Semlor - Minisemlor
(kolasemlorna längst ner till höger i kollaget kommer senare i veckan i ett separat inlägg)
Degen
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
3/4 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk vaniljsocker
ca 7 dl vetemjöl
(penslas med uppvispat ägg)
Gör så här:
Smält smöret.
Häll i mjölken och värm till fingervarmt = 37°
Rör ut jästen med lite degspad. Häll i resten av degspadet.
Blanda i strösocker, salt, kardemumma, vaniljsocker.
Häll i vetemjölet. Arbeta degen i 5 min.
Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min
Forma degen till 24 bullar.
(lättast är att dela degen först i fyra delar och sedan varje del i sex bitar)
Låt bullarna jäsa på bakplåt under bakduk i 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 7-10 min
______________________________________________________
Fyllningsförslag nr: 1 Lakritsgrädde - Förbered på kvällen innan servering!
Recept
3 dl vispgrädde
100 g lakritskola tex kick
Gör så här:
Dela lakritsen i bitar.
Värm grädden under omrörning. Koka inte!
Tag grädden från värmen. Rör ner lakritsen så den smälter.
Ställ i kylen över natten.
Dag 2. Vispa lakritsgrädden. Spritsa fyllningen i semlorna
______________________________________________________
Fyllningsförslag nr: 2 Gelehallonfluff - Förbered kvällen innan servering!
Recept
5 dl vispgrädde
125 g gelehallon
Gör så här:
Värm grädden under omrörning. Koka inte!
Tag grädden från värmen. Rör ner gelehallon tills de smälter.
Ställ i kylen över natten.
Dag 2. Vispa hallongrädden. Spritsa fyllningen i semlorna.
_____________________________________________
Tips! Om så önskas! Gröp ur semlorna.
Blanda inkråmet med 50 g riven mandelmassa + 1 msk mjölk
Lägg blandningen i semlorna. Spritsa sedan fluff över.