torsdag 23 oktober 2014

Frysa in ost


Att frysa in ost går hur bra som helst. Här hemma brukar vi frysa in den där allra sista biten av osten, ni vet den delen i botten som är helt omöjlig att hyvla. Oftast river vi osten innan vi fryser in den men det funkar ju att frysa in en hel bit också om man vill det. Till exempel ost skuren i stavar som man kan använda till bla. baconlindad frukostkorv. Den skurna eller rivna osten brukar vi sedan lägga i fryspåsar, tycker ut luften och plattar till så att inte osten blir för tjockt paketerat. Med tunna paket är det lättare att bryta isär osten när man ska använda den.
Sedan är det bara att med fingertopparna finfördela den frusna rivna osten över tex en gratäng, matpaj eller pizza. Eller som fyllning i pizzabullar. Jag tycker att det är framförallt smidigt att ha riven ost i frysen, godare än köpt färdigriven ost och ett toppenbra sätt att ta till vara på matrester som annars skulle åkt rakt ner i soptunnan. Eller passar man på att bunkra upp när det är extrapris.
Skulle det ha bildats mögel på en ost som man vill frysa in så är det bara att skära bort möglet och en centimeter av osten runt om mögelfläcken. Samma sak gäller på färsk ost som man inte tänkt att frysa in.
Fler ekonomitips om mat hittar du HÄR >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar