onsdag 30 januari 2013

Morotskaka med Frosting

Morotskaka med frosting - Lättbakat

 3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 tsk kanel
0,5 krm salt
0,5 dl matolja
2 fint rivna morötter
----------------------------------
Frosting
50 g smör
 3dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
(Alla ingredienserna vispas med elvisp ihop och breds ut på kakan när den svalnat)

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i vaniljsocker, kanel och saltet.
Därefter rör du ner mjölet blandat med bakpulvret.

Sist blandar du i de rivna morötterna och matoljan.
Häll kakan i en smord och bröad rund form.

Grädda mitt i ugnen 150° i 1 timme.

Bred på frostingen när kakan svalnat.
______________________________________________________
Fler recept på mjuka kakor hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

måndag 28 januari 2013

Frosting - Vanilj

Riktigt enkel och god frosting med vaniljsmak

Recept
100 g färskost
50 g smör
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser med elvisp

Frosting är god att spritsa på tex cupcakes

( Vi kommer att använda frostingen på en morotskaka HÄR >>
Jag har även använt denna vaniljfrosting på saffranskaka HÄR >> )


_____________________________________________________
_________________________



För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

söndag 27 januari 2013

Dinkelbröd - Frallor

Dinkelbröd - Detta recept ger 16 st frallor

 50 g jäst
             5 dl vatten (37 grader)
2 msk sirap
2 tsk salt
6 dl dinkelmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl riven ost

Smula jästen och lös upp den med det fingervarma vattnet.
Tillsätt sirap, salt och mjölet.
Arbeta ihop till en deg.

Dela degen i 4 delar och varje del i 4 bitar.

Forma till 16 bullar och låt jäsa på bakplåtsklädd plåt
under bakduk i 1 timme.
Strö över riven ost.

Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 15 min.
______________________________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

fredag 25 januari 2013

Kontakt

Det händer ofta att jag blir kontaktad via mail.

Ibland är det mina läsare som vill fråga något. Ibland är det företag som vill att jag skriver om deras produkter. Ibland eller rätt ofta faktiskt kontaktar inredningsstylister mig och vill göra hemma hos reportage. (Jag får panik och säger efter lite funderande alltid nej!)

Och ibland ber folk mig om pengar (jag vet det är verkligen jätteskumt!)

Vad jag vill säga med detta är att alla är välkomna att kontakta mig på min mailadress. Ibland kanske man har någon fråga som man vill ställa mer privat och inte öppet här
på bloggen. De vanligaste frågorna jag får handlar om vårat köksgolv eller min utbildning och ibland vill man ha lite inredningstips.

Det går även bra att föreslå länkbyte om man önskar det.

Ni når mig på följande mailadress:

madame-edith@live.se

Trevlig helg!

torsdag 24 januari 2013

Frallor/bullar med linfrön


50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör/margarin
1 dl krossade linfrön
1 msk socker
1 tsk salt
12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull.
Häll på mjölken och rör tills det är fingervarmt.
Häll degspadet över jästen, rör tills den löst upp sig.

Tillsätt socker, salt och linfrön.
Blanda sist i mjölet och arbeta till en smidig deg.

Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och därefter varje del i fyra bitar.
Forma till 16 st bullar
Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i 30 min.

Pensla med mjölk eller uppvispat ägg och strö över linfrön.

Grädda mitt i ugnen 225 grader 10-12 min.

onsdag 23 januari 2013

Spartips

Enligt experterna så är just den här veckan årets fattigaste vecka.
Jul och nyår tar hårt i plånboken och dagarna innan lön kan för många bli kämpiga...
 Så därför tänkte jag dela med mig av mina bästa spartips
---------------------------------------------------------------------------------

*Baka brödet själv
Det blir både godare, du slipper onödiga tillsatser och du får helt
enkelt mer bröd för pengarna.
---------------------------------------------------------------------------------

*Skriv veckomatsedel efter butikernas annonsblad.
Och jämför priser.
Det är väldigt bra att ha med sig en inköpslista när man kommer till butiken.
(Då köper man inte allt det onödiga och slipper att stå i butiken och fundera på vad man ska äta)

