost till en pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform.
Förvara i kylskåp i 30 min.
______________________________________________________
Fyllning:
1 st grillad kyckling
3 dl broccoli
150 g fetaost
2 dl röd tärnad paprika
1 dl cocktailtomater
3 ägg
2 dl smaksatt creme fraiche, vitlök & örter, tex Mildas 
2 dl vispgrädde
Salt, vitpeppar, röd chili

Rensa och dela kycklingen i bitar.
Dela broccolin och koka den några minuter i lättsaltat vatten.
Låt vätskan rinna av ordentligt.
Lägg i kyckling, broccoli, tärnad fetaost och paprika i pajskalet.

Vispa ihop ägg, smaksatt creme fraiche och vispgrädde.
Smaka av med salt, vitpeppar och 
några tsk fint hackad chili.
(gör så starkt som du önskar)

Häll äggstanningen över kycklingen och grönsakerna.
Strö över halverade cocktailtomater.

Grädda mitt i ugnen i 200° i 40 min.

Låt pajen vila lite innan servering.
______________________________________________________
Fler recept på matpajer hittar du HÄR
Fler recept med kyckling hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

söndag 19 januari 2014

Förberedelser inför nästa vecka

Hej allihop, hoppas att ni har haft en bra helg och att kanske några av er har hunnit testa mitt pirogrecept :) Här hemma tog pirogerna slut i ett nafs, med fem matglada barn i familjen går det mesta åt ganska så fort. Kul när de gillar maten. Idag har jag och maken laddat inför nästa vecka med ett par kycklingpajer. Det är ju så skönt att ha lite mat förberett, blir mindre stress då helt enkelt.
Receptet knåpar jag ihop när barnen är i skolan imorgon, vi ses då!

torsdag 16 januari 2014

Köttfärspiroger med tacokrydda

Recept - Köttfärspiroger 16st
Pirogerna är gjorda på en smidig och väldigt lättarbetad deg :)

Degen:
150 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 ägg
10 dl vetemjöl special
(toppas med uppvispat ägg, sesamfrön, torkad smulad oregano)

Smält smöret.
Blanda i mjölken och värm till fingervarmt =37°
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt reseten av degspadet och de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop degen.

Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
______________________________________________________
Fyllning:
1 kg blandfärs
2 påsar tacokrydda
2 dl vatten
Valfri fyllning med valfri mängd:
Röd paprika
Champinjoner
Zucchini
Lök
5 dl creme fraiche 34%
3 dl riven ost
Sambal oelek

Bryn färsen och krydda med tacokrydda.
Häll i vattnet och låt stå på svag värme i ca 5 min.

Tärna eller strimla det du önskar av de valfria ingredienserna.
Stek dem mjuka i lite smör och blanda ner i färsen.
Blanda ner creme fraiche och riven ost.
Smaka av med sambal oelek.
______________________________________________________
Så här gör du pirogerna:

Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i 16 delar.

Kavla eller tryck ut varje del till en ½ cm tjock rund cirkel.
Lägg en rejäl klick köttfärsfyllning på halva cirklen.
Vik över den andra sidan över fyllningen och 
tryck ihop kanterna med en gaffel.
Låt jäsa på ugnsplåt under bakduk i 15 min.

Pensla med uppvispat ägg
och strö över sesamfrön och ev. lite oregano.
Gräddas mitt i ugnen i 225° i 15 min.

Goda både varma, ljumna och kalla :)
_________________________________________________________________________________
Fler köttfärsrecept hittar du HÄR
Fler recept på fyllt bröd hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Nytt recept på gång

Då är det snart ett nytt recept på gång här på bloggen :) Jag har just tagit ut en plåt med våra favoritpiroger ur ugnen. De är gjorda på en väldigt smidig och lättarbetad deg. Fyllningen är tacokryddad köttfärs med lite gott och blandat i. Lättlagat och perfekt till fredagsmyset eller som picknickmat i pulkabacken. 
Recept och bild kommer inom kort, så håll utkik.

tisdag 14 januari 2014

Inredningsbild



Hoppas att allt är bra med er! Jag vet att flera av er läsare önskar lite mer inredningsbilder och eftersom jag inte har så många recept färdiga till bloggen så passade det ju bra att köra en inredningsbild idag. På bilden ser ni köket/matsalen och så lille Ludwig på sin racerbil :)
Och för er som undrar så kommer det fler recept på bloggen inom kort, jag håller just nu på att gå igenom mina gamla godingrecept för att se om något av dem ska få vara med i ett inlägg här på bloggen. Jag har en hel del recept, handskrivna och tidningsurklipp samlade i plastfickor. Och bloggen är ju ett perfekt sätt att få lite ordning bland recepten.

Ps. Jag vill mer än gärna ha fler följare i Madame Ediths facebookgrupp så välkommen alla som vill gå med och dela gärna min sida hur mycket ni vill :) Facebooksidan hittar ni här.

söndag 12 januari 2014

En liten hälsning till alla mina läsare


Hejsvejs allihop, nu är det ett tag sedan jag lade in ett nytt recept här på bloggen. Tråkigt, jag vet, just nu umgås jag mest med mina små och bloggen får lite mindre tid ett tag. Som jag berättat tidigare börjar min föräldraledighet att ta slut och jag vill njuta så mycket jag kan av de sista månaderna sedan kommer tempot och inläggen att bli helt annorlunda än vad det är nu, jag lovar! Vi ses snart igen.

söndag 5 januari 2014

En bild från bakdagen

Som jag berättade igår bakade barnen bananmuffins. De är jättelätta att baka och faktiskt är ett av mina mest besökta recept. Ett perfekt sätt att få användning av gamla prickiga bananer istället för att slänga dem, receptet hittar du HÄR.
På bilden ser du även russinbullar. Ett matbröd som är saftigt och gott och fick betyget 9,5 av 10 när jag frågade familjen, det receptet hittar du HÄR.

lördag 4 januari 2014

Lata morgonar och brödbak

Vad skönt det är när hela familjen är lediga, lååånga lata morgonar. Myskläder, spela spel, läsa sagor och frukost klockan tio :) Vi brukar även passa på att fylla upp frysen med bröd när vi är lediga. Brödbak känns väldigt avslappnande och hemtrevligt, bara doften av nybakat får den mest grå och trista dagen att kännas riktigt härlig tycker jag.
Det jag lägger upp på bloggen är våra favoritrecept. Alltså testar jag inte ett nytt recept varje gång vi bakar utan vi brukar köra med våra gamla godingrecept. Men för att få lite mer material till bloggen exprimenterar jag ibland fram lite nya recept och blir det bra så blir det ett blogginlägg. Igår när vi bakade exprimenterade vi inte något alls utan körde på ett, eller faktiskt två recept som vi gjort hur många gånger som helst. Barnen följde själva mitt recept på bananmuffins och jag bakade russinbullar. Jag knäppte även av ett par bilder på det som vi bakade så det dyker upp på bloggen snart.

torsdag 2 januari 2014

Tunnbröd i ugn

Tunnbröd - Grädda i ugn (ca 15 st)
 En till bild på dessa tunnbröd hittar du HÄR >>

50 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 dl kruskakli
3 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl

Smält smöret.
Blanda i mjölken och värm till fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop degen.
Låt jäsa under bakduk i 45 min.

Knåda degen smidig och tillsätt ev mer mjöl.
Dela degen i 15 bitar.
Kavla ut (mycket tunna) brödkakor med en vanlig kavel.
Kavla sedan med kruskavel på båda sidorna.

Grädda på ugnsplåt.
Mitt i ugnen i 250° i några minuter, ca 4 min


onsdag 1 januari 2014

Välkommen 2014

Då har det nya året dragit igång, det känns riktigt skönt tycker jag. 2013 var ett år fyllt av både med och motgångar, vi åkte iväg på två härliga semesterresor till Gran Canaria. En resa i Mars och en i resa i December, då är det lagom varmt att åka dit med barnen tycker jag. Temperaturer över 30° som det brukar vara där under sommarmånaderna är inget som vi trivs speciellt bra med så på sommaren stannar vi helst i Sverige. Den svenska sommaren med allt vad det innebär är fantastisk tycker jag. Det är då vi brukar passa på att fixa med huset och trädgården i en så där lagom inte-så-jätte-brottom-takt. Lugnt, skönt och fridfullt. Men på vintern kommer suget efter ljuset och då är det perfekt att åka iväg en vecka och tanka lite ny energi. Vill du ha några tips från Gran Canaria på utflykter eller shopping så hör gärna av dig till mig, jag har besökt ön flera gånger.
Motgångarna som året innebar gäller någon som står mig mycket nära, någon som fick det ena efter det andra tråkiga beskedet och starkt nog klarade att ta sig igenom en stor och riskfylld operation. Operationen gick bra men året 2013 har på olika sätt satt sina spår hårt som aldrig går att få bort. Ibland är livet orättvist! 

Vad det gäller bloggen, så kommer jag att blogga vidare. Fortfarande bloggar jag på hobbynivå, vilket innebär att inläggen kommer lite då och då. Månaderna som jag har närmast framför mig kommer jag att ägna så mycket jag kan åt barnen och särskilt tillsammans med lillkillen i familjen. Föräldraledigheten börjar att gå mot sitt slut och Ludwig står på kö till förskolan.
Sorgligt, vemodigt, roligt, spännande, ja allt och alla känslor på en och samma gång. Spännande för det är då min dröm ska bli verklighet. Jag ska starta eget företag och bloggen kommer att bli så mycket roligare för er att följa då :) 
Så välkommen 2014, det här kommer att bli ett riktigt bra år, det är jag säker på!