lördag 31 augusti 2013

100 (!) gillare

Nu är det ett helt gäng på 100 (!) personer som följer Madame Edith på facebook. 
Helt galet många, eller hur!!
Häng på du med, Madame Ediths facebooksida hittar du här. En länk till det aktuella blogginlägget läggs in på facebooksidan varje gång ett nytt recept publicerats på bloggen. 
Det är inte alltid jag länkar till varje inlägg men recepten kan du vara säker på att du inte missar om du har gillat Madame Edith på facebook.
Så vill du inte missa något recept? Passa på att facebookgilla, alla är välkomna!

Om min resa i bloggens värld

Hej och välkommen till bloggen 
Madame Edith, jag tänkte berätta lite om min resa i bloggens värld.

Tidigt på självaste nyårsafton för 5 år sedan startade jag upp bloggen med syftet att ge mig själv en spark i baken. Jag gick under den tiden en kvalificerad yrkesutbildning med inriktning på inredning och försäljning. Vi hade över jullovet fått i uppgift att arbeta med att förbättra en av våra sämre egenskaper.
Jag bestämde mig då för att bli bättre på att avsluta alla projekt som jag ständigt drar igång. Konstigt sätt att starta upp bloggen av en sådan anledning kan tyckas men tanken var att tala om att jag hade påbörjade projekt och då få press på mig själv att få visa upp mitt resultat. För att få vara stolt över att faktiskt ha rott i land ett projekt ger mig maximal tillfredsställelse. Kommentarer och beröm får mig fullständigt att bubbla över av lycka och den känslan ger mig en enorm drivkraft. Så syftet med bloggen fyllde i det avseendet sin funktion.

Bloggen rullade på, jag blev allt mer intresserad av fotografering och fotade mest färdigställda inredningsprojekt här hemma. Allt var roligt och kändes bra tills jag plötsligt förstod att jag blivit en snackis under olika tillställningar och sammanhang. Folk omkring mig hade fått en skev uppfattning om mig. En uppfattning som inte alls stämmer överens med vem jag är. 
Det var inget elakt jag hörde sägas, men det kunde vara kommentarer som antydde att jag var ytlig, alltid hade det perfekt hemma och en rejäl snudd på perfektionism. Visst skulle jag tycka att det var jättehärligt att ha ett städat och perfekt hem, rofyllt och lugnt men jag, min man och våra 5 barn ska ju leva i det här hemmet. Och det går ju inte om det alltid ska se perfekt ut.
Bloggen fortsatte att rulla och jag började allt mer att oroa mig över att någon skulle komma på mig att inte ha det så där perfekt. Tänk om jag inte kunde leva upp till bilden som många hade fått om mig. Vad skulle hända då??
Bloggen och det jag hade skapat började mest göra mig illa. Jag började allt mer att stänga dörrarna om mig istället för att som jag innerst inne ville göra, ställa dörrarna på vid gavel och hälsa välkommen in. För att hälsa välkommen in och låta folk få se att vi har det precis som vilken annan barnfamilj som helst, med skor utspridda i hallen, matrester under bordet och kissfläckar runt toalettstolen, det var helt uteslutet. Nej, lättare att stänga dörrarna än att behöva skämmas.

Som ni förstår mådde jag inte särskilt bra av detta och jag funderade på att lägga ner bloggen. Hur mycket jag än gillade att fota och skapa inredningsbilder var det liksom inte värt det. Det var då jag började att fundera på om jag istället kunde utveckla bloggen. Kanske fanns det något annat än inredning som jag kunde visa upp. Kanske kunde jag inrikta bloggen mer mot att tillfredsställa ett behov som finns hos mina läsare, istället för som tidigare endast tillfredsställa mitt eget behov.
Då skulle jag ju kunna fortsätta med bloggen och mitt fotograferande utan att upplevas som en kvinna med extremt bekräftelsebehov. Men vad hade jag då som skulle kunna tillfredsställa mina läsares behov? Jo, i en stor barnfamilj skulle jag vilja säga att man mer eller mindre måste laga/baka mycket mat. Både för ekonomins skull och för att det ska räcka till många. Så det var givet för mig att det var den inriktningen som jag skulle bredda bloggen med. Inredningen fick fortfarande finnas kvar men inte ta lika stor plats, recepten blev otroligt populära och då förstod jag att det var det här mina läsare ville ha.
Och där är jag idag, besökarantalet har ökat i rasande takt och jag känner numera en sådan otrolig glädje med mitt bloggande så jag kan liksom inte sluta att tänka på hur jag skulle kunna utveckla bloggen och göra den ännu bättre.

