måndag 31 augusti 2015

Frysa in tomater

Som ni vet så gillar jag att frysa in och bunkra grönsaker som är i säsong. Denna gången är det ett gäng cocktailtomater som ska frysas in. Tomter använder jag till mycket. Gratänger, pizza, pajer, och grytor bland annat. Eftersom cocktailtomaterna är så små, jag brukar dessutom halvera dem, så blir de genomvarma om de ligger i ugnen på toppen av en gratäng eller något annat man tillagar i ugnen. Jag lägger på dem frusna. Vanliga tomater funkar också att frysa och sedan använda på samma sätt men då tycker jag att det fungerar bäst om man delar dem i mindre bitar innan man fryser in dem. Annars kan det hända att de knappt hinner bli genomvarma om man till exempel lägger dem på en gratäng. Men med mindre bitar eller tunna klyftor fungerar det bra. 
När jag fryser in tomater så delar jag dem och lägger dem med snittytan upp på en pappersklädd skärbräda. Sedan styckfryser jag tomaterna en stund i frysen. Cirka 1 timme. Därefter paketerar jag dem i påsar. Eftersom de är styckfrysta så är det sedan lätt att ta fram det antalet tomater man önskar utan att tomaterna sitter ihop i varandra. 

söndag 30 augusti 2015

Matpaj med kassler och ost

Ett enkelt recept på en matpaj med kassler och ost - Passar både till vardag och fest :D
Går utmärkt att frysa- LÄS HÄR >>

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1,5 msk kallt vatten

Arbeta ihop pajdegen. Tryck ut i en pajfrom. Nagga.
Ställ in i kylen i 15 min.
________________________________________________
Fyllning
300 g putsad kassler
4 dl riven ost
4 ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
3 msk hackad persilja
vitpeppar

Tärna eller strimla kasslern. 
Lägg kassler och ost i pajdegen. (mild eller stark ost efter tycke) 
Vispa ihop ägg, grädde, senap och persilja.
Smaka av med peppar. (saltet finns i kasslern)
Häll äggstanningen över osten.

Grädda mitt i ugnen i 225° tills ca 30-35 min.
(tills äggstanningen stelnat)

Servera pajen ljummen på buffé eller 
med sallad, vitlökssås >> och tex. vitlöksbröd >>
______________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________

lördag 29 augusti 2015

Nytt tips från köket

Många gånger då jag lagar mat så gör jag lite extra för att det är så skönt att ha färdiglagad mat i frysen. Oftast fryser jag in maten i påsar och gör förpackningen så platt som möjligt och trycker ut luften ordentligt. Det är ju ganska lätt då vi pratar om pannkakor eller paj till exempel men det blir genast mycket knepigare att fylla en påse med spagetti och köttfärssås eller något annat kladdigt. Det är näst intill omöjligt att inte kleta ner både utsidan av påsen och sig själv, tycker i alla fall jag. Därför använder jag mig av sättet som ni ser ovan. Jag stoppar ner påsen i ett litermått eller i en tillbringare och viker ner påsen runt kanten. Ja, ni ser ju på bilden hur jag menar. Sedan är det lätt att fylla påsen med de allra mest kladdiga maträtter du kan tänka dig. Toppen att göra samma sak när det är bär som ska hoppa in i frysen. Denna gången är det krämig pasta som ska paketeras men det som jag allra oftast använder detta knepet till är när jag ska frysa in överbliven tacofärs. Då brukar jag packa ca 500 g färs i varje påse för det är alldeles lagom till en tacopaj. Eftersom jag plattar till tacofärsen ordentligt i påsen innan jag fryser in den så tinar den sedan snabbt i kylen eller på diskbänken den dagen vi blir sugna på att göra paj.

fredag 28 augusti 2015

Strax kommer ett recept med fläskfilé

Men vad har hänt idag!! Jag slog mig precis ner framför datorn och får ser att min besöksstatistik visar på rejält mycket trafik idag. Hur kul som helst :D Men jag blir nervös av bara tanken på hur många som varit och hälsat på mig här på bloggen så nu försöker jag låtsas att jag är helt ensam här inne. Ja, jag skriver ofta att jag vill ha kommentarer och det vill jag väldigt gärna ha. Det är ju det roligaste som finns. Men just när jag sitter och skriver så måste jag gå in i mig själv och släppa tanken på att det faktiskt är så många som läser annars skulle jag knappt få fram ett enda ord. Kanske någon annan som bloggar och känner igen sig i den känslan?
Pastarätten som ni ser på bilden kommer bli nästa recept som jag ska lägga upp. Det är en väldigt enkel och okomplicerad pastasås med fläskfilé och den är verkligen hur god som helst. Den passar även bra till ris om man hellre vill ha det till. Detta receptet kommer att få hoppa in i kategorin EDITHS BÄSTA >>. Där samlar jag de allra bästa recepten i bloggen. Receptet kommer så fort jag har det inlägget klart, tills dess önskar jag er en fortsatt fin kväll. 
Nu finns receptet på pasta med krämig sås med fläskfilé HÄR >>