Jämför priser och om man orkar kan man handla i olika butiker.
Om det som just du brukar handla är billigt.
Köp då på dig mycket och då menar jag verkligen MYCKET.
(Bunkra som de kallar det i Ica reklamen, men var säker på att det kommer att gå åt.)
---------------------------------------------------------------------------------

*Bjud in till knytkalas
Alla känner sig delaktiga. Du får en bra variation på maten/fikat.
Du slipper att känna krav på att prestera.
Du kan helt enkelt njuta bättre av festen/kafferepet.
---------------------------------------------------------------------------------

*Städa och rensa
Det ger verkligen en underbar känsla när man rensat ut onödiga saker.
Det du inte använder, inte behöver eller inte tycker om
är bättre att göra sig av med.
Boka bord på loppis eller sälj på Blocket
och hitta på något kul för pengarna.
---------------------------------------------------------------------------------

*Göm undan leksaker
Om du märker att barnen inte leker med vissa leksaker.
Plocka undan dem ett tag.
När de sedan plockas fram igen blir de plötsligt roliga igen.
(En annan bra grej kan vara att under en vecka låta barnet byta leksak med en kompis)
---------------------------------------------------------------------------------

*Låna på biblioteket
Det är ju inte bara böcker som man kan låna på biblioteket.
Där vi bor kan man bla låna ljudböcker, tidningar,
dvd-filmer, wii spel och playstionspel.
Perfekt när barnen inte har något att göra!
---------------------------------------------------------------------------------


Billigt, enkelt och gott! Receptet på tunnbröd hittar du här.


tisdag 22 januari 2013

Ny vägglampa


Men så har den då äntligen kommit.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Eller?
Jo i detta fallet var leveranstiden alldeles för lång.
Jag beställde lampan från Ellos någon gång efter semestern förra året...
och den kom igår!

Men jag är i alla fall jättenöjd med den.
Och den långa leveranstiden har för min del 
varit en engångsföreteelse.

(Tack snälla Johanna med bloggen Vardagskärlek för att du gjorde mig uppmärksam på leveransen)

måndag 21 januari 2013

Målat och klart

Ja men då var det väl i alla fall dags att ni får se hur 
det svarta skåpet blev.

Efter några strykningar med svart färg känns det som ett nytt skåp
 som bidrar med en helt annan känsla i vardagsrummet.
Bakom luckorna gömmer sig en tv.
Det spelar ingen roll hur platt och snygg tv vi än har så tycker 
jag att den gör sig allra bäst bakom stängda dörrar.

Det råder lite delade meningar om just den saken här hemma.
Men i det här rummet fick jag bestämma :)

Svart känns hur som helst helt rätt!

20 kommentarer

Ojojoj jag har haft några fullspäckade dagar och datorn har varit avstängd hela helgen.
Och när jag nu kikar in här på bloggen så har jag 20 (!) kommentrarer att läsa i mitt förra inlägg. Så roligt och ni är ju så gulliga!!

Jag säger som min äldsta dotter brukar säga. Vilken himla tur jag har med så snälla läsare som bara skriver snälla saker till mig. För tyvärr händer det alldeles för ofta att bloggare får elaka kommentarer och blir utsatta för personangrepp. Det är verkligen otäckt när man tänker på det... att folk som man inte känner vill en illa. Nä fy hemska tanke!

Jag är verkligen tacksam för att jag än så länge sluppit ifrån det och väldigt väldigt väldigt glad för att det är just ni som skriver till mig.

Puss på er!

fredag 18 januari 2013

Schackrutor - En god liten kaka

Schackrutor (ca 40-50st)

5 dl vetemjöl
1 dl socker
                  200 g smör (eller margarin)
2 tsk vaniljsocker
2 msk cacao

Blanda ihop mjöl, socker och smör.
Dela degen i två delar.
Smaksätt den ena delen med vaniljsocker och den andra med cacao.

Rulla ut varje degbit till två längder.
Lägg en ljus och en mörk längd bredvid varandra.
Lägg sedan de andra två längderna över.
(De vita längderna ska möta de bruna och tvärtom)

Tryck ihop degen lätt och förvara i kylen i 10 min.
Skär upp degen i 3-4 mm tjocka skivor.


