fredag 27 februari 2015

Vårat fredagsmys idag

Fredagsmys igen, inte klokt vad fort veckorna går. Och skönt är väl det för nu toklängtar jag till våren. Jag gissar att det är fler än jag som gör? Det känns som att våren är på gång i alla fall. Idag har vi haft det riktigt soligt och fint på förmiddagen. Så härligt och vad mycket piggare man blir av lite sol, mer sol i helgen tack!
Precis som förra fredagen så blir det hembakat idag. Det är mycket godare än en stor skål med lösgodis eller chips tycker jag och så känns det lyxigt när det ligger lite arbete bakom. Den här cheesecaken började jag planera redan i början av veckan. Jag var sugen på att hitta på något nytt och mycket viktigt var att det skulle bli godare än gott eftersom tanken var att jag skulle blogga om det. Helst ville jag ta fram ett recept som skulle kunna hoppa in i kategorin Ediths bästa >>, där hamnar alla mina allra bästa recept.
Nu har vi provsmakat cheesecaken och jag är såååå nöjd!! Ett riktigt topprecept! Melwin satte betyget hundramiljoner när jag frågade honom :) I nästa blogginlägg ska ni få receptet så att ni också kan testa att göra den. Tills dess önskar jag er en härlig och fin fredagskväll.
(Sprickorna beror på att cheesecaken inte var helt tinad när jag fotade den)
Nu finns recept på cheesecake med karamelliserad mjölk HÄR >>

torsdag 26 februari 2015

Jag har ett tufft skal

Såg ni programmet Renées brygga igår? Renée gjorde en väldigt bra intervju med Peter Dalle där han berättade att han utan problem kan ställa sig framför en publik med tusentals människor. Där har han kontroll över vad som ska hända och han känner sig säker. I det privata visade det sig lite otippat att Peter Dalle känner sig väldigt osäker. Han uttrycker själv att han känner att han har låg självkänsla. Och just det här som Peter Dalle beskriver skulle lika gärna kunnat handla om mig. 
Utåt sett verkar jag ganska tuff och självsäker. För många finns det en stor rädsla att prata inför folk. Den rädslan har inte jag, av samma anledning som Peter Dalle, då känner jag mig säker. Då är det jag som bestämmer vad som ska hända. Jag är trygg.
Men i sociala sammanhang är jag osäker. Det är då jag tar på mig mitt skal för att visa min osäkerhet så lite som möjligt. Bakom skalet finns en osäker liten flicka som gör allt för att inte synas. För det värsta som skulle kunna hända är att osäkerheten märks. Det är ju nästan självklart i dagens samhälle att vi alla ska ha en hög social kompetens. Har man inte det så känns det som att precis alla andra har det och man känner sig annorlunda. 
Jag har läst en kurs i ledarskap och där pratade vi mycket om detta. Den kursen kan vara något av det bästa jag gjort i hela mitt liv. Innan kursen hade jag känslan av att jag var annorlunda och att det normala var att vilja umgås och mingla med folk så fort chansen gavs. Vilket jag inte alls gillar. Jag gillar ensamheten. 
Under kursen fick vi genomgå olika tester med frågor som både vi själva och personer i vår närhet fick svara på. Efter resultatet placerades vi sedan i grupper med de personer som var mest lika oss själva. Och kan ni tänka er, ungefär en tredjedel av mina kurskamrater var lika osociala som mig. Helt plötsligt var det okej att ägna timmar åt problemlösning hellre än att mingla runt bland folk man inte känner. Det fanns fler än mig som hade denna osäkerheten och hade gått hela sitt liv och känt sig annorlunda. Detta var så befriande. Och jag har från och med den kursen släppt min strävan efter att vara lika social som alla andra. Alla är vi olika och sådan här är jag. 
Att jag skriver om detta här på bloggen lite då och då är för att jag vill verkligen att ingen som känner som mig ska känna sig annorlunda och sträva efter att bli någon annan. Sociala människor i samhället är de som syns och märks mest. Vi som inte är lika sociala finns också men vi har inte samma strävan efter att bli sedda och synas på samma sätt. Men vi finns. Att vara social är en riktigt bra egenskap samtidigt som en osocial problemlösare också är en viktig del i samhället. Alla är viktiga och behövs, hur skulle samhället kunna fungera om alla hade exakt samma egenskaper. Troligtvis inte särskilt bra.