Det här passar mig så bra, att få dela med mig av det jag kan samtidigt som jag får öva på att fota och skriva det känns helt fantastiskt. Jag känner inte längre att jag har en bild att leva upp till, jag behöver inte vara perfekt och jag är inte perfekt. Jag är bara mig själv.

Madame Edith, Certifierad inredare, 5-barnsmamma med stort bak och matlagningsintresse, driven problemlösare med rejält med skinn på näsan, så kan man sammanfatta mig.

Mer tankar kring detta har jag skrivit i en kommentar i ett inlägg som du hittar HÄR.

fredag 30 augusti 2013

Blåbärsmuffins med Crumble

Supergoda blåbärsmuffins med riktigt smarrig crumble - Detta recept ger 12 st muffins

Crumble
                      50 g smör (kallt delat i småbitar)
1,5 dl havregryn
0,75 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl

Arbeta ihop samtliga ingredienser med fingertopparna.
Lägg crumble åt sidan tills du hällt muffinssmeten i formarna.
______________________________________________________
 Muffinsen
100 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl blåbär (+ 1 dl blåbär till topping)

Smält smöret.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Rör ner det smälta smöret och mjölken i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
Blanda ner mjölblandningen i smeten.

Fördela smeten varvat med blåbär i 12 st stora muffinsformar.
(Använd muffinsplåt, dubbla formar, eller tjocka formar så att de håller formen under gräddningen)
Strö crumble över varje muffins. Toppa med blåbär.

Grädda mitt i ugnen 175° i 25-30 min.
Kolla med provsticka om muffinsen är klara. Låt svalna innan servering.
_____________________________________________________
Fler recept på muffins hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

torsdag 29 augusti 2013

Äppelpaj med hyvlat smör - Lättbakat

Äppelpaj med hyvlat smör - Lättbakad
En riktig favorit så här i äppeltider är den här supersmaskiga äppelpajen. 

                   Äppelklyftor                   
(6-10 äpplen, beroende på storleken. skalade, urkärnade, skivade i tunna klyftor)
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
               Smör (kylskåpskallt)

Bred ut äppelklyftorna i en pajform.
Blanda mjöl, socker, havregryn och bakpulver.
Strö över blandningen över äpplena.

Överst täcker du hela pajen med skivat smör.
Använd osthyvel.
Se bild ovan!

Grädda mitt i ugnen 200° i 30-35 min.
(eller tills pajen har fått fin färg och äpplena mjuknat)

Servera tex. med hemgjord vaniljvisp >> (enkelt recept!)
______________________________________________________
Fler recept med söta pajer hittar du HÄR>>
Fler söta recept med äpplen hittar du HÄR >>
_______________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Sitter generad framför datorn!

Ojojoj jag trodde knappt att det var sant när jag kikade in på min facebooksida nu på morgonen. Jag lade upp en av bilderna från förra blogginlägget. Ni vet på spegeln som jag visade igår, jag fick flera kommentarer och 20 (!) tryckte på gillaknappen. Alltså det här är jättestort för mig och jag sitter här framför datorn och känner mig helt generad, tänk att lilla jag skulle få så mycket positiv respons,  ja för mig är det mycket!! Och så era fina kommentarer här på bloggen... Tack, tack, tack!!! Jag känner mig helt pirrig i kroppen och så glad, efter allt slit med bloggen känns det här som ett kvitto på ett bra jobb. 
Det här kommer jag att leva på resten av veckan, om inte längre!

Madame Ediths facebooksida hittar du här. Logga in på facebook och gå med du också vetja, alla är välkomna!

onsdag 28 augusti 2013

Spegeln är målad och klar!