Grädda mitt i ugnen i 200° i 10 min.  
______________________________________________________
Fler recept på småkakor hittar du HÄR >>
Fler recept med choklad hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>

torsdag 17 januari 2013

Bakat en liten kaka

Inför helgen fyller vi en liten glasburk som vi har på köksbordet med något gott.
Det kan tex vara små chokladbitar, kakor eller torkade äppelskivor.
Perfekt när man är sugen på något till kaffet eller när barnen har kompisar på besök.

Så idag har vi bakat schackrutor. En lagom stor kaka att förvara i den lilla burken.
Och så går de snabbt att baka och det gillar jag. Varför krångla till det...?
Receptet hittar ni här på bloggen i morgon.

Hoppas att vi ses då!

(Förresten tack för alla komplimanger i mitt föregående inlägg och på min facebooksida. Det värmer ska ni veta!)

onsdag 16 januari 2013

Ett litet tips!


Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag har funderat på  
att skaffa mig ett kamerastativ.
Nu hade jag turen att få det när jag fyllde år.
Det är så praktiskt och jag är jättenöjd!

Så mitt lilla tips till alla bloggare och bloggerskor som 
kämpar med att fota sig själv.
- Använd ett stativ och fota med självutlösaren på kameran.
Det går så mycket snabbare då och 
du slipper att be någon om hjälp.

Och som svar till er som undrat vilken kamera jag fotar med.
Den heter Canon EOS 450D

måndag 14 januari 2013

Långpannebröd - Kesella och Morot

Med kesella i degen får du ett riktigt gott och saftigt långpannebröd

5 dl mjölk
3 dl havregryn
50 g jäst
3 msk matolja
            ½ burk kesella (125g 10%)
2 msk honung
1,5 tsk salt
1,5 dl riven morot
11 dl vetemjöl

Hetta upp mjölken och häll den över havregrynen.
Låt svälla 10 min.

Rör ut jästen i lite av grynblandningen.
Häll tillbaka den jästblandade grynblandningen i bunken igen.
Tillsätt olja, kesella, honung, salt och morötter.
Arbeta in mjölet.
Låt jäsa under bakduk 30 min.

Tryck ut degen på en bakplåtsklädd plåt.
Nagga degen med en gaffel och skär ett rutmönster.

Låt jäsa under bakduk 30 min.
Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 15 min. 
____________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

Ta vara på resterna

Nu har det blivit dags att fylla på frysen med bröd igen.
Idag bakar jag ett långpannebröd (äääälskar långpannebröd, det är ju så smidigt!!) och denna gången kommer jag att röra i lite kesella för att få brödet extra saftigt. Och så hade jag helt enkelt en burk kesella kvar efter julbaket. Bättre att ta till vara på resterna än att slänga...

Receptet kommer i eftermiddag!

lördag 12 januari 2013

Ägg och smörkräm

Denna supergoda ägg och smörkräm är lagom till en normalstor rund tårta

Recept
3 st äggulor
75 g smör
0,75 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka ihop alla ingredienserna i en kastrull
Rör hela tiden! Låt sedan svalna

När den tjocknat kan du breda ut den på en tårta
eller som topping på cupcakes

(Bäst blir krämen att förbereda dagen innan du ska använda den
 och förvara den i kylskåp)


För fler enkla recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg

Till mina fina läsare!

När jag körde med jultema här på bloggen var mitt mål att publicera ett inlägg om dagen.
Jag tror att jag lyckades hålla det ganska bra :) Men för mig håller inte det i längden.

Familjen och huset och allt runt om kring tar mycket av min tid och FÅR ta mycket av min tid. Bloggen är viktig men den är min hobby och det finns inte möjlighet just nu att satsa fullt ut.

Jag kommer att blogga vidare men det kommer inte att bli lika tätt mellan inläggen.
Ibland varje dag, ibland varannan dag och kanske med ett par dagar emellan.
Hoppas att ni har lust att följa mig ändå...
det är ni läsare som gör bloggandet roligt!