Laxrätten kommer härifrån

Till den pressade potatisen, som jag skrev om igår >> gjorde jag en mycket god och krämig laxrätt. Kanske är det någon av er som har testat att göra den här laxrätten? Receptet hittar ni HÄR >>  Just det här receptet har cirkulerat runt flitigt i en facebookgrupp som jag är med i. Det är inte jag som har lagt upp det där utan det har kopierats in med min text rakt av. Först blev jag förbaskad över att man inte ens orkade skriva om texten med sina egna ord. En text som jag skrivit själv dyker plötsligt upp i mitt facebookflöde helt oväntat. Flera gånger dessutom!! Skum känsla. Men efter att ha tänkt efter ett tag tycker jag mest att det är roligt. Många gillar verkligen den här laxrätten och det känns faktiskt himla roligt för i den här rätten har jag satt ihop mina favoritsmaker och själv är jag riktigt nöjd med detta receptet. Laxrätten tar från början till slut cirka 10 minuter att göra. Igår hade vi ju pressad potatis till laxen. Den kokade jag med skalet på och pressade sedan, arbetstid kanske 3 minuter. Broccolin plockade jag upp ur frysen och ångkokade några minuter, knappt något arbete med det överhuvudtaget faktiskt. Supergott och enkelt :)

onsdag 25 februari 2015

Pressad potatis

Pressad potatis är ju urgott och det här sättet att tillaga potatis passar mig väldigt bra eftersom jag gillar att förenkla olika moment i matlagningen. Att pressa potatis är verkligen inte svårt. Särskilt populärt brukar pressad potatis vara hos barn som gillar att mosa sin potatis. När potatisen är pressad är den ju liksom redan mosad och klar. Jag kokar alltid potatisen, som jag ska pressa, med skalet på. Sedan är det bara att lägga den oskalade kokta potatisen i potatispressen och trycka ihop. Potatisen pressas ut och skalet blir kvar i potatispressen. Mycket smidigt och kräver minimal arbetsinsats. Pressad potatis passar bra att använda när man gör egen barnmat. Samtidigt som det passar alldeles utmärkt till en festlig bjudrätt till både barn och vuxna. Med pressad potatis gör man också enkelt ett klumpfritt potatismos. 
Fler potatisrecept/tips hittar du HÄR >>

tisdag 24 februari 2015

Busenkel kladdig blåbärskaka

Busenkel kladdig blåbärskaka - Mycket gott och lättplätt recept :D
X-tra bild HÄR >>

150 g smör
3 st ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 pkt frusna blåbär, ca 250 g

Smält smöret. Låt svalna.
Vispa med elvisp samman smör, ägg och strösocker, ca 1 min.
Blanda äggsmeten med vetemjöl och vaniljsocker.

Häll smeten i en smord bakpappersklädd ugnsform, ca 25x35 cm
Strö ut de frusna bären över smeten.

Grädda mitt i ugnen i 200° i 25-30 min.