Efterbild

Spegeln är nu upphängd och klar.
Det är verkligen inte klokt vad lite färg kan göra stor skillnad,
detta blev pricken över iet i vårat vardagsrum.
Och jag är supernöjd!
Förebild hittar du här

Efter målningen googlade jag runt efter ett stort 
 fat att sätta i mitten av bordet.
Jag fastnade för ett riktigt snyggt fat i marockansk stil, 
det kommer helt säkert att passa perfekt i vårat vardagsrum.
Och jag älskar verkligen marockanskt, 
så mer sådant här hemma tack!

Bild på fatet kommer så klart att läggas upp här på bloggen när jag fått hem det.


Ommålning pågår!

Förebild

Igår satte jag igång ett litet projekt här hemma,
nämligen att måla om en gammal spegel som vi har haft
i gömmorna i många år.

Spegeln var som originalfärg betsad i grönt.
Färgen är inte alls min stil men själva formen på 
spegeln gillar jag skarpt.
I nästa inlägg kommer jag att visa när spegeln är upphängd 
vardagsrummet med en nymålad och fräsch svartmålad ram.

Vi ses då!

tisdag 27 augusti 2013

Äppelkaka - Lättbakat

En lättbakad, superenkel och framförallt god äppelkaka!
4-5 äpplen
100 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
kanel

Skala äpplena, kärna ur och dela dem i tunna klyftor.
(det funkar att behålla skalet på om man vill)
Sprid ut klyftorna i en pajform.
Pudra 1-2 tsk kanel över äppelklyftorna.

Smält smöret och dra sedan kastrullen åt sidan.
Rör ner sockret i smöret.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen i smöret.
Sist rör du ner äggen.

Häll smeten över äppelklyftorna.
Grädda mitt i ugnen 200 grader i 35 min.

Den blir extra vacker med lite pudrat florsocker överst.
Servera med en god vaniljsås!
______________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________

måndag 26 augusti 2013

Tre fakta till om mig!



*Om jag sträcker på mig riktigt ordentligt så är jag 160 cm lång, eller kort om ni hellre vill kalla mig för det.

*Jag har under större delen av min skoltid spelat tvärflöjt i kommunala musikskolan. 
Varje år fick jag den stora äran att spela på gökottan som ägde rum hos mina morföräldrar. Inte var jag särskilt bra men mormor och morfar var stolta och glada över mig.

*Jag har alltid velat ha många barn och det fick jag med, 5 stycken!
Att vara en stor familj är inte det lättaste alla gånger, mycket tjat och bråk om att den ena gjorde si och den andra gjorde så. Dammsuga efter varenda måltid, plocka strumpor, kalsonger och gud vet vad överallt. Hitta torkade mackor i bokhyllan och äppelskruttar på fönsterbrädan. Listan kan göras lång... 
Men det är mina barn, mina älskade ungar, mitt eget kött och blod. Och jag är så stolt över dom så jag tror jag spricker.
Puss på er Wilma, Tilde, Fanny, Melwin och Ludwig om ni läser det här!

Förra måndagen skrev jag mina första tre fakta, du kan läsa dem här.

söndag 25 augusti 2013

Äppelringar - Lufttorkade


På längder av natursnöre har vi hängt upp äppelringar på tork.
Det är alltså dags att torka lite äppelsnacks :)
Vi brukar oftast torka äppelringar i ugnen men eftersom det är äppeltider nu så 
känns det lite mysigt att låta de lufttorka istället.

Tag bort kärnhuset och skiva äpplena i tunna ringar.
Antingen kan man trä upp dem på en grillpinne och lägga dem mellan tex två glas 
eller kan man som jag gjort spänna upp ett snöre och hänga upp dem på.
Låt de hänga i ca en vecka innan de är klara.

Vill du torka äpplen i ugnen istället hittar du beskrivning på det här.

lördag 24 augusti 2013

Läsare tipsar om Madame Edith

Idag arbetar jag med den nya länklistan som kommer att placeras i min högerspalt. 
Listan kommer ge tillfälliga länkar till läsare som på ett eller annat sätt har nämnt 
Madame Edith i sin egen blogg. Först ut i listan kommer åtta fina bloggar, vill du läsa 
vad de skrivit om Madame Edith så klickar du på länken nedan.


