tisdag 31 mars 2015

Buffébröd till påsk



ROSENBRÖD >>

VITLÖKSBAGUETTER >>

 VITLÖKSBRÖD AV ROSTBRÖD >>

BRÖD SOM PÅMINNER OM PAIN RICHE >>

Det var några tips på buffébröd till er som ska bjuda på påskbuffé.
Hoppas att ni hittar något ni vill testa :D

Vill ha tips från er läsare

Goförmiddag allihop. Jag håller på att planerar för en ny dessert hit till bloggen. Enkelt och gott är självklart, det är bloggens röda tråd, men längre än så har jag inte kommit. Ge mig gärna förslag om ni har ett enkelt recept på en god dessert. Gärna något med choklad, jag är ju chokladtokig!! Alldeles för tokig i choklad för mitt eget bästa, tyvärr. Men vad sjutton, nu är det ju snart påsk. Och påsk är choklad. Så är det bara. Jag önskar så att jag kunde få mer kontakt med er läsare så tveka inte på att lämna en kommentar. Det går bra att kommentera med inställningen anonymt också om man vill, trevligt är ju då så klart att skriva en hälsning med sitt namn eller signatur. Men det är inget måste.
Hoppas så på att få in några tips under dagen. 

måndag 30 mars 2015

Matpajer till buffébordet

Kanske planerar ni buffé till påskbordet? Då är det ju trevligt att duka fram någon eller kanske några matpajer. Jag har i detta inlägget samlat ihop sex tips på matpajer som passar bra på buffé. Några av dem har jag bloggat om nyss och några har jag hämtat längre bak i receptarkivet. Därav den varierande bildkvalitén. Länk till varje recept hittar ni under varje bild.




söndag 29 mars 2015

Middagsplanering

Gokväll allihop. Jag sitter just nu och planerar nästa veckas middagar samtidigt som jag sneglar på Wallander lite då och då :) Jag brukar som oftast planera maten utifrån annonsbladen men ibland utgår jag från vad som finns hemma och ska jag vara helt ärlig så är det inte alltid jag planerar hela veckan på en gång. Även jag står ibland och tittar in i kylen och har ingen aning om vad jag ska hitta på. En rätt har jag i alla fall bestämt nu inför nästa vecka, det blir laxrätten som ni ser på bilden. Till den har jag faktiskt alla ingredienser hemma, förutom cocktailtomaterna, men jag har vanliga tomater och det går ju lika bra :) 
Är det någon mer som är sugen på att göra denna laxrätten så hittar ni den HÄR >> Trevlig kväll ♥

Melwins födelsedagsfika

Idag har vi haft kalas för Melwin som har fyllt 7 år. På bilden har han sällskap av lillebrorsan och moster Veronica. Henne har jag ju nämnt här på bloggen tidigare men hon har nog inte varit med på så många bilder. Jag brukar inte springa runt med kameran och ta kort på gästerna för att kunna lägga upp här på bloggen. Alla tycker inte att det är så roligt att hamna på bloggar och sociala medier och det respekterar jag. Men denna gången frågade jag Veronica eftersom jag tror att det finns ett intresse från er läsare att få en bild av min baktokiga syster som jag brukar kalla henne. 
Melwin lånade tidigare i veckan med sig datorn upp på sitt rum. Han ville själv bestämma vad vi skulle fika på hans kalas och han skulle välja något från mammas blogg talade han om :D Sötnöten ♥ Han valde daimglasstårta RECEPT HÄR >> med nougatsås RECEPT HÄR >> 
Bra val tycker jag!

lördag 28 mars 2015

Tips till påsk

Ytterligare ett tips till påsk idag. Denna gången lyfter jag fram en till av mina favoriter med After Eight. Perfekt att servera till påsk :) Jag har blandat i After Eight plattor både i själva kladdkakssmeten och använt som ett täcke på toppen. Och jag kan lova att det blev gott. Superduperdundergott faktiskt. Vill man kan man med fördel baka kladdkakan dagen innan servering och låta den vila i kylen fram tills dess. Kladdkakan är absolut godast att servera kylskåpskall.
Serverar man den uppskuren i portionsbitar är det vackert att dekorera med färska bär, det finns det ju gott om i butikerna inför påskhelgen så det är bara att välja det man gillar bäst. Physalis är vackert också. Och så är det ju gott med en klick vispad grädde till.

fredag 27 mars 2015

Påskbakelse

Hipp hurra!! Idag fyller Melwin 7 år. En födelsedag måste så klart firas med gofika, eller hur! Ludwig och jag håller just nu på att fixa enkla och väldigt goda klassiska påskbakelser. Påskbakelse kallas ju de här bakelserna eftersom grädden tillsammans med persikorna påminner om ägg. Och ägg hör ju verkligen påsken till.
Men visst kan man ha påskbakelse även på sin födelsedag. De är mycket enkla att göra och kul att göra tillsammans med barnen tycker jag.

1. Skär en rulltårta i valfria tjocka skivor. Använd butiksköpt eller baka egen RECEPT HÄR >>

2. Klicka ut en rejäl klick vispad grädde på varje skiva.

3. Toppa med en persikohalva på varje bakelse. Använd konserverad persika som har fått rinna av i ett durkslag innan du lägger på dem.

Lätt som en plätt. Lycka till!

torsdag 26 mars 2015

After Eight mousse till påsk

Jag har sett att flera butiker har lyft fram After Eight i sina exporneringar inför påsk, till exempel har Netto tagit med After Eight på kampanj i sitt annonsblad. Varor som säljs under påskhelgen är ju ofta samma typ av varor som säljs under julen men kanske med en annan typ av etikett och namn som mer hör påsken till. Jag tänker då främst på julmust som till påsk kallas påskmust och julskinka som byter namn till påskskinka.
After Eight är ju verkligen en typisk julchoklad men visst funkar även den perfekt att använda till påskfirandet. Idag vill jag därför lyfta fram en riktig goding som jag visat upp tidigare här på bloggen. Den här chokladmoussen är ta mig sjutton något av det godaste jag vet. Den är så god! Har ni inte testat att göra den så måste ni passa på nu till påsk. Och berätta gärna vad ni tyckte om den, jag älskar att få hälsningar från er alla där ni berättar vad ni testat att laga och baka här från bloggen.

onsdag 25 mars 2015

Ett tips om kyckling

Kanske är det fler än jag som tycker att det är kladdigt och inte jättetrevligt att skiva eller dela kycklingfiléer i bitar. Till er har jag ett tips. När jag använder frusen kycklingfilé till matlagniningen så skivar eller delar jag alltid filéerna när de är bara lite tinade. De behöver inte ha tinat alls mycket utan bara så att de går att skiva. På det sättet slipper man all den kladdiga saften som frusen kycklingfilé innehåller och man behöver överhuvudtaget inte alls röra kycklingen med fingrarna. Sedan får filéerna ligga på ett fat och tina, vilket går snabbt när den är skivad, därefter häller jag bort allt kladd rakt ner i slasken och kycklingen åker raka vägen ner i till exempel stekpannan.
Samma sak gör jag med frusen fläskfilé. När fläskfilén tinat lite så skivar jag upp den och sedan skär jag bort fetthinnorna direkt från varje skiva. Även då är det skönt att slippa kladd och köttsaft.

tisdag 24 mars 2015

Frysa banan

Visst går det att frysa banan om man vill. Som jag skrev i ett tidigare inlägg (här >>) så gör jag smoothie till barnen varje morgon innan de går till skolan. Och med många barn i familjen så går det åt ett helt gäng med bananer varje vecka. Därför brukar jag passa på att köpa på mig när det är kampanj. Förra veckan hade Hemköp ett tokbra pris på ekologiska bananer, jag har för mig att det var 10 kr/kg. De här bananerna har nu fått ligga och bli riktigt mogna, det är då den söta smaken framträder som mest och det är perfekt att använda till smoothie. Jag använder aldrig sötat yoghurt som till exempel vaniljyoggi i smoothie. Det känns helt onödigt att använda sockrad yoghurt när man så enkelt kan söta med mogen banan istället. Naturell yoghurt eller filmjölk tycker jag är bäst som bas i smoothie.
När jag fryser in bananerna skivar jag dem, lägger dem på en bakpappersklädd bricka och ställer in dem i frysen. Bananerna blir då styckfrysta och kan sedan paketeras i påsar utan att de fastnar i varandra. Sedan är det bara att ta fram så många bananskivor man vill till sin smoothie. Lättplätt och ett enkelt sätt att alltid ha bananer hemma. Bananskivorna är även goda att äta som fruset nyttigt godis :) Godare än det låter faktiskt.

