onsdag 30 september 2015

Lättlagat med kassler - Ett topprecept (!!!)

En festlig och god maträtt med kassler - Lättlagat med få ingredienser :D
(ca 4 port) Ingår SJÄLVKLART i kategorin EDITHS BÄSTA >>

Recept
600 g kassler, tex. DENNA >>
3 dl creme fraiche, 34%
2 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
Salt/svartpeppar
Riven ost, gärna lagrad

Gör så här:
Putsa och skiva kasslern. Lägg skivorna i ugnsfast form.
Blanda samman creme fraiche, grädde och persilja
Pressa ner vitlöksklyftorna. Salta/peppra
(Salta/peppra efter tycke - ca 0,5 tsk salt och 1 krm svartpeppar)

Häll såsen över kasslern. Strö över riven ost, ca 2 dl
Gratinera mitt i ugnen i 200° i ca 30 min

Servera med tex. ris, tomater och hembakad baguette >>
______________________________________________
_____________________________________________________________________

tisdag 29 september 2015

Baguetter - Lättbakat

Hembakade baguetter som är mycket lätta att baka med få ingredienser och kort jästid

Recept
5 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Värm vattnet till fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite av det fingervarma vattnet
Tillsätt resten av vattnet, salt och vetemjöl
Arbeta ihop till en lös deg

Häll ut degen på mjölat bakbord
Strö över lite mjöl. Knåda inte! Dela degen i tre delar.
Dra ut varje del till en längd lika lång som ugnsplåten.
Vrid längderna. Låt jäsa på plåten under bakduk i 20 min.

Grädda baguetterna mitt i ugnen i 250° i 12 min
Sänk värmen till 150° Öppna inte ugnsluckan!
Grädda baguetterna i 10 min till medan värmen sjunker i ugnen

Låt svalna (och mjukna lite) under bakduk
_________________________________________________
________________________________________________________________________

Baguetter med 4 ingredienser

God middag allihop :) Jag har precis plockat ut en plåt med hembakade baguetter ur ugnen och det är vad som kommer att bli nästa recept här på bloggen. Det här är ett sådant där busenkelt recept som precis alla kan klara av att baka efter, det spelar ingen roll hur van brödbakare man är för det här är lätt som en plätt. Baguetterna innehåller endast jäst, vatten, salt och vetemjöl så inga konstigheter utan sådant som brukar finnas hemma. Jästiden är mycket kort. Baguetterna gräddas i ugnen på hög värme så att de får en knaprig skorpa, blir det för knaprigt är det bara att låta brödet vila ett tag under bakduk.
Jag har en krasslig kille här hemma idag så bilder och recept kommer så fort tiden finns. Jag räknar med att det kommer att bli absolut senast ikväll. Vi ses snart igen.
LÄNK till receptet finns nu HÄR >>

söndag 27 september 2015

Tunnbröd i stekpanna

Har ni testat att baka mina goda tunnbröd som man steker i stekpanna ? Här hemma brukar vi baka ett lass tunnbröd lite då och då och stoppa in i frysen. Först får tunnbröden svalna ordentligt sedan är det bara att paketera bröden i fryspåsar och frysa in. När man sedan vill tina dem är det bara att låta tunnbröden ligga i påsen och tina på diskbänken en stund, det går snabbt eftersom dem just är så tunna. Dessa tunnbröd är gjorda på bakpulver så det går snabbt att fixa degen sedan är det bara att kavla ut och grädda tunnbröden några minuter i stekpannan. Särskilt trevligt är det ju förstås om man är några stycken som hjälps åt. En som kavlar och en som steker till exempel.

lördag 26 september 2015

Glassås - Blåbärssås

Blåbärssås - Servera med tex. vaniljglass och KNÄCKFLARN >>

Recept
 1 förp frusna blåbär, ca 250 g
0,5 dl vatten
3 msk strösocker

Koka samtliga ingredienser under omrörning
Koka häftigt tills glassåsen tjocknar, ca 7 min.
(mosa ev. blåbären lite under kokningen för att få mer blåbärssmak)

Servera blåbärssåsen varm
________________________________________
____________________________________________________________

fredag 25 september 2015

Ett enkelt chokladgodis tills ikväll

God eftermiddag, jag håller på och fixar lite hemgjort chokladgodis tills ikväll. Jag ska smälta ner det ni ser på bilden. Tillsätta lite smör och cornflakes, blanda ihop och klicka ut i formar. Jag brukar fördela chokladblandningen i 12 st medelstora formar, då kan man servera chokladgodiset som en kaka till en kopp kaffe. Vill man att det mer ska vara just ett godis så kan man klicka ut i mindre formar eller direkt på ett bakplåtspapper och göra dem så stora man önskar. Det finns liksom inget rätt eller fel. Gott blir det oavsett storleken.
Denna gången gör jag det till fredagsmyset men det fungerar lika bra som till exempel julgodis eller påskgodis. Och det är verkligen hur lätt som helst att göra, en tydligare beskrivning och bilder på resultatet kommer. Fortsatt trevlig fredag!
LÄNK till receptet finns nu HÄR >>

onsdag 23 september 2015

Kyckling i champinjonsås

Här kommer ett smidigt recept på kyckling i krämig och god champinjonsås :D
X-tra bild HÄR >> Ett recept i kategorin EDITHS BÄSTA >>
Tillaga kycklingrätten i en djup stekpanna (traktörpanna)

Vill du ha ugnsrostade grönsaker och potatis till kycklingen
Följ då denna beskrivningen >> och tillsätt även potatis
Stoppa in ugnsgrönsakerna/potatisen innan du gör kycklingen!
(höj ev. ugnsvärmen till 250° de sista minuterna för att ge potatisen mer färg)
______________________________________________________________________________
Kyckling i champinjonsås

Recept
ca 2 dl champinjoner
1 kg kycklingfilé
Salt/vitpeppar
1 st vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 dl vatten
3 dl creme fraiche, 34%
2 dl vispgrädde
Soya

Gör så här:
Skiva färska eller konserverade champinjoner
Fräs dem i en klick smör tills vätskan är borta.
Lägg svampen på ett fat. Dela kycklingfiléerna på längden.