torsdag 27 augusti 2015

Receptet kommer

Jag vill bara tala om för er som väntar på receptet på bountyrutorna att det kommer men tyvärr lite senare än planerat. Datorn har strulat idag och jag har därför inte kunnat göra färdigt hela det inlägget. Så fort allt fungerar som vanligt igen publicerar jag inlägget, förhoppningsvis ikväll. 

En bild från tjejernas rum

Kom ni ihåg när jag berättade att våra två killar ville dela rum? Högst frivilligt kom de fram till det beslutet och det har än så länge fungerat väldigt bra. Inte långt efter killarnas beslut ville två av våra tjejer göra samma sak. De delar nu sovrum och har bestämt att rummet som blev över skulle bli deras eget tv och pysselrum. Även det har fungerat hur bra som helst. Det är bara drygt ett års ålderskillnad på Tilde och Fanny så de står varandra väldigt nära varandra. Vid något tillfälle fick jag frågan på BVC om barnen har egna rum, är det viktigt för BVC att veta?? Och ställs den frågan även till de föräldrar som har två barn eller var det för att vi har fem barn? Som jag berättat innan så har vi kanske ett av de största husen i vårt samhället, huset var tidigare ett tvåfamiljshus men vi har byggt om det och bor i hela. Vi har gott om plats! Ändå delar våra barn rum. För att de vill det. De tycker att det är tryggt och mysigt så jag skulle vilja påstå att det inte alls behöver betyda att barn som delar rum har det sämre än andra. Tvärtom kan det stärka banden mellan syskonen. Men det finns barn som har stort behov av ensamhet, vår äldsta tjej skulle aldrig kunna tänka sig att dela rum med sina syskon och nu har vi turen att kunna ge henne ett eget rum. Det är också viktigt. Men inte självklart som det kändes som när jag fick frågan på BVC. 
När man delar rum tycker jag att det är viktigt att ge barnen sin alldeles egna personliga plats i rummet, kanske då oftast vid sängen. Här på bilden har jag satt upp ett låsbart skåp på väggen över byrån. På höger sida i collaget ser ni en prylhylla som fyllts med personliga kort. Byrån används endast av en av tjejerna, så även den är personlig. En tavelhylla på väggen vid sängen fungerar också att lägga personliga saker på, mobiltelefonen, vattenflaska, böcker och smycken och vad det nu kan vara. 
Skulle inte barnen dela rum av fri vilja så skulle man även kunna ha spänt upp ett draperi bredvid sängen för att skilja av sovplatsen mot rumskamraten. Det har inte vi gjort i detta rummet eftersom att anledningen till att tjejerna delar rum är för att de vill kunna ligga och prata med varandra :D

onsdag 26 augusti 2015

Recept på pastasås med skaldjur

En enkel och försvinnande god pastasås med skaldjur - Detta recept ger ca 4 port
Servera med tex. tagliatelle och sallad och nybakat bröd - Ingår i EDITHS BÄSTA >>

Recept
1 brk kräftstjärtar i lag, ca 1 dl
1 brk räkor i lag, ca 1 dl
2 vitlöksklyftor
Olivolja
400 g krossade tomater tex. denna >>
0,5 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl hackad dill
1 dl parmesanost

Gör så här:
Låt kräftstjärtar och räkor rinna av i ett durkslag eller sil

Pressa vitlöken och fräs i lite olivolja, ca 2 msk
Häll på krossade tomater och vitt vin (och ev. en nypa strösocker)
Smula i buljongtärningarna.
Koka upp under omrörning. Sänk värmen och häll på grädde.
Rör i dillen och låt såsen sjuda på medelvärme några minuter.

Rör ner parmesan/kräftstjärtar/räkor i såsen strax innan servering.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Bountyrutor

För ett tag sedan blev jag bjuden på en kaka som går under namnet bountyrutor och som är exakt lika goda som de låter. Det är en riktig "jag måste be om receptet kaka", så god är den! Idag har jag och Ludwig testat att baka bountyrutorna. Snygga blev de inte men hemgjorda ser de ut och fasligt goda blev de. I september ska vi ha födelsedagskalas så tills dess ska de här godingarna få ligga i frysen och vänta, hur sjutton jag nu ska lyckas hålla tassarna borta.. Ett smakprov idag blev det ju också som ni säkert redan listat ut :D Den här kakan skulle jag inte vilja säga är den allra lättaste kakan att baka. Alla kan med all säkerhet klara av att baka den men den kräver en hel del tid i köket innan den är klar. Det är inte momenten i sig som gör att jag tycker att den är lite bökig utan det är att det är flera moment med kylning emellan som krånglar till det. Men eftersom den är så god så tycker jag absolut att ni ska testa att baka den. 
Medan jag skriver in receptet och redigerar bilderna så vill jag tipsa er om en liknande kaka som jag har här på bloggen. Den påminner om bountykakan men gräddas i springform. RECEPT HÄR >>
Nu finns receptet på bountyrutor HÄR >>

Ugnsbakad falukorv med tunna äppelklyftor

Ugnsbakad falukorv - Lättlagad och god vardagsrätt
Antal portioner varierar beroende på storleken på falukorvsringen

Recept
1 ring falukorv
Ost
Ketchup/senap
2 st äpplen

Gör så här:
Lägg falukorven i en ugnsfast form.
Skär skåror i korven men låt skivorna hänga ihop i botten.
Tryck i en liten skiva ost i varje skåra.
Spritsa därefter i en liten klick ketchup och senap.
Tryck sist ner tunna klyftor av äpplen.

Lägg några ostskivor över falukorvsringen, se bild!

Tillaga mitt i ugnen i 225° i ca 20 min.

Servera med tex potatismos, bostongurka och grönsallad
(Recept på hemlagat potatismos hittar du HÄR >>)
______________________________________________________
Fler recept med korv hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

tisdag 25 augusti 2015

Smakrik kyckling med buljongtärning

Jag läste ett tips på baksidan av ett paket med buljongtärningar. Där stod det att det är gott att smaksätta kyckling med buljongtärning som man blandar med lite olivolja. Jag blev sugen på att testa. Det stod inga exakta mått men så här gjorde jag: Jag tog 1 st buljongtärning och mosade samman med knappt 0,5 dl olivolja. Kycklingfiléerna tillagade jag efter mitt GRUNDRECEPT >>. Innan de brynta filéerna fick hoppa in i ugnen så penslade jag dem med oljan. Blandningen räckte till 1 kg kycklingfiléer. Det blev väldigt smakrikt och gott så det här kommer jag att göra fler gånger. Tycker man att det är för mycket tillsatser i buljongtärningar (vilket det tyvärr ofta är) så kan man välja en ekologisk sort. 

måndag 24 augusti 2015

Hemgjord mannafrutti

Det här är poppis hos mina barn - hemgjord mannafrutti (4-5 port)
Servera med färska bär, sylt eller rårörda blåbär - BESKRIVNING HÄR >>

Recept
 5+1 dl mjölk
4 msk mannagryn
2 krm salt
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde

Gör så här:
Koka 5 dl mjölk, gryn, salt under omrörning i 10 min.
(koka på medelvärme och rör ofta så att det inte bränns vid)
Tillsätt strösocker, vaniljsocker och vispgrädde
Koka i 4 minuter till under omrörning
Drag kastrullen åt sidan. Blanda i 1 dl mjölk

Låt stelna i kylen
___________________________________

Fler ekonomitips om mat hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

söndag 23 augusti 2015

Fotbollscup med Melwin

Idag har vi ägnat dagen åt att heja på Melwin och hans lagkamrater som har varit på fotbollscup. De var så duktiga och jag som inte är en större fotbollsfantast egentligen (eller håller jag kanske på att bli?) tyckte att det var riktigt kul att få vara med och heja på killarna. I barnens ögon kunde man verkligen se sann glädje, alla hade så roligt. Två mål och två räddningar fick Melwin göra. Han hoppade in som målvakt i den sista matchen och det fixade han galant. Så bra jobbat av dem allihop. Jag ber om ursäkt för den risiga kvalitén på bilderna, solen sken starkt och systemkameran glömde jag hemma så det fick bli ett par bilder med mobilen. Jag såg nu ikväll att jag hade fått flera hälsningar från er läsare både här på bloggen och de andra kanalerna som jag arbetar med, även ett spännande mail :) Alla svar på det ni skrivit till mig kommer under morgondagen. Nu ska jag stupa i säng. Godnatt ♥

lördag 22 augusti 2015

Följ mig på Instagram

Kommer ni ihåg när jag kände mig allmänt förvirrad runt allt som gällde Instagram. Om inte så kan ni läsa HÄR >> HÄR >> HÄR >> Jag är ungefär alltid sist med det senaste inom teknikvärlden. Jag skäms! Men så är det och ändå använder jag tekniken kanske lite mer än många andra just här genom bloggen. Hur som helst så tycker jag nu att Instagram är riktigt roligt och jag skulle bli jätteglad om ni ville hänga med mig även där :) Mitt användarnamn står i det blå fältet längst upp på bilden. 
Ibland använder jag Instagram för att visa vad som komma skall här på bloggen, en liten tjuvtitt.. Jag talar även om när jag lagt upp något recept som jag tycker har det där lilla extra. Och bilder på mig själv dyker oftare upp på Instagram än här på bloggen, det är så mycket enklare att knäppa av en selfie med mobilen än att plocka fram systemkameran och stativet. 
Så det vore jätteroligt om min lilla skara av följare kunde växa och bli ännu fler, tidigare stötte jag på en del otrevligheter på Instagram men det har verkligen vänt. Nu känner jag att jag får väldigt stor och trevlig respons på det jag lägger upp och det tycker jag är så kul, jag önskar verkligen att jag kunde få lika många engagerade läsare här på bloggen, förlåt för att jag tjatar om detta, att jag tjatar beror på att jag är jättenyfiken på er läsare och jag önskar så att jag kunde få lära känna er lite mer. Några stycken av er har ju hört av sig via mail till mig och det ska ni veta uppskattar jag otroligt mycket. Det blir liksom dagens höjdpunkt när det dimper ner ett spännande mail från någon av er läsare, så stort tack till er som tagit er tid till det. Så snällt. Nu önskar jag er alla godnatt ♥

torsdag 20 augusti 2015

Världsgoda tekakor

Hej alla mina läsare och extra varmt välkomna alla nya läsare. Jag vet ju att det är flera stycken som nyss har hittat hit till mig och min blogg. Här finner ni recept och matlagningstips, lite familj och en gnutta inredning. Recepten är mycket enkla och jag testar dem ofta på mina barn för att se att jag inte krånglat till något recept. Jag gillar inte att behöva stå flera timmar i köket, jag föredrar få ingredienser och jag gör inga snygga uppläggningar på höjden. Bröd tar ju trots allt ett tag att baka men det är mycket tid som går till jäsning så det är inte särskilt lång effektiv arbetstid om man räknar på det. Bröd bakar jag dels för ekonomisk vinning, vi har fem macktokiga barn i familjen och dels tycker jag att utbudet i butikerna är dötrist.  Idag lyckades jag fånga mig själv på en bild, det tillhör inte vanligheterna för jag tycker att det är rackans knepigt att fota mig själv. På Instagram >> är det dock lite lättare tycker jag, där är det ju bara att knäppa av en bild, köra ett filter och så var det klart. Klicka på länken ovan om ni vill följa mig där eller sök på @madameedithblogg
Brödet jag har bakat idag är gjort på siktat dinkelmjöl, det är inte det billigaste som finns att köpa men det blir världsgoda tekakor på just det mjölet. Jag har en kategori som jag kallar EDITHS BÄSTA >>, där får bara mina absolut bästa recept hoppa in och det ska just de här tekakorna få göra, de har det som krävs för att få vara med där. Receptet kommer, vi ses snart igen!
Nu finns receptet på tekakor med siktat dinkelmjöl HÄR >>

onsdag 19 augusti 2015

Ett husmorstips

Jag gillar att testa husmorstips. När jag ser något tips i en tidning eller på tv så skriver jag upp och sparar för att sedan kunna testa, det är så himla kul för jag lär mig en massa bra knep på det sättet. Denna gången testade jag att kalka av kaffebryggaren med ättiksprit och det funkade hur bra som helst.
Jag hällde på 6 koppar vatten som jag mätte med måttanvisningen i kaffekannan och 1 dl ättikaSatte på kaffebryggaren och lät ca 1/3 av ättiksvattnet koka igenom. Stängde av kaffebryggaren och lät ättikblandningen verka i 10 minuter inne i själva kaffebryggaren. Satte på bryggaren så att allt ättikvatten kom ut. 
För att få bort ättiksmaken kokade jag igenom kaffebryggaren 4 gånger med vanligt vatten. Och så var det klart! Rent och fint blev det och kaffet smakar gott.
______________________________________________________

måndag 17 augusti 2015

Sockerkaka med smörfyllning

Tjoho, här kommer ett nytt riktigt bra recept i kategorin EDITHS BÄSTA >>
En enkel sockerkaka med helt galet god smörfyllning :D Ni måste testa!

Sockerkakssmet 
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.
Koka upp vattnet. Blanda ner det kokheta vattnet i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad springform, ca Ø 25 cm.
Grädda långt ner i ugnen i 175° i ca 40 min.
Låt svalna. (X-tra bild HÄR >>)
___________________________________________________
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl vaniljsocker
Florsocker

Koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker under omrörning.
När fyllningen tjocknat är det klart, 5-7 min.

Dela sockerkakan på mitten.
Häll fyllningen på understa delen. Lägg den andra delen över.
Pudra florsocker över kakan innan servering.
__________________________________________________
__________________________________________________________________________

söndag 16 augusti 2015

Sockerkaka utan smör

Jag jobbar just nu med bilderna på sockerkakan som jag nämnde tidigare idag >> och då slår det mig att jag kanske skulle tipsa er även om receptet på endast själva sockerkakan (utan det där lilla extra som jag tillsätter när sockerkakan svalnat) Det här är nämligen en smörfri sockerkaka som är väldigt luftig och fin. Och det kan ju vara bra att ha ett recept på sockerkaka utan smör tänker jag som några gånger varit baksugen och haft slut på smöret. 
Här kommer receptet:

Sockerkaka utan smör :
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (behövs inte om man tillsätter det lilla extra, se länk nedan!!)
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i äggsmeten.
Koka upp vattnet. Blanda ner det kokheta vattnet i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad springform, Ø ca 25 cm
Grädda långt ner i ugnen i 175° i ca 40 min.

Nu hittar ni det "lilla extra" HÄR >> (sockerkaka med smörfyllning)
______________________________________________________

Liseberg (igen)

Blöt i håret och blöta kläder men lika glad ändå :D Igår var vi på Liseberg för andra gången i år. För oss är det ett perfekt utflyktsmål, våra barn är 3, 7, 11, 12 och 16 år och alla har de lika roligt på Liseberg. Lite otur med vädret hade vi denna gång då himlen öppnade sig över oss och regnet öste ner men det gick över på en timme så helt okej ändå. 
Kvällarna på Liseberg är helt magiska, särskilt nu när mörkret kommer lite tidigare och man verkligen ser den fantastiska belysningen. För det är vad den är, helt fantastisk.
På vägen till Göteborg gjord vi ett stopp utanför Borås och jag hade med mig en enkel fast lite festligare sockerkaka som fika. Den kommer att bli nästa receptinlägg här på bloggen. 

fredag 14 augusti 2015

Länksamarbete

Då har snart halva augusti gått och jag har börjat att förbereda för länklistan som ska publiceras högt upp i högerspalten. Läs mer HÄR >> Är det fler som vill vara med på listan så hör av er via mail till mig på madame-edith@live.se VÄLKOMNA 
Senare idag kommer receptet på glassåsen som jag nämnde i ett tidigare inlägg. Tills dess önskar jag er en riktigt solig och härlig start på helgen. Kram!
Nu finns receptet på glassåsen HÄR >>

onsdag 12 augusti 2015

Den perfekta nybörjardesserten

Dagens middag hemma hos oss blev kycklinglasagne med butiksgrillad kyckling och färska lasagneplattor. Det är både smidigt och gott och med färska lasagneplattor blir tillagningstiden i ugnen lite kortare. Såserna som jag har i lasagnen är hemgjorda och kokades ihop idag på morgonen, skönt att förbereda lite tycker jag. Efter lasagnen hade vi en dessert som är så in bomben god, enklaste desserten man kan tänka sig och ändå något av det godaste som finns. Jag skulle kunna bjuda kungen på just den desserten om han hade vägarna här förbi :) Det är verkligen en perfekt dessert även för de som känner sig osäkra i köket, den går inte att misslyckas med. Perfekt nybörjardessert när man precis flyttat hemifrån till exempel eller vill imponera på första dejten. Det jag pratar om är en galet god glassås och jag tycker att det går alldeles utmärkt att servera den med köpt vaniljglass. MEN köp inte den allra billigaste glassorten om ni vill att det ska bli riktigt gott. 
Både receptet på kycklinglasagnen och glassåsen kommer på bloggen inom kort. Jag kommer även att lägga upp en länk till båda recepten på min facebooksida >> så fort jag publicerat recepten här på bloggen. Följ mig gärna även där. Trevlig kväll!
Nu finns receptet på kycklinglasagne HÄR >>
Nu finns receptet på glassåsen HÄR >>

tisdag 11 augusti 2015

Recept på krämig skaldjurspaj

En fantastiskt god och krämig skaldjurspaj
Detta är ett populärt recept från bloggen som jag uppdaterat texten i :D