Låt blåbärskakan svalna lite och skär upp den i rutor. valfri storlek
Servera med tex vispad grädde.
_____________________________________________________
Fler recept med bär hittar du HÄR >>
________________________________________________________________________________

Busenkel blåbärskaka

Kom ni ihåg när jag skrev att jag hade proppat frysen full med bär (läs här >>) Det har blivit en hel del goda smoothies här hemma sedan dess. Det var ju det som var tanken när jag köpte alla bären. Trots en massa smoothiefrukostar så finns det en hel del bär kvar i frysen, så idag ska jag passa på att lägga upp receptet på en av mina favoritblåbärskakor. Den här blåbärskakan är busenkel att göra. Smält smör, ägg och socker vispas ihop med elvisp. Sedan blandar man ner mjöl och lite vaniljsocker. Kakan gräddas i en liten långpanna och innan den hoppar in i ugnen strör man ut ett paket frusna blåbär på toppen. Det är verkligen lättplätt! Ett barn i skolåldern klarar utan problem att baka denna kakan om ni skulle ha något baksuget barn där hemma. Kanske behövs det lite hjälp med att smälta smöret bara. Kakan blir lite kladdig och passar väldigt bra att servera med tex vaniljvisp eller en klick vispad grädde. Att den blir kladdig beror på att kakan inte innehåller något bakpulver. Jag återkommer med receptet senare under dagen. 
Nu finns receptet på blåbärskakan HÄR >>

måndag 23 februari 2015

Enkel fläskfilé i krämig vitlöks och persiljesås

Enkel fläskfilé i krämig vitlöks och persiljesås. På bilden serverad med CRASHED POTATOES >>
Vitkålssalladen hittar du HÄR >>

Ca 600 g fläskfilé
Salt/vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
2 dl vispgrädde
0,5-1 msk dijonsenap
0,5 dl hackad persilja

Putsa och skiva fläskfilén, ca 1 cm tjocka skivor
Bryn filén i stekpanna i en klick smör. Salta/peppra.
Pressa/blanda ner vitlöken.
Rör ner creme fraiche, grädde, senap, persilja. 
Smaka av med salt/vitpeppar. Låt småputtra några minuter.
(tillsätt några droppar soya om du vill ha mer färg på såsen)
_________________________________________________________________________________
Fler recept med fläskfilé hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

söndag 22 februari 2015

Crashed potatoes

Crashed potato - Superenkelt och jättegott tillbehör till grillat/stekt kött/fågel
Jag har inga exakta mått utan går på känn när jag gör dessa goda potatisar.
Använd gärna en potatis med tunt skal, tex delikatesspotatis.

Kokta potatisar med skal 
(kalla eller ljumna, går allldeles utmärkt att koka potatien dagen innan du tillagar den)
Smält smör
Salt/vitpeppar
Riven parmesanost

Lägg den kokta potatisen i en smord ugnsform/plåt.
Tryck till potatisen med tex en tårtspade, eller stekspade eller något annat platt.
Potatisen ska vara ca 1 cm tjock när den är tillplattad.

Pensla potatisen med smält smör. Salta/peppra.
Strö över tex riven parmesanost. (eller vad du önskar, LÄS HÄR >>)

Tillaga mitt i ugnen i 200° i ca 20 min
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Fläskfilé med crashed potatoes

Idag gjorde vi fläskfilé i krämig vitlöks och persiljesås. Perfekt rätt till söndagsmiddagen och passar utmärkt till veckans matlådor om man vill göra lite extra eller får mat över. Till fläskfilén gjorde vi crashed potatoes. Det är en supersmidig potatisrätt där man kan förbereda delar av tillagningen dagen innan om man vill. Eller använda kokta potatisrester. Det krävs minimal arbetsinsats och jag lovar att precis alla kan lyckas med denna potatisrätt.
Potatisen kan man krydda med sina favoriter till exempel vitlök, rosmarin, eller andra örter. Lagrad ost eller parmesan. Salt och vitpeppar och smält smör på toppen. Man tar det man gillar. Vill man inte ha en massa olika smaksättningar på potatisen så går det självklart bra med bara salt och vitpeppar också.
Receptet på potatisen och fläskfilén lägger jag upp här på bloggen senast imorgon. Vitkålssalladen på bilden hittar ni HÄR >>