lördag 21 mars 2015

Världens godaste kycklingrätt

Nu ska alldeles strax världens godaste kycklingrätt hoppa in i ugnen hemma hos oss. Att kanterna i formen är lite kladdiga får ni blunda för, det här är sååå gott!! Att en maträtt ser perfekt ut är inte det viktigaste tycker jag utan tvärtom så är det trevligt när det ser hemgjort ut. Denna kycklingrätten passar till exempel som fredagsmys eller söndagsmiddag. Och blir det rester över så har man den absolut godaste matlådan att längta efter. 
En helt perfekt kycklingrätt med andra ord. Jag är ingen expert på LCHF men jag tror att den funkar för er som äter det. Rätta mig gärna om jag har fel när jag har publicerat receptet. Här hemma äter vi inte efter LCHF utan serverar ris till kycklingen. Även detta recept lägger jag upp i ett separat inlägg utan onödig text. Fortsatt trevlig lördag önskar jag er ♥
Nu finns receptet HÄR >>

fredag 20 mars 2015

Kladdkaka med krispigt kolatäcke

Kladdkaka med krispigt kolatäcke - Serveras kylskåpskall med tex. vispad grädde och jordgubbar.
Går utmärkt att baka dagen innan servering. X-tra bild HÄR >>

Steg 1, Botten:
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull.
Lägg i chokladen delad i bitar och låt den smälta under omrörning.
Drag kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och strösocker fluffigt. Rör ner chokladsmeten.
Blanda ner vetemjölet i smeten.

Grädda kakan i en smord springform, ca Ø 25 cm
Långt ner i ugnen i 200° i ca 15 min.
Låt kakan svalna och bli kylskåpskall.
_____________________________________________________
Steg 2, kolakrisp:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk sirap
100 g ljus choklad
75 g smör
2,5 dl start naturell, se bild!

Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull.
Låt koka under omrörning till en tjock smet.
(det tar ca 7 minuter)
Drag kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Rör ner start naturell.
Bred ut kolakrispen över den avsvalnade kakbotten.

Ställ in kladdkakan i kylen tills kolakrispen stelnat.
______________________________________________________
Fler recept på kladdkakor hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

torsdag 19 mars 2015

Nytt recept på kladdkaka

Då var det dags för en ny liten kladdis att hoppa in här i mitt receptarkiv. Kategorin kladdkakor hittar ni HÄR >> Denna kladdkakan har ett krispigt kolatäcke på toppen. Mycket smaskigt och väldigt trevligt när det är lite krispiga bitar i den. Den blir liksom mer intressant då än en vanlig traditionell kladdkaka. Även om det är väldans gott det med, jag är tokig i typ alla chokladiga kladdiga bakverk :D Både i själva kladdkaksbotten och kolatoppen på den här kladdkakan är det smält choklad så den är väldigt mastig och räcker till många. Till kladdkakan och för den delen många andra kladdkakor tycker jag att det är trevligt att servera färska jordgubbar. Choklad och jordgubbar gillar varandra helt enkelt, så det blir alltid gott tillsammans. Tyvärr hade jag inga jordgubbar hemma just idag men jag skriver det som ett tips. Receptet kommer som vanligt i ett separat inlägg utan onödig text.
Nu finns recept på kladdkaka med krispigt kolatäcke HÄR >>

onsdag 18 mars 2015

Köttfärsbiffar fyllda med hamburgerost

Köttfärsbiffar fyllda med hamburgerost

Gör köttfärsbiffarna efter detta >> receptet.
Byt ut creme bonjour kantarell mot hamburgerost bild HÄR >>

Arbeta ut 16 st tunna biffar. 
Lägg en viken ostskiva på hälften av biffarna, se bild!
Lägg på resten av biffarna som lock och tryck till kanterna.
Stek dem i en klick smör i stekpanna, ca 6 min/sida

