tisdag 30 juni 2015

Enkelt recept på pasta med kassler

Ett snabbt och enkelt recept på pasta med kassler med smak av chili och basilika
(detta recept räcker till ca 4 portioner)

Recept
4 portioner tagliatelle
500 g kassler
1 st röd chilifrukt
4 dl creme fraiche, valfri fetthalt
1 dl hackad basilika
Salt/vitpeppar
Ev. riven parmesan

Gör så här:
Koka tagliatelle
Putsa och tärna kasslern. Finhacka chilifrukten
(eller använd ett par msk fryst färdighackad chili, BILD HÄR >>)
Fräs kassler och chili i en klick smör 
Rör ner creme fraiche och basilika 
Smaka av med salt/peppar

Blanda kasslersåsen med den kokta pastan
Servera som den är eller strö över riven parmesan

___________________________________
________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

Snabblagad kassler


Idag blir det en snabblagad maträtt med kassler. Jag hade först tänkt att skriva att jag väljer snabblagat för att det fina vädret har kommit, vem vill stå inne och laga mat då? Men ska jag vara helt ärlig så gillar jag snabblagat även när det är grått och trist ute. Jag gillar inte att krångla till det och förenklar gärna vissa arbetsmoment om det går. Men för den skull menar jag inte att jag helst slänger in en frusen portion färdigmat i micron. Nej, blä! Lagad mat ska det vara. Idag använder jag Icas vinmarinerade kassler, det är den absolut godaste kasslern som finns att få tag på tycker jag. Har ni inte smakat på den än så gör det. Lika god att använda varm i en maträtt som att bara skiva upp tunt och äta kall. Även god att lägga på mackan eller att äta kallskuren med till exempel grillkryddad klyftpotatis >> och bearnaisesås. Återkommer med dagens recept senare under dagen. Vi ses snart igen!
Nu finns receptet HÄR >>

måndag 29 juni 2015

Ska din blogg synas här i September 2015?

Nu tänkte jag att det var dags att vi hjälper varandra. När man bloggar vill man ha läsare. Jag vill ha läsare och ni som har egna bloggar vill ha läsare. Allt blir så mycket roligare då.

Jag kommer i september att sammanställa en lista med länkar till bloggar som på ett eller annat sätt nämnt Madame Edith i ett blogginlägg och i samma inlägg länkat hit. Länken ska gå till http://madame-edith.blogspot.se
Inlägget ska vara publicerat någon gång under tiden 150629-150831
I min länklista som kommer att ligga långt upp på bloggen kommer jag att under hela september länka till det aktuella inlägget. På så vis kan vi presentera varandras bloggar för våra läsare. Det spelar ingen roll hur många besökare din blogg har. Alla som har en egen blogg är välkomna. 
(dock får din blogg inte innehålla rasistiskt material eller på något sätt vara kvinnoförnedrande)

När du har publicerat inlägget. Maila mig på madame-edith@live.se 
(för att vara med på listan måste du höra av dig senast 150831)

Bakpotatis med knaperstekt bacon

Bakpotatis med knaperstekt bacon är ett jättegott tillbehör till stekt/grillat fågel/kött
Hur du mosar potatisarna, fint eller grovt, avgör du själv. (detta recept räcker till 4 portioner)

4 bakpotatisar
1 pkt bacon, ca 140 g
2 msk vispgrädde
Smör, ca 2 msk
Salt/vitpeppar
2 äggulor

Nagga potatisarna och lägg dem på ett ugnsgaller.
Ugnsbaka dem långt ner i ugnen i 225° i ca 1 timme.
(när de är mjuka är de klara)

Klipp baconet i bitar. Knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.
Skär ett kryss i potatisarna. Gröp försiktigt ur innanmätet.

Mosa potatisen med en gaffel. Blanda med grädde och smör.
Smaka av med salt/peppar. Blanda ner äggulor och bacon.

Lägg tillbaka den mosade potatisen i skalen igen.
Gratinera mitt i ugnen i 225° i ca 15 min.

