onsdag 31 december 2014

Tips på smidig dessert

Har ni inte bestämt vad ni ska servera som dessert ikväll så kan jag tipsa er om denna vita chokladkrämen. Den är jättelätt att göra och blir tillsammans med färska bär (det brukar gå att få tag på färska bär till alla större helger) en riktigt festlig och god nyårsdessert. 
Med detta tips önskar jag er gott slut och ett riktigt gott nytt år ♥

tisdag 30 december 2014

Knäcksås

Knäcksås - Glassåsen som jag skrev om i förra inlägget - HÄR >>
Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>

Recept
1 dl mandel
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Hacka mandeln grovt 
Rosta i torr panna tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker, vaniljsocker
Låt småkoka tills gyllene färg, ca 10 min.
Blanda ner rostad mandel

 Ringla kolasåsen ljummen över vaniljglass 
och toppa ev. med lite flingsalt (valfritt)



Läs mer om knäcksåsen i detta inlägget >>

__________________________________
________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

måndag 29 december 2014

Dagens efterrätt

Jag fick en himmelskt god kolasås av min mamma som jag och pojkarna ska äta till efterrätt idag. Ja, jag vet att den är himmelskt god för jag har tjuvsmakat :D Tjejerna är iväg på annat håll idag, maken jobbar och jag, Melwin och Ludwig käkar glass. 
Jag har precis plockat fram kameran för att fota och det får nog gå snabbt för pojkarna ser väldigt sugna ut. Visst är det trist att behöva vänta medan mamma springer runt med kameran men den här glassåsen måste bara få hoppa in här i bloggen. Återkommer med kanske något sämre bilder än vanligt (svårt att stressa fram bra bilder) och ett riktigt bra recept på glassås.

Nu finns receptet på glassåsen HÄR >>

söndag 28 december 2014

Nytt potatisrecept på gång

Nu är det ett nytt potatisrecept på gång till bloggen. Denna gången har jag gjort potatisrosor av vanlig fast potatis. Det är verkligen hur enkelt som helst och ändå ser det både lyxigt och vackert ut. Allt som behövs är potatis, salt och vitpeppar, en osthyvel och riven parmesanost om man vill ha det. Och så tillagar man dem i muffinsformar i en muffinsplåt. Det tar lite tid att hyvla potatisen annars är det faktiskt lätt som en plätt. Hela receptet och fler bilder lägger jag upp på bloggen imorgon. Hoppas att vi ses då.

Lingonparfait med pepparkakskross

Lingonparfait med pepparkakskross - En lyxig parfait som är jättelätt att göra :D

4 st äggulor
1 dl florsocker
1,5 dl rårörda lingon
4 dl vispgrädde
Ca 100 g krossade pepparkakor

Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon.
(färdiga rårörda lingon finns att köpa i livsmedelsbutiken,
eller kan du blanda egna enligt anvisningarna på det frusna lingonpaketet)
Vispa grädden ganska hårt och blanda den med lingonsmeten.
Häll 1/3 av smeten i en avlång plastfolieklädd brödform.
Strö på hälften av pepparkakskrosset, sedan ytterligare 1/3 smet.
Häll på resten av pepparkakskrosset, avsluta med ett lager smet. 

Täck formen med plastfolie och ställ i frysen i ca 4 timmar, eller längre!

Låt tina i rumstemperatur i ca 30 min.
Servera lingonpairfait med varm kolasås.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

lördag 27 december 2014

Madame Edith på Instagram

Nu finns jag på Instagram. Där heter jag madameedithblogg och alla som vill är varmt välkomna att följa mig. Jag har varit lite tveksam till Instagram tidigare eftersom jag vill lägga all min tid på bloggen. Den är absolut viktigast för mig. Men nu när jag kommit igång med Instagram känns det riktigt roligt och jag tror att det kan bli ett bra komplement till bloggen istället för att den stjäl tid från den. Och för er läsare blir det ju lite extramaterial som kan vara kul att se och tanken är att ni även ska få ta del lite mer av mitt privata jag. I bloggen känns det som att jag står på en scen som jag skrivit om tidigare (LÄS HÄR >>) på instagram känns det på ett annat sätt tycker jag. Där kommer jag att vara lite mer spontan och dela med mig av nuet på ett annat sätt, i bloggen krävs mer planering.

