lördag 30 augusti 2014

Strax är omröstningen avslutad

Stort tack till alla som hjälpt mig att utforma innehållet här på Madame Edith genom att delta i min omröstning. Denna gången ville jag undersöka hur stort intresset var bland er läsare inom ämnet hushållsekonomi. Det fanns ett stort intresse, kul och spännande och en liten utmaning för mig. Ekonomi är inte alltid lätt att prata om, det finns så mycket tabu och fördomar och många gånger vill man ge sken av att just pengar är något vår familj INTE behöver tänka på. Men det vet vi ju alla, att alla som har eget hushåll tar i stort sett dagligen beslut som påverkar ekonomin. Så visst är det viktigt!

För att knyta an till bilden på den gigantiska och vääääldigt smaskiga mintchokladen, tänkte jag berätta att under nästa vecka dyker det upp ett nytt recept här på bloggen med denna godingen i. Så missa inte det :D Kram och godnatt!

Nu köper vi julklappar

Julklappar kan man köpa lite när som helst tycker jag. Särskilt nu när det är rea på många ställen. Speciellt på nätet kan man hitta mycket fint till bra pris. Vissa butiker har 70-80 % rabatt nu och en del butiker kör med tag 3 och betala för 2 på sina reavaror. Jag lägger inte in några länkar till några specifika butiker idag utan det är bättre att ni googlar på det ni söker. Om jag letar efter tex lego till ett bra pris så skriver jag in så här i sökrutan på google: lego+rea+70% Jag brukar alltid skriva in ett plus mellan sökorden för då blir det en mer exakt träff.

För att hålla koll på det som jag har köpt brukar jag skriva upp vem som ska ha vad och vad det kostade. Jag tycker inte att det behöver vara alldeles precis exakt på kronan rättvist mellan barnens julklappar men på ett ungefär. På det här sättet blir ekonomin jämnare över året och man slipper julstressen. Veckan innan jul står jag i lugn och ro och slår in julklappar i köket med julmusik i bakgrunden och kan inte låta bli att tänka på de som stressar runt i julhandeln. Ganska skön känsla faktiskt. Och vill man få julkänsla från butikerna så kan man ju strosa runt på någon julskyltning eller åka iväg på en mysig julmarknad.
Eftersom julklappsinköpen är gjorda lite då och då under en längre tid så slipper man käka havregrynsgröt under januari månad och det bästa av allt man blir inte pressad att ta någon kostsam kredit för att klara julklappsinköpen.

Fler tips i kategorin hushållsekonomi - konsumtion hittar du HÄR >>

fredag 29 augusti 2014

Baka bröd är enkelt!

Att baka bröd är verkligen inte svårt, det enklaste och smidigaste sättet är att baka brödet i en form eller i långpanna. Då blir det minst kladd. Degen kan man arbeta ihop med bakmaskin, degkrokarna på elvispen eller om man är stark, för hand. Även fast jag tycker att det kan vara både kul och rogivande att rulla ut bullar så bakar jag ofta i form eller långpanna just för att spara lite tid. Jäsningen blir densamma oavsett men man sparar in på arbetstiden.
Brödet på bilden finns i mitt receptarkiv, det innehåller hälften rågsikt och hälften vetemjöl. Receptet hittar ni HÄR >>
Jag har även hunnit med att kategorisera upp mina andra brödrecept så nu hittar ni länkar till alla mina brödrecept samlat HÄR >>

torsdag 28 augusti 2014

Nytt recept på gång..

Här hemma lagas det lax idag. Lax är ju så smidigt och så gott!! Och väldigt lätt och roligt att experimentera med tycker jag. Denna gången tänkte jag låta laxen tillagas i en gräddsås smaksatt med hummerfond och så lite goda kräftstjärtar på toppen. Jag älskar både lax och kräftor så det här kan ju inte bli annat än gott.
Jag följer min undersökning om hushållsekonomi varje dag och det ser ju ut som intresset är stort bland er läsare inom det ämnet, kul!!
Det är några dagar kvar att lämna sin röst, så passa på ni som vill vara med och styra innehållet här på bloggen. Omröstningen hittar du längst upp i högersplaten tom 14 08 31.

tisdag 26 augusti 2014

Snickerskaka

Snickerskaka och konfirmationstårta
Den fina tårtan gjorde Wilma alldeles själv, över marsinpanen har hon strött ut ätbart glitter.
På fikabordet fanns även snickerskaka, en god och lättbakad kaka som passar perfekt här på bloggen :)

 1 burk jordnötssmör, ca 350 g 
2 dl sirap
1 dl kokos
10 dl rice krispies
1 tsk vaniljsocker
200 g mjölkchoklad, tex marabou

Lägg jordnötssmör, sirap och kokos i en kastrull.
Låt smälta samman på svag värme under omrörning.
Tag kastrullen från värmen, rör ner rice krispies och vaniljsocker.

Tryck ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 20X30 cm
Ställ in plåten i kylen.
Smält mjölkchokladen i ett vattenbad.

Tag ut plåten ur kylen och bred chokladen över kakan.
Ställ in plåten i kylen igen i ca 1 timme.

Skär sedan upp kakan i bitar i valfri storlek.
______________________________________________________
Fler recept på småkakor hittar du HÄR>>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

söndag 24 augusti 2014

Helgens konfirmation

Presenter är ju långt ifrån det viktigaste när man konfirmerar sig men det är väldigt roligt att ge bort en present när man får ett så här härligt leende tillbaka. Tavlan köpte vi av en konstnär i Helsingborg när vi tog en dagstur över till Danmark i somras. Visst är den fin!! Den kommer passa perfekt i Wilmas rum! Vi bjöd hem nära och kära till oss på kaffe efter konfirmationen. Kalaset började med smörgåstårta och därefter tårta och kakor. När jag har gått igenom bilderna lite mer som jag fotade under dagen så kommer jag visa en bild på den fina tårtan. Och lägga upp receptet på en av kakorna som fanns på bordet.
Bilden till vänster i kollaget visar när konfirmanderna blev välsignade genom handpåläggning av prästen och sin fadder eller annan anhörig.

fredag 22 augusti 2014

En undersökning

Det kommer snart att bli lite av en nystart här på bloggen, detta kommer att innebära fler inlägg varje vecka och mer bredd på inläggen. Huvudsakligen kommer jag att testa fram nya recept och skriva in mina favoritrecept precis som tidigare men min tanke är även att jag ska beröra ämnet hushållsekonomi. Jag och familjen har under flera år levt på en mycket lägre budget än tidigare. När jag studerade så tog jag inga studielån och sista delen av min föräldraledighet har jag haft vårdnadsbidraget som ligger på 3000 kr/månad. Ändå har vi kunnat leva gott. Tack vare planering. 
Jag tror att det finns ett intresse att läsa om detta men innan jag funderar vidare på ämnet så vill jag kolla med er läsare. Vill ni få tips på hur man kan få ner matkostnaderna, vad man kan frysa in, hur man tar tillvara på rester osv. Jag kommer idag att lägga in en undersökning om detta i högersplaten, ju fler som svarar på undersökningen desto rättvisare bild får jag som jag sedan kan utgå ifrån. Undersökningen kommer att pågå tom 31 augusti. Ditt svar är helt och hållet anonymt, både för mig och mina läsare. Stort tack på förhand!
Resultatet på undersökningen blev 161 Ja och 7 Nej

Mina tankar om att hushålla med pengar hittar du HÄR >>
Kategorin "Hushållsekonomi - Mat" hittar du HÄR >>
Kategorin "Hushållsekonomi - Konsumtion" hittar du HÄR >>

tisdag 19 augusti 2014

Bloggen blir mitt jobb

Åh vad jag önskar att dygnet hade fler timmar just nu. Det är så hektiska dagar för mig och tyvärr blir bloggen drabbad av det även om det inte är min önskan. Idag har vi haft skolstart för fyra barn i familjen vilket innebär att idag var den första dagen i skolans värld för Melwin, vår äldsta son. Vi har även varit en sväng på förskolan och hälsat på Ludwigs, vår yngste sons, pedagoger. Ludwig ska nämligen skolas in på förskolan nästa vecka och det känns faktiskt helt okej även fast jag haft lite ångerst innan. Och så är det snart konfirmation för Wilma, vår äldsta dotter i familjen. Så vi har en hel del att fixa med.
Och så blir det ju en hel del föräldramöten och samtal i skolan så här vid terminstarten också, speciellt för oss som går lite utanför ramen och har fem barn. Det här gör att det är svårt att få tiden att räcka till just nu, jag har massor av idéer till bloggen. Men än så länge ligger de inne i mitt huvud och väntar på att få komma ut. 
Att det på sista tiden blivit färre inlägg här på bloggen innebär inte på någotvis att det är så det kommer att se ut framöver. Tvärtom, bloggen kommer efter Ludwigs inskolning gå från att ha varit min hobby till att bli mitt jobb. 