Pajdeg
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl riven lagrad ost

Arbeta ihop samtliga ingredienser till pajdegen.
Tryck ut degen i en pajform. Ställ i kylen i 30 min.
________________________________________________
Fyllning
1 brk konserverad sparris i bitar, 1 dl
1 brk räkor i lag, ca 1 dl
1 brk kräftstjärstar i lag, ca 1 dl
5 kokta ägg
3 dl creme fraiche, 34%
0,5 dl hackad dill
1 krm vitpeppar
3 dl riven lagrad ost

Låt sparris, räkor och kräftstjärtar rinna av ordentligt i en sil.

Skala och hacka de kokta äggen.
Blanda samman creme fraiche, dill, vitpeppar, ägg, 
sparris, räkor, kräftstjärtar och 2 dl ost

Häll fyllningen i pajskalet. Strö på resten av osten.
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 30 min.

Låt vila lite innan servering. (även god kall på tex. picknick)
__________________________________________________
___________________________________________________________________________


Tips! Nedan ser du 3 till goda recept med skaldjur - Länk under bilderna!


lördag 8 augusti 2015

Jag gråter en skvätt och gör världsgoda toast

Vet ni vad! Jag har de bästa läsarna i hela internetvärlden, ni är helt enkelt de snällaste och mest ödmjuka man kan tänka sig. Kommentarerna som ni lämnat de sista dagarna har fått mig att gråta en skvätt av lycka. Jag lägger ner mycket tid på bloggen och mitt hembyggda system bland receptkategorierna har fått mig att ligga sömnlös på nätterna. Jag vill hitta en lösning som jag är nöjd med. Och det är inte lätt när man som mig inte har några större datorkunskaper. Inte sällan har jag gått upp mitt i natten för att testa olika saker som jag klurat på, gjort om och gjort om och gjort om... 
Att då får så många snälla hälsningar från er läsare känns bara helt fantastiskt. Tusen tusen tack!
Och jag är även glad att kunna berätta för er att det är ett riktigt topprecept på gång in här på bloggen. Det ni ser på bilden är något av det godaste jag vet och det är just vad ni ska få receptet på inom kort. Vi ses. Stor kram från mig ♥
Nu finns recept på kräfttoast HÄR >>

torsdag 6 augusti 2015

Världens enklaste vinbärskaka

Idag har vi bakat. Den enklaste vinbärskakan men kan tänka sig :) För ett par år sedan byggde vi ett kaninhus bredvid vinbärsbuskarna och buskarna hamnade då i skugga. Det har gjort att vinbären tar lite längre tid på sig att mogna nu än vad de gjorde innan, trist när man ser grannarnas röda och fina bär medan våra är helt omogna. Men nu så har äntligen våra vinbär också satt fart och jag har kunnat plocka av tillräckligt med mogna bär för att kunna baka en vinbärskaka. Den här kakan är så lätt att göra så man knappt kan kalla det att baka, den tar ca 5 minuter och svänga ihop den, resten sköter ugnen. Receptet kommer.
Jag vill även säga tack till er som lämnat kommentarer i detta inlägget >> Tack! ♥

onsdag 5 augusti 2015

Bilder från kvällens cykeltur

Då var det dags för min alldeles egna stund framför datorn med mina bilder igen. Härligt! Ikväll tog jag och Fanny en cykeltur på landsvägarna utanför vårt samhälle. Vi bor inte på landet men vi har naturen och de fina djuren inte så långt ifrån oss och med cykel kan vi snabbt ta oss dit. Varenda kossa sprang fram till stängslet när de såg att vi stannade cyklarna, antagligen var de mest nyfikna men den ena kossan sträckte på sig ordentligt när jag tog fram kameran, hon hade nog varit med förr :)
Några åsikter om upplägget här på bloggen har jag fått in. Jag vill gärna ha fler. Tycker ni att upplägget fungerar bra så ska jag gå igenom receptarkivet ordentligt och kategorisera allt som inte har hunnits med ännu och då stannar jag kvar här. Bloggmallen som jag fick frågan att flytta över till är den som flera av de stora matbloggarna använder sig av. Där ligger recepten som jag nämnde tidigare i löpande ordning, man måste alltså söka i sökrutan efter receptet man letar efter eller scrolla igenom den aktuella kategorin. Det är det som har gjort mig tveksam. Men som sagt det kanske är något bra med det som inte jag tänkt på, det kanske inte alls upplevs som krångligt?