Strö ev. över lite hackad persilja eller gräslök
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

söndag 28 juni 2015

Bakad potatis

Här har det naggats bakpotatis ikväll :D Det är nämligen ett recept på väg in här på bloggen på just bakad potatis med en god baconblandningen i. Det är en variant där man gröper ur innanmätet och blandar upp med något gott för att sedan fylla upp skalet med potatisblandningen igen. Jag har sedan tidigare ett recept på ostgratinerad bakpotatis >> som man tillagar på detta sättet. Och nu kommer det alltså snart en variant med bacon också. Goda båda två! Återkommer snart med det receptet också.
I detta inlägget tänkte jag även beskriva hur jag tillagar vanlig bakad potatis i ugn. Lätt som en plätt är det. Sedan kan man ju om man inte vill göra som jag skrev om ovan, istället fylla med en god röra när potatisen svalnat lite.
______________________________________________________
Så här bakar jag bakpotatis i ugnen: 
Först naggar jag potatisen runt om med tex. en gaffel.
Sedan ugnsbakar jag dem på ett galler långt ner i ugnen i 225° i ca 1 timme. 
När de är mjuka är de klara, känn med provsticka!
_________________________________________________________________________________

Oreotårta med dulce de leche

Supergod och lättbakad oreotårta med dulce de leche - Enklare kan det knappast bli!! 
Låt barnen hjälpa till i köket när du gör denna, det kommer garanterat uppskattas :D

75 g smör
2 pkt oreokakor 
(oreo original, spara 4 st kakor till dekoration)
1 brk dulce de leche, se bild!
2,5 dl vispgrädde
2 st chokladkakor oreosmak, stora marabou

Smält smöret
Mixa oreokakorna och blanda med det smälta smöret.
(fyllningen ska vara kvar i oreokakorna när du mixar dem)
Tryck ut det i botten och på kanterna i en springform, ca Ø 25 cm
Ställ in i frysen i 20 min.

Bred på dulce de leche. Ställ in i frysen igen i 10 min.

Värm grädden riktigt het i en kastrull under omrörning.
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den heta grädden. Rör
Bred ut chokladen överst på tårtan.

Serveras kylskåpskall. Dekorera med halverade oreokakor.
God med tex. vispad grädde eller vaniljglass och färska hallon.
______________________________________________________
Fler recept på tårtor hittar du HÄR >>
Mina kladdkakor hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

fredag 26 juni 2015

Chokladmousse

Chokladmousse med mörk choklad - Väldigt gott till en kopp kaffe :D
För mer "barnvänlig" smak kan du byta ut hälften av den mörka chokladen mot mjölkchoklad
( detta recept ger ca 6 portioner chokladmousse )

4 dl vispgrädde
 200 g mörk choklad
2 äggulor
3 msk strösocker

Vispa grädden ganska hårt.
Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad.
Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Rör ner i chokladen.
Vänd ner chokladen i grädden. Blanda väl. (men försiktigt)

Fördela ut chokladmoussen i ca 6 portionsskålar.
Ställ in i kylen i minst 1 timme eller längre, tex över natten

Servera tex. med vispad grädde och strössel eller crunchykulor
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

torsdag 25 juni 2015

Kyckling i ugn - Mycket saftig och god kycklingfilé


Tillaga kycklingfiléer i ugnen så blir de mycket saftiga och goda
Receptet är ett grundrecept, går att variera med olika kryddor

Recept
Färska eller upptinade kycklingfiléer
Smör/salt/vitpeppar

Gör så här:
Bryn filéerna runt om i het stekpanna 
Salta/peppra
Lägg de brynta filéerna i ugnsform
Tillaga klart mitt i ugnen i 200° i ca 20 min.
(Skär ett snitt i tjockaste delen i en filé för att se att kycklingen är klar. 
Köttsaften ska vara klar, inte rosa)
(Tips! Smaksätt med buljongtärning - LÄS HÄR >>)
________________________________________________

Tips!
Använd tex. i recept som innehåller grillad kyckling

Gott som pålägg eller i kycklingröra >> eller på buffé
Eller servera till klyftpotatis >> och bearnisesås

___________________________________
Fler recept med kyckling hittar du HÄR >>
Fler tips från köket hittar du HÄR >>

onsdag 24 juni 2015

Smörstekt haricots verts med vitlök

Billigt men lyxigt och helt fantstiskt gott - Smörstekt haricots verts med vitlök

250 g frusen haricots verts
2 vitlöksklyftor
Smör, ca 2 msk
Salt/vitpeppar

Låt haricots verts tina i kylen eller i rumstemperatur
Häll av vätskan. Pressa eller hacka vitlöken fint.
Smörstek haricots verts och vitlök i en stekpanna. 
Stek några minuter på medelvärme.