fredag 26 december 2014

Julens dessert

Det här var desserten som jag skrev om i förra inlägget. Jag gjorde den för allra första gången nu i julhelgen efter ett tips jag fick. Den var helt fantastiskt god men höll ihop fantastiskt dåligt när man skar upp den. Eftersom de krossade pepparkakorna skulle fördelas över hela lager 2 och hela lager 4 så höll inte skivorna ihop när jag skar upp den. Jättetrist men det gick att dölja med kolasås som jag ringlade över varje portion. 
Nästa gång kommer jag inte att fördela de krossade pepparkakorna precis ända ut till kanten utan där får själva parfaiten frysa samman och bilda väggar som håller ihop. Pepparkakssmulorna blir då en liten överraskning som man ser först när man skär upp den.
Receptet ska ni få alldeles snart.
Nu finns receptet HÄR >>

Julmaten från julafton

Hur har ni det i julfirandet? Vi har det bara bra, barnen har fullt upp med alla presenter de fick i julklapp så det är ganska tyst och lugnt i vårt stora hus idag. Jag själv har börjat fixa med Instagram åt bloggen. Jag vet ju att ni är många som önskat att följa mig även där så det kändes som det var dags nu. Det ska bli kul med lite nytt inför det kommande året. Detta återkommer jag mer om i ett separat inlägg lite senare.
Julafton firade vi hemma hos mina föräldrar, med oss till julbordet hade vi en ugnsomlett med champinjonstuvning. 
LÄNK TILL RECEPTEN HITTAR DU HÄR >> (ugnsomelett och champinjonstuvning)
Jag knäppte av bilder på några andra godsaker på julbordet också. Jag fick inte med allt men ni får i alla fall en liten glimt av julbordet och så fick den lille tomten vara med på denna bilden också. Min egen lille tomtenisse ♥ Fortsatt trevlig julhelg, jag återkommer i nästa inlägg med en dessert jag gjorde till vårat julfirande också. Det var första gången jag gjorde den efter ett tips jag fick. Den smakade fantastiskt men det är en liten ändring jag ska göra tills nästa gång jag gör den, berättar mer sedan.

onsdag 24 december 2014

God Jul

Just nu önskar jag att jag kunde hoppa in i min dator och hoppa ut hemma hos er. Jag skulle så gärna vilja ge er största julkramen och tacka er för det här året. Det är ni som gör bloggandet roligt. Nu har jag bloggat i tre år och som jag minns det har jag aldrig tidigare känt sådan glädje med bloggen som jag gör nu. Jag älskar att blogga och jag klurar på nya inlägg i stort sett hela tiden. Att ha sin hobby som jobb är en dröm för många och jag bestämde mig för att uppfylla min dröm, det har jag inte ångrat en sekund. Det passade i mitt liv just här och nu att våga ta det steget.
Jag önskar er alla en God Jul och en riktigt fin dag med nära och kära. Vill någon skriva till mig på min mail madame-edith@live.se så lovar jag att svara när de små somnat senare ikväll. 
Puss och kram och största julkramen från mig ♥

måndag 22 december 2014

Choklad som smält över vattenbad

Då var bananfudgen kokad och står i kylen för att stelna. Jag har nu börjat med nästa godsak, chokladen har jag smält över vattenbad. Därefter ska jag bara blanda ner en påse jordnötter i chokladen och breda ut blandningen på ett bakplåtspapper. När chokladen stelnat skär jag upp den i rutor, lätt som en plätt. Perfekt när man inte hinner göra julgodis men ändå vill bjuda på något hemgjort. Och gott är det med :) Exakt recept på både bananfudgen och jordnötsbräcken kommer att läggas upp här på bloggen, men det måste stelna först.