Servera tex. i hamburgerbröd med de tillbehör som 
du brukar servera till vanlig hamburgare.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

tisdag 17 mars 2015

Hamburgerost i köttfärsbiffar

Jag brukar testa att fylla köttfärsbiffar med olika smaskiga grejer. Exempel och recept på mina experiment hittar ni i kategorin köttfärs >>. Allt som finns upplagt där är sådant som jag blivit väldigt nöjd med. Sist som jag gjorde köttfärsbiffar testade jag att fylla dem med osten som ni ser på bilden. Hamburgerost med smak av cheddar. Och mumsfilibabba vad gott det blev!! Kanske hade det blivit lika gott att lägga osten över biffen men visst är det tusen gånger trevligare att ha den som en överraskning inuti istället. Eller hur? Jag fotade inte när jag testade att göra dessa biffar, jag glömde helt enkelt bort det, så idag gör jag ett gäng till. Med kameran på plats. Vi ses snart igen!
Nu finns recept på köttfärsbiffar fyllda med hamburgerost HÄR >>

måndag 16 mars 2015

Laxfiléer med kräftostsås

Laxfiléer med smakrik kräftostsås - Gott till en enkel sallad eller servera med potatis, ris eller pasta
 ( detta recept ger ca 4 port )

4 st laxfiléer, á 125 g
Salt/vitpeppar
1 burk kräftstjärtar i lag
1 förp kräftost, á 200 g
2 dl creme fraiche, 34%
1 dl vispgrädde
1,5 msk hummerfond
2 tsk sambal oelek
0,5 dl hackad dill
1 ask cocktailtomater
Riven ost

Lägg laxfiléerna i ugnsfast form. Salta och peppra.
Strö över kräftstjärtar.
Blanda kräftost, creme fraiche, grädde, fond och sambal oelek.
Häll såsen över laxfiléerna.
Halvera cocktailtomaterna och strö dem över fisken.
Toppa med valfri mängd riven ost.

Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 25 min.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

fredag 13 mars 2015

Recept på kladdkaka med dulce de leche kommer under dagen

Hejsvejs allihop. Det blev lite ändrade planer för mig igår eftersom en av mina tjejer blev sjuk. Jag har inte hunnit skriva in receptet på kladdkakan som jag gjorde igår. Bilderna är klara, jag tog så många bilder så jag gjorde ett minicollage till detta inlägget också. Alltid kul att kunna lägga upp en bild till inlägget. Men tyvärr är inte receptet helt klart. I eftermiddag finns mer tid för mig, då är maken hemma och jag kan stänga in mig på kontoret i lugn och ro. Jag vill inte stressa när jag skriver recept eftersom det är så viktigt att det blir helt rätt. Bilderna är också viktiga men recepten är viktigast.
Jag återkommer senare under dagen med fler bilder och receptet, vi ses snart igen.
Nu finns recept på kladdkaka med dulce de leche HÄR >>

torsdag 12 mars 2015

Kladdkaka till fredagsmyset

VILKET väder vi har idag :D På baksidan av huset utanför vardagsrumsfönstret visar termometern nio plusgrader idag och på framsidan strålar solen in med full kraft genom mina köksfönster. (och jag blir påmind om hur vrålskitiga fönster vi har, men strunt samma) Det är ju verkligen helt fantastiskt nu, våren är verkligen här. Och den är sååå välkommen. Just nu förbereder jag lite gott till fredagsmyset imorgon. Det blir en halvkladdig chokladkaka med ett täcke av dulce de leche och jordnötter. Och ett chokladtäcke på toppen. När man använder dulce de leche i kladdkakor så tycker jag inte att själva chokladbotten måste vara superkladdig. Det kladdiga sitter ju då i dulce de leche kolan.
Receptet kommer att läggas upp här på bloggen. Soliga kramar tills dess :)
Nu finns recept på kladdkaka med dulce de leche HÄR >>

onsdag 11 mars 2015

Kycklingpaj

Kycklingpaj - Mycket smakrik och god kycklingpaj :D

Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Arbeta ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform.
Nagga och låt vila i kylen i 30 min.
Förgrädda sedan pajskalet i 200° i 10 min.
____________________________________________________
Fyllning:
3 ägg
2+1 dl riven ost
3 dl creme fraiche, 34%
3 tsk sambal oelek
2 st kycklingfiléer
Salt/vitpeppar
1 st röd paprika
Purjolök, valfri mängd
Fäska champinjoner, valfri mängd


Vispa ihop ägg, 2 dl riven ost, creme fraiche och sambal oelek.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Bryn kycklingbitarna i en klick smör. Salta/peppra.
Blanda ner kycklingen i creme fraicheröran.