Vill du också vara med på listan? Läs mer här.

fredag 23 augusti 2013

Kladdkaka med kola

Här kommer ett riktigt bra recept på en kladdkaka med en topp av kola

Kladdkaka
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Rör ner i smeten.
Rör ner det smälta smöret.

Grädda i en smord springform. Ø 25 cm
Mitt i ugnen i 175° i ca 25 min.
(låt kakan vara kvar i formen tills den är helt klar och kolatäcket har stelnat)
____________________________________________________________________
Kola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk sirap
100 g ljus choklad
75 g smör

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom smöret i en kastrull.
Låt småkoka under omrörning till en tjock smet.
Det tar ca 7 min.
Drag kastrullen från plattan. Rör ner smöret.

Hälla kolan över kakan. Låt stelna i kylen.

Servera med tex. vaniljglass
_________________________________________
______________________________________________________

torsdag 22 augusti 2013

Räkpaj - Lättlagat

Recept - Räkpaj
En lättlagad och god räkpaj som får dig att framstå som en mästare i köket!

Pajdeg:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 äggulor
1 tsk vatten
1 nypa salt

Fyllning:
                            300 g skalade räkor  (ca 1 kg räkor med skal)
1 knippe dill
4 dl gräddfil
1 ägg
                                           200 g riven ost (mild eller stark efter eget tycke och smak)
1,5 tsk citronpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen.
Förgrädda pajskalet efter att du tryckt ut degen i formen.
Mitt i ugnen 200 grader i 10 min.

(Använd färdigskalade eller handskalade räkor, låt dem rinna av i durkslag så de inte blir för vattniga)
Lägg i räkorna och hackad dill i pajskalet.
Blanda gräddfil, ägg, ost och citronpeppar.
Häll blandningen över räkorna.

Grädda mitt i ugnen i 200° i 40 min.

Låt pajen vila lite innan servering!
_________________________________________________________________________________
Recept på fler matpajer hittar du HÄR
Fler recept med skaldjur hittar du HÄR >>
________________________________________________________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>

Förbereder dagens inlägg

Helgen är på intågande och därför tänkte jag lägga upp ett riktigt gott recept som passar alldeles utmärkt när man vill unna sig lite lyx. Det jag pratar om är en helt gudomligt god räkpaj, den är så lätt att göra och smakar som att en riktig mästare i köket har gjort den. 
Och det är det ju med...  ;)
Bäst blir den självklart med handskalade räkor men färdigskalade upptinade frysta räkor funkar också.

Denna lilla karamell kommer jag att suga på under dagen medan jag går igenom min mail. Inte klokt vad många fina hälsningar jag får från er läsare, stort tack för det!

Så bild och recept på räkpajen hittar du på bloggen lite senare idag.
Hoppas att vi ses då!

onsdag 21 augusti 2013

Recept - Sockerkaka

Recept på en saftig och god sockerkaka

50 g smör
1,25 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Häll i smöret/mjölken.
Rör

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i smeten.

Grädda i en smord och bröad sockerkaksform.
(Jag brukar ta kokos istället för ströbröd)

Grädda långt ner i ugnen i 175° i 40 min.
______________________________________________________
Fler recept på mjuka kakor hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

tisdag 20 augusti 2013

En liten kaka bakad med kärlek!

En lättbakad och god liten kaka!
(30 st)

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Rullas i pärlsocker

Arbeta ihop samtliga ingredienser till degen.
(för hand eller i matberedare)

Forma degen till en eller två rullar.
(ca 4 cm i diameter)
Rulla dem i pärlsocker.
Låt rullarna vila i kylskåp en halvtimma.

Skär rullarna i skivor ca 30 st.
(vi stämplade dit ett hjärta också på varje kaka)
Grädda på bakpappersklädd plåt mitt i ugnen i 175° i ca 12 min.
____________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Sommarlovet lider mot sitt slut...

Här är det sista dagen på sommarlovet och idag har jag 
och en av mina tjejer testat att stämpla på småkakor. Riktigt roligt var det och gulliga blev dem. 
Vi bakade en enkel kaka som självklart blir fin utan 
stämpel också. 

Receptet på de söta små kakorna hittar du här på bloggen senare i eftermiddag.
Vi ses då!

Och du, stämplen hittar du på Åhléns :)

måndag 19 augusti 2013

Tre fakta om mig!