(Ps. I nästa inlägg kommer ett recept på en supergod ägg och smörkräm. Med den får du den enklaste tårtan att framstå som ett riktig gott och lyxigt bakverk. Ds.)

torsdag 10 januari 2013

Statusprylar

Svarta skåpet börjar bli klart. När det har torkat ordentligt så ska jag slipa lite här och där på det också. Jag tycker att det är snyggast när det inte är helt perfekt utan det får gärna se lite gammalt och slitet ut. Det är bara charmigt!
Och det passar ju särskilt bra när man har småbarn.
Då behöver man ju inte vara så rädd om möblerna.

För mig är statusprylar i hemmet inte viktigt överhuvudtaget.
Jag känner helt enkelt efter vilken känsla möbeln ger i rummet. Om den är dyr eller billig,
ny eller gammal har ingen som helst betydelse. Bara det känns bra.
Det är det som är det viktiga. Inte prislappen!

onsdag 9 januari 2013

Enkel glassås

Ett enkelt recept på en god glassås med passionsfrukt.

                  1 st apelsin (pressa ur saften)
                     4 st passionsfrukter (gröp ur fruktköttet)
4 msk florsocker

Blanda apelsinsaften, fruktköttet och florsocker i en kastrull.
Koka upp och låt svalna.

Serveras till vaniljglass.
____________________________________________________
______________________________________________________________________________

måndag 7 januari 2013

Jullovet lider mot sitt slut

Idag har tiden bara rusat iväg. Som avslut på dagen packade hela familjen in sig i bilen och åkte till staden för att storhandla. Inte jättekul men absolut helt nödvändigt i en stor barnfamilj. Så nu är skafferiet påfyllt och kyl och frys fyllda med både det ena och det andra. Och det känns ju väldigt skönt!

Imorgon fortsätter jag att måla på svarta skåpet och barnen börjar skolan igen efter ett riktigt skönt jullov.

Fyllda pizzabullar

De här pizzabullarna kräver både tid och en del arbete men de är såååå goda!
På det här receptet får du ut 24 bullar
25 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl matolja
2 tsk salt
11 dl vetemjöl
 Fyllning:
250 g riven ost
           150 g rökt skinka (strimlad)
2 dl creme fraiche
3 tsk potatismjöl
              2 stora burkar champinjoner (häll av spadet)
Pizzakrydda/oregano
Salt/peppar

Värm olja och vatten till fingervarmt.
Rör ut jästen med lite av vattenblandningen.
Tillsätt resten av vattnet och saltet.
 Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under bakduk 30 min.
 ----------------------------------------------------------------
Rör under tiden ihop samtliga ingredienser till fyllningen.
Rör i pizzakryddan (några msk är lagom)
Smaka av med salt och peppar.
-----------------------------------------------------------------
 Dela degen i 4 delar och dela varje del i 6 bitar.
 Forma med mjölad hand varje degbit till en rund kaka.

Lägg på en klick fyllning på varje degkaka.
Stäng igen bullarna genom att nypa ihop noga så att fyllningen stannar inne i bullen.
 Lägg bullarna på en bakplåtsklädd plåt med skarven neråt.
Nagga och låt jäsa under bakduk 20 min.

Grädda mitt i ugnen 200 grader i 15 min.
______________________________________________________
Fler recept på fyllt bröd hittar du HÄR
Fler recept i kategorin "pizza" hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Kategorin matrecept hittar du HÄR >>
Kategorin brödrecept hittar du HÄR >>

söndag 6 januari 2013

?


Jättekonstigt men för mig har det varit helt omöjligt under
hela helgen att ladda upp bilder här på bloggen.
Gamla bilder funkar men inte de nya.

Är det någon mer som har samma problem?

lördag 5 januari 2013

Skåpet byter skepnad

Idag har målarkläderna åkt på och jag ska fixa lite med ett skåp i vardagsrummet.
Jag trodde nog aldrig att detta skulle hända men nu börjar några av våra vita möbler byta skepnad till svart.
För bara ett litet tag sedan kunde jag verkligen inte tänka mig något annat än vitt och källaren var nästintill fylld med "vita" färgburkar.

