fredag 31 juli 2015

Recept på chokladmousse med toblerone

Himmelskt god chokladmousse med toblerone - detta recept ger ca 4 portioner
Enkel att göra och går utmärkt att förbereda dagen innan servering om man vill :D

2,5 dl vispgrädde
100 g Toblerone
100 g mjölkchoklad
1 äggula

Vispa grädden ganska hårt.
Bryt toblerone och choklad in bitar. Smält över vattenbad.
Tillsätt äggulan i den smälta chokladen.
Rör i lite vispad grädde, ca 2 msk. 
Vänd ner chokladblandningen i resten av grädden.

Fördela ut chokladmoussen i portionsskålar, 4 st (ev 5 st)
Ställ in i kylen i 2 timmar eller längre, tex över natten.

Toppa med tex vispad grädde och crunchykulor (BILD >>)

Jag fick hjälp i köket denna gång och missade att säga att chokladmoussen inte ska blandas
runt mer än nödvändigt (man ska vända samman chokladen med grädden)
så den blev lite lös men stelnade bra ändå :D
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

onsdag 29 juli 2015

Nu är det billigt med paprika

Jag håller fortfarande på att renovera barnrum. Killarnas rum är klart och nu håller vi på med tjejernas. Jag frågade ju i ett tidigare inlägg om ni ville se bilder? Jag har flera tusen läsare varje vecka och tre stycken ville se bilder från killarnas rum, det känns helt ärligt inte alls kul att lägga ner tid på att göra ett inlägg om det när intresset är så lågt. MEN jag har ändå bestämt att göra det eftersom jag nämnt renoveringen här i bloggen och på min facebooksida och Instagram, kanske är det fler som vill se fast inte vill kommentera? Eller tycker ni helt enkelt inte att det passar in här bland recept och tips om mat? Bilderna dröjer hur som helst lite till eftersom allt inte är klart än. 
Att jag visar en bild på paprikor i dagens inlägg beror på att jag vill tipsa er om att bunkra det just nu. Paprika är billigt i många butiker nu och går alldeles utmärkt att frysa in. LÄS HÄR >>

torsdag 23 juli 2015

Recept på en mycket enkel och god dessert

Enklare kan det knappast bli - Skivad frukt som får hoppa in i ugnen med vit choklad på toppen
Servera med vaniljglass eller kokosglass - Recept HÄR >> 
ca 4 port - X-tra bild HÄR >>

 0,5 liter jordgubbar
3 st kiwi
2 små bananer
100 g vit choklad

Rensa och skiva jordgubbar.
Skala och skiva kiwi och bananer. Strö ut i ugnsfast form.
Riv vit choklad över frukten.
(Tips använd osthyvel eller rivjärn när du river chokladen)

Ställ in formen långt upp i ugnen i 250° tills fin färg, ca 5-7 min.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Men vart tog hon vägen

Jag har dragit igång ett projekt här hemma. Barnen har bytt rum med varandra och jag och Fredrik håller nu på att fixar med killarnas rum. Ludwig har tidigare sovit på undervåningen hos oss och nu har det blivit dags för honom att flytta upp till övervåningen där syskonen har sina rum. Vårat hus är stort med åtta rum och flera möblerbara hallar så rummen räcker till men Melwin och Ludwig har bestämt att de ska dela rum. Efter flera rundor till Jönköping för att köpa diverse grejer till rummet är det nu nästan klart. Det blir inget lyxigt barnrum som man kan se i inredningstidningarna utan det är en blandningen av det vi hade hemma och lite nytt och begagnat. Killarna är jättenöjda. 
Vill ni se resultatet så kan jag fixa bilder, om jag får! Men det tror jag nog att killarna tillåter. Lämna kommentarer så jag får veta om det finns intresse för det eller ej. Berätta gärna om ni i så fall även vill veta inköpsställen till grejerna. Det kommer inte på något sätt att innehålla någon betald produktplacering i inlägget utan jag gör det enbart om det finns intresse från er läsare. Så fort tiden finns så kommer jag även att lägga upp receptet på desserten som jag skrev om i förra inlägget.