Bananfudge med Melwin

 Idag ska jag baka julgodis med den här coola grabben :) Det händer allt mer sällan att Melwin vill göra mig sällskap i köket, jättetråkigt tycker jag men förstår att det finns annat som är roligare. Tex. att hoppa i mammas och pappas säng, som man inte får fast man gör ändå eller spela innebandy inne så att mamma blir galen. Ja, jag blir galen när en innebandyboll flyger runt mitt huvud hela tiden. Galen men jag älskar alla mina barn ändå, det är väl så det är att vara mamma. Denna gången lockade det i alla fall lite att vara med i köket eftersom det är Melwins favoritgodis vi ska göra idag.
Vi ska göra bananfudge som vi gör på skumbananer och vit choklad. Hur gott som helst. Om vi lyckas hålla oss från att inte käka upp alla idag så ska vi bjuda på bananfudge på uppesittarkvällen imorgon. Då spelar vi bingolotto med nära och kära och tjuvöppnar ett varsitt paket. Nästan lika trevligt som självaste julafton :) Jag kommer även att göra fler godissorter tills imorgon så fler godisrecept kommer att dyka upp här på bloggen idag och imorgon. Det innebär lite fler inlägg än vanligt, så kika gärna in flera gånger under dagen. Vi ses snart igen!

lördag 20 december 2014

Godaste tårtan

Här har vi kalasat lite i eftermiddag, det var jag som firades ännu en gång av nära och kära. Inte klokt vad mycket smaskens det blivit på sista tiden och snart är det julafton med ännu mer gottigheter. Denna gången var det min syster som stod för tårtan, hon gjorde min favorittårta med after eight. Den är sååå god, faktiskt den godaste tårta jag vet! 
Jag kommer att lägga upp receptet på tårtan imorgon i fall någon av er vill baka den till jul, för den här tårtan passar perfekt som jultårta. Och inte supersvår att göra heller. Förutom spritsandet av grädden, det gör inte jag så snyggt som min syster gör men det blir gott ändå.

Enkelt julgodis

Enkelt julgodis som du rör ihop på några minuter - Lätt som en plätt :D

200 g mjölkchoklad, tex marabou
3 dl cornflakes
2 dl russin

Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad.

Blanda ner cornflakes och russin i den smälta chokladen.
Klicka ut valfria stora chokladbitar på ett bakplåtspapper, ca 15 st
Låt stelna i kylskåp.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Facebookgruppen växer

Då var det snart dags att fylla på med ett julgodis till här på bloggen, denna gången är det en lättbakad liten godbit med russin i. Antingen gillar man russin eller inte, jag gillar russin. 
Julgodis behöver ju inte alls vara krångligt att gör, smälta lite choklad och röra ner det man gillar. Jag måste säga att jag blev så glad igår efter all respons jag fick på nutellacrispen. Receptet la jag upp i ett forum och det var hur många som helst som skrev att de skulle testa att göra godiset. Och idag upptäckte jag att jag fått många nya följare på facebook, så kul!! Alla är välkomna att följa mig där och dela mina recept med era vänner hur mycket ni vill.

torsdag 18 december 2014

Recept och bild på julgodiset kommer imorgon

Här är det nattsvart ute just nu och mörkret kom vid tvåtiden i eftermiddag, strax efter jag gjorde förra blogginlägget. Så det blev inte alls som jag ville. Julgodiset hann inte stelna så fotograferingen är uppskjuten tills imorgon förmiddag. Väldigt trist men ljusa bilder är viktigt och liksom min röda tråd här i bloggen. Vi ses så fort det blir ljust imorgon igen.