Gott till det mesta :) Till exempel grillat/stekt - fisk/fågel/kött
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

tisdag 23 juni 2015

Tomatsalsa

Enkel tomatsalsa med få ingredienser - Använd färsk eller frusen basilika
Gott till grillat/stekt kött/kyckling :D (detta recept räcker till ca 4 port)

1 liten rödlök
2 tomater
1 msk hackad basilika
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
Salt/svartpeppar/strösocker

Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna. Ta gärna bort lite kärnor. 
Blanda samman allt i en skål.
Salt och peppar efter tycke. En liten nypa strösocker.

Serveras kylskåpskall
_________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

Jag måste skriva av mig om Instagram IGEN

Som ni vet så är ju Instagram relativt nytt för mig. Jag har ju skrivit om Instagram innan HÄR >> och HÄR >> Jag har haft ett konto där i ungefär ett halvår. Självklart har jag valt inställningen offentlig för mitt konto har jag startat upp som en förlängning av bloggen. Det ska vara lätt att följa mig. Jag har alltid känt att jag har världens bästa läsare som tycker om mig och vill mig väl. Inget näthat här inte och inte heller på min facebooksida där jag nu har en hel del följare (facebooksidan hittar ni här) men på min Instagram får jag både hat och andra konstigheter. Och där har jag inte alls många följare men som sagt jag är offentlig. Varför stöter jag på detta just på Instagram och inte på facebook? Igår fick jag en rejäl käftsmäll på Instagram så jag funderade på att sluta med den kanalen. Jag har läst en kurs i ledarskap och i den ingick konflikthantering. Jag har alltid känt att jag vet hur jag ska hantera eventuellt näthat och det tror jag mig fortfarande veta men när det väl gäller och jag blir både ledsen och arg över det som skrivs då är det svårt att handla efter konstens alla regler. Nu har jag i alla fall kollat upp hur man raderar kommentarer (google är fantastiskt!!) så jag kommer helt enkelt att göra så i fortsättningen. Jag raderar självklart inte kommetarer från er läsare, jag älskar att få hälsningar från er. Jag skulle gärna vilja ha mer än jag får idag :) Men jag vill inte ha kommentarer från några troll. 
Har ni egna erfarenheter som passar in under detta inlägget berätta gärna ♥ ♥ ♥

söndag 21 juni 2015

Stekt färskpotatis

Åh, så gott det här är!! Släng ALDRIG överbliven kokt färskpotatis - Smörstek den istället :D
Smörstekt fäskpotatis är en riktig delikatess - Jag använder inga exakta mått.

Färskpotatis
Smör
Vitpeppar
Salt

Använd antingen kall färdigkokt färskpotatis (tex rester)
eller skrubba och koka färskpotatis i saltat vatten i ca 7 min.
(koktiden varierar efter potatisstorleken. Låt potatisen ånga av och torka till innan stekning)

Stek potatisen strax över medelvärme i en klick smör. Rör runt.
Salta peppra. Sänk värmen när potatisen blivit gyllene. 
Låt potatisen bli genomvarm/klar.

Gott till tex. bearnaisesås, grillat kött/kyckling och sallad
eller stekt ägg, korv och ketchup
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

lördag 20 juni 2015

Midsommar på Liseberg

Sedan flera år tillbaka firar vi varje år midsommar på Liseberg. Roligt och smidigt och helt klart ett av årets höjdpunkter. På första bilden ser ni Fredrik och Ludwig åka en barnattraktion med små flygplan, det är en av de karusellerna som vår treåring gillar bäst :)
Vid barnkarusellerna brukar små lisebergskaniner gå runt och krama barnen, så mysigt! Även om våra killar ser lite tveksamma ut på denna bilden så blev det en bamsestor kaninkram strax efter att jag la ner kameran i väskan. Längst upp till höger åker Tilde flumrider, det är en av de få karuseller som jag tycker är roligt att åka. Bergochdalbanor och att hänga upp och ner eller att falla i rasande fart är inte min grej. Feg är jag och illa mår jag. Flumider är lagom läskigt. Även colorado är kul tycker jag. Och att följa med barnen i barnkarusellerna, till exempel kaninresan är väldigt mysig. Och så älskar jag att bara gå runt och njuta av den härliga och fina miljön det är på Liseberg. Karusellerna är ju jättefina, särskilt barnkarusellerna och blommorna är så fint planterade och genomtänkta. Mycket inspirerande. Jag sätter alltid igång med nya trädgårdsplaner efter jag varit där.
På sista bilden ser ni Fredrik och Ludwig när de åker flumrider, det är Veronicas hår som fladdrar för vinden framför Ludwig. Både Anton och Veronica gjorde oss sällskap och självklart var alla våra fem barn med på midsommarutflykten fast några av dem sprang runt så fort bland karusellerna så jag hann inte fånga dem på bild. Roligt hade de allihop. Vädret under dagen och kvällen var hyfsat fint. Lite regn kom det men en hel del sol också :)

torsdag 18 juni 2015

Citronlaxfilé

Ibland, eller faktiskt ganska ofta om ni frågar mig, så är det enkla det godaste!
Här kommer ett bra recept på en smakrik och god citronlax