Bryn filéerna i smör i samma stekpanna som svampen.
Salta/peppra. Pressa ner vitlöken
Lägg kycklingfiléerna på fatet bredvid svampen.
(kycklingfiléerna ska ha fin färg på ytan med ej vara genomstekta)

Häll på vatten/creme fraiche/grädde utan att diska ur stekpannan!
Koka ihop till en sås. Rör ner senap.
Önskas tjockare sås - Rör ner lite redning - BILD HÄR >>
Tillsätt soya till önskad färg (ca 1 msk) Salta/peppra.
Lägg i svampen och kycklingen.

Låt småputtra på medelvärme i stekpannan under lock.
Skär ett snitt i den största filén för att se att kycklingen är klar, efter ca 10 min.
______________________________________________________________________
________________________________________________________________

Nytt kycklingrecept

Jag håller just nu på att förbereder för ett nytt kycklingrecept som ska publiceras här på bloggen. De här bilderna är precis lika rykande färska som självaste kycklinggrytan är :D Om ni tittar längst upp till höger i kollaget så ser ni att det ryker lite från grytan, det är inte direkt någon fördel att fota just då men nu är vi hungriga (och sugna) och vill börja äta. Bilderna blev okej ändå tycker jag. Jag jobbar på att sänka kraven på mig själv och då är det bra att släppa iväg några bilder lite då och då som jag inte ägnat ungefär en timme på att redigera. Ja, det tar så lång tid i vanliga fall när jag jobbar med mina bilder till kollagen. Bildredigering är roligt men att få ut lite fler blogginlägg är ju också kul, frågan är vilket som är viktigast... fler inlägg eller väl arbetade bilder. Vad tycker ni?
Receptet på kycklingen kommer under dagen så fort jag hinner. Nu blir det lunch.
LÄNK till receptet finns nu HÄR >>

tisdag 22 september 2015

Knäckflarn - Småkakor

Knäckflarn - Lika gott som godis om ni frågar mig :D (ca 30 st)
Servera flarnet som det är tillsammans med lite olika småkakor eller stick ner i en portion glass
På bilden ser du även kärleksmums - RECEPT HÄR >>

Recept
150 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull. Drag kastrullen åt sidan.
Rör ner samtliga övriga ingredienser

Klicka ut 6 st små bollar på en pappersklädd plåt
(gör bollarna ungefär lika stora som en liten studsboll, lägg inte för tätt!)
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 7 min

Flarnen ska se lite ogräddade ut i mitten när du tar ut dem.
Låt stelna några minuter på plåten

Upprepa tills kakdegen är slut
_________________________________________________
___________________________________________________________________

måndag 21 september 2015

Kärleksmums i springform

Vill man inte baka en hel långpanna med kärleksmums så går det bra att grädda i springform
Mitt recept på kärleksmums i långpanna hittar du HÄR >>

Steg 1, Mjölkchoklad
 2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl kakao

Vispa ihop mjölkchokladen i en kastrull och koka upp.
Låt svalna.
_______________________________________________
Steg 2, Smeten
1,5 dl strösocker
125 g smör
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Vispa med elvisp ihop strösocker och smör
Rör ner äggen, ett i taget.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver
Rör ner blandningen i smeten växelvis med chokladmjölken

Grädda i smord/bröad springform
Långt ner i ugnen i 175° i ca 1 timme. Låt svalna.
_______________________________________________
Steg 3, Glasyr
50 g smör
3 dl florsocker
2 msk kallt kaffe
1,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Kokos

Smält smöret i en kastrull. Drag kastrullen åt sidan.
Blanda ner de övriga ingredienserna.

Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan.
Strö på valfri mängd riven kokos. Låt stelna.
_______________________________________________
______________________________________________________________________

lördag 19 september 2015

Knattelopp och Pangstafett

Igår anordnades det ett knattelopp i vårt lilla samhälle. Det var en hel del knattar och lite större barn som var med och sprang. Ludwig var en av dem som deltog i loppet och han fick ett fint pris. Såpbubblor med minionerna på, han gillar ju dem som ni kanske minns från inlägget där jag visade upp en bild från hans och Melwins rum (länk här >>)
Och så var det ju så klart kul att blåsa såpbubblor med.
För vuxna som hade anmält sig ordnades det en pangstafett. Stafetten gick genom samhället, det var tre tävlande i varje lag som sprang varsin sträcka. Sträckan var 2 kilometer per löpare, alltså totalt 6 kilometer för varje lag. På bilden till höger ser ni Fredrik som precis kommit i mål och ska släppa iväg näste man i hans lag för att springa sista rundan. Och jag stod stolt och fotade med min telefon, jag gillar inte att springa omkring med systemkameran i stora folksamlingar så då får mobilen duga. Och det gör den. Fredrik sprang för sitt jobb, eftersom de hade problem med att få ihop folk så hoppade min syster in på första sträckan, hon jobbar inte där men ställde upp ändå. Bra gjort av henne. De kom på tredje plats så verkligen bra kämpat av dem alla tre.

