onsdag 31 juli 2013

Kalljäst bröd - Förbered på kvällen - Grädda på morgonen


Rör ihop degen på kvällen och njut av nybakat frukostbröd nästa morgon! (15 st)

25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1,5 tsk salt
5 dl vetemjöl
4,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl

På kvällen gör du degen:
Lös upp jästen i 1 dl vatten.
Häll i resten av vattnet och mjölken.
Häll i saltet, sockret och de tre mjölsorterna.
Arbeta ihop degen.
(degen ska vara lite kladdig)

Täck över bunken med plastfolie.
Låt vila i rumstemperatur i 30 min.
Låt sedan jäsa över natten i kylskåp.

På morgonen bakar du ut brödet:
Mjöla bakbordet och tryck ut degen ca 2 cm tjockt.
Skär degen i bitar ca 15 st.

Lägg bitarna med den mjöliga sidan uppåt
på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 15 min.
______________________________________________________
________________________________________________________________________________

onsdag 24 juli 2013

Det kliar i bloggfingrarna!

Ibland förstår jag inte riktigt varför jag tog en bloggpaus. Jag minns ju tydligt varför jag tog beslutet just då. Men en paus blir ju så definitiv och ibland känner jag mig så sugen på att bjuda er på ett nytt recept eller att få dela med mig av någon bild som jag känner mig så där extra särskilt nöjd med.
Just då kliar det rejält i bloggfingrarna kan jag lova och pausen känns som en idiotgrej som jag inte skulle gjort.
Men när jag har bestämt mig för något brukar jag försöka att hålla det. (med betoning på försöka för ibland har jag ju klämt in något litet inlägg trots allt...)

Några av er har jag haft kontakt med via min facebooksida.
Vilket har varit väldigt trevligt!
Dit välkomnar jag naturligtvis er allihop. Så passa på att gilla Madame Edith på facebook genom att klicka på gillaknappen längst upp i högersplaten. Då kommer du inte att missa när jag drar igång bloggen igen.

Nu önskar jag er en fortsatt fin sommar med mycket sol och bad.
Vi ses snart igen!

onsdag 17 juli 2013

Facebooksidan

Även om jag har tagit paus här på bloggen kommer jag att göra inlägg på min facebooksida lite då och då. Kanske ses vi där? Alla är välkomna att gilla och hålla kontakten med mig genom facebook och självklart läser jag även era kommentarer här på bloggen också.

Ha det så gott så ses vi snart igen!

tisdag 16 juli 2013

En kram från mig till er!

Ni är flera som kikat in och undrat vart jag tagit vägen...??
Jag vet precis hur tråkigt det känns när det går för långt tid mellan blogginläggen.
Urtrist och man tröttnar.
Så därför kommer jag att meddela att jag tar en bloggpaus och kör igång igen efter sommaren.

Stor kram till er alla!

måndag 15 juli 2013

Nedgrävd studsmatta


Så här gjorde vi!






   






1. Se ut en plats där barnen kan hoppa säkert.
(tänk på att inte placera studsmattan för nära tex buskar med vassa pinnar som man
kan skada sig på om man trillar utanför mattan)

2. Tag av stålbenen på studsmattan så att du endast har den delen av 
benen som sitter fast på själva ramen kvar.

3. Sätt dit stålramen mot gräsmattan och tryck ner ramen 
så att benen sjunker ner i marken.
Studsmattan kommer då att ligga stadigt mot gräsmattan.

4. Markera ut en cirkel med en spade ca 7 cm innanför stålramen.
Gräset som du lämnar kvar innanför stålramen ger stabilitet.

5. Gräv en grop med utgångspunkt från kanten 
som du tidigare makerade ut med spaden.
I mitten av studsmattan bör du ha ett djup på ca 75cm.

6. När gropen är klar är det bara att spänna på duken och fästa
skyddskanten över ramen.


Nu är det klart att börja hoppa!


Färsk pasta med kräftstjärtar

   En riktigt enkel och supergod pastarätt med kräftstjärtar - Mycket lättlagat
  (ca 6 port)

Recept
1 konserv krossade tomater
5 dl creme fraiche valfri fetthalt
0,5 dl hackad dill
Salt/vitpeppar
2 burkar kräftstjärtar i lag

Gör så här:
 Koka ihop tomater, creme fraiche, dill
Smaka av med salt och vitpeppar

Häll av lagen från kräftstjärtarna
Blanda ner kräftstjärtarna i såsen
Sänk värmen 
Låt kräftstjärtarna vila lite i såsen innan servering

Servera med nykokt färsk pasta och sallad
    
__________________________________
Fler recept med pasta hittar du HÄR >>

Fler recept med skaldjur hittar du HÄR >>
______________________________________
Alla mina matrecept hittar du HÄR >>



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

tisdag 9 juli 2013

Förbered mat dagen innan - Kycklingfilé i fetaostsås

På bilden ser ni kycklingfilé med fetaostsås serverad med kokt ris, grönsallad och rostad majs.
I detta inlägget visar jag hur jag förbereder maträtten dagen innan
Dag 1.
Mät upp vattnet till riset i en kastrull. Sätt på lock.  Mät upp riset i ett litermått. Sätt tex. en tallrik över. Förvara på diskbänken under natten. 
Dela kycklingfiléerna på mitten. Salta/peppra. Bryn i en klick smör. (inte genomsteka) 
Lägg filéerna i ugnsfast form. Skiva tomater. Lägg tomaterna bredvid kycklingen. Skiva gurka. Lägg gurkan i en skål. Blanda i en skål ihop creme fraiche och fetaost. (Ev. salta/peppra) 
Plasta allt och ställ i kylen.
Tips ställ någon skål i den ugnsfasta formen för att spara plats i kylen.
Dag 2.
Bred ut fetaoströran på kycklingfiléerna. Lägg på tomatskivor och riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 200° i ca 30 min.
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. 
Rosta majskornen - beskrivning HÄR >> (eller ät majskornen utan att rosta)
Servera med butiksköpt färdigsköljd sallad i påse och gurkskivorna. Strö ev. över lite salladskrydda. Klart!

Fler tips på mat som går att förbereda hittar du HÄR >>

måndag 8 juli 2013

Förbered mat dagen innan - Fläskkotlett i ugn

På bilden ser ni fläskkotletter tillagade i ugn. I detta inlägget berättar jag hur jag dagen innan förbereder vissa moment i tillagningen av denna maträtten. 
Dag 1.
Skala eller skrubba potatis och lägg i en bunke övertäckt av vatten. Skölj och dela broccoli. Gör såsen Recept HÄR >> 
(gör ev. såsen tjockare med ca 2 msk extra redning eftersom köttsaften tunnar såsen)
Ställ in allt i kylen över natten.

Dag 2.
Lägg fläskkotletterna i ugnsfast form.
Stek champinjoner och fördela över kotletterna. (eller lägg på dem ostekta)
Rör runt i såsen och häll den över. 
Tillaga mitt i ugnen i 150° i 1,5 timme.

Koka den skalade potatisen ca 20 min innan kotletterna är klara.
Innan potatisen är klar (ca 5 min innan ) så ångkokar du broccoli i en sil över potatisgrytan. Lägg på lock. Läs HÄR >> Klart!

Fler tips på mat som går att förbereda hittar du HÄR >>