söndag 19 juli 2015

Dagens skörd från jordgubbslandet

Jag har kommit in i värsta semesterlunken vilket tyvärr drabbar bloggen lite just nu. Hoppas att ni inte blir allt för sura på mig. Jag njuter av lata semesterdagar med mindre matlagning och bakning än vanligt men jag lovar att lägga upp nya recept här de dagarna som jag hittar på något kul. Idag har jag skördat lite jordgubbar från vårt alldeles egna jordgubbsland. Härlig känsla det, för ett par år sedan köpte vi jordgubbsplantor och planterade i pallkragar och i år skördar vi :) Ja, det kom några gubbar förra året med men det blev mycket mer i år. Det ni ser på bilden ska strax hoppa in i ugnen och sedan njutas till eftermiddagskaffet. Jag återkommer med en mer exakt beskrivning i nästa inlägg, ha det så gott så länge ♥

fredag 17 juli 2015

Recept på färskostfyllda köttfärsbiffar

Goda köttfärsbiffar fyllda med färskost blandat med hackad persilja
Detta recept ger ca 8 st köttfärsbiffar

Köttfärssmeten
1 dl havregryn
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 krm vitpeppar
2 tsk salt
4 msk mixad gul lök
3 msk potatismjöl
1 kg blandfärs

Blanda allt utom köttfärsen. Låt svälla i 10 min.
Blanda sedan ihop allt med köttfärsen.

Färskostfyllning
200 g färskost
1 dl hackad persilja

Mosa samman färskost och persilja.
Arbeta ut hälften av köttfärssmeten till 8 st biffar.
Fördela ut färskosten på biffarna.

Arbeta ut 8 st biffar av resten av köttfärssmeten.
Lägg biffarna som lock över färskosten. Kläm till runt kanterna.

Stek biffarna i en klick smör, ca 6 min/sida.
_________________________________________________________________________________
Servera biffarna som de är eller servera dem i en sås, se nedan:

2 dl vatten
2 dl creme fraiche, 34%
2 dl vispgrädde
2 msk konc. kalvfond
Soya/vitpeppar/salt (efter tycke)

Tag upp biffarna ur stekpannan.
Låt samtliga ingredienser till såsen koka samman.
Sila ev. såsen. Lägg i biffarna och låt småputtra några minuter.
(vill du göra såsen tjockare, använd maizena redning - BILD >>)
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

tisdag 14 juli 2015

En kvällshälsning

Gokväll allihop. Här kommer en hälsning från mig och Ludwig. Det är lite svårt för mig just nu att hinna med allt som jag tänkt med bloggen eftersom barnen är lediga och Fredrik inte har börjat sin semester än. Men även om det inte dyker upp ett nytt recept så vill jag ändå inte att det blir helt tyst så hejhej med en bild idag :D
Hoppas att ni alla har en bra sommar och tusen tack till alla er som kikar in till mig här på bloggen varje dag, jag hoppas att ni känner att ni kan hitta något i receptarkivet de dagar som jag inte hinner lägga in nya recept. Det vore jättekul att få veta vilka recept ni testat *nyfiken* Ibland får jag små hälsningar från läsare som berättar att de testat något av recepten och det är bland det roligaste jag vet. Så gärna fler hälsningar, KRAM

fredag 10 juli 2015

Strax kommer ett recept på skaldjurspaj

Nu kommer strax ett recept på en mycket festlig och god skaldjurspaj som jag gjorde på förmiddagen idag. När den var klar lade jag upp en bild på den på min Instagram >> och kanske är det några av er Instavänner som väntar på receptet? Det var inte meningen att hålla er på halster utan det dök plötsligt upp en grej som fick gå före men nu har jag landat här framför datorn för att fixa med bilderna. Jag ska jobba på så fort jag kan så ses vi snart igen. Och förresten tveka inte om ni är fler som vill följa mig på Instagram, där lägger jag ibland upp bilder som inte publiceras här på bloggen. Sök på @madameedithblogg Jag återkommer strax med receptet.
Nu finns receptet HÄR >>

onsdag 8 juli 2015

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby

Idag fick jag fina bilder skickade till mig från utflykten som barnen var på. De var ju på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Jag och Fredrik var inte med utan barnen var där med Veronica och Anton. Det var första gången som Ludwig åkte iväg själv utan mamma och pappa och det hade gått hur bra som helst. 
Nu säger jag tack och godnatt för mig och med de här bilderna önskar jag er alla en skön natts sömn. Imorgon bloggar jag vidare så vi ses snart igen!