torsdag 17 september 2015

Tips som sparar disk

Idag har jag gjort en paj med kokt potatis som fyllning. Potatisen samlar jag ihop efter de middagar vi får potatis över. Jag kokar hellre för mycket än för lite. Sedan steker jag någon gång under veckan upp potatisen eller använder den i en omelett eller som idag i en potatispaj. Potatispaj är både lyxigt och gott och passar perfekt till buffé, ni ska snart få receptet på den :D Men tipset i detta inlägget skulle egentligen inte handla om potatis. Tipset jag tänkte skriva om kommer här. När jag gör pajdeg så arbetar jag alltid ihop pajdegen direkt i formen. Jag mäter upp och häller ut alla ingredienserna i en pajform eller springform. Nyper ihop degen med fingertopparna och trycker sedan ut pajdegen direkt i formen. Det går hur bra som helst och det blir lite mindre disk. Och de gånger som pajskalet ska vila i kylen i till exempel 20 min så ställer jag in formen med pajdegen i frysen i 5 minuter istället.
Fler tips från köket hittar du HÄR >>

onsdag 16 september 2015

Blåbärspaj med smuldeg

Lättbakat och gott med smuldeg - Smuldegspaj med blåbär 
Pajen går även att göra med kylskåpskallt smör LÄS HÄR >>

Steg 1, smuldeg
100 g smör
2 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn

Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna
___________________________________________
Steg 2, blåbär
ca 7 dl blåbär frysta eller färska
0,5 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl

Häll ut blåbären i en pajform. Blanda strösocker/potatismöl. 
Häll blandningen över blåbären.

Fördela ut smuldegen över bären, se bild!
Grädda mitt i ugnen i 225° tills fin färg, ca 20 min

Låt vila ca 10 min innan servering. Gott till vaniljglass 
Eller vispad grädde eller vaniljvisp >>
_______________________________________________
___________________________________________________________________

tisdag 15 september 2015

Laxfilé med citronsås

Laxfilé med citronsås - Mycket krämig och god (4 port)
X-tra bild HÄR >>

4 st laxfiléer, ca 125g/st
Salt/vitpeppar
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
2 msk fiskfond, se bild!
0,5 dl hackad dill
0,5-1 st citron
(ev.1 st äggula)

Salta/peppra på laxfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form.
Blanda ihop grädde, creme fraiche, fiskfond och dill.
Smaka av med pressad citron.
(Vill du göra såsen tjockare kan du vispa ner 1 st äggula i såsen)

Häll såsen över laxfiléerna.
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 25 min

Servera med tex. ris och grönsallad.
____________________________________________________
Fler recept med lax hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

måndag 14 september 2015

Kladdkaka med nutella - Nutellakladdkaka

Gillar du nutella så gillar du garanterat denna nutellakladdkakan
Suuuupergod kladdkaka - Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>
X-tra bild HÄR >>

Recept
200  g rumsvarmt smör
 1,5 dl brunt farin strö
1 dl strösocker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 liten brk nutella, 350 g (ca 3 dl)
100 g mjölkchoklad

Gör så här:
Vispa med elvisp ihop smör, farin, strösocker
Vispa ner äggen
Rör ihop vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver
Vispa ner mjölblandningen i smeten
Tryck ut drygt halva smeten i smord springform Ø 24 cm
(Tips! Tryck ut med lätt mjölad hand)

Värm nutella över vattenbad - BESKRIVNING HÄR >>
Bred ut nutellan över smeten
Hacka chokladen grovt. Strö ut över nutellan
Klicka ut resten av smeten överst

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 25 min

Serveras kylskåpskall med tex. vispad grädde 
och bär eller med vaniljglass

_____________________________________
_________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

Hasselbackspotatis med laxfilé

Skär hasselbackspotatisen efter detta tipset >> Lägg potatisen på smord ugnsplåt. Smörj in potatisen med smör. Ställ in i ugnen i 225° i 20 min. Smöra, salta och strö över ströbröd efter tipset i länken ovan. Stoppa in potatisen i ugnen igen (225°) tills den mjuknat lite, ca 10 min. 
Salta och peppra (vitpeppar) laxfilén, vikt ca 125 g/st. Tinade filéer om du köpt frusna. Lägg laxfiléerna på plåten bredvid hasselbackspotatisen. Sänk värmen och låt ugnen gå ner till 200° Sätt in potatisen och laxfilén mitt i ugnen. Tillaga tills laxen är klar, ca 15 min.
Vill du få mer färg på hasselbackspotatisen. Tag bort den tillagade laxen. Höj ugnsvärmen och låt potatisen vara kvar i ugnen tills den nått önskad färg. 