lördag 21 februari 2015

Helt galet god glasstårta

Glasstårtorna som jag gjorde till fredagsmyset igår blev superduper mumsfilibabba goda!! Det blev en bit över så Melwin passade på att bjuda en kompis som kom hit för att leka idag. Han tyckte också att det var gott. Särskilt nougatsåsen som vi ringlade på toppen.
Även om Melwin ser något tveksam ut på just denna bilden så kan jag lova att båda killarna åt med stor aptit. Det blev rent på båda tallrikarna :) Jag ska ta en bit till sedan när jag orkar sa Melwin när jag ställde in den lilla biten glasstårta som blev över. Det är verkligen kul att bjuda barn på fika tycker jag. De är så ärliga, gillar de inte så brukar man få veta det. Antingen talar de om det eller ser man det på tallriken som de lämnar efter sig.
Den här glasstårtan är en riktig tiopoängare. Så lätt att göra och helt galet god. Jag sitter och jobbar med bilderna till detta receptet just nu så jag återkommer igen under eftermiddagen.
Nu finns receptet på daimglasstårta HÄR >>

fredag 20 februari 2015

Familjen annorlunda köper lösgodis

Nu ska det bakas fredagsmys. Kom ni ihåg när jag skrev om mina tankar om lösgodis. (läs här >>) Inte blev det bättre när jag såg familjen annorlunda igår. Världens sötaste lille kille provsmakade godis direkt ur godisbehållarna i butiken. Smaskigt så klart. Säkert inte lika kul för lillkillens mamma när allt detta hände medan ett kamerateam står och filmar. Jag skulle fått panik. Att ha ett kamerateam svansandes efter mig är absolut inte min grej. Jag föredrar att göra saker och ting så smidigt som möjligt och det tillåts ju knappast de familjer som är med i programmet. Men jag älskar verkligen familjen annorlunda. Så härliga och mysiga familjer som bjuder på sig själva. Jag är helt övertygad om att programmet har motbevisat många av de fördomar som finns om stora barnfamiljer och det tycker jag är det bästa av allt. En stor barnfamilj är ju faktiskt inte så speciellt annorlunda, bara lite större.
Ingredienserna på bilden ska jag använda till vårat fredagsmys. Jag skrev "baka" när jag började skriva detta inlägget men det jag ska göra är så enkelt att man knappt kan kalla det baka. Ni ska snart få se vad det blev. Länk till receptet läggs även upp på Madame Ediths facebooksida så fort inlägget är klart.
Nu finns receptet på daimglasstårta HÄR >>

torsdag 19 februari 2015

Tulpaner på bordet

Nystädat och en bukett tulpaner på bordet. Nu börjar det närma sig fredagsfeeling här hemma :) Jag brukar köpa snittblommor till helgen varje vecka. Ingen dyr och märkvärdig bukett utan en inplastad bukett från mataffären eller någon blombukett till bra pris som går att hitta i blomsteraffären lite då och då. Här där jag bor har en av våra två blomsteraffärer alltid, eller i alla fall ofta, bra pris på rosor. Så det brukar jag köpa. Men nu är det ju tulpantider så då blir det tulpaner. När jag stod och fixade med denna buketten minns jag att för några veckor sedan beställde jag tulpaner från grannens son. De sålde blommor för att tjäna pengar till en klassresa. Så senare idag droppar det nog in en tulpanbukett till här i huset. Det kan ju knappast blir för många, eller hur.

onsdag 18 februari 2015

Inredningsglimt

Jag vet att det är flera av er som saknar mina blogginlägg som innehåller inredning av olika slag. Det blir inte lika många inredningsinlägg i bloggen nu som tidigare eftersom det hämmade mig på olika sätt. Jag har ju skrivit om det tidigare i bloggen så jag tänkte inte skriva så mycket mer om det. Men det är ju inte meningen att det inte ska visas upp något alls från vårt hem, tanken är att det ska komma lite bilder då och då. Idag var det dags för en liten inredningsglimt tyckte jag. Så medan jag fick städhjälp av mina tjejer här hemma passade jag på att knäppa av en bild.
Fönstret i väggen satte vi in mellan matsalen och vardagsrummet för många år sedan och jag är lika nöjd med det än idag :)

Soppbröd

 Soppbröd - Eller helt enkelt ett väldigt gott och smakrikt bröd som man kan äta när som helst :) 12 st
Tips! Hoppa över flingsaltet och servera brödet med rökt saltrulle som pålägg, mycket gott.

Deg:
1,5 dl mjölk
1 dl vatten
2,5 msk rapsolja
0,5 msk honung
25 g jäst
1 tsk salt
Ca 6 dl vetemjöl

Fyllning: 50 g smält smör, Flingsalt, Frusna Italienska örter, se bild!
(pensla med ägg)
_________________________________________________________________________________
Värm mjölk, vatten, olja och honung till fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite degspad.
Tillsätt resten av degspadet, salt och vetemjöl. Arbeta ihop degen
(när degen släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom)
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Knåda degen. 
Kavla ut degen på mjölat bakbord. Rektangel ca 30x45 cm.
Pensla smält smör på degen. Strö ut salt och örter.
(mängd efter eget tycke och smak, några nypor flingsalt och några matskedar örter är ganska lagom)
Rulla ihop degen på långhållet som en rulltårta.

Skär rullen i 12 st bitar. Tryck till i mitten av varje bulle, se bild!
Låt bullarna jäsa på ugnsplåt under bakduk i 30 min.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 12 min.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

tisdag 17 februari 2015

Bröd med frusen kryddblandning

Idag blev det soppa till lunch hemma hos oss. Till soppan passade jag på att göra ett smakrikt bröd. Degen kavlade jag ut till en rektangel och sedan penslade jag degen med smör och strödde ut flingsalt och färdighackad frusen kryddblandning. Kryddblandningen bestod av en mix av bladpersilja, oregano och salvia. Smidigt att använda frusna kryddor tycker jag istället för att köpa flera krukor färska kryddor bara för att baka bröd med. På hälften av bröden hoppade jag över flingsaltet. De bullarna åt vi ikväll med skivad saltrulle på. Också väldigt gott. Jag ska arbeta klart med det receptinlägget tills imorgon så det borde dyka upp här på bloggen någon gång under förmiddagen, hoppas att vi ses imorgon igen.
Nu finns receptet att hitta HÄR >>

söndag 15 februari 2015

Lättbakade semlemuffins

Idag blev vi överraskade av bästa mormor, min mamma, med semlemuffins. De var sååå goda! Lika goda som vanliga semlor fast mycket smidigare och de går betydligt snabbare att göra än de klassiska vetebrödssemlorna. Det här är verkligen ett sådant bakverk som passar in här på Madame Edith. Inget krångel fast väldigt gott, ungefär så tänker jag.
Självklart har jag fått receptet av mamma så just nu arbetar jag med att fixa ett inlägg med de här goda semlemuffinsen. Jag återkommer med fler bilder och receptet.

fredag 13 februari 2015

Krossar digestivekex

Just nu håller jag på att krossa digestivekex. Denna gången använder jag en mortel att krossa kexen med, det funkar bra men man får krossa några kex i taget, annars får de inte plats. Kexen ska jag använda till en cheesecake på alla hjärtans dag imorgon. En riktigt lättbakad variant är det, jag tror knappast att man kan göra cheesecake på enklare sätt faktiskt. Kanske har någon av er redan gjort denna cheesecake som jag ska göra? Det är en gammal goding här från bloggen. (Ni hittar det receptet HÄR >>) I det receptet står det blåbärssylt men denna gången använder jag hallonsylt. Det går lika bra det. Det viktigaste är att man använde en sylt av god kvalitet. Alltså ingen lågprisvariant eftersom de innehåller så lite bär. En smakrik sylt med mycket bär blir allra bäst. 
Fler tips från köket hittar du HÄR >>

onsdag 11 februari 2015

Fisksås

Fisksås med gräslök - Mycket god och lätt att göra - Passar till de flesta fisksorterna
(detta recept ger drygt 5 dl färdig sås)

3 dl creme fraiche, 34 %
1 dl mjölk
1 dl vatten
Ca 1 dl hackad gräslök
1 st fiskbuljongtärning
Salt/vitpeppar
Maizena redning  BILD >>

Koka samman samtliga ingredienser till såsen under omrörning.
När fiskbuljongen smält smakar du av med salt och peppar.
Rör ner maizena redning tills såsen blir så tjock du önskar.

På bilden ser du inkokt lax, RECEPT HÄR >>
(denna gången tog jag lite extra lök och hoppade över dillen och morötterna, det går också bra)
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Inkokt laxfilé med få ingredienser

Hemma hos oss blir det lax idag. För det mesta brukar jag tillaga laxfiléer i ugnen med en god sås över. Det är ju både smidigt och gott. När jag inte gör på det sättet så brukar jag göra inkokt lax, det är också väldigt smidigt. Man kokar upp vatten, vitvinsvinäger, kryddor och lite grönsaker och sedan häller man det uppkokta vattnet med grönsakerna över laxfiléerna. När laxen legat och gottat sig ett par timmar i vattnet, lagen som det kallas, så är den klar. Jag brukar använda detta receptet >>. Har man inte allt det hemma så kan man göra en variant med färre ingredienser som också blir god. Lök är dock ett måste tycker jag. Det är den varianten med få ingredienser som jag gör här hemma idag.

måndag 9 februari 2015

Tilde har bakat

Här njuter vi av sportlov denna veckan. Skönt tycker både jag och barnen. Idag har vi haft det väldigt trevligt och blivit bjudna på gofika av Tilde :) Tilde syns i mitten av bilden. Hon gillar att baka, allra helst utan mamma i köket. 
Idag bjöd hon på muffins med chokladfrosting, till vänster i bilden. Det fanns inte tillräckligt med florsocker i skafferiet så hon rörde ner det florsockret som fanns och blandade även i lite strösocker och vaniljsocker i frostingen. Kul att hon kom på en egen lösning på hur hon skulle göra. Hon utgick från detta receptet >> Bakelserna till höger på bilden har Tilde också gjort själv. De bjöd hon familjen på i helgen. Botten är vanlig rulltårta >> och vispad grädde och hallon på toppen. Mums!

fredag 6 februari 2015

God köttfärslimpa

Idag gjorde vi en god köttfärslimpa till middag. Inne i köttfärslimpan gömde sig lite apetina, jag är smått galen i den osten (bild på apetinaosten som jag brukar använda hittar ni HÄR >>) den passar till så mycket. Både att äta som den är, smälta eller att smaksätta såser med. Riktigt god på pizza är den också. Runt köttfärslimpan lindade vi bacon, det gör så mycket för smaken på köttfärslimpan tycker jag. Och så blir den extra saftig och god. Mumsfilibabba blev det kan jag lova och maten gillades av alla här hemma, stor som liten. Imorgon kommer fler bilder och en utförligare beskrivning. Vi ses snart igen.

torsdag 5 februari 2015

Nutellans dag

För er som ska fira nutellans dag - 3 lättbakade tips
På bilden ovan ser ni nutellabakelser med smördeg och nutella

Det här är en bakelse med sockerkaka, grädde och nutella
Baka sockerkakan själv eller använd färdig från butiken.

Och det här en riktigt god kladdkaka med nutella
Har ni inte provat att baka den så passa på nu. Mumsig!