Först ut i mitt "göra om och måla svart" projekt var ju den lilla barnstolen som ni kanske kom ihåg. Ni hittar det inlägget här om ni vill kika på det igen.

Hur skåpet blev visar jag en annan dag, måste ju måla det först...

fredag 4 januari 2013

Pizzamuffins - Picknickmat

 Pizzamuffins är goda att servera ljumna till en tomatsoppa eller 
att ta med sig i picknickkorgen som picknickmat.

5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
2 tsk salt
3 msk oregano
        100 g smör (smält)
3 dl filmjölk
3 ägg
             100 g rökt skinka (strimlad)
          1 boll mozzarella (tärnad)
           100 g valfri ost, gärna stark (riven)

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt, bakpulver och oregano.

I en annan bunke vispar du ägg, smör och filmjölk.
Därefter rör du ner mozzarellan, den rivna osten och skinkan.
(Om man önskar kan man även blanda i lite hackade soltorkade tomater)

Blanda till sist ihop mjölblandningen med äggblandningen till en deg.
Fördela muffinsdegen i 12 st stora muffinsformar.
(Ställ gärna muffinsformarna i muffinsplåt)

Grädda mitt i ugnen 175° i ca 40 min. 
______________________________________________________
*I länkarna nedan hittar du fler förslag på picknickmat*
Fyllda pizzabullar - min favorit!!
Pizzabullar med tacofärs
Köttfärspiroger med tacofärs
Skaldjurspaj 
___________________________________________________
Kategorin brödrecept hittar du HÄR >>

torsdag 3 januari 2013

Tack!

Alltså jag blir lika förvånad varje gång jag tittar in. 
Besökarantalet växer för varje dag och det är alltid flera online.

Det har hänt att folk som jag inte känner kommit fram till mig och berättat att de 
gillar bloggen. Det är jätteroligt men jag vet inte riktigt hur eller vad jag ska svara.
Säger dem det för dem menar det? Och tror alla att jag har det perfekt 
hemma och står och bakar jämt?
Ja, ni hör hur fånig jag är... !

Missförstå mig nu inte,  jag är jätteglad för alla som följer min blogg och jag älskar att läsa era kommentarer. Jag måste nog helt enkelt bara försöka förstå att det är några fler än bara jag som tittar på mina inlägg. Tack för att ni finns!

Köksbild


Vad det är härligt när barnen har jullov.
Inga tider att passa och frukost när vi känner för det.
Framåt klockan 9 - 10 så där.
Skönt så in i bomben skulle jag faktiskt vilja kalla det!  

Till er som blir nyfikna på våra överskåp i köket kan jag berätta att vi 
sågat hål i de översta köksluckorna för att få en luftigare känsla
Vi har inte satt in något glas i luckorna utan det är öppet rätt in. 
 Skönt att slippa putsa tycker jag.

onsdag 2 januari 2013

Morotsbröd - Nyttigt bröd / frallor

 Morotsbröd - Detta recept ger 20 st bullar

25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 msk matolja
          2 morötter (fint rivna)
1 dl krossade linfrön
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
9 - 10 dl vetemjöl 

Smula jästen och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna.
Ta lite mjöl i taget tills degen släpper bunkens kanter.

Låt jäsa under bakduk 1 timme.

Knåda degen på mjölat bakbord.
Forma till 20 st bullar.
Låt jäsa under bakduk på bakplåtsklädd plåt 30 min.  

Grädda mitt i ugnen 250° i 10 min. 
______________________________________________________
*I länkarna nedan hittar du ytterligare två recept på nyttiga bröd*
Hälsobröd
 Nyttiga rågflingebullar - GI bröd
_________________________________________________________________________________
Fler recept på frallor hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

tisdag 1 januari 2013

Skriva ut recept

En god fortsättning på det nya året!
Första inlägget för i år blir nyttiga kesobullar.
Det känns som det passar ganska bra efter all julmat och nyårsfestligheter.  
I alla fall här hemma.

Och så tänkte jag tipsa er om att det nu har blivit lättare att skriva ut mina recept för er 
som önskar det. Klicka bara på skrivaren under inlägget så löser det sig lätt som en plätt.  

Bra va!