* Det händer lite då och då att jag blir bjuden på bloggträff men eftersom jag är så dålig på att mingla tackar jag nej! Att stå på en scen och prata inför hundratals människor gör jag däremot utan problem.

* Jag har i hela mitt arbetsliv arbetat som avdelningsansvarig inom dagligvaruhandeln, just nu är jag föräldraledig med vår minsting och försöker att njuta av den här tiden så mycket det bara går.

*Jag är en slarvig perfektionist. Mitt skrivbord är stökigt, hallen är full med skor och tvätthögen svämmar över. Perfektionismen sitter i det jag skapar. När jag jobbar med en inredningslösning, fotoredigering eller något konstnärligt, ja då lämnar jag ingenting åt slumpen. 

Nästa måndag avslöjar jag tre fakta till...

söndag 18 augusti 2013

Fler hälsningar från glada läsare!

Vilken härlig helg vi har haft och något som gjorde mig lite extra glad var när jag fick en fin hälsning från Karolin som driver bloggen Äppelblomman. Hon och barnen hade bakdag igår och recepten hittade hon här på bloggen. Här kan ni se inlägget och allt smaskigt hon bakat.

Ricecrispiestårta - Marängtårta med Ricekrispies

Ricekrispiestårta är så supergott - Ett säkert kort på kalaset
Marängbotten och krämen kan du förbereda dagen innan du lägger ihop tårtan
OBS! Läs igenom hela receptet innan du börjar

Steg 1, Marängbotten
3 äggvitor
2,25 dl strösocker
3 droppar ättiksprit
2,5 dl ricekrispies
                                    
Gör så här:
Vispa äggvitor, strösocker, ättiksprit tjockt
När det går vända bunken upp och ned utan att marängen trillar ut är det klart
Blanda försiktigt ned ricekrispies
Bred ut marängen på pappersklädd långpanna
Grädda mitt i ugnen i 125° i 1 timme

Marängen kan gräddas dagen innan tårtan läggs ihop
Förvara den tex. i en kall ugn

_____________________________________________________
Steg 2, Smörkrämen

Gör helst krämen dagen innan du lägger ihop tårtan
Recept på ägg och smörkräm hittar du HÄR >>

__________________________________________________________
1 timme innan servering läggs tårtan ihop

Vispa upp 5 dl grädde

Dela marängen på mitten. Lägg en halva på tårtfat
Bred på ägg och smörkräm
Över krämen breder du ut 2 dl vispad grädde

Lägg på nästa maränghalva. Bred på 3 dl vispad grädde
Dekorera med choklad, flagad mandel 
vindruvor eller färska bär

_______________________________________________________
Fler recept på marängtårta hittar du HÄR >>
________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>



För fler goda recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

lördag 17 augusti 2013

Nu har tältet flyttat in!



Idag har vi börjat lite smått med att plocka undan barnens sommarleksaker.
Det här tältet har varit en stor favorit  under hela sommaren och istället för att plocka undan det (för det är ju så gulligt!!) så har det helt enkelt fått flytta in.

Vi köpte tältet på Granit som är en av mina favoritbutiker.

fredag 16 augusti 2013

Mer positiv feedback från mina läsare!

Kommentarerna lät som följande:

Evas Pysselfre aug 16, 07:05:00 em
Idag har jag bakat dina Philadelphiabullar . (kolla mitt senaste inlägg )Jag säger bara
W O W !!!!!!! Jag ska alla gånger prova fler av dina recept.
Kram Eva

hemma hos lilla mejtors aug 08, 09:30:00 fm
Åh vad gott det låter .Du är så himla duktig på bakning .Bakade ditt recept på päronkakan härom dagen .Bara så smarrig .Ha en underbar torsdag fina du .Kram Rita .

Det känns sååå roligt och jag blir så glad att få läsa att ni testat recepten här från bloggen :)
Tack för det, stor kram!

Tunna chokladcookies

     
                                Chokladcookies - Supergott tillbehör till halvtinad vaniljglass! (18st) 


                                                           100 g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl havregryn
                                               100 g choklad (marabou dajmchokladkaka blir väldigt gott)

Vispa ihop det rumsvarma smöret och strösockret.
Rör ner ägget.
Blanda mjöl, bakpulver och havregryn.
Rör ner blandningen i smeten.