Ett smaskigt julgodis med nutella

Här bakas det julgodis idag :D Först ut blir ett lite extra lyxigt och gott julgodis med nutella, nougat och mjölkchoklad. Och så lite krisp genom att blanda i cornflakes. Smarrigt värre kan jag lova! Jag har just smälta samman allt och det står nu i kylen och stelnar. Batteriet till kameran är på laddning så jag hoppas att både godiset och batteriet är klart innan det blir för mörkt. Jag vill provsmaka och blogga om det här godiset idag för jag har fler godsaker på gång. Nu håller jag tummarna för att det blir som jag vill och hoppas på att vi ses om en stund igen.
Nu finns receptet HÄR >>

Ägghalvor med handskalade räkor

Goda och fina ägghalvor gör man enkelt genom att dela ett kokt ägg på mitten, ett längsgående snitt. Spritsa eller klicka ut lite majonäs på varje ägghalva och dekorera med två handskalade räkor och en liten dillkvist. Eller persilja som jag tog denna gången. Lyxigt och verkligen enkelt. Ägghalvorna kan man lägga ut på ett fat fyllt med finhackad isbergssallad för att göra ett extra festligt upplägg. Passar bra på julbordet eller på påskbuffén.

onsdag 17 december 2014

Ett förtydligande

Att öppna kylen på morgonen och bli påmind om att det finns en bit tårta kvar efter gårdagens födelsedagsfirande, det är en trevlig känsla :) Tårtan kommer från vårt lokala bageri, väldigt lyxigt med köpt tårta tycker jag som bakar allt fikabröd här hemma själv i vanliga fall. 
Jag gissar att det var flera av er som undrade vad jag menade i gårdagens inlägg där jag skrev att jag hellre pratar inför människor än med människor. Kanske var det någon som kände igen sig och visste precis vad jag menade? 
Man skulle lika gärna kunna byta ut ordet "hellre" mot "jag känner mig säkrare". Hellre valde jag att skriva för att en osäker situation är oftast en situation man undviker. Det här är nog ganska ovanligt tror jag, att man känner sig säkrare när man talar inför människor än minglar runt bland människor. Jag har egentligen inga problem att prata med människor och tycker oftast att det är trevligt, jag har ju arbetat i butik i herrans massa år. Det har ju gått bra. Men där är jag ju i min arbetsroll och då kan man likna det med att tala inför människor, även om det inte är på en scen jag står. Där har jag en given roll och det gör mig trygg. Jag skulle kunna skriva mycket mer om det här men med risk för att det bara blir en massa konstigt svammel väljer jag att runda av här.
Jag vill bara att ni ska veta att jag pratar gärna med människor jag möter men det är ytterst sällan jag som tar första steget. Och det beror just på osäkerhet precis som många av er känner när ni står och pratar på en scen inför folk.

tisdag 16 december 2014

Idag fyller jag år!

Idag fyller jag 38 år, jag skäms inte ett endaste dugg för min ålder och kanske var det någon som hade funderat på hur gammal jag är :) Så nu vet ni det. 38 år och jag har uppfyllt i stort sett allt jag verkligen drömt om i livet. Många barn, jag har ju fem stycken. Stort hus som jag kan forma helt och hållet efter mina egna idéer. En snäll man som hjälper mig att förverkliga alla idéer och står ut med mig och alla mina planer. Jag är en social men introvert människa som värderar egentid väldigt högt, det är då jag får alla mina idéer. I mitt fall betyder introvert inte att jag är blyg. Tvärtom tror jag att många upplever mig som väldigt oblyg men jag pratar hellre inför människor än med människor. Med undantag av dem som står mig nära, de pratar jag ju så klart gärna med. Och det är när jag är med dem som jag kallar mig social. För fikamys med nära och kära det tycker jag är väldigt trevligt och då sitter jag gärna i timmar och pratar. En annan dröm som jag uppfyllt i livet är mitt företagande, jag är så sjukt nöjd och glad att jag vågade ta steget och starta upp mitt företag. En riktig utmaning som stundtals fått mig att fälla en och annan tår men som känns så rätt för mig.
I framtiden hoppas jag på att kunna resa lite mer, barnen har ju blivit större och därmed blir det lättare att vara på resande fot. Så det hoppas jag på och ser jag fram emot.
Den fina prickiga kakburken på bilden fick jag av barnen idag, den ska jag snart fylla med något gott :)

måndag 15 december 2014

Kringlor med kokt potatis

Kringlor med kokt potatis - Ett kul sätt att ta till vara på överbliven kokt potatis (ca 30 st)
Idé och recept fick jag från boken "Sju sorters kakor" Extern länk till produktbild hittar ni HÄR >>

100 g smör
1,5 dl riven kokt kall potatis
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
(frivilligt 3 st rivna bittermandlar)
Pärlsocker

Rör smöret smidigt och tillsätt potatis, vetemjöl och bakpulver.
(och bittermandel om så önskas)
Rulla ut degen till smala längder. Dela dem i ca 15 cm långa bitar.
Forma till kringlor. Vänd kringlorna i pärlsocker.

Grädda på bakpappersklädd plåt mitt i ugnen i 175° i ca 10 min.
_____________________________________________________
________________________________________________________________________________

söndag 14 december 2014

Festliga prinskorvar

För att få julfina och extra festliga prinskorvar kan man skära ett kryss i varje ände av prinskorven innan stekning. Då spricker korven upp när man steker dem och de ser extra fina ut. Enkelt och väldigt fint tycker jag. Denna gången skulle absolut Melwins lille tomte vara med på bilden. Så där fick han stå och kika på prinskorvarna under sin luva med några tomater som sällskap vid sin sida. Melwin har pysslat ihop tomten helt själv och visst blev den fin :) 

Spröda fudge

Spröda fudge - En söt och god fudge som smälter i munnen - Perfekt på gottebordet :D

50 g smör
5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
0,5 dl kakao
2 dl havregryn

Småkoka smör, socker, grädde & kakao under omrörning i 10 min.
Drag kastrullen åt sidan. Rör lite då och då. Låt svalna i 5 min.
Blanda ner havregryn.

Häll upp i en bakpappersklädd form, ca 30X25 cm
Låt stelna i kylskåp och skär eller bryt sedan upp i rutor, ca 50 st
_________________________________________________________________________________
Fler recept på julgodis hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Laxpasta med citronsmak

Snabb laxpasta med citronsmak (detta recept ger ca 6 port)
Snabbt - Gott - Enkelt

OBS! Börja med att koka 6 portioner spaghetti

Recept
Ca 2 dl champinjoner
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl vatten
2 dl creme fraiche, 34%
1 fiskbuljongtärning
Ca ½ pressad citron
salt/vitpeppar
500 g laxfiléer, tex 4 portionsbitar

Gör så här:
Dela och bryn champinjoner i en klick smör.
Häll på grädde & vatten. Lägg i buljongtärningen och låt smälta.
Rör ner creme fraiche. Smaka av med citron/salt/vitpeppar.

Skär eller klipp laxfiléerna i tärningar. Lägg i tärningarna i såsen.
Lägg på lock. Låt småputtra på medelvärme ca 5 min.
(när laxen är ljusrosa in till mitten är det klart)

Blanda laxsåsen med den kokta spaghettin. 
Lägg upp på ett stort fat och strö ev. över hackad dill.

*Få fler tips om enkla recept - Följ Madame Edith på facebook HÄR >>
Instagram @madameedithblogg HÄR >>
______________________________________________________
Fler recept med lax hittar du HÄR >>
Fler pastarecept hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

lördag 13 december 2014

Daimsnittar

Daimsnittar - Kolasnittar fylld med daimbitar - Ett recept ur kategorin EDITHS BÄSTA >> (ca 20 st)

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 st dubbeldaim, se bild!

Rör ihop smör och socker. 
Blanda sedan in vetemjöl, sirap, vaniljsocker och bakpulver.
Hacka daimen i små bitar och blanda in i degen.

Dela degen på mitten och rulla ut två fingertjocka längder.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Tryck till längderna lite lätt.

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 15 min.

Skär de varma längderna i sneda bitar och låt kallna.
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Nytt recept på gång

Nu har jag lagt in två recept på smaksatta kolasnittar här på bloggen. Båda sorterna smaksattes med klassiska julsmaker, kolasnittar med pepparkakskrydda HÄR >> och kolasnittar med saffran HÄR >>  Det finns ju fler sätt att smaksätta kolasnittar på om man inte vill ha just julsmak. I dagens blogginlägg ska ni få receptet på kolasnittar med daim, det är väldigt gott!! Återkommer senare under dagen med bild och recept.

fredag 12 december 2014

Kolasnittar med pepparkakskrydda

Kolasnittar med pepparkakskrydda - Goda kolasnittar med julsmak (ca 30 st)

Recept
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Rör ihop smör och strösocker 
Arbeta in de övriga ingredienserna
Dela degen i tre delar. Rulla ut till fingertjocka längder.
Lägg dem på pappersklädd plåt. Tryck till lite.
(grädda ev. på två plåtar då kakorna flyter ut lite under gräddningen)

Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 15 min.

Skär de varma längderna i sneda bitar. Låt kallna

_________________________________
____________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

torsdag 11 december 2014

Potatisgratäng som ser ut som janssons frestelse

Igår när jag gjorde janssons frestelse så passade jag på att göra en mer barnvänlig variant också. Säkert många barn som gillar janssons men mina gör det inte. Jag gjorde helt enkelt en potatisgratäng med potatisstrimlor istället för skivor och toppade den på samma sätt som man gör med janssons frestelse. Det gillade barnen :D 
Mitt recept på potatisgratäng hittar ni HÄR >> 

onsdag 10 december 2014

En mojäng till janssons

Idag är det dags för mitt recept på janssons frestelse att få hoppa in här i bloggen. Mojängen som ni ser på bilden, (jag vet inte vad den kallas, vet ni?) hur som helst var jag hemma hos mamma och pappa igår och lånade den till dagens blogginlägg. Den är helt perfekt att använda till janssons frestelse, har man en sådan kan man verkligen kalla janssons för lättlagad mat. Man lägger skalad potatis i mojängen och sedan vevar man runt och ut kommer perfekta strimlor. Det finns ju flera sätt att strimla potatis på men det här är det bästa sättet tycker jag.
Det är inte särskilt dyrt heller att göra janssons frestelse. 1 kg potatis, 2 st gula lökar, 1 st trea vispgrädde, 1 burk ansjovisfiléer, lite ströbröd och några klickar smör, det är allt som behövs till en medelstor gratängform. Det räcker till ca 5-6 personer, beronde på vad som serveras till.
Ett exakt recept och bild på den färdiga janssons frestelsen dyker upp senare under dagen, vi ses snart igen!

måndag 8 december 2014

Kålpudding - Svensk husmanskost

Kålpudding - Svensk husmanskost när den är som allra bäst 
Lätt att tillaga och mycket gott (ca 6 port)

Recept
1 st köttbullesmet på 1 kg blandfärs RECEPT HÄR >>
1 st vitkålshuvud, ca 1,5 kg
0,5 dl sirap
Salt/vitpeppar

Blanda köttfärssmeten Recept i länken ovan!