Servera tex. med bearnaisesås och sallad. Smidig rätt med lite disk.
(X-tra bild HÄR >>)
Fler laxrecept hittar du HÄR >>
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

söndag 13 september 2015

Kladdkaka och synpunkter från läsare

Så här blev kladdkakan med nutella i. Barnen hade kompisar som var här och lekte och min syster Veronica och hennes kille kom förbi en sväng lagom till eftermiddagskaffet så det var alldeles perfekt att jag råkade ha en liten kladdkaka i kylen. Som väntat gillade mina nutellatokiga barn kladdkakan väääldigt mycket. Denna måste du baka igen var det första en av tjejerna sa, kul! Gillar man nutella så gillar man garanterat denna kladdkakan, det kan jag lova. Jag kommer att hålla lite på detta receptet. Jag har fått åsikter om att jag gör det ibland och det stämmer, ibland använder jag en bild från ett kommande recept för att inte mina textinlägg ska bli bildlösa. Att jag har fått synpunkter på det ser jag som att ni gillar det som visas på bilden och det är ju kul. Självklart tar jag till mig av kritiken och försöker så gott det går och när tiden räcker till att få ut recepten så snabbt som möjligt. Eller som alternativ använda en annan bild de gånger jag har möjlighet till det. Men denna gången fick det bli så här. Hoppas att ni inte blir allt för arga. Jag önskar er nu alla en trevlig kväll, framför tv:n, i sängen med en bok eller i tvättstugan eller vad ni nu håller på med. Kanske någon som förbereder en kalljäst deg till natten? Hur som helst så ses vi som vanligt imorgon igen. KRAM
Nu finns receptet på nutellakladdkaka HÄR >>

I blåbärsskogen och ett recept som exploderat på facebook

Ja vi var väl inte direkt först i den här skogen med att plocka blåbär men några bär hittade vi i alla fall :) I eftermiddag ska jag testa ett nytt recept på kladdkaka och då tänkte jag att det kan vara trevligt att ha lite färska bär vid sidan om. Denna gången blir det en variant med nutella i, barnen här hemma är helt tokiga i just nutella så jag hoppas och tror att de kommer att gilla den. 
Jag måste även berätta för er att jag är så sjukt glad just nu. För ett tag sedan experimenterade jag fram en kladdkaka med kinapuffar på toppen, kanske någon som har bakat den? Denna kladdkaka har nu fullständigt exploderat på facebook (min facebooksida finns här >>) Folk har delat, taggat (heter det så??) och gillat den kladdkakan i så stor omfattning så jag knappt kan fatta att det är sant. Jag har även fått bilder skickade till mig från facebookföljare som har testat att baka den. Följare som tagit sig tid att fota och skicka bilderna till mig. Helt otroligt. Detta är så roligt så jag kan inte med ord förklara hur glad jag är. Som jag skrivit tidigare här i bloggen så känner jag mig ganska ensam bakom datorskärmen. Att då få sådan otrolig respons på något som gått från att ha varit en liten idé inne i mitt huvud till att få hundratals människor att bli sugna på att testa kakan som jag klurat på det är svårt att ta in. Ja, det är en hel del skryt i detta inlägget men jag tycker faktiskt att detta är något att skryta om.
Kladdkaka med kinapuffstäcke hittar ni HÄR >>

lördag 12 september 2015

Dagens middag hos oss

Idag blev det en smidig men ändå lyxig middag. Laxfilé med hasselbackspotatis >>  och bearnaisesås. Jag älskar kombinationen ugnspotatis, lax och bearnaisesås, är det en udda kombination? Jag vet faktiskt inte om det är knasigt att äta bearnaisesås till lax, jag tycker i alla fall inte det. (även gott med krämig potatisgratäng >>) Trist att laxen ser så vitfläckig ut på bilden, någon som vet hur man kan undvika det? Den smakade hur som helst väldigt bra. Jag är en laxmänniska så är det bara. Jag har inte direkt något recept på just denna rätten men jag ska ändå försöka att knåpa ner ett inlägg om hur jag gjorde. Återkommer med det. Tills dess kanske ni vill kika på mina andra laxrecept. Dem hittar ni HÄR >>

Nu finns beskrivning på laxrätten HÄR >>

Nu har vi kalasat klart

Då har vi med våra allra nämaste firat våran tjej Wilma som har fyllt 16 år. Vi bjöd på de kakor som jag bloggat om nu i senaste inläggen. Det var rimbobullarna >>gaffelkakor >> och bountyrutor >>. Vi hade även köpt två små blåbärstårtor på City Gross. Tiden räckte inte till för att baka tårta själv denna gången så det fick bli lösningen. Inte alls lika god som hembakat men helt okej (men inte mer än ett okej, tyvärr) 
Jag är inte med på bilden utan hamnade bakom kameran. Och för er som funderar, japp det stämmer. Jag hamnade på den grymt bekväma lilla pallen som ni ser längst fram i bilden. Så kan det gå. 

fredag 11 september 2015

Rimbobullar

Rimbobullar - Tips: Det går även bra att kalljäsa bullarna övertäckta på en plåt i kylen över natten.
OBS! Du behöver även ägg till pensling och florsocker till glasyr (24 st)

Degen:
25 g jäst
2 dl mjölk, kall
200 g smör, rumstempererat
2,5 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Rör ut jästen med lite kall mjölk.
Tillsätt samtliga övriga ingredienser och arbeta degen i ca 5 min.
(Dela smöret i bitar. Mjölmängden är lagom när degen släpper bunkens kanter)
Täck över bunken med bakduk medan du gör fyllningen.
______________________________________________________
Fyllning:
100 g smör, rumstempererat
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Mosa ihop fyllningen med en gaffel. Dela degen i två delar. 
Kavla på mjölat bakbord ut varje del till en kvadrat, ca 30x40 cm
Skär ut 12 st lika stora degplattor på varje kvadrat. (= totalt 24 st)