4 portionslaxfiléer, à 125 g
Olivolja
ca 0,5 tsk salt
½ citron
ca 1 tsk citronpeppar
0,5 dl dill

Lägg laxfiléerna i smord ugnsfast form. Ringla över olivolja. Salta.
Pressa över citron. Krydda med citronpeppar. Strö över dill.
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 12 min.
(kolla att laxen är klar, använder du termometer ska tjockaste delen av laxfilén vara 52°)

Servera tex med färskpotatis och kall dill och gräslökssås >>
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

onsdag 17 juni 2015

Midsommartårta med jordgubbar

Gokväll allihop. Jag sitter och jobbar i bloggen just nu och passade då på att titta på min statistik. Där kan jag se genom vilka sökningar som google driver in trafik till min sida. Alltså i vilka sökord som jag hamnar högt på google. Jag brukar hålla koll på det för då vet jag ju lite vad det är som ni som är här inne på min sida vill hitta. Just nu är det många som söker på lättbakade tårtor. Midsommartårtor. Jag har inte fasligt mycket tårtor i mitt receptarkiv (än) men den här tårtan som ni ser på bilden är en riktig höjdare tycker jag. Lätt att baka och riktigt god. Man kan förbereda marängbotten dagen innan servering och låta den stå till exempel i en kall ugn över natten. Den ska förvaras svalt. Även chokladsåsen kan man förbereda dagen innan om man vill. Sedan går det jättesnabbt att göra tårtan klar, man kan till och med göra det medan gästerna väntar om tiden skulle vara knapp. Så det får bli ett litet kvällstips till er som är här inne och letar efter tårtrecept :)

tisdag 16 juni 2015

Vätternrundan 2015

En bild från vätternrundan i år. Jag tvekade lite först på om jag skulle skriva om de här grabbarnas fina prestation eller inte. Jag är ju sjukt stolt över dem båda två men kanske passar det inte här på bloggen? Vill ni ha privata glimtar ibland eller vill ni att jag enbart koncentrerar mig på recepten? Berätta gärna för mig vad ni tycker. På den här bilden ser ni i alla fall längst till vänster en skymt av Melwin, i mitten Fredrik och till höger Anton. För er som inte redan vet så är Fredrik min make och Anton är min systers sambo. Fredrik har cyklat sin nionde runda runt vättern i år (inte klokt tycker jag, men han tycker det är roligt) och Anton cyklade sin första runda i år. Allt gick bra förutom en del krångel med Fredriks växlar men det löste sig tillslut. Han cyklade de sista milen på enbart en växel, det gick det med. Han är otroligt seg så det finns inte mycket som skulle kunna stoppa honom från att ta sig i mål. På bilden ser de båda väldigt allvarliga ut och det är nog helt enkelt så man ser ut efter 30 mil på en cykel. Bra jobbat!

Cheesecake med strimlad skinka och rödlök

 En riktigt festlig och god cheesecake med strimlad skinka, rödlök och hackad dill :D
Min syster gjorde den till kalaset som jag skrev om HÄR >>

Steg 1, botten
75 g smör
6-8 skivor kavring

Smält smöret, mixa brödet och blanda ihop till en degig massa.
Tryck ut blandningen i en springform, ca Ø 25 cm
Ställ in i kylen.
______________________________________________________
Steg 2, fyllningen
5 gelatinblad
3 dl creme fraiche, 34%
400 g färskost, tex philadelphia
1 liten rödlök
ca 250 g rökt skinka
1 dl hackad dill
Salt/vitpeppar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
Blanda ihop creme fraiche och färskost.
Skala och finhacka rödlöken. Strimla skinkan.
Blanda ner lök, skinka och dill i creme fraiche blandningen.
Smaka av med salt/vitpeppar. (och ev. lite senap om så önskas)

Krama ur vattnet ur gelatinbladen.
Smält dem under omrörning i en kastrull på svag värme.
Drag kastrullen åt sidan.
Rör ut gelatinet med lite av creme fraiche blandningen.
(då minskar risken för ev. gelatinklumpar i fyllningen)
Blanda i resten av fyllningen och rör om ordentligt.
Bred ut fyllningen över kavringsbotten.