lördag 16 augusti 2014

Låt barnen vara med i köket

Idag har Fanny bakat en till kaka med hjälp av min receptblogg. Förra gången bakade hon havrekakor, det inlägget hittar ni HÄR >>
Idag testade hon att baka vinbärskaka, precis som förra gången bakade hon alldeles själv med endast lite hjälp med den värma ugnen. Kakan blev så lyckad och jättegod, till vinbärskakan serverade hon päronglass, en lite annorlunda kombination men det passade riktigt bra ihop. Springformen hon använde sig av är väl använd som synes, den har ju fått vara med ett antal gånger här i köket och gräddat både kakor, bröd och pajer.
Det viktigaste när man bakar och lagar mat är hur det smakar tycker jag. Att göra perfekta uppläggningar där man sprider ut några droppar sås på tallriken är inte alls min grej. Och med den inställningen är jag inte heller rädd för att låta barnen vara med i köket eller att någon gång få baka eller laga maten själva. Huvudsaken är att det är roligt och alla barn växer av att få ta eget ansvar. Lite mer kladd och disk kan det bli men hjälps man åt med det så brukar det vara ganska snabbt fixat. Vill ni också baka vinbärskakan så hittar ni receptet på den HÄR >>
Kanske är ni några som redan testat att baka den, vore i så fall kul att läsa vad ni tyckte om den. Lämna gärna en kommentar och berätta.

Mättande grötbullar inför skolstarten

Nu är det inte många dagar kvar på sommarlovet och vi har börjat att förbereda oss för skolstarten nästa vecka. Bland annat så har vi fyllt upp frysen med grötbullarna som jag bloggade om förra veckan HÄR >>
Denna gången gjorde jag fyra satser, det tar ju lite tid och i alla fall jag är inte riktigt lika noggrann när jag gör så många bullar men lika goda blir de ju ändå :) Mina barn älskar grötbullarna och eftersom bullarna innehåller mycket nyttigheter så står barnen sig länge när de äter en sådan till frukost. Det är ju särskilt viktigt när de ska orka med en hel skoldag. Så mitt tips till er som har barn som ofta blir hungriga innan skollunchen, testa att baka de här grötbullarna. Och för att göra det lite roligare kan ju barnen själva bestämma formen på dem, kanske tycker någon att grötbullarna blir ännu godare om de ser ut som en katt till exempel.

onsdag 13 augusti 2014

Köttbullar med kokt potatis och brunsås

Och så här blev då dagens middag som bestod av kokt potatis och kokta morötter, till det en brunsås med en skvätt grädde och hemgjorda köttbullar. Det här är bland det godaste som finns tycker jag! Jag lägger även i detta inlägget en länk till mitt köttbullerecept i fall någon missade det i mitt tidigare inlägg. Receptet på köttbullar i ugn hittar ni HÄR >>

Rullar köttbullar

Denna veckan är det extrapris på köttfärs i butikerna där jag bor och då brukar jag passa på att fylla upp frysen. Mest blir det köttbullar som jag tillagar i ugnen, receptet hittar ni HÄR >>
Jag brukar även frysa in köttfärs i fryspåsar genom att platta till färsen så mycket det går, trycka ut luften, skriva köttfärsens vikt och packdatum på påsarna så att jag vet vilken köttfärs som jag ska användas först. Genom att frysa in färsen väl tillplattad så går det snabbt både att frysa in och tina upp färsen vilket är väldigt bra och så tar det inte så stor plats i frysen.
Om man gör på detta sättet håller sig färsen minst ett halvår i frysen.
Fler ekonomitips om mat hittar ni HÄR >>

måndag 11 augusti 2014

Bananpaj med knäckigt täcke

Bananpaj - Perfekt sätt att ta tillvara på prickiga bananer
Vill du istället baka bananmuffins hittar du ett busenkelt recept på det HÄR >>

Steg 1:
3 st bananer
1-2 msk kakao

Täck botten av en ugnsfast form med skivade bananer.
Pudra över kakao.
______________________________________________________
Steg 2:
150 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3 dl havregryn
0,5 dl sirap

Smält smöret i en kastrull.
Drag kastrullen från värmen och rör ner de övriga ingredienserna.
Fördela blandningen över bananerna.

Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 30 min.

Servera pajen något avsvalnad med tex vaniljglass.
______________________________________________________
Fler recept på söta pajer hittar du HÄR >>
______________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Ta till vara på prickiga bananer

I nästa inlägg ska ni få ett tips på vad man kan göra med bananer som börjat bli lite prickiga. Nu när bananflugorna har kommit så går det ju inte att ha frukten framme särskilt länge och då passar det ju bra att laga något gott på bananerna istället. Jag har tidigare tipsat om mina lättbakade bananmuffins, receptet på dem hittar ni HÄR >> 
Denna gången blir det en bananpaj, den är mycket god och lättlagad, receptet kommer strax!

söndag 10 augusti 2014

Matbilder från kräftskivan

Lite smått och gott från kräftskivan :) Jansson, köttbullar, prinskorvar, västerbottenspaj, kycklingpaj, små smördegsbakelser fyllda med smaksatt philadelphiaost och finast på bordet var så klart de hembakta kräftbröden som syns i bilden längst ner till vänster. 
Mycket gott och trevligt var det, till dessert blev vi bjudna på en kladdkaka med ricecrispiestäcke, tyvärr missade jag att fota den men den var verkligen hur god som helst.

lördag 9 augusti 2014

Västerbottenspaj till kräftskivan

Alldeles strax ska vi gå på kräftskiva och det ska bli så kul och gott!! Jag och hela familjen älskar verkligen kräftor. Jag använder ofta kräftstjärtar i matlagningen för det är ett så enkelt sätt att piffa upp en maträtt på, det finns ju massor av gott som man kan laga med kräftstjärtar, särskilt gott är det till lax tycker jag men allra godast är de nog trots allt att äta som de är. Precis som vi ska göra ikväll. Med mig på kräftskivan ska jag ta med mig en västerbottenspaj, det är den som skymtar på bilden. Jag har skurit upp den i portionsbitar så att det blir lättare att ta. Pajen kommer vi att äta kall tillsammans med annat gott som värden och värdinnan har lagat tills ikväll. Mitt recept på västerbottenspaj hittar du HÄR >> 

onsdag 6 augusti 2014

Testat fram nytt brödrecept

Ikväll känner jag mig så glad att kunna berätta för er som gillar mina brödrecept att det är ett nytt recept på gång i den kategorin. Jag har experimenterat lite och fått fram ett riktigt bra recept på en ny variant av grötbullar. Denna gången blir det grötbullar med bla. rågkross och kruskakli. Bullarna är både goda och mättande och går alldeles utmärkt att frysa om man vill det. Jag återkommer i nästa inlägg med receptet så håll utkik.

måndag 4 augusti 2014

Cheesecake - Blåbärscheesecake

Cheesecake - Blåbärscheesecake
En jättegod och " lätt att baka " cheesecake , ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>

Botten:
50 g smör
ca 20 st digestivekex

Smält smöret och krossa digestivekexen
Blanda kexsmulorna med smöret.
Tryck ut blandningen i en springform, ca Ø25 cm
Ställ in i kylen.
_____________________________________________________
Fyllning:
200 g färskost, tex philadelphia
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 dl blåbärssylt, tex.Önos

Blanda ihop färskost och florsocker.
Vispa grädden och vänd ner den i färskostblandningen.
Sist vänder du ner blåbärssylten.

Bred ut blandningen över digestivebotten.
Ställ in cheesecaken i frysen, ca 3 timmar

Låt cheesecaken tina lite innan servering.
Dekorera gärna med lite färska blåbär.
______________________________________________________
Fler recept med bär hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>
Alla mina matrecept på cheesecake hittar du HÄR >>

söndag 3 augusti 2014

Nytt recept på cheesecake är på gång

Jag tror nog att intresset för matlagning och bakning har börjat smitta av sig på flera av mina barn :) Idag bjöd Tilde på en smarrig blåbärscheesecake som hon bakade hemma hos sin moster, alltså min syster, tidigare idag. Den var sååå god och jag har fått både några bilder från arbetets gång och receptet så detta kommer att bli nästa receptinlägg här på bloggen. Håll utkik för cheesecaken är galet god och lätt att lyckas med.

lördag 2 augusti 2014

Det ska vara lätt att baka

Idag satt Fanny och kikade runt här i bloggen. När hon såg mitt senaste kakrecept sa hon att de där kakorna verkar lätta att baka. Hela tanken med receptdelen är att det ska vara lätta recept som är enkla att följa. Så jag gjorde ett litet test. Fanny är 10 år och fick prova att baka dessa kakor helt och hållet själv. Hon var själv i köket och hade bara datorn med mitt recept till hjälp. När kakorna var redo för att hoppa in i ugnen fick hon hjälp med det för att inte riskera att bränna sig.
Och här har vi då resultatet. Jag är så stolt så jag nästan spricker! Kakorna blev jättefina :) Jag frågade Fanny hur hon tyckte det gick att följa receptet? Det var lite knepigt att veta hur mycket 1,5 tsk var men jag tror att jag gjorde rätt. Jag tycker att de här kakorna var lättare att baka än chokladbollar blev hennes slutsats. Alltså gick det bra med andra ord. Receptet på havrekakorna hittar ni HÄR. Receptet funkar både med och utan russin.
(Bild på lampan som syns bakom Fanny på översta bilden hittar ni HÄR)

Lite mera vardagsmat

Hej på er :) Då var det snart dags för ett nytt recept här på bloggen. Denna gången har jag fotat och skrivit in ett recept på en riktigt god falukorvsrätt, min tanke är att jag ska bredda bloggen med lite mer barnvänliga vardagsrecept. För det är ju faktiskt så att många gånger anpassar jag vardagsmaten efter barnens favoriter och då känns det naturligt att även dem recepten gå att hitta här. På bilden kan ni se vad mer än falukorv nästa recept innehåller, tunna äppelskivor. Äpplen och falukorv är en riktig god kombination tycker jag. Återkommer strax med receptet.