Skär vitkålen i bitar. Smörstek dem mjuka
Häll på vatten lite då och då under stekningen, ca 1 dl
Salta/peppra. Rör i sirap. Låt sjuda några minuter

Fördela hälften av vitkålen i smord ugnsform
Bred ut färsen över kålen 
Avsluta med resten av kålen över färsen
Tillaga mitt i ugnen i 175° i ca 45 min

Servera med kokt potatis, lingonsylt 
och gräddsås RECEPT HÄR >>

______________________________________
Fler recept med köttfärs hittar du HÄR >>
Ekonomitips om mat hittar du HÄR >>
_______________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>


För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

fredag 5 december 2014

Rosenbröd

Rosenbröd - Detta recept ger 32 st rosenbröd
En lite mindre variant av fralla som passar till soppa eller som kuvertbröd eller på buffé

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
12 - 13 dl vetemjöl
(plus lite mjöl till utbaket)
(toppas med uppvispat ägg och sesamfrön)

Smält smöret. Häll på mjölken och låt bli fingervarmt =37°
Rör ut jästen med lite av degspadet. 
Häll på degspadet och övriga ingredienser. Arbeta ihop degen.
Låt jäsa i degbunken under bakduk i 30 min.

Knåda degen på mjölat bakbord. Arbeta ut 32 st bullar. 
(dela tex degen i 4 delar och varje del i 8 bitar = 32 st. Degbullarna blir lite större än golfbollar)  
Lägg bullarna på två bakpappersklädda plåtar. 
Klipp ett kryss i varje bulle. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 8 min.
Låt svalna på galler utan bakduk.
______________________________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

torsdag 4 december 2014

Kuvertbröd - Buffébröd

Jag förbereder just nu ett nytt receptinlägg till bloggen och denna gången kommer jag att lägga upp receptet på dessa små godingar. Det är en typ av kuvertbröd som kallas för rosenbröd. Rosenbröden är ganska små. De passar bra att servera på en liten tallrik på en middagsbjudning, gärna med hemgjort smör till (recept här >>) eller kan man servera dem på en buffé eller tex. på julbordet till dem som vill ha ljust bröd till julmaten. Jag brukar låta bröden svalna på ett galler utan bakduk eftersom de då får en lite hårdare skorpa. Topparna på bröden får man genom att klippa med en sax. Väldigt enkelt! Återkommer med receptet.

onsdag 3 december 2014

Ugnsomelett med champinjonstuvning

Idag har jag stått och rullat köttbullar och lyssnat på julmusik. Det blir ju liksom roligare med bra musik i bakgrunden och så hade jag trevligt sällskap av min lille hjälpreda Ludwig i köket idag. Han gillar verkligen att vara med bland bunkar och kastruller, smaka, baka, kladda och kavla, det är nog det han gillar allra bäst. Köttbullarna gjorde jag i ugnen (RECEPT HÄR >>) och till köttbullarna gjorde jag en ugnsomelett med champinjonstuvning. Såå gott!!
Ugnsomelett är mittemellansvårt att göra. Följer man receptet fullt ut så misslyckas man inte, men det är verkligen viktigt att göra precis som det står. Särskilt med mjölkmomentet.
Det här är den typen av omelett som man brukar bli serverad vid större julbord på restauranger och värdshus. Helt klart den godaste omelettvarianten om ni frågar mig. Lika god med både champinjonstuvning och räkstuvning. Och vet ni vad, persiljan på bilden hämtade jag ute i en kruka på trappan, idag, mitt i vintern!
Receptet på ugnsomelett hittar du HÄR >>
Receptet på champinjonstuvning hittar du HÄR >>
Receptet på champinjonstuvningen är lagom till en sats ugnsomelett.
Mina recept på julmat hittar du HÄR >>

tisdag 2 december 2014

Enkelt julpyssel - Piffa till julgranskulorna

Ett väldigt enkelt julpyssel som är både roligt och lätt att göra är att piffa upp julgranskulor med ett snyggt band. På det sättet formar man lätt vilken stil man vill ha på granen. Kanske ska det vara färgglatt med ett sådant band som jag valt eller kanske lantligt med ett spetsband eller kanske svart band till en vit kula för en lite moderna känsla. Band finns ju i alla möjliga färger och varianter så det är ju bara att testa sig fram. Enkelt och kul med en personlig stil som inte alla andra har. Och den lilla tunna tråden som följer med kulan är ju bara att klippa bort.