Låt stelna i kylskåp minst 5 timmar (gärna över natten)
Dekorera innan servering med valfri ätbar dekoration.
______________________________________________________
Fler matrecept på cheesecake hittar du HÄR >>
______________________________________________________

måndag 15 juni 2015

Rostad majs i stekpanna eller i foliepaket på grillen

Det är verkligen supergott med majs som är rostad i stekpanna:D Absolut godast!
Har man inte tillgång till spis så kan man göra foliepaket på grillen. Ingår i EDITHS BÄSTA >>

I stekpanna:
 ca 150 g majskorn, konserv
Smör

Stek majskornen i en klick smör, ca 2 msk.
Stek i stekpanna strax över medelvärme tills gyllene färg, ca 5 min.
_____________________________________________________
På grillen:
ca 150 g majskorn, konserv
Smör
Flingsalt

Lägg majskornen på en bit aluminiumfolie.
Lägg några smörskivor och lite flingsalt på majsen.
Vik ihop folien till ett paket. Lägg på grillen i ca 10 min.

Gott till mycket, tex. grillat eller tacobuffé.
Tips, gör mycket för det kommer gå åt, jag lovar!
______________________________________________________
Fler recept med grönsaker hittar du HÄR >>
________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

fredag 12 juni 2015

Få ner kilopriset på salladsmixen

Visst är det smidigt med färdigskölj sallad i påse, en väldigt trevlig mix brukar det vara och verkligen ett enkelt sätt att fixa en god sallad till en middagsbjudning eller buffé. Jag brukar köpa en blandning som har några färgglada salladsblad som till exempel rosésallad, det är vackert tycker jag. Färdigsköljd sallad i påse har ju trots allt ett fasligt högt kilopris, sist jag var på Ica såg jag att deras sort som kallas medelhavsmix kostade 183,20 kr/kg. Det är inte salladssorten på bilden, den minns jag tyvärr inte priset på.
Den stora fördelen är ju då inte priset utan största fördelen är den stora variationen på innehåll som påsarna har. Ska man göra en stor sallad och har planerat att köpa många påsar är mitt tips att blanda ut en eller två salladspåsar med isbergssallad. Ni vet den vanligaste salladssorten man kan hitta i grönsaksdisken. Den brukar säljas som ett helt inplastat salladshuvud och är en av de billigare salladssorterna. Den får man strimla och skölja själv. 
Genom att blanda ut den dyrare påspaketerade salladen med isbergssallad får man ner kilopriset en hel del. Särskilt om det är en stor bjudning på gång. Men salladen blir lika trevlig ändå med olika sorters salladsblad och att man blandat ut den med en billig salladssort är det inte någon som tänker på.
Fler ekonomitips om mat hittar du HÄR >>

torsdag 11 juni 2015

Skolavslutning och jag är ingen hemmafru

Äntligen har jag landat här framför datorn och kan skicka en hälsning till er. Jag lever med bloggen sju dagar i veckan, morgon, middag, kväll. Inte alltid framför datorn utan på många olika sätt. Med kameran i väskan, med inköpslista i butiken, framför spisen, med vispen i handen, svarar på frågor och mail, rensar bort spam bland kommentarerna, programmerar sidan så att den ska bli lätt att hitta på, fotar, skriver på Madame Ediths faceebooksida och Instagram, redigerar bilder, jobbar med bokföring, skriver inlägg, klurar och söker efter inspiration till nya recept till och från under hela dagen. Min blogg som från början var min hobby är numera mitt jobb. Jag har under några tillfällen blivit kallad hemmafru och det är så fel. Jag arbetar hemma och jag är gift men på fler sätt än så stämmer det inte. Jag är ingen hemmafru. Aldrig någonsin tidigare har jag ägnat så mycket tid åt mitt arbete som jag gör nu. Men jag har heller aldrig någonsin tidigare haft ett så roligt arbete. Och just för att jag tycker att det är så roligt så låter jag det ta mycket av min tid. Jag kan helt enkelt inte låta bli. Men att lägga ner så mycket arbete och sedan få höra att jag är en hemmafru känns inte särskilt kul.
Även om arbetet i och runt bloggen är viktigt för mig så finns det självklart inget som är viktigare för mig än mina barn. Och idag har det varit en mycket stor dag för oss. Wilma som är äldst i syskonskaran har slutat nian. Minns ni när jag skrev om strulet med hennes nationella prov? Om inte kan ni läsa HÄR >>  Hon fixade proven galant och gick ut nian med bra betyg. Jag är så stolt över henne och ser så mycket fram emot att få följa hennes fortsatta väg här i livet. Sista steget i detta kapitlet tar hon tillsammans med sina klasskamrater på Liseberg ikväll, och vilken kväll de fick med så fantastiskt härligt och fint väder. Helt underbart, kunde inte bli bättre. På bilden ser ni en banoffeepaj fast med jordgubbar istället för banan. Somrigt, gott och mycket enkelt. Receptet hittar ni HÄR >>