Ska jag flytta bloggen?

Då har bloggen börjat rulla på igen efter lite lägre tempo under semestern. Och det känns så kul!! Och kommentarer har ni lämnat till mig, tusen tack för dem, det är alltid roligt att få kontakt med er läsare :) Jag har nu satt igång ett arbete med att att förbättra recept bakåt i receptarkivet. Dels har jag genom åren ändrat sättet som jag skriver recepten och dels har blogspot valt att leva sitt egna liv på min sida om man går in på bloggen via mobilen. En del recept är så röriga så man knappt förstår vad det står medan det samtidigt ser ut som det ska i datorn. Konstigt och så vill jag verkligen inte att det ska vara, så det ska jag fixa nu. Hojta till om jag missar något recept som knasigt ut. Jag tänkte även fråga er om ni tycker att upplägget på recepten fungerar bra? Jag var för ett tag sedan på väg att flytta bloggen till en annan sida men bestämde mig efter lite velande att stanna kvar här. På denna sidan har jag byggt upp ett system som går utanför blogspots traditionella bloggmall. Syftet är att det ska vara lätt att hitta i bloggen. Jag arbetar mycket med länkar för att göra allt så tydligt det bara går. Men jag vet ju inte om ni använder länkarna? Jag tänker till exempel på att jag i varje receptinlägg länkar till en lista med recept inom samma kategori, är det något ni använder eller är det onödigt arbete? Kanske använder ni sökrutan istället för attt hitta i bloggen? Eller kanske använder ni google? Många mat och bakbloggar använder ju kategorier och med dem får man ju scrolla igenom varenda recept inom den specifika kategorin för att hitta det man söker. Kanske är det positivt då man hittar andra recept man gillar? Själv tycker jag det är lite bökigt att behöva sitta och leta igenom så mycket för att hitta det man letar efter. Jag skulle bli så glad om ni skulle berätta vad ni tycker och vilket upplägg som fungerar bäst för er. Kanske bestämmer jag mig för en flytt trots allt om upplägget här ses som krångligt och helt onödigt. 
Just det! Jag skulle ju även säga att nu när jag fixar med texten i recepten så kan det hända att gamla inlägg hamnar längst upp i bloggflödet och det är just för att jag sitter och jobbar med dem. Ha det bra, KRAM

tisdag 4 augusti 2015

Recept på kyckling i krämig sås

Här kommer ett nytt recept på kyckling i krämig sås toppad med bacon - MUMS
Servera med tex. pasta, ris eller hasselbackspotatis >> ( Receptet ger ca 5 port )

Recept
1 pkt bacon, ca 125 g 
1 kg kycklingfilé
Smör/Salt/vitpeppar/soya
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
 1,5 hönsbuljongtärning
3 dl creme fraiche, 34%

Gör så här:
Klipp baconet i bitar och knaperstek. 
Låt rinna av på ett hushållspapper.

Skär kycklingfiléerna i bitar, ca 6 bitar/filé
Bryn kycklingbitarna i en klick smör. Salta/peppra.
Pressa i vitlöken. Låt fräsa någon minut.

Häll på vatten och vispgrädde.
Värm upp. Lägg i buljongtärning(ar) och låt smälta.
Rör i creme fraiche. Smaka av med salt/peppar och soya.
Låt småputtra under lock på låg värme. 
Skär ett snitt i största kycklingbiten för att se att kycklingen är helt klar.

Strö över det knaperstekta baconet vid serveringen.
________________________________________________
_______________________________________________________________________

Recept på räkpaj

En lättlagad och god räkpaj - Perfekt till kräftskiva eller på buffé

Pajdeg
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 äggulor
1 tsk kallt vatten
1 nypa salt

Gör så här:
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen
Tryck ut degen i en pajform
Grädda mitt i ugnen i 200° i 10 min.
_____________________________
Fyllning
1 knippe dill
300 g skalade räkor, ca 1 kg räkor med skal
4 dl gräddfil
1 ägg
200 g riven ost
1,5 tsk citronpeppar