Klicka ut lite fyllning i mitten på varje degplatta.
Vik in hörnen så att de möts i mitten. Lägg bullarna i formar.
Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 12 min.
______________________________________________________
Blanda florsocker med lite vatten till en trögflytande glasyr.
Ringla glasyren över bullarna när de svalnat.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

torsdag 10 september 2015

Hembakat är något att skryta med

Precis som rubriken lyder så tycker jag att hembakat är något att skryta med. Hembakat ska se hembakat ut, med det menar jag att man inte ska sträva efter perfektion. Det kan man ju göra om man är konditor och ska sälja sina bakverk men som hemmabagare tycker jag att man ska vara stolt över att var kaka har sitt eget utseende och att det syns att det ligger handarbete bakom. Det är ju så man ser att det är hembakat. Ska varenda kaka vara perfekt till utseendet, exakt samma färg och exakt samma perfekta form så kan man lika gärna köpa en burk kakor på Ica och bjuda på. Så tycker i alla fall jag. Och som jag skrivit om innan, låt för guds skull barnen vara med i köket om de vill det. Tänk på alla goa kakor de kommer bjuda er på när de blivit stora och har eget hushåll sedan :) Och viktigast av allt, de kommer att klara av att stå på egna ben och behöver inte leva på kondisbesök och micromat som vuxna. Det är en av de bästa efterenheter man kan ge dem om ni frågar mig.
På bilden ser ni ett gäng operfekta rimbobullar, de har fått jäsa länge då jag rörde ut jästen med kall istället för ljummen mjölk. Receptet kommer under morgondagen. Hoppas att vi ses då ♥

onsdag 9 september 2015

Gaffelkakor - Småkakor

En av de absolut enklaste småkakorna man kan baka är gaffelkakor
Arbetstiden är max 10 minuter sedan sköter ugnen resten :D
Detta recept ger ca 35 - 40 st kakor

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Vispa med elvisp ihop samtliga ingredienser till en deg
(dela smöret i bitar så fastnar degen inte lika lätt i vispen)
Rulla ut små bollar 
(ca 35-40 st med Ø ca 1,5 cm)

Lägg degbollarna på pappersklädda ugnsplåtar. Inte för tätt!
Tryck till varje boll med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen i 200° tills de fått lite färg, ca 12 min.
__________________________________________
Fler recept på småkakor hittar du HÄR >>
_____________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Mitt privata jag och mitt offentliga jag

Med risk för att bli totalt missuppfattad ska jag berätta lite för er vad jag menar med mitt privata jag och mitt offentliga jag som jag skrev om HÄR >> Upp till ungefär 12 års ålder präglas ett barn, det betyder att de egenskaper som barnet har utvecklat genom barndomen fram till de tidiga tonåren är egenskaper som rotar sig djupt i en människa. Det gäller både bra och dåliga egenskaper. Jag var tolv år när jag fick ett syskon, min syster som jag har nämnt flera gånger här i bloggen. Och ni kan ju tänka er att jag blev glad. Som jag hade längtat. Eftersom det är så stor åldersskillnad på mig och min syster, som är mitt enda syskon, så har jag alltså präglats på samma sätt som ett ensambarn. Jag har haft allt fokus från mina föräldrar på mig. Jag har inte haft någon konkurrens. Jag har lärt mig tusen millioner saker som man kan hitta på själv. Kompisar har självklart också funnits men det är inte riktigt samma sak som att ha syskon runt sig. 
Vad jag vill säga med detta är att jag är ingen lagspelare. Absolut inte.
Jag tycker om ensamhet. Med det menar jag inte att jag gillar att sitta i skogen på en stubbe och lyssna på fåglar. Verkligen inte, jag blir så otroligt lätt rastlös. När jag har börjat med en idé finns tankarna redan på nästa. Lite stressande men jag älskar det. 

Något som är otroligt viktigt är mitt hem. Det är privat. Jag bloggade ju från början om inredning och visade upp mycket från mitt hem, alltså det som för mig är privat. Jag mådde dåligt. Det funkade inte alls. 

Jag vill vara mer privat på bloggen, jag vet ju att det är flera av er som önskar det också. Men jag måste hitta ett sätt som funkar så att jag samtidigt kan känna att jag mår bra av det. Jag gillar er läsare något så fruktansvärt mycket, ni skriver inte så mycket till mig här på bloggen men desto mer skriver ni på sociala medier. Jag gillar den relationen vi har här genom datorn, varenda hälsning läser jag och jag försöker svara på kommentarer ofta och så snabbt jag kan. Ibland till och med mitt i natten. Det är ett trivsamt sätt som jag kan hantera och som jag gillar mycket. Alla hälsningar jag får är väldigt snälla. Detta ligger på en jämställd nivå både från min och mina läsares sida. Ni lämnar kommentarer och jag svarar på frågor och ger lite respons på det som skrivs. Jag vet inget om er (absolut inget i de flesta fall) men ni vet mycket om mig. Och det gör mig ingenting så länge min relation med er läsare ser ut så här.
Vad jag inte uppskattar är när läsare går över gränsen. I bloggen och sociala medier finns jag tillgänglig men i mitt hem är jag inte öppen för mina läsare. 
Varför skriver jag så här? Jag har flera gånger råkat ut för läsare som inte inser att när man följer en blogg så kan man uppleva att man känner bloggaren och det är ju inte så konstigt. Men det som ofta glöms bort är att för bloggaren är läsaren en helt okänd människa. Någon som bloggaren överhuvudtaget inte skulle känna igen om man skulle mötas på stan. 
Att bloggaren då skulle öppna upp sitt hem (i verkliga livet) för denne okände människan är totalt uteslutet i mitt fall. Ja, jag får ibland mail från läsare som vill träffas. Jag har de gånger tackat så mycket för frågan men slingrat mig ur på ett eller annat sätt utan att försöka såra. 
Att man överhuvudtaget frågar en sådan fråga är för mig lika konstigt som att jag skulle följa med barnen och plinga på hemma hos Eric Saade. För mig är det självklart att man inte försöker tränga sig in hos någon även om man tycker att man känner personen genom cybervärlden. För det gör man inte. Och nej jag håller med. Jag ska inte jämföra mig med Eric Saade, att jag tog honom som exempel var för att jag får den frågan här hemma en hel del. Frågan om vi inte kan åka och hälsa på honom.
Det är bland annat med de här tankarna som jag har svårt för att bjuda på mitt privata jag. Vad blir konsekvenserna av att bli mer privat i bloggen? Jag är en kreativ människa, jag står gärna i centrum. Ensambarnet i  mig är van vid att ha fokus på sig. På mina villkor. När jag väljer det. I mitt hem pågår den kreativa processen, det är här jag skapar mina idéer, inlägg och bilder till bloggen. Dem bjuder jag gärna på. Men i den kreativa processen ingår inte att fika med mina läsare. Det ingår heller inte att bli iakttagen eller fotograferad i min trädgård. Jag är nästan helt säker på att det här inlägget kommer att misstolkas så vi får se hur länge inlägget får ligga kvar. Det är ju trots allt så att de allra flesta kan förstå skillnaden mellan det som visas på bloggen och det som är "verkliga" livet. Men en liten liten skara kan det inte.