Recept på vinbärskaka

Om ni har turen att ha vinbärsbuskar i trädgården så måste ni testa receptet på denna lättbakade vinbärskakan som är så god! Och den är dessutom enkel att göra. Jag brukar göra hela smeten i samma kastrull som jag smält smöret i så smidigare än så kan det knappast bli. Det är inget bakpulver tillsatt i smeten så kakan blir så där härligt småkladdig och god och passar väldigt bra att servera med en klick vispad grädde. Fint även att dekorera med en klase vinbär och några vinbärsblad.

tisdag 7 juli 2015

Jag är en nattsuddare

Jag ska försöka göra en kategori med tips på hur man kan, eller rättare sagt hur jag brukar förbereda vissa maträtter dagen innan jag tillagar dem. Det finns ju självklart olika sätt och inget är mer rätt än det andra tycker jag, alla har vi våra olika knep och jag vill gärna dela med mig av hur jag brukar göra. Jag har nosat lite på detta innan här på bloggen men inte riktigt vetat hur jag ska lägga upp det. Hur inläggen ska se ut. Det är jätteviktigt för mig att det ska vara lätt att förstå innehållet i mina blogginlägg och jag är rädd för att det kan bli rörigt i dessa inlägg eftersom de kräver mer text än ett vanligt receptinlägg. Men ikväll ska jag göra ett försök. 
Ni som följer mig på Instagram >> vet ju att jag brukar sitta upp sena kvällar och nätter och så även idag. Jag kallar mig själv för nattsuddare. Jag tror nästan att jag jobbar bäst på nätterna, då är jag pigg, det är tyst i huset och kan genomföra idéer som jag klurat på under dagen. 

Recept - Crepes med champinjonstuvning

Får man pannkakor över så kan man göra crepes med champinjonstuvning :D Smaskens!
(Detta recept ger 6 st crepes - beräkna ca 2 crepes per person) X-tra bild HÄR >>

1 halv sats pannkakssmet RECEPT HÄR >> (går med både 1 och 2 ägg)
(6 st nystekta pannkakor eller kylda gårdagens eller upptinade från frysen)

ca 3 dl skivade champinjoner
0,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Salt/vitpeppar
ev Persilja
Riven ost

Stek champinjonerna i en rejäl klick smör, ca 25 g
Drag kastrullen åt sidan och rör ner mjölet.
Tillsätt mjölk och vispgrädde.
Värm upp under omrörning tills stuvningen tjocknar.
Salta/peppra efter tycke.
Drag åt sidan och låt tjockna lite till. Rör ej!

Fördela ut stuvningen (ca 1 dl) på pannkakorna. Rulla ihop.
(om så önskas, strö på valfri mängd hackad persilja innan du rullar ihop)
Lägg i smord ugnsfast form. Strö över valfri mängd riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 200° i ca 20 min.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Pannkakor blir crepes med champinjonstuvning

Barnen som är på utflykt idag ville packa med sig lite pannkakor i picknickväskan och ajvarbullarna som jag skrev om igår >> Så igår kväll hjälptes de åt att steka pannkakor för fulla muggar här hemma. Jag gjorde smeten och de stekte. Melwin som är 7 år fixade också sina pannkakor själv. Det som blev över när de packat väskan fick hoppa in i kylen och alldeles precis nu har de pannkakorna hoppat in i ugnen som crepes :)
Denna gången gjorde jag en champinjonstuvning som fyllning. Färska champinjoner är godast att använda men konserverade är gott det med. När jag köper konserverade champinjoner så köper jag alltid hela champinjoner och delar dem själv i bitar. Köper man färdigskivade champinjoner kan det ibland vara små överraskningar i burken som till exempel trådar av rötterna eller smågrus. Det är i alla fall min erfarenhet.
Säkert har ni gjort crepes många gånger redan men jag kommer att lägga upp en beskrivning på hur jag gör om någon vill testa min variant. Vi ses med en beskrivning på champinjoncrepes i nästa blogginlägg. Nu piper ugnen och crepesen är klara. Vi ses!