Tärna paprikan, strimla purjolöken och skiva champinjonerna.
Fräs grönsakerna i en klick smör. Blanda ner i creme fraicheröran.
Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet.
Strö över 1 dl riven ost.

Grädda mitt i ugen i 200° i 35-40 min

Servera med tex vitlökssås >>, sallad och tex detta brödet >>
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Matpaj - Kycklingpaj

Goförmiddag, eller är det kanske gomiddag? I alla fall hej på er allihop :) Idag laddar jag för att hinna med hela tre blogginlägg. Jag har ett riktigt gott recept på en kycklingpaj som jag vill dela med mig av. Det var alldeles för länge sedan jag lade upp något pajrecept här på bloggen så det känns verkligen som att det är dags för det nu. Kycklingpajen är redo för att hoppa in i ugnen. Om en dryg haltimma är den klar. Det här blir dagens lunch hemma hos oss. Det är bara jag och två av barnen hemma på lunchen så blir det en bit över tänkte jag frysa in den. Perfekt att plocka fram någon annan dag när man inte orkar eller har tid att laga mat. Eller när man är ensam hemma och matlagningen bara känns som ett nödvändigt måste.
Nu finns detta recept på kycklingpaj HÄR >>

tisdag 10 mars 2015

Karamelliserad mjölk - Dulce de leche

Jag använder ibland karamelliserad mjölk i olika recept. Karamelliserad mjölk är en kolakräm som finns att köpa på burk. Kolakrämen kallas dulce de leche och just karamelliserad mjölk är alltså färdig dulce de leche på burk. Ett exempel som finns i många matbutiker (oftast bland bakgrejerna) ser du på bilden ovan, den kan också se ut SÅ HÄR >>
Det finns även kondenserad mjölk att köpa på burk, vill man göra kola av den så måste man koka den. Helt onödigt att koka själv tycker jag eftersom kokt dulce de leche finns att köpa färdig precis som jag skrev innan.
Så vill du ha kolakräm som är färdig att använda så fort du öppnat locket så är det alltså karamelliserad mjölk du ska köpa.
Nedan följer tre recept där jag använt färdig kolakräm - karamelliserad mjölk.

måndag 9 mars 2015

Festlig kulpotatis med kuljärn

Har ni ett kuljärn hemma? Om inte, spring och köp säger jag :) Kuljärn är ett av mina mest användbara köksredskap här hemma. För det allra mesta använder jag kuljärn till att gröpa ur kärnhuset i äpplen och päron. Först delar jag frukten på mitten med en kniv, sedan gröper jag ur kärnhuset med kuljärnet. Väldigt smidigt och barnen tycker om när de kan äta hela frukten utan att riskera att tugga i sig kärnhuset OCH det jag tycker är allra bäst är att hela frukten blir uppäten. Annars ligger det halvätna äpplen och päron lite överallt hemma hos oss. Kuljärn är även perfekt att ta bort kärnhuset ur äpplen när man ska klyfta äpplen till äppelpaj.

Man kan också göra festlig kulpotatis med kuljärn. Ur en skalad potatis av fast sort gröper man ut potatiskulor. De behöver inte bli helt perfekt runda, trevligt om det syns att man gjort dem själv tycker jag. Sedan kokar man potatiskulorna i en kastrull med vatten i ca 5 min. Häller av vattnet. Och så steker man de kokta potatiskulorna i en klick smör. Salta och peppra.

Kladdkakor och annat gott








lördag 7 mars 2015

Cheesecake till eftermiddagskaffet

Den här godingen har jag precis plockat ut ur frysen. Det är nämligen cheesecake på gång till eftermiddagskaffet :D Båda glassåserna, jordgubb och choklad, som jag visade på bilden i förmiddagens >> blogginlägg tänkte jag servera till. Cheesecaken är nu frusen och stenhård och får därför stå i rumstemperatur ungefär en halvtimma och tina lite. Då blir den allra godast.
Smeten blandade jag ihop idag på morgonen och den har stått i frysen sedan dess. Vill man kan man förbereda den flera dagar innan servering och förvara i frysen, perfekt när man väntar gäster och inte vill stressa samma dag som de kommer. Jag återkommer med receptet, fortsatt fin lördag så länge ♥
Nu finns detta recept på cheesecake HÄR >>

Enkel jordgubbssås

Enkel jordgubbssås som man gör snabbt i en mixer :)
Recept på chokladsåsen på bilden hittar du HÄR >>

0,5 liter färska jordgubbar
(eller upptinade frusna jordgubbar)
1 dl vit sirap

Mixa jordgubbarna tillsammans med sirapen till en slät sås.