Köttbullar utan ströbrödsklumpar

Här rullas det köttbullar idag. Jag gör som jag oftast gör, tillagar köttbullarna i ugnen på en smord plåt. Att tillaga köttbullar i ugn är smidigt och det blir mindre os i köket, perfekt när man ska göra många köttbullar för att fylla upp frysen. Den fina stekytan är dock svår att få i ugnen så därför steker jag alltid till köttbullarna i en klick smör i stekpannan innan servering. Bara så att de får lite färg. 
Jag har ett tips till er som tycker att det kan vara svårt att få ströbrödet ordentligt blandat med köttfärsen, det händer ibland att ströbrödet klumpar ihop sig och kan bilda lite klumpar och det är ju inte så kul. Visst går det att pilla bort klumparna men vill man inte det så kan man helt enkelt bara byta ut ströbrödet med samma mängd havregryn. Det blir lika gott och havregrynen kommer inte att märkas i köttbullarna när de är tillagade. Det funkar självklart lika bra att göra på samma sätt med köttfärsbiffar och köttfärslimpor om man vill.
Mitt recept på köttbullar i ugn hittar du HÄR >> och som jag skrev ovan går det bra att ta havregryn istället för ströbröd. I övrigt följer du bara receptet som vanligt.

tisdag 8 september 2015

Laxpasta med smaksatt färskost

När det ska gå riktigt snabbt - Laxpasta - Detta recept ger ca 5 portioner

Börja med att koka 5 portioner spaghetti
Eller använd rester från kylen - LÄS HÄR >>

1 röd paprika
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
1,5 dl vatten
200 g färskost paprika/lökBILD >>
1 vitlöksklyfta
Salt/vitpeppar/citronpeppar
0,5 dl hackad dill
500 g laxfiléer, tex 4 st portionsbitar

Tärna paprikan. Fräs mjuka i en klick smör
Rör ner grädde, creme fraiche, vatten och färskost
Pressa ner en vitlöksklyfta i såsen.
Smaka av med salt/vitpeppar/citronpeppar
(kryddor efter tycke- ca 0,5 tsk salt, 2 krm vitpeppar, 1 tsk citronpeppar)

Skär eller klipp laxen i bitar, se bild!
Rör ner dill och laxbitarna i såsen. Lägg på lock.
Låt småkoka på medelvärme tills laxen är klar, ca 5 min

Blanda laxsåsen med spaghetti. Strö ev över extra dill.
Servera laxpastan på ett stort fat.
(Tips! Lägg fram färsk citron som den som önskar kan pressa över maten)
_________________________________________________________________________
Fler recept med lax hittar du HÄR >>
Fler recept med pasta hittar du HÄR >>
________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

Nytt recept på smidig laxrätt är på gång

Snart kommer barnen hem från skolan och jag tänkte svänga ihop en smidig middag till dem. Skolmaten är inte särskilt populär hos mina barn (tyvärr) så de är för det mesta vrålhungriga när de kommer innanför dörren. Och då gäller det att maten är förberedd eller går snabbt att laga. Något av det snabbaste man kan laga som samtidigt är nyttigt är lax. Skär man, eller som jag brukar göra, klipper laxen i bitar så tar det ungefär 5 minuter för laxen att bli genomklar när den ligger och puttrar i en sås eller soppa. Det är snabbmat det! 
Oftast brukar jag blanda runt såsen och laxen med gårdagens eller till och med förgårdagens färdigkokta spaghetti som jag har haft i en påse i kylen. Ett sätt att ta till vara på rester. Jag kokar ALLTID för mycket pasta (inte medvetet) och då är det bra att slippa slänga tycker jag. Självklart funkar det lika bra att blanda laxen med nykokt spaghetti, det gör jag också när det inte finns några rester.
Medan jag fixar med detta receptet så vill jag tipsa er om två andra lättlagade laxrecept som finns här på bloggen. Länk till de recepten hittar ni nedan. Vi ses snart igen.
Snabblagad laxrätt - Klar på 10 minuter >>
Laxpasta med citronsmak >>