tisdag 9 juni 2015

Mintkladdkaka

Här kommer ett riktigt bra recept på en dundergod mintkladdkaka - Ingår i EDITHS BÄSTA >>
Min syster gjorde kladdkakan till kalaset som jag skrev om HÄR >> Jag ger den betyget 10/10

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 st rullar mintchoco, se bild!

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker och kakao.
Rör i det smälta smöret. Häll smeten i smord springform, ca Ø 25 cm
Tryck ner mintchoco jämnt fördelat i hela smeten.

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 20 min.

Serveras kylskåpskall med tex. vispad grädde och bär
eller bred på eller spritsa ut vit chokladfrosting >> (se bild!)
_________________________________________________________________________________
Fler bakverk med godis hittar du HÄR >>
Fler recept på kladdkakor hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

En till fundering om Instagram

Jag hade ju lite funderingar om Instagram igår >> Efter jag skrivit det inlägget så blev jag kontaktad av någon som sysslar med falska följare på Instagram, alltså att köpa falska likes och följare. Förmodligen kontaktade de mig för att jag ansågs vara en potentiel köpare av deras tjänster. Detta är något av det vidrigaste jag kan tänka mig. Ärlighet är viktigt för mig och jag skulle aldrig göra en sådan grej. Jag vill inte ha en enda följare som följer mig utan att hen verkligen vill följa mig. Det finns knappast något som gör mig mer glad än när jag får nya följare i sociala medier, det är för att det finns en människa bakom varje följare. Det är någon som har kikat in på min sida och gillar det arbetet som jag gör här på bloggen. Gillar mina bilder och mina recept. Och det gör mig glad. 
Att ha falska följare, vad skulle det ge mig för känsla? Jag skulle absolut inte kunna känna mig glad för de följarna för de finns ju egentligen inte. Snarare skulle jag känna mig falsk och bli nervös så fort någon pratade om min Instagram. Att sätta mig i den situationen och ge mig själv den ångestladdade nervositeten och känslan av oärlighet skulle jag inte frivilligt lägga en enda krona på.

måndag 8 juni 2015

Stöter man på varandra på Instagram eller vill man bara få följare

Det här har inget som helst med matlagning eller bakning att göra men jag funderar på en sak. Instagram är fortfarande en relativt ny värld för mig, jag har ett konto (@madameedithblogg) och lägger upp bilder där lite då och då. Följ mig gärna. När jag lägger upp en bild så är det ibland några som trycker på gillaknappen och det är ju jättekul! Ibland händer det att vissa "gillare" sticker ut lite mer än andra. Till exempel händer det att TV4 recept gillar mina bilder. Jag blir mallig som sjutton. Men ska jag bli så glad som jag blir när det händer eller gillar de alla matbilder som dyker upp, är jag liksom bara en i mängden? Vill de kanske att jag ska börja följa dem? Hur funkar det på Instagram? Är man oftast bara en i mängden som råkar har en bild som passar in på någons målgrupp? 
Och så funderar jag på en annan sak. En muskelknutte som säkert är 15 år yngre än jag själv hade en dag gillat alla mina bilder på Instagram där jag själv var med på bilden, alltså inte mina matbilder. På en av bilderna hade han skrivit något, minns ej vad han skrev men meningen avslutades med gula gubbar med hjärtan till ögon. Ni vet säkert vilka jag menar. Och så hade han lagt till ett par bilder med tecknade armar med gigantiska biceps. Hur ska jag tolka det? Är kanske även han ute efter fler följare och försöker smickra sig till det? Ska jag ta det som en komplimang eller ska jag spärra honom från mitt konto? Vilka är egentligen de oskriva reglerna på Instagram?

söndag 7 juni 2015

Grillat och massa annat gott på födelsedagsfest

( Recept på den potatissallad som syns på bilden finns nu HÄR >>)