Servera kylskåpskall till tex. glass eller cheesecake >>
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

torsdag 5 mars 2015

Fyllda köttfärsbiffar

Fyllda köttfärsbiffar - En festlig biff med riktigt smaskig och god fyllning. (ca 7 st)

Steg 1, Färsen.
700 g blandfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
0,5 msk salt
2 krm vitpeppar
3 msk mixad gul lök

Blanda ströbröd, mjölk, salt, vitpeppar och lök.
Låt svälla i 10 min.
Blanda ägget med köttfärsen.
Blanda sist in ströbrödsblandningen.
______________________________________________________
Steg 2, Fyllningen:
100 g fetaost
0,5 dl hackad persilja
1 st vitlöksklyfta
1 dl champinjoner, konserverade eller färska

Hacka champinjonerna och fräs i en klick smör.
Blanda ner pressad vitlök och hackad persilja.

Arbeta ut ca 14 st tunna biffar.
Fördela champinjonfräs och smulad fetaost på hälften av biffarna.
Lägg på resten av biffarna som lock över fyllningen.
Tryck till kanterna runt om.
Stek biffarna i stekpanna på medelvärme i ca 6 min/sida.

Servera med tex potatismos >>, gräddsås >>och grönsallad.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Köttfärsbiffar med ny fyllning

Här hemma steks det köttfärsbiffar idag. Ni som har följt mig ett tag vet säkert att jag gillar att fylla biffarna med en överraskning i mitten. Ofta blir det en klick smaksatt färskost (tex denna >> eller denna >>) ibland blir det smulad fetaost eller mozzarellaost. Idag blir det smulad fetaost som får sällskap av lite andra godsaker. Jag älskar att experimentera och lägga till och ändra i olika recept och det är just vad jag gjort denna gången. Istället för att bara fylla med fetaost testade jag fram en annan variant. Och det blev så gott. Tokgott faktiskt! Receptet ska läggas upp här på bloggen så vi ses om en stund igen.
Nu finns recept på fyllda köttfärsbiffar HÄR >>

onsdag 4 mars 2015

Mycket lättbakat bröd som smakar som pain riche

Lättbakat bröd med endast en jäsning - Suuupergott!! och världsenkelt att baka :) ca 30 st
Smakar som pain riche - X-tra bild HÄR >> Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>

5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
3 tsk salt
1 msk sirap
Ca 14 dl vetemjöl
Ca 2 dl sesamfrön
(stora förpackningar med skalade sesamfrön finns att köpa i matbutikens hälsohylla)

Värm vatten och mjölk till fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite av vattenblandningen.
Tillsätt resten av vattenblandningen, salt och sirap.
Arbeta in mjölet. (när degen släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom)
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i en timme.

Häll ut degen på en bakpappersklädd plåt.
Tryck med blöt hand ut degen på hela plåten.
Pensla ev. på mer vatten och täck degen med sesamfrön. (ca 2 dl)
Skär degen i valfria stora rutor. (använd kniv eller pizzaskärare)

Grädda mitt i ugnen i 250° i 13-15 min.
(skär ev. brödbitarna i trianglar, se bild!)
_________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

Ett lättbakat bröd som smakar som pain riche

Jag har ett favoritbröd som är världens enklaste att baka. Detta brödet gör jag ofta till maten när vi har fredagsmys. Först gör jag degen sedan sätter jag igång med maten. En kvart innan vi ska äta trycker jag ut degen på en ugnsplåt, strör över massor av sesamfrön och sedan får brödet hoppa in i ugnen. Så enkelt är det att få njuta av nybakat bröd. Arbetsinsats kanske fem minuter eller max tio minuter. Även om man inte är van att baka bröd så fixar man det här hur enkelt som helst. Smidigast är ju så klart att arbeta ihop degen i en bakmaskin men det funkar lika bra att använda degkrokarna på elvispen. 
Fanny bakade detta brödet en kväll och tog med sig till skolan och bjöd sina klasskamrater. De blev stormförtjusta och frågar fortfarande, flera veckor senare, om de kan få "beställa" fler bröd. Brödet smakar ungefär som pain riche. Just nu står degen på jäsning. Under en frottehandduk denna gång, det funkar det med. Jag återkommer med bilder och recept senare under dagen.