Nu finns receptet som jag skrivit om ovan - HÄR >>

måndag 7 september 2015

Min favoritpaj bland alla äppelpajer

Eftersom Fredrik fick rekommendera en äppelpaj (kaka) med betyget 10/10 så tänkte jag också tipsa er om min egen favorit bland alla äppelpajer som jag har bakat. Den godaste äppelpajen jag vet är den där man täcker äppelpajen med hyvlat smör på toppen. Jag har haft en länk till denna äppelpajen i högerspalten ett tag så kanske någon eller några har testat att baka den? Berätta gärna, jag är så nyfiken på att få veta vilka recept ni testat. 
Just denna varianten tillagar jag i en vanlig hushållsugn men det finns även en variant med hyvlat smör som min mamma brukar göra och den gör hon smidigt i micron, jag MÅSTE få receptet av henne på den pajen för den är grym. Jag träffar mamma i helgen så då ska jag fråga henne hur hon gör den. Pajen som jag tipsar er om i detta inlägget är lika god men tar ju lite längre tid att grädda.

Color Me Rad

Loppet som jag nämnde igår >> heter Color Me Rad och det är Tilde och Fanny, Moster Veronica och hennes kille Anton som ni ser på bilden. Jag vet inte riktigt syftet med loppet, varför det är ett färgregn över löparna men på alla bilder som jag sett så ser alla deltagarna ut att ha väldigt roligt. Det har cirkulerat lite bilder i mitt facebookflöde också från just det här loppet och alla har sett så glada ut. De här bilder skickade Veronica till mig från sin mobil och jag fick ett okej att lägga upp dem här på bloggen. Det kändes kul eftersom jag nämnde det på bloggen igår. Särskilt när Veronica och Anton ser heltokiga ut :D Snygga glasögon fick de också.

Undersökningen är avslutad och en kommentar på facebook

Men herregud vad roligt. Detta gäller äppelkakan som jag bloggade om igår >>. Jag ska innan jag berättar mer förtydliga att ni får gärna dela mina inlägg på facebook >>  självklart är det okej, det är inte det som detta handlar om. Jag såg precis att en man kommenterat bilden på äppelkakan som en av mina följare delade på facebook. På bilden hade jag skrivit att maken gav äppelkakan betyget 10/10. Kommentaren till detta blev då av mannen på facebook - Han vågar inte säga vad han tycker. Och av någon konstig anledning tyckte jag att det var så himla roligt. Jag hade inte ens tanken på att det kunde tolkas på det viset. 
Samtidigt kan jag tycka att det nästan är lite läskigt att jag sitter i min egen värld och tror att alla tolkar det jag skriver och gör på samma sätt som jag själv ser det. Så kanske det inte alls är. Lite läskigt men en väldigt mild och oskyldig kommentar, så jag tyckte det var kul.
Men vem vet, kanske är det fler än mannen på facebook som tolkade texten på bilden på samma sätt. Jag vill ge en förklaring till varför jag skrev det som jag gjorde på bilden. Jag och Fredrik har haft några av barnen ute på vift i helgen så när jag bakade äppelkakan så var vi inte så många runt bordet som vi brukar vara. Efter att Fredrik en tredje gång tog en bit av äppelkakan, vilket totalt blir nära halva kakan så frågade jag vilket betyg han skulle ge äppelkakan på en tiogradig skala. Jag förstod ju att han gillade den. Då svarade han att ja den var ju god så det skulle bli en tia. Det var anledningen att jag skrev det på bilden. Eftersom jag inte har möjlighet att låta er provsmaka det jag lagar och bakar så gör jag så gott jag kan med ord att försöka få er att förstå när det är ett riktigt höjdarrecept som jag publicerat. På detta sättet gjorde jag denna gången.

Jag vill även säga tusen tack till alla som var med i min undersökning. Jag kan säga att jag blev riktigt förvånad över resultatet. Jag var till 90% säker på att det enbart var mina recept som lockade läsare. Att det även finns ett intresse runt mig som person känns oförskämt smickrande. Det känns jätteroligt samtidigt som jag är lite orolig över hur det ska påverka mig. Jag har jättesvårt att få mitt offentliga jag och mitt personliga jag att bli en och samma person. Jag kommer att berätta mer om det i ett senare inlägg annars blir denna texten alldeles för lång.
På tal om långa texter. Jag har en tendens att skriva alldeles för långa texter när jag skriver textinlägg. Upplever ni att texterna blir jobbiga att läsa eller tycker ni rent av att det är roligt när texterna är lite längre. Berätta gärna. 
Äppelkakan på bilden är väldigt lätt att baka. Det går bra att behålla skalet kvar på äpplena om man vill att det ska vara extra smidigt. 