Ojojoj vilken fest med god mat och roliga lekar vi varit på idag. Tipsrunda och annat skoj blev det, bland annat en gissningslek som vi gjorde med hjälp av en ipad. Svårt att förklara hur leken gick till men kul hade vi. Det var min syster (på bilden) och vår goa tjej Fanny som slog ihop och firade sina födelsedagar tillsammans och det var mycket trevligt som alltid. Det har liksom blivit en tradition sedan många år tillbaka, att de firar tillsammans. Det har varit mycket hemligheter kring det här kalaset och jag har inte varit med i planeringen någonting utan fick bara njuta som gäst. Helt fantastiskt skönt. 
Jag hade kameran med mig så jag passade på att fota en del av allt det goda. Fler bilder ligger och väntar så jag hoppas på att få receptet på några av rätterna så att jag kan få tipsa er. För det bjöds på mycket gott :D
Nu finns recept på skinkcheesecake HÄR >>
På kalaset fanns även en mintkladdkaka (dock ej med på denna bilden) Recept HÄR >>

Pressa vitlök med skalet på

Hemma hos oss håller sig alla blodsugande vampyrer på avstånd kan jag lova. Jag pressar ofta ner en eller två vitlöksklyftor i olika maträtter som till exempel i köttfärs, köttfärsrätter, kyckling, tomatsåser, ja allt möjligt. Det är ett enkelt sätt att lyfta en maträtt på. Det allra smidigaste är att pressa vitlöken med skalet på. Man lägger bara i en oskalad vitlöksklyfta i vitlökspressen och trycker till. Skalet fastnar då i själva pressen och är sedan busenkelt att få bort. Det är det snabbaste sättet som dessutom kräver mindre arbete med rengöringen av vitlökspressen. Toppen! Här kommer länkar till fem goda maträtter som innehåller vitlök. Köttfärsbiffar i gräddsås >> Kycklingpaj med vitlökssås >> Pizzabullar med bacon >> (såååå goda, ni måste testa) Lasagne >> Fläskfilé i krämig vitlöks och persiljesås >>

Fler tips från köket hittar du HÄR >>

lördag 6 juni 2015

Enkel middag med kyckling i krämig skinksås

Enkel kyckling i krämig skinksås - Lättlagat och supergott med få ingredienser :D (ca 4 port)
Denna gången använde jag skinka från frysen - LÄS HÄR >>
Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>

4 st kycklingfiléer
1 pkt rökt skinka, ca 120g
5 dl creme fraiche, 34%
1 tsk kycklingfond
0,5 dl hackad persilja
Salt/vitpeppar
Riven ost, gärna lagrad

Dela kycklingfiléerna på längden.
Salta/peppra och bryn filéerna i smör. Lägg dem i ugnsfast form.
Strimla skinkan.
Blanda skinka, creme fraiche, fond, persilja. Salta/peppra (efter tycke)

Bred ut såsen över kycklingen. Strö över valfri mängd ost.
Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 30 min.
(gör ett snitt i tjockaste delen av kycklingen för att se att den är klar)

Servera med tex. jasminris och vitkålssallad (pizzasallad) >>
_________________________________________________________________________________
Fler recept med kyckling hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

torsdag 4 juni 2015

Kall sås med ajvar - Paprikasås

Recept på kall sås med ajvar - Paprikasås - Gott till grillat kött/kyckling eller tex köttfärsbiffar. 
God att servera med till tex. ugnsgrönsaker eller klyftpotatis >>
Passar även bra att använda som grönsaksdipp :D

3 dl matlagningsyoghurt
ca 0,5 dl ajvar
(stark eller mild ajvar efter tycke)
1-2 vitlöksklyftor
Salt/Vitpeppar

Pressa vitlöken och blanda samman samtliga ingredienser.
Smaka av med salt/peppar.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Milkshake med hallon och blåbär

Milkshake med hallon och blåbär
Svalkande i sommarvärmen - Ca 6 glas

Recept
1 pkt frysta hallon/blåbär, 250g
½ pkt big pack vanilj, = 1 liter
5-6 dl mjölk

Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser i en mixer
Servera i glas med sugrör och ev. en sked

Tips! Toppa med glass eller vispad grädde och bär
____________________________
Fler recept med bär hittar du HÄR >>
____________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>


För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

onsdag 3 juni 2015

Nytt recept med rabarber

Rabarber, det är något av det godaste som finns tycker jag. Nu är det dags för ett nytt recept att hoppa in här på bloggen :) Medan jag fixar med det, skalar, skivar och bakar rabarberkakan och därefter fotar. Ja, det tar ju lite tid som ni säkert förstår. Men under tiden kan ni ju kika på två andra recept med rabarber som jag har. Rabarbermuffins med vit choklad >> och Rabarberpaj med smuldeg >> mumsfilibabba tycker jag om båda de recepten. Och det nya som är på gång är inte illa det heller. Ludwig blir min medhjälpare i köket idag, han är onsdagsledig :)

tisdag 2 juni 2015

Skinka med kort datum

En oöppnad förpackning skinka med kort datum är ingen som helst fara att använda. Och vill man inte eller kan man inte använda skinkan senast de närmsta dagarna efter den passerat bäst före datumet så kan man lägga in skinkpaketet i frysen. Infrusen skinka kan man sedan använda till allt möjligt. Pastasåser, skinkröra till bakpotatis, omelett, skinkstuvning till varma mackor, pizza eller till exempel fyllda pizzabullar. Det är ingen vacker bild jag åstadkommit till mitt recept på fyllda pizzabullar men receptet är grymt bra, jag lovar! Recept på fyllda pizzabullar hittar du HÄR >>
Eftersom ett paket skinka är så platt så tinar det snabbt när det varit fruset. Det brukar även funka bra att strimla skinkan frusen genom att bara trycka hårt med kniven. Ibland säljer matbutikerna skinka med kort datum under halva ordinarie pris, passa på att bunkra då säger jag. Bättre att det följer med en kund hem och hamnar i frysen än att det några dagar senare åker raka vägen ner i butikens "kan inte sälja - bättre att slänga" container. Dessutom har man ju då gjort ett riktigt bra köp. Bra mat för liten peng. Även skivspill som finns att köpa ibland, alltså kantbitar och trasiga skinkskivor, är också perfekt att frysa in och använda på samma sätt.
Om man har ett öppet paket skinka i kylen som börjar närma sig bäst för datumet så måste man lukta på skinkan för att veta att den är okej innan man fryser in den. Luktar den konstigt så släng den istället.
På bilden ser ni två paket skinka som jag köpte med kort datum igår. 10 kr/st betalade jag, de ska in i frysen nu.

måndag 1 juni 2015

Tzatziki

Tzatziki - Tips! Låt tzatzikin stå i kylen och dra till sig smakerna över natten så blir den allra godast.
Gott som tillbehör till grillat :D

½ stor gurka
1 tsk salt
3 dl grekisk yoghurt, tex. 10%
1 msk olivolja
1 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Dela gurkan på mitten, gröp bort den vattniga delen av gurkan.
Riv den fasta gurkan grovt på rivjärn.
Lägg gurkan i ett durkslag. Strö över salt. Låt vattna ur (ca 1 timme)

Blanda samman yoghurt, olivolja och svartpeppar.
Pressa ner valfri mängd vitlök.

Krama ur sista vätskan ur gurkan och blanda ner gurkan i röran.
Låt tzatzikin stå i kylen i minst 1 timme, eller längre läs ovan!
_________________________________________________________________________________
Fler recept på kalla såser / röror hittar du HÄR >>
________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

Recept på tzatziki

Men hallå ingen matblogg utan recept på tzatziki eller hur!! Det är så många recept som jag har handskrivna på lösa papper här hemma. Några har jag varit duktig och skrivit in i en receptbok. Ni vet en gammal sönderbläddrad och nerkladdad handskriven receptbok, fylld med favoritrecept som jag fyllt på enda sedan jag flyttade hemifrån för herrans massa år sedan. Jag känner mig redo att börja släppa taget om allt det där handskrivna och oorganiserade nu och istället fylla på de bästa och braiga recepten här på bloggen istället. Även jag använder bloggen när jag lagar mat. Det är bra mycket lättare att hitta här än i pappersröran vill jag lova. 
Därför kommer det nu att bli lite småtillbehör och annat smått och gott som dyker upp här på bloggen. En hel del basrecept som ni säkert har innan men som jag gärna vill ska finnas med här. Till exempel kommer nu då äntligen tzatziki att finnas med i mitt receptregister. Jag ska fixa en ny kategori med som den ska få vara med i, vad ska jag kalla den kategorin? Röror kanske? Funderar vidare på det och återkommer strax med receptet på tzatzikin.
(Ps. det är ingen larv på gurkan på bilden, det är riven gurka, hihi)
Nu finns recept på tzatziki HÄR >>