Inredningsbild med genomskinliga gardiner

Det var då helt omöjligt att ta en bra bild på gardinerna som vi satte upp i helgen. Nu är kameran full med halvtaskiga bilder och jag har gjort så många försök att jag ger upp. Jag ville så gärna visa hur det blev särskilt eftersom jag lovat det. Men det blir nog tyvärr inte bättre än så här. Här hemma ser man tydligt det ljusblå randiga mönstret som gardinerna har men på bild försvinner de in i ljuset som strilar igenom dem. Synd för de är verkligen jättefina och jag är riktigt nöjd med dem. Kanske kan ni föreställa er hur de ser ut när ni ser översta delen av gardinerna allra längt upp. Där kan man ju faktiskt se de blå ränderna ganska bra.

tisdag 3 mars 2015

Melwin och Castors sockerkaka

Förra veckan var Melwin och hans klasskamrater på biblioteket. Alla barn som hade målsmans godkännande fick ett eget lånekort. Det är en ganska stor händelse i en sjuårings liv. Låna själv och ta eget ansvar för att böckerna lämnas tillbaka i tid. Det är sådant man växer av. Jättebra tycker jag.
Nu har Melwin använt sitt kort och lånat en bok som heter Castor bakar. I den boken finns ett enkelt recept på sockerkaka. Med lite hjälp av mig har Melwin testat att baka Castors sockerkaka. Den blev riktigt saftig och fin.
Här kommer receptet på Melwin och Castors sockerkaka :D

75 g smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
(smör och ströbröd till formen)

Smält smöret. Vipa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
Blanda sist i det smälta smöret och mjölken i smeten.

Grädda sockerkakan i en mord och bröad sockerkaksform.
Långt ner i ugnen i 175° i ca 35 min.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

måndag 2 mars 2015

Ett köptips efter en snabb shoppingrunda

Det var rackans svårt att fota de där gardinerna som jag skrev om igår >>. Solen har strilat in genom fönstret på förmiddagen, vilket så klart känns väldigt trevligt men någon gardinbild blev det inte idag heller. Jag har knäppt av flera bilder nu men med soljuset utifrån blir liksom gardinerna osynliga på bilden. De är ganska tunna men jag gör ett nytt försök imorgon. Vårfixandet fortsätter i alla fall här hemma. Idag har barnen studiedag så vi passade på att ta en sväng på stan. Tilde köpte en fin bikini, hon går och simmar en till två gånger i veckan så då går det åt lite bikinisar. Fanny hittade en jättefin vårjacka på HM, pris 299 kr. Jackan finns i flera färger, Fanny valde turkos. Den är tunt fodrad så den passar bra att använda när vinterjackan är för varm men sommarjackan fortfarande är för kall. 
Med oss hem fick även en påsklilja i kruka följa med. 10 kr på Willys. Som hittat :)

söndag 1 mars 2015

Gardinbild

Gokväll allihop :) Undrar ni var jag håller hus? Idag har jag och maken varit ensamma hemma med Wilma och Ludwig. De andra busarna har varit hos moster Veronica hela helgen. De älskar att hälsa på henne och Anton som är sambo med Veronica. Extra kul blev det denna gången med övernattning också. Känns helskumt när inte alla barnen är hemma och vilken konstig tystnad det blir i huset. Nästan lite långtråkigt, skönt att de är hemma igen.
Idag när vi inte var så många hemma så blev det köpmat, det passade bra en lat söndag som denna. MEN det är inte meningen att det ska bli helt tyst här på bloggen även om jag inte har något gott recept att lägga upp just idag. Jag hade hoppats på att få visa mina vårfina gardiner som vi fixat med att sätta upp idag. Tyvärr blev det lite strul med gardinuppsättningen så mörkret kom innan vi blev klara. Ja, vi är faktiskt inte helt klara än. Typiskt! 
Bättre tur imorgon hoppas jag så att jag kan knäppa av en bild då. Vi ses imorgon, kanske med en gardinbild eller något annat.. Kram!