söndag 6 september 2015

Baka med barn

Vilket ruskväder vi har idag. Ett sådant där väder där man bara vill stanna inne hela dagen och göra ungefär ingenting. Men att göra absolut ingenting blir ju efter ett tag lite långtråkigt, tycker i alla fall jag. Men man kan ju göra sådana där saker som tar lite tid och som man oftast inte hinner med i vanliga fall. Som att baka 4 satser med tekakor till exempel :D  I regnrusket idag har Fredrik ägnat större delen av dagen med att köra in ved. Vi värmer upp huset och vattnet med ved och när jag skriver köra in ved menar jag att transportera in veden i en vedkärra, från vedstapeln på gården och ner till källaren. I källaren staplas veden upp igen och får fortsätta att ligga och torka ordentligt innan vi eldar med den. Det är ett riktigt tungt jobb som jag är alldeles för klen för att klara av, tur att Fredrik är stark. Själva vedarbetet har liksom fallit på hans lott.
Två av tjejerna har idag varit med moster och hennes kille och sprungit ett lopp i Göteborg. Jag minns inte vad loppet heter men det är det loppet där de slänger färg på de som springer, kanske någon av er läsare som vet vad det heter?
Det var jag och Ludwig som bakade 4 satser tekakor. Att låta barnen vara med i köket om de vill tycker jag bara är kul. Ludwig smulade jästen i bunken medan jag smälte smöret och värmde upp mjölken. När alla ingredienserna var i degbunken så fick han sköta bakmaskinen medan jag plockade fram plåtar och bakdukar. När vi hade bakat ut tekakorna så fick han fria händer att nagga bröden med en gaffel. Att styra och rätta barnet som hjälper till ska man försöka undvika så gott det går. Det är bättre att visa ordentligt först och sedan låta det bli som barnet vill. Hellre att det ser hembakat ut än att sträva efter perfektion, det är min åsikt.
Receptet på tekakorna är det receptet som jag visade här på bloggen för ett par dagar sedan. De recept som jag lägger upp här på bloggen är de recept som vi här hemma använder själva om och om igen. Jag skulle aldrig någonsin ta fram ett recept och publicera det om jag känner att jag aldrig mer kommer att baka eller laga efter receptet. Då har det inte här på bloggen att göra.

lördag 5 september 2015

Ikeas äppelkaka

Är det kanske någon mer än jag som tycker att äppelkakan på IKEA är himla god. Vet ni vilken jag menar? Det är den där äppelkakan som brukar vara på medlemspris. Jag tycker hur som helst att den är riktigt smaskig, allra mest för det trevliga pajskalet som kakan har. Pajskalet får äppelkakan att se mer arbetad ut och det är lättare att skära upp snygga bitar än det är med till exempel en smulpaj. (Recept på smulpaj HÄR >> och HÄR >>) En smulpaj ska ju inte vara särskilt snygg, det är ju väldigt gott ändå men att kunna skiva upp snygga bitar vid en bjudning är trevligt tycker jag. Nu har jag googlat runt som en tok för att hitta något som liknar äppelpajen på IKEA. Jag har hittat ett recept och testat att baka efter det. Och den blev så god! Receptet kommer från Dansukker >> Vill ni inte vänta tills jag har skrivit in receptet här på bloggen så kan ni klicka på länken och hitta originalreceptet där. 
Och ja, jag håller med. Det ser ut som jag har tappat hela florsockerpaketet över äppelkakan, så kan det gå när det springer ett gäng barn runt benen när man bakar. Det var inte hela paketet men ett par rejäla stötar med silen som var full med florsocker. Gott blev det i alla fall.
Nu har jag skrivit in receptet på äppelkakan HÄR >>

fredag 4 september 2015

Veckosallad

Här kommer ett recept på en så kallad veckosallad
Att den kallas veckosallad är för att den håller ca 1 vecka i kylen. 
Perfekt att göra på helgen inför den kommande veckans middagar :D

Recept
1 kg morötter
1 litet vitkålshuvud, ca 1,5 kg
1 röd paprika
1,5 dl matolja
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 msk strösocker
Salladskrydda/Salt/Vitpeppar

Gör så här:
Skala och riv morötterna.
Strimla vitkålen med osthyvelLÄS HÄR >>
Skär paprikan i tunna strimlor.

Koka upp matolja/vinäger i en kastrull tills första bubblan.
Drag kastrullen åt sidan. Rör i socker och kryddor.
(kryddor efter tycke: 1-2 msk salladskrydda, ca 1,5 tsk salt, ca 1 krm vitpeppar)
Blanda runt salladen med den varma oljeblandningen.

Förvara i kylskåp under lock i upp till en vecka
___________________________________________________
____________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

Bilden kräver en förklaring

Bilden på mig vid undersökningen i högerspalten ser allt annat än inbjudande ut. Jag skulle själv tro att det är en besserwisser som inte bryr sig ett dugg om vad läsarna tycker om jag skulle halkat in här på bloggen och sett bilden. Det är helt fel. Jag har som ni vet haft problem med röda ögon ett tag nu och därför valde jag att använda glasögon på bilden. Att jag sedan tittar ner in i kameran var helt enkelt ett amatörfel, med den vinkeln får man en mindre trevlig attityd och det har jag lärt mig av just den bilden. 
Nu låter jag trots allt bilden vara kvar då undersökningen avslutas om bara ett par dagar och då plockas bilden bort. Jag välkomnar än en gång fler av er läsare att vara med i undersökningen. Er åsikt har stor betydelse för mig. Stort tack till alla som medverkar ♥
En skymt av bilden som jag skrivit om ovan hittar ni HÄR >>

torsdag 3 september 2015

Tekakor som passar till räkmackor

Tekakorna som jag bakade IGÅR >> går även att baka på enbart vetemjöl
Det brukar jag göra när jag ska göra räkmackor av dem :D Mycket gott! (16 st)
X-tra bild HÄR >>

75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
0,5 dl sirap
12-13 dl vetemjöl

Smält smöret. Häll i mjölken. Låt bli fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna.
(mängden mjöl är lagom när degen släpper bunkens kanter)
Arbeta degen några minuter. Låt jäsa under bakduk i 10 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Arbeta ut 16 st tekakor. Nagga.
(Tips! Dela degen först i 4 delar och sedan varje del i 4 bitar = 16 st)
Låt tekakorna jäsa på bakplåtar under bakduk i 30 min.

Grädda i ugnen. Strax under mitten i 250° i ca 8 min.
________________________________________________
________________________________________________________________________