Hacka chokladen grovt.
Rör ner den hackade chokladen i smeten.

                      Rulla ihop degen till en rulle. (ca 5 cm i diameter)
Plasta in degen och låt vila i frysen i 30 min.
Skär degen i 1 cm tjocka skivor.
(eller rulla ut 18 degkulor och platta till dem lite)

Grädda på ugnsplåt. Mitt i ugnen i 200° i 10 min.
(Låt svalna innan servering)

Obs! Kakorna flyter ut så tänk på att inte lägga dem för tätt på plåten, grädda på två plåtar!
__________________________________________________________________________
Fler recept på godiskakor hittar du HÄR >>
__________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Älskar att få höra när ni testat (och lyckats) med mina recept!

Tack för dina härliga recept,nu har jag provat både frallor av rågmjöl och päronkakan:) Och jag har lyckats!!! jättegott säger jag som inte är nån mästare i köket:)Ha de gott...kramiz
SvaraRadera
Svar
  1. Men åh vad roligt!! Min tanke är att skriva recepten så enkla som möjligt utan en massa krånglig text. Jag tycker själv att det kan vara knepigt när det är långa meningar bara för att förklara en enkel liten sak som egentligen skulle kunna förklaras med bara några få ord.

    Och som jag nämnt tidigare så vill jag att alla ska klara av att baka efter mina recept oavsett tidigare erfarenhet. Recepten som jag lägger upp här på bloggen är till för mina läsare och inte ett sätt för mig att visa mig duktig på. Vill man hitta recept som tar flera timmar att arbeta med så hittar man inte dem hos mig. Nä, smidigt, lätt och framförallt gott det är min melodi det :)

    Trevlig helg!

torsdag 15 augusti 2013

Fyra mjuka kakor till helgens kafferep


                                Chokladcupcakes, klicka här.                                  Dumlemuffins, klicka här.


                                 Bananmuffins, klicka här.                                        Fyriskaka, klicka här.

Har du som jag tänkt att bjuda på ett litet kafferep till helgen? Då kan jag tipsa om fyra goda och lättbakade kakor. I mitt tycke är Dumlemuffins den allra godaste men vill man göra det lite enklare för sig passar Bananmuffins utomordentligt bra. 
Lättare kaka att baka får man leta efter. Man blandar i stort sett bara ihop alla ingredienserna med elvispen och sedan gräddar man dem en kvart i ugnen. Lätt som en plätt och visst är det bra att kunna ta vara på de där prickiga bananerna som annars bara ligger och lockar till sig små otäcka flugor... usch!

För att komma till recepten klickar ni på den ljusgrå texten under bilden.

onsdag 14 augusti 2013

Nyttigt bröd - Nattjäst

Nyttiga och goda lantbrödsbullar vända i sesamfrön! Detta recept ger 20 st bullar
Det går lika bra att kalljäsa brödet på dagen och grädda dem på kvällen...

25 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
                    0,5 dl brödsirap (eller vanlig sirap)
1 tsk salt
            14 dl lantbrödsmjöl (mörkt)
Sesamfrön

På kvällen:
Dela smöret i kuber.
Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt samtliga ingredienser.
Arbeta ihop till en deg.

Forma till 20 st bullar.
Vänd bullarna i sesamfrön.

Lägg bullarna på två bakplåtsklädda plåtar.
Täck plåtarna med bakduk eller plastfolie.
Förvara i kylskåp över natten.

På morgonen:
Grädda bullarna mitt i ugnen.
250 grader i 10 min.

(Vill du göra en mindre sats så delar du receptet på hälften och får då 10 bullar istället)
_________________________________________________________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR
Fler recept på kalljäst bröd hittar ni HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Chokladbollar

Chokladbollar fixar du smidigt och lätt!
Rullar du dem i karamellströssel blir dem garanterat en favorit på barnkalaset.
(Vill du istället smaksätta dina chokladbollar med oboy så hittar du receptet på oboybollar HÄR >>)

              200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl strösocker
6 dl havregryn
0,5 dl kakao
         2 msk kokt kaffe (kallt)

(Jag rullar mina i pärlsocker)

Blanda samtliga ingredienserna med en elvisp.
Rulla ut bollar och vänd dem i pärlsocker.
Förvara i kylskåp innan servering!
______________________________________________________
Fler recept med choklad hittar du HÄR
Fler bakverk som passar på barnkalas hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

Dumlekakor - Lättbakat

Dumlekakor som är lättbakade och underbart goda!
Jag använde små muffinsformar för det var det jag hade hemma,
med en något mindre form blir kakorna allra bäst.