Nu finns receptet på crepes med champinjonstuvning HÄR >>

Recept - Ajvarbullar

Goda brödbullar med ajvar och parmesan - Använd stark eller mild ajvar efter eget tycke.
Perfekt på utflykten eller buffén ( detta recept ger 20 st ajvarbullar )
3 dl vatten
1/4 pkt jäst, ca 12 g
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl ajvar
2 dl riven parmesan, ca 80 g
Ägg och sesamfrön

Värm vattnet till fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite vatten. Tillsätt resten av vattnet och oljan.
Arbeta in saltet och mjölet.
(När degen släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom)

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 45 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Kavla ut en ca 0,5 cm tjock rekatangel. Fördela ut ajvar/parmesan.
Rulla ihop på långsidan. Skär ut 20 bitar.
(Tips! Dela först degen i 4 delar och sedan varje del i 5 bitar = 20 st)

Lägg bullarna i bullformar. Låt jäsa under bakduk i 20 min.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 10 min.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

måndag 6 juli 2015

Bullar med ajvar

Imorgon ska barnen åka på utflykt med moster Veronica och Anton så idag har jag och Ludwig bakat bullar med ajvar som de ska ta med sig. Resan går till Astrid Lindgrens värld. Barnen ser mycket fram emot resan och jag ser fram emot att få en hel del "måste göra" grejer gjorda här hemma medan de är iväg.
Bullar med ajvar är supergott och passar både på utflykten och på buffén. Ajvar är en typ av paprikaröra så detta är matbullar, alltså inget sött fikabröd. När vi ska använda dem till utflykt brukar jag grädda dem i bullformar och när jag gör dem till buffé så gräddar jag dem direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. I nästa inlägg ska ni få receptet. På återseende!
Nu hittar ni receptet HÄR >>

söndag 5 juli 2015

Recept på skaldjurspaj

En småkrämig och len skaldjurspaj - Detta är ett recept som innehåller bla. smaksatt färskost
Jag rörde ihop gräddfil och lite sambal oelek som sås men det går lika bra med VITLÖKSSÅS >>
X-tra bild HÄR >> Inågår i EDITHS BÄSTA >>

Pajdeg:
 3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Arbeta ihop samtliga ingredienser. Tryck ut degen i en pajform.
Nagga. Grädda mitt i ugnen i 200° i 10 min.
_____________________________________________________
Fyllning:
1 brk skalade räkor i lag, ca 1 dl
1 brk kräftstjärtar i lag, ca 1 dl
3 ägg
200 g färskost med vitlök/örter
3 dl vispgrädde
0,5 dl hackad dill
2 dl riven ost
Salt/vitpeppar/cayennepeppar

Låt räkor och kräftstjärtar rinna av ordentligt i ett durkslag.
Strö sedan ut dem i pajskalet.
Vispa samman samtliga övriga ingredienser och häll över.
(Använd gärna lagrad ost. Mängden salt/peppar efter eget tycke, ca 0,5 tsk cayennepeppar)

Grädda pajen mitt i ugnen i 200° i ca 40 min.

God att äta ljummen eller kall.
Passar på buffé eller kräftskiva. Lunch, matlåda eller picknick
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Skaldjurspaj i ugnen

Hej på er. Hur har ni det i värmen? Själv har jag gått in i köket för att svalka mig lite. Rullgardinerna är nerdragna för att skydda mot solen och fläkten går på högsta hastighet. Puh, svettigt men svalare än vad det är ute. Idag fixar jag med en skaldjurspaj. Pajskalet arbetade jag ihop och tryckte ut i formen igår kväll, skönt att spara in ett arbetsmoment när det är så varmt om dagarna. Pajformen med pajskalet har jag förvarat ogräddat i kylen över natten. Med lite plastfolie över. Förgräddade det gjorde jag idag och nu har den hoppat in i ugnen med fyllningen i. Det luktar gott.
Vi ses snart igen, då kommer receptet på dagens paj.
Recept på småkrämig och len skaldjurspaj finns nu HÄR >>

lördag 4 juli 2015

Enkel kaka med frusna bär

Ett lättbakat tips i sommarvärmen. Denna kakan är busenkel att baka. Först gör man en sockerkakssmet, häller ut smeten i en springform, alltså en form med löstagbara kanter. Sedan häller man på ett paket frusna bär och lite hackad vit choklad och hyvlat smör. In i ugnen en stund och sedan kan kakan avnjutas (något avsvalnad så smöret tränger ner ordentligt i kakan) med en klick vispad grädde eller hemgjord vaniljvisp >> Mumsfilibabba!

Lite bilder från gårdagen

Utflykten hade vägen förbi Fegen där vi stannade och njöt av en svalkande glass i värmen, varmt och skönt med strålande sol. Älskade svenska sommar. Finns det något bättre? Till och med den lilla vita fläcken på bordet kändes helt okej en dag som denna, jag är ganska äckelmagad av mig annars och kan flytta runt bland många bord innan jag känner mig nöjd. Men idag struntade jag i det.
Efter att ha varit ute i det vackra vädret större delen av dagen så avslutade vi vår utflykt med ett besök i det stora varuhuset med de där gula påsarna. Ja, gekås menar jag så klart. Precis som vi hoppades på var det väldigt lugnt och skönt där inne. Vem vill gå på Gekås när det är nästan 30° ute och havet finns bara några mil därifrån. Jo vi! Och några till. Bästa köpet denna gång blev de här snygga glasen. Idag har vi svalkande apelsinjuice i dem men tanken är att de ska få vara med på ett litet receptinlägg här på bloggen inom kort. Jag köpte även en lampa som jag blev väldigt nöjd med, vill ni se den så tjoha bara till så kan jag försöka fixa en bild på den också om ni vill. Ha det gott i värmen. Ses snart igen.

fredag 3 juli 2015

Plötsligt har jag hemkokt jordgubbssaft i kylen

Jamen ibland har man tur. Igår kväll kom en av våra grannar över med en flaska hemkokt jordgubbssaft. Alltså så gott! Jag har aldrig gjort det själv någon gång men nu blev jag väldigt sugen på att testa, är det svårt? Någon som provat? Skicka mig gärna era bästa recept på jordgubbsaft på min mail madame-edith@live.se så att jag kan testa, eller så får jag snällt be min granne om receptet :)
På bilden ser ni två nöjda killar som dricker jordgubbssaft och snart ska jag ta ett glas jag också. Solen skiner, jordgubbssaft i glasen och en liten utflykt som väntar i eftermiddag. Det blir en bra dag det här. Vi ses snart igen.

torsdag 2 juli 2015

Sockerkaksbollar med passionsfrukt och vit choklad

Helt galet goda sockerkaksbollar med passionsfrukt och smält vit choklad - 12 st
Använd hembakad sockerkaka, tex Melwins och Castors sockerkaka >> eller köp färdig i butiken

185 g vit choklad
200 g sockerkaka
2 passionsfrukter
1 dl riven kokos

Smält hälften av den vita chokladen över vattenbad. 
 Mixa samman sockerkaka och smält choklad i matberedare.
Gröp ur passionsfrukterna.
Mixa passionsfrukt och kokos med sockerkakssmeten, några sekunder.

Rulla ut 12 st bollar.
(om smeten är väldigt lös kan du ställa den i frysen en stund innan du rullar ut bollarna)
Smält resten av den vita chokladen över vattenbad.
Rulla bollarna i chokladen. Strö ev. över lite kokos.
Låt stelna i kylen på bakplåtspapper.

onsdag 1 juli 2015

Ett tips från en läsare

Hej på er. Hoppas att ni har det riktigt bra och har kunnat njuta ordentligt av det fantastiska vädret vi haft idag. Jag och barnen har varit ute från morgon till kväll, vi har rensat i landen, plaskat i den lilla uppblåsta barnpoolen, planterat smultron och viktigast av allt bara latat oss. Helt underbart! Nu ikväll testade jag ett recept som jag fick som tips av en av er läsare för ett tag sedan. Ni kanske minns att jag frågade om någon av er hade något gott recept med choklad som jag kunde testa. Då fick jag det här tipset som jag tyckte var lite annorlunda och spännande. Små gobitar med mixad sockerkaka, vit choklad, passionsfrukt och kokos. 
De står i kylen nu och ska avsmakas imorgon till elvakaffet. Åh vad smaskigt det ska bli! Under morgondagen ska jag även skriva in receptet här på bloggen ifall någon mer är sugen på att testa att göra dem. Än en gång, stort tack för receptet Rosita och tusen tack för ditt fina mail.
Nu finns receptet HÄR >>