Ricekrispies bakelse

Ricekrispies - bakelse - minipavlova (detta recept ger 6-8 st bakelser)
OBS! Börja med att göra ägg och smörkrämen - RECEPT HÄR >>

Marängbotten
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker
3 dl rice krispies

Vispa äggvitor och strösocker tjockt med elvisp.
(det är klart när bunken går att vända upp och ned utan att marängen trillar ur)
Blanda försiktigt ner ricekrispies.
Klicka ut små marängbottnar på en bakpappersklädd plåt.
(6 st medelstora eller 8 st lite mindre)

Grädda mitt i ugnen i 125° i 1 timme.
______________________________________________________
Garnering
Ägg och smörkräm, se ovan!
4-5 dl vispad grädde
Valfria bär

Fördela den kalla smörkrämen på de avsvalnade marängbottnarna.
Toppa med vispad grädde och valfria bär.
(snyggast med färska bär men upptinade frysta bär funkar det med)
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

onsdag 4 februari 2015

Frys in råa köttfärsbiffar

Jag fryser ofta in råa köttfärsbiffar - Supersmidigt

Gör köttfärssmeten efter DETTA RECEPTET >>

Forma till biffar. Lägg dem på ugnsplåt eller skärbräda.
Lägg ev. på bakpapper - Tänk på att plåten ska få plats i frysen

Ställ in biffarna i frysen. 
Styckfrys tills biffarna frusit på ytan, ca 30-60 min
Paketera därefter biffarna i fryspåsar.

Låt sedan valfritt antal biffar tina på en tallrik i kylen. 
Tina i kylen tex. på morgonen. Stek biffarna till lunch (el. kväll)
Ska biffarna tina snabbare så kan de tina i rumstemperatur.

Stek de upptinade biffarna i smör, ca 3-4 min/sida

______________________________________
_________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>



Följ mig gärna på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

tisdag 3 februari 2015

Att driva en blogg är kanske världens mest ensamma sysselsättning?

Några hälsningar fick jag igår men jag hade hoppats på många fler. Att blogga är nog en av de mest ensamma sysselsättningarna man kan ägna sig åt. Men också den friaste, så fördelarna är större tycker jag trots allt. Men just känslan att jag inte är helt ensam här inne på bloggen är ju trevlig. Statistiken visar att ni är många som håller mig sällskap här inne om dagarna men när jag bara ser det med siffror så känns det ändå bara som en siffra. Jag har svårt att föreställa mig att det verkligen är en person bakom varje siffra. Fast jag vet att det är det. Kommentarer är kul att få. Så tveka inte att lämna små spår efter er. Alla, och då menar jag precis alla är välkomna att följa mig och min blogg. Oavsett om man lämnar kommentarer eller ej. Vill man kika in här utan att lämna spår så är det självklart också helt okej. Jag vet även att ni är flera som har lämnat kommentarer utan att få något svar, (jag har skrivit om det HÄR >>) att ni tycker att jag själv är urkass på att skriva i kommentarsfältet har jag full förståelse för. De spamkommentarer jag varit utsatt för har nu blivit färre. Så jag hoppas nu på att kunna hålla bättre ordning även på kommentarer som ställs bakåt i bloggen.
På bilden ser ni vad jag sysslar med idag. Jag ska fylla frysen med köttfärsbiffar. Eget halvfabrikat fast hemgjort kanske man kan säga. Mer om det i nästa inlägg.
Nu hittar ni tipset om köttfärsbiffarna HÄR >>

söndag 1 februari 2015

Fläskytterfilé i krämig sås

Fläskytterfilé i krämig sås som smaksätts med smaksatt färskost
(detta recept räcker till ca 4 port)

500 g fläskytterfilé
1 st röd paprika
Salt/vitpeppar
Ca 2 dl creme fraiche, 34%
0,5 dl mjölk
1 förp. färskost vitlök/örter, ca 125 g

Putsa och skiva fläskytterfilén i tunna skivor, ca 0,5 cm tjocka
Strimla paprikan.
Bryn filéerna och paprika i en klick smör. Salta/peppra.
Vispa ihop creme fraiche, mjölk, färskost. Häll såsen över köttet.
Låt sjuda i några minuter. (tillsätt ev. lite soya om du vill ha mer färg på såsen)

Servera med tex. hasselbackspotatis >> och grönsallad
_____________________________________________________
Fler recept med fläskytterfilé hittar du HÄR >>
______________________________________________________