200 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
24 dumlekolor

Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver till en deg.
Rulla ut 24 st kulor.
Lägg varje kula i en liten bakform.

Tryck i en dumlekola i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen i 175° i 15 min.
Låt svalna i kylskåp innan servering!

Tips! vill du baka muffins med Dumlekola hittar du det receptet HÄR >>.
_________________________________________________________________________________
Fler recept på godiskakor hittar du HÄR >>
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

tisdag 13 augusti 2013

Och imorgon...

Hej på er allihop. Hoppas att ni har det bra och att det inte regnar allt för mycket på er. Fast visst är det lite mysigt med några regndagar lite då och då. Det är ju då man hinner med det där lilla extra som att baka till exempel... :)

Just nu har jag en plåt med grymt goda dumlekakor i ugnen.
De är superlätta att baka och superduper goda att äta. Precis så tycker jag att det ska vara. Som jag har sagt innan, varför krångla till det? Nä, lättbakat är det jag gillar allra mest!
Receptet på de här gudomligt goda dumlekakorna hittar ni här på bloggen imorgon. 

Vi ses då!

Kalljästa frukostfrallor - Lättbakat recept

Kalljästa frukostfrallor - Detta recept ger 8 st frukostfrallor

25 g jäst
3 dl mjölk
             50 g smör (rumsvarmt)
1 tsk salt
1 tsk socker
8 dl vetemjöl

"Penslas med ägg och dekoreras med vallmofrön"

På kvällen:
Rör ut jästen i den kalla mjölken.
Tillsätt därefter de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop till en deg.

Forma till 8 bullar.
Lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt.
Täck plastfolie över plåten.
Förvara i kylskåp över natten.

På morgonen:
Pensla bullarna med uppvispat ägg och 
strö över vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 15 minuter.
Låt vila lite innan serevering.
______________________________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR
Fler recept på kalljäst bröd hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

måndag 12 augusti 2013

Kök


Allt fler har hittat till min lilla blogg och med en köksbild
vill jag nu hälsa alla nya läsare varmt välkomna!

Kalljästa Rågsiktsfrallor - Lättbakat

Kalljäst - Förbered degen på kvällen - Grädda bröden på morgonen. (18 st)

25 g jäst
5 dl vatten
                          1 msk honung (eller 1 msk strösocker)
1 msk matolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt

På kvällen:
Rör ut jästen i 1 dl vatten.
Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop till en deg.

Täck över bunken med plastfolie.
Förvara i kylskåp över natten.

På morgonen bakar du ut brödet:
Mjöla bakbordet och tryck ut degen ca 2 cm tjockt.
Skär degen i bitar ca 18 st.
Grädda bitarna på en bakplåtsklädd plåt.

Mitt i ugnen 225 grader i 15 min.
______________________________________________________
Fler recept på kalljäst bröd hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

fredag 9 augusti 2013

Kladdkaka med after eight

Kladdkaka med after eight - Superdupergod - Ingår i kategorin EDITHS BÄSTA >>
Receptet är uppdaterat med ny bild KLICKA HÄR >>

100 g smör
                        12 rutor after eight (+ 18 rutor till glasyr)
2 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk bakpulver

Smält smör. Rör ner 12 rutor after eight
Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner chokladsmöret.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver. Rör ner i äggsmeten.

Grädda kakan i en smord springform, ca Ø 24 cm
Mitt i ugnen i 175 grader i 18 min.

Tag ut kakan. Lägg på 12 after eight
              Grädda ytterligare i 3 min. (175 grader)
Bred ut den smälta after eighten över kakan

Låt kladdkakan bli kylskåpskall innan du tar bort ringen på formen.
Servera med tex vispad grädde