Gör så här:
Hacka dillen. Fördela ut dill och räkor i pajskalet
Vispa ihop gräddfil, ägg, ost och citronpeppar
(mild eller stark ost efter eget tycke)
Häll blandningen över räkorna 
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 40 min

Serveras ljummen med tex. vitlökssås >>

____________________________________
____________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

måndag 3 augusti 2015

Recept på blåbärspaj med citron

Idag har Tilde och Ludwig bakat en mumsig blåbärspaj med citron - Gott till vaniljglass :D
Receptet kommer från boken "Smulpajer"

Pajdeg
150 kallt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 1 citron
2 msk kallt vatten

Blanda samman smör, socker, vaniljsocker, vetemjöl
(använd matberedare eller blanda samman med fingertopparna)
Tvätta och finriv yttersta citronskalet. Pressa ut 1 tsk citronsaft.
Blanda in citronskal/saft och vatten i degen.

Tryck ut halva degen i botten och på kanterna i en pajform.
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 10 min.
Tag ut formen och höj värmen i ugnen till 225° Gör fyllningen.
______________________________________________________
Blåbärsfyllning
4 dl blåbär
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Blanda samman strösocker, vaniljsocker och potatismjöl
Rör runt blåbären i sockerblandningen. Häll ut i pajformen.
Klicka ut resten av pajdegen över blåbären. 
Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 25 min.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >
_________________________________________________________________________________
Ps. Tilde har fortfarande på sig ett minne från vår semester på Gran Canaria :D
Några bilder från semestern hittar du HÄR >> HÄR >> HÄR >> HÄR >>

söndag 2 augusti 2015

Recept på kladdkaka med jordgubbar - Jordgubbskladdkaka

Kladdkaka med jordgubbar - Jordgubbskladdkaka
Här kommer ett recept från min syster, hon och Tilde har bakat denna kakan till oss :D
Den var mycket smaskig och verkligen ett välkommet avbrott i vår barnrumsrenovering >>

150 g smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 stor vit chokladkaka, se bild!
1 st lime
ca 0,5 liter jordgubbar

Smält smöret. Låt svalna några minuter.
Blanda ner strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl.
(gör hela smeten i kastrullen)

Tvätta och finriv det yttersta skalet på limen. 
Hacka chokladen grovt.
Blanda ner chokladen och limeskalet i smeten.

Häll smeten i en smord springform, ca Ø 24 cm
Dela jordgubbarna på mitten och sprid ut över kakan.

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 25 min.
Låt svalna och servera med en klick vispad grädde
______________________________________________
__________________________________________________________________

Recept på goda brödrutor

Detta recept ger ca 20 st brödrutor
Receptet kom till efter en skafferirensning :D Saftiga och goda :D

5 dl vatten
50 g jäst
3/4 dl rapsolja
1 dl kruskakli
1 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
0,5 dl sirap
2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Värm vatten till fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vattnet. (ca 0,5 dl)
Arbeta in samtliga övriga ingredienser. Vetemjölet sist.
(mängden vetemjöl är lagom när degen är lite klibbig och börjar släppa bunkens kanter)
Jäs i bunken under bakduk i 30 min.

Häll ut degen på rikligt mjölat bakbord. Knåda lätt.
Kavla ut till en 1 cm tjock rektangel. Skåra ut ca 20 rutor.
(tips skåra med tex. pizzaskärare)

Låt brödrutorna jäsa på bakplåt under bakduk.

Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 12 min.
______________________________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR >>
______________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

lördag 1 augusti 2015

Ett par bilder från pojkrummet

Här kommer ett par bilder från pojkrummet, detta är Ludwigs hörn i killarnas rum. De ville ju dela rum så jag har försökt att göra just sängplatserna lite extra personliga så att det blir deras alldeles egna plats i rummet. Jag, Wilma och Ludwig var för ett par veckor sedan på bio och såg filmen minioner. Ludwig tyckte väldigt mycket om filmen så jag köpte en plansch på de gula sötnötarna och ramade in. Med den tavlan på väggen gillade han sin sängplats lite extra mycket och så blev det en trevlig färgklick i det mörkgrå barnrummet.
Att jag valde mörkgrått var för att både Ludwig och Melwin gillar att spela tv-spel och de kollar även en hel del på film i sitt rum och då passar det verkligen bra med en mörk väggfärg för att få det riktigt mysigt. Tavlor och detaljer mjukar upp den mörka färgen. Och så kommer jag att jobba mycket med belysning i deras rum, en tavelbelysning är på väg med posten hem till oss, den ska hänga över planschen på minionerna. Vi ni se